Aeg-Electrolux 47345GM-MN Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

47345GM
PL
PL KUCHENKA INSTRUKCJA OBSŁUGI
Z MYŚLĄ O PERFEKCYJNYCH REZULTATACH
Dziękujemy za wybór tego produktu AEG.
Zaprojektowaliśmy go z myślą o wieloletniej bezawaryjnej
pracy i wyposażyliśmy w innowacyjne technologie, które
ułatwiają życie — nie wszystkie te funkcje można znaleźć
w zwykłych urządzeniach. Prosimy o poświęcenie kilku
minut na lekturę w celu zapewnienia najlepszego
wykorzystania urządzenia.
AKCESORIA I MATERIAŁY EKSPLOATACYJNE
W sklepie internetowym AEG można znaleźć wszystko co
niezbędne do utrzymania urządzeń AEG w doskonałym
stanie technicznym i wizualnym. Wśród szerokiej gamy
akcesoriów, zaprojektowanych i wyprodukowanych
zgodnie z wysokimi standardami jakości, oferujemy
specjalistyczne naczynia kuchenne, kosze na sztućce,
łki na butelki oraz torby do delikatnego prania...
Odwiedź sklep internetowy pod adresem
www.aeg.com/shop
2
SPIS TREŚCI
4 Informacje dotyczące
bezpieczeństwa
9 Opis urządzenia
10 Przed pierwszym użyciem
11 Płyta grzejna – codzienna
eksploatacja
12 Płyta grzejna – przydatne rady i
wskazówki
13 Płyta grzejna – konserwacja i
czyszczenie
13 Piekarnik – codzienna
eksploatacja
15 Piekarnik – funkcje zegara
16 Piekarnik – korzystanie z
akcesoriów
16 Piekarnik – przydatne rady i
wskazówki
26 Piekarnik – konserwacja i
czyszczenie
30 Co zrobić, gdy…
31 Instalacja
37 Ochrona środowiska
W niniejszej instrukcji użyte zostały
następujące symbole:
Ważne informacje dotyczące
bezpieczeństwa użytkownika oraz
prawidłowej eksploatacji urządzenia.
Informacje i wskazówki ogólne
Informacje dot. ochrony środowiska
Producent zastrzega sobie możliwość
wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia
Spis treści
3
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji urządzenia należy uważnie przeczytać instruk-
cję obsługi:
ze względu na własne bezpieczeństwo oraz bezpieczeństwo mienia,
ze względu na ochronę środowiska,
aby zapewnić prawidłowe działanie urządzenia.
Instrukcję należy przechowywać wraz z urządzeniem – również w przypadku jego odsprze-
daży lub przeprowadzki.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za uszkodzenia spowodowane nieprawidłową in-
stalacją lub eksploatacją urządzenia.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych zdolnościach ruchowych,
sensorycznych lub umysłowych
Osobom, w tym również dzieciom, o ograniczonych zdolnościach ruchowych, sensorycz-
nych lub umysłowych albo osobom bez odpowiedniego doświadczenia lub wiedzy nie
wolno pozwalać obsługiwać tego urządzenia. Osoby te mogą obsługiwać urządzenie wy-
łącznie pod nadzorem lub po odpowiednim poinstruowaniu przez osobę odpowiedzialną
za ich bezpieczeństwo.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza zasięgiem dzieci. Występuje ryzyko
uduszenia lub urazów ciała.
Podczas pracy urządzenia lub gdy jego drzwi są otwarte, dzieci i zwierzęta domowe po-
winny znajdować się w bezpiecznej odległości od urządzenia. Istnieje ryzyko odniesienia
obrażeń mogących skutkować trwałym kalectwem.
•Jeśli urządzenie posiada funkcję blokady uruchomienia lub blokady przycisków, należy
jej używać. Zapobiega to przypadkowemu włączeniu urządzenia przez dzieci lub zwierzę-
ta domowe.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Nie zmieniać parametrów technicznych urządzenia. Istnieje ryzyko odniesienia obrażeń i
uszkodzenia urządzenia.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez nadzoru.
•Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Instalacja
Warunki regulacji niniejszego urządzenia opisano na etykiecie (lub tabliczce znamiono-
wej).
Instalacji i podłączenia urządzenia może dokonać tylko uprawniony technik. Należy skon-
taktować się z autoryzowanym punktem serwisowym. Pozwoli to uniknąć zagrożenia po-
ważnych uszkodzeń lub obrażeń ciała.
•Należy upewnić się, że urządzenie nie uległo uszkodzeniu podczas transportu. Nie nale-
ży podłączać uszkodzonego urządzenia. W razie potrzeby skontaktować się z dostawcą.
Przed pierwszym użyciem należy usunąć z urządzenia cały materiał opakowaniowy, na-
klejki i folię. Nie usuwać tabliczki znamionowej. Może to spowodować utratę gwarancji.
4 Informacje dotyczące bezpieczeństwa
•Należy w pełni przestrzegać przepisów prawnych, rozporządzeń, dyrektyw oraz norm
obowiązujących w kraju użytkowania urządzenia (zasady i przepisy dotyczące bezpie-
czeństwa, recyklingu, bezpieczeństwa instalacji elektrycznych lub gazowych itp.).
•Zachować ostrożność podczas przenoszenia urządzenia. Urządzenie jest ciężkie. Za-
wsze używać rękawic ochronnych. Nigdy nie ciągnąć urządzenia za uchwyt.
Upewnić się, że podczas instalacji urządzenie jest odłączone od źródła zasilania (jeśli do-
tyczy).
•Zachować minimalne odstępy od innych urządzeń i mebli.
Nie ustawiać urządzenia na cokole.
Podłączenie do sieci elektrycznej
•Instalację i podłączenie urządzenia może przeprowadzić jedynie uprawniony elektryk.
Należy skontaktować się z autoryzowanym punktem serwisowym. Pozwoli to uniknąć za-
grożenia poważnych uszkodzeń lub obrażeń ciała.
•Urządzenie należy uziemić.
Upewnić się, że parametry elektryczne podane na tabliczce znamionowej są zgodne z
parametrami domowej instalacji elektrycznej.
Informacja dotycząca wymaganego napięcia znajduje się na tabliczce znamionowej.
Konieczne jest również zastosowanie odpowiednich wyłączników obwodu zasilania, ta-
kich jak: wyłączniki automatyczne, bezpieczniki topikowe (typu wykręcanego – wyjmowa-
ne z oprawki), wyłączniki różnicowo-prądowe (RCD) oraz styczniki.
•Przy podłączaniu urządzeń elektrycznych do gniazd sieciowych należy zwrócić uwagę,
aby ich przewody nie stykały się ani znajdowały w pobliżu gorących drzwi urządzenia.
•Nie u
żywać rozgałęziaczy, łączników ani przedłużaczy. Zagrożenie pożarem.
•Należy zwrócić uwagę, aby nie przygnieść ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli ma zastosowa-
nie) oraz przewodu zasilającego, za urządzeniem.
•Należy zadbać o to, aby po zainstalowaniu urządzenia zachowany był dostęp do podłą-
czenia elektrycznego.
•Przy odłączaniu urządzenia nie ciągnąć za przewód zasilający. Zawsze ciągnąć za
wtyczkę (jeśli dotyczy).
Nie zmieniać ani nie wymieniać samodzielnie przewodu zasilającego. Skontaktować się z
punktem serwisowym.
Podłączenie do instalacji gazowej
Instalacji i podłączenia urządzenia może dokonać tylko instalator posiadający uprawnie-
nia gazowe. Należy skontaktować się z autoryzowanym punktem serwisowym. Pozwoli to
uniknąć zagrożenia poważnych uszkodzeń lub obrażeń ciała.
Upewnić się, że wokół urządzenia zapewniony jest dobry przepływ powietrza. Nieprawid-
łowy dopływ powietrza może prowadzić do niedoboru tlenu.
Przed instalacją należy upewnić się, że lokalne warunki zasilania (rodzaj i ciśnienie gazu)
są zgodne z ustawieniami urządzenia.
Informacje dotyczące zasilania gazowego znajdują się na tabliczce znamionowej.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa 5
Omawiane urządzenie nie jest podłączone do wyciągu gazów spalinowych. Należy je za-
instalować i podłączyć zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi instalacji. Na-
leży zwrócić szczególną uwagę na wymagania dotyczące wentylacji.
•Użytkowanie gazowego urządzenia do gotowania powoduje zwiększone wytwarzanie
ciepła i wilgoci w pomieszczeniu, w którym zainstalowano dane urządzenie. Należy za-
pewnić odpowiednią wentylację w kuchni: otwory służące do mechanicznej wentylacji po-
mieszczenia powinny być drożne; można również zainstalować wentylację mechaniczną
(okap kuchenny z wentylatorem).
•Jeśli urządzenie jest intensywnie użytkowane przez dłuższy czas, niezbędna jest bardziej
wydajna wentylacja (np. poprzez otwarcie okna lub zwiększenie wydajności wentylacji
mechanicznej).
Eksploatacja
•Używać urządzenia wyłącznie do przygotowywania potraw w domu. Nie należy używać
urządzenia do celów komercyjnych ani przemysłowych. Pozwoli to uniknąć zagrożenia
odniesienia obrażeń lub uszkodzenia mienia.
Zawsze nadzorować urządzenie podczas pracy.
Przy otwieraniu drzwi urządzenia podczas jego pracy należy stać możliwie jak najdalej od
urządzenia. Może dojść do uwolnienia gorącej pary. Występuje zagrożenie poparzeniem.
•Nie używać urządzenia, jeśli ma ono kontakt z wodą. Nie obsługiwać urządzenia mokry-
mi rękoma.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni roboczej ani miejsca do przechowywania przed-
miotów.
Podczas pracy powierzchnia do gotowania staje się gorąca. Występuje zagrożenie popa-
rzeniem. Nie kłaść na płycie metalowych przedmiotów, takich jak sztu
ćce lub pokrywki
naczyń, gdyż mogą one ulec nagrzaniu.
Podczas pracy wnętrze urządzenia mocno się nagrzewa. Występuje zagrożenie poparze-
niem. Podczas wkładania lub wyjmowania naczyń bądź akcesoriów należy używać ręka-
wic ochronnych.
•Urządzenie oraz jego nieosłonięte elementy nagrzewają się podczas pracy do wysokiej
temperatury. Należy zwrócić uwagę, aby nie dotknąć grzałek. Małe dzieci, jeśli nie znaj-
dują się pod stałą opieką, nie mogą znajdować się w pobliżu urządzenia.
•Ostrożnie otwierać drzwi. Stosowanie składników zawierających alkohol może prowadzić
do powstania mieszanki alkoholu i powietrza. Zagrożenie pożarem.
Podczas otwierania drzwi nie wolno zbliżać do urządzenia iskrzących przedmiotów ani
otwartego płomienia.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim lub w jego pobliżu produktów łatwopalnych, przed-
miotów nasączonych produktami łatwopalnymi i/lub przedmiotów z materiałów topliwych
(plastiku lub aluminium). Zagrożenie wybuchem lub pożarem.
•Po każdym użyciu wyłączyć pola grzejne.
Nie wolno używać pól grzejnych z pustymi naczyniami lub bez naczyń.
Nie dopuszczać do wygotowania się potrawy. Może to spowodować uszkodzenie naczy-
nia lub powierzchni płyty grzejnej.
6 Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Upadek na płytę grzejną jakichkolwiek przedmiotów lub naczyń może spowodować usz-
kodzenie jej powierzchni.
Nie umieszczać gorących naczyń w pobliżu panelu sterowania, ponieważ wysoka tempe-
ratura może spowodować uszkodzenie urządzenia.
Podczas wyjmowania lub wkładania akcesoriów należy zachować ostrożność, aby nie
uszkodzić emalii urządzenia.
Przesuwanie naczyń wykonanych z żeliwa, stopu aluminium lub naczyń ze zniszczonym
spodem po powierzchni płyty grzejnej może spowodować jej zarysowanie.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na działanie urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwieniu się emalii:
nie należy kłaść żadnych przedmiotów bezpośrednio na dnie urządzenia ani przykry-
wać go folią aluminiową,
nie wolno wlewać gorącej wody bezpośrednio do urządzenia,
nie należy pozostawiać wilgotnych naczyń ani potraw w urządzeniu po zakończeniu
pieczenia.
Nie opierać się na otwartych drzwiach urządzenia.
Nie umieszczać łatwopalnych materiałów w schowku pod piekarnikiem. Przechowywać
tam tylko żaroodporne akcesoria (jeśli dotyczy).
Nie zakrywać otworów wylotu pary z piekarnika. Znajdują się one w tylnej części górnej
powierzchni urządzenia (jeśli dotyczy).
•Nie kłaść na płycie grzewczej żadnych przedmiotów, które mogą ulec stopieniu.
•Używać wyłącznie stabilnych naczyń o odpowiednim kształcie i średnicy, aby zapobiec
ich przypadkowemu przewróceniu lub wylaniu ich zawartości. Istnieje ryzyko poparzenia.
Pokrywa
•Zamknięta pokrywa chroni urządzenie przed kurzem, a po otwarciu służy jako zabezpie-
czenie przed pryskającym tłuszczem. Nie należy jej używać do innych funkcji.
•Pokrywę należy zawsze utrzymywać w czystości.
•Jeśli na pokrywę rozlał się płyn, należy go usunąć przed jej otwarciem.
•Nie zamykać pokrywy do czasu całkowitego ostygnięcia płyty grzejnej.
Szklana pokrywa może pęknąć pod wpływem wysokiej temperatury. Przed zamknięciem
pokrywy należy wyłączyć wszystkie palniki.
Konserwacja i czyszczenie
Przed przystąpieniem do konserwacji należy upewnić się, że urządzenie jest zimne. Ist-
nieje ryzyko poparzenia. Istnieje ryzyko pęknięcia szyb urządzenia.
•Urządzenie należy zawsze utrzymywać w czystości. Osad z tłuszczu lub resztek potraw
może stać się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać powierzchnie urządzenia w dobrym stanie
•Ze względu na bezpieczeństwo własne oraz mienia należy czyścić urządzenie wyłącznie
wodą z mydłem. Nie używać produktów łatwopalnych lub mogących spowodować koroz-
ję.
•Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych, myjek wysokociśnieniowych, ostrych
przedmiotów, środków ściernych, szorstkich gąbek ani odplamiaczy.
Informacje dotycz
ące bezpieczeństwa 7
•Stosując aerozol do piekarników, należy przestrzegać instrukcji producenta. Nie nanosić
żadnych substancji na grzałki i czujnik termostatu (jeśli dotyczy).
•Nie czyścić szyby w drzwiach urządzenia ściernymi środkami czyszczącymi ani metalo-
wymi skrobakami. Może dojść do uszkodzenia i pęknięcia żaroodpornej powierzchni szy-
by wewnętrznej.
Uszkodzenia szyb drzwi powodują osłabienie szkła grożące jego pęknięciem. Konieczna
jest ich wymiana. Skontaktować się z punktem serwisowym.
•Zachować ostrożność przy demontażu drzwi urządzenia. Drzwi są ciężkie.
•Do oświetlenia urządzenia zastosowano specjalne żarówki przeznaczone wyłącznie do
urządzeń domowych. Nie można ich używać do pełnego ani miejscowego oświetlania po-
mieszczeń.
•Jeżeli konieczna będzie wymiana żarówki, należy wymienić ją na żarówkę o takiej samej
mocy i przeznaczoną wyłącznie do urządzeń domowych.
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki oświetlenia piekarnika należy odłączyć urzą-
dzenie od zasilania. Istnieje ryzyko porażenia prądem. Odczekać aż urządzenie ostygnie.
Istnieje ryzyko poparzenia.
Serwis
Wszelkie naprawy i prace przy urządzeniu może wykonywać tylko uprawniony pracownik
serwisu. Należy skontaktować się z autoryzowanym punktem serwisowym.
Dozwolone jest stosowanie wyłącznie oryginalnych części zamiennych.
Utylizacja starego urządzenia
Aby uniknąć ryzyka urazu ciała lub uszkodzeń:
–Odłączyć urządzenie od zasilania.
–Odciąć przewód zasilający i wyrzucić go.
Wymontować i wyrzucić zatrzask drzwi. Zapobiegnie to ryzyku uwięzienia dzieci lub
zwierząt domowych wewnątrz urządzenia. Istnieje ryzyko uduszenia.
8 Informacje dotyczące bezpieczeństwa
OPIS URZĄDZENIA
Widok urządzenia
1
2
3
4
1
10
2 4 5
6
7
8
9
3
1 Panel sterowania
2 Pokrętła sterujące płytą grzejną
3 Sterowanie elektroniczne
4 Pokrętło regulacji temperatury
5 Wskaźnik temperatury
6 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
7 Grzałka
8 Oświetlenie piekarnika
9 Wentylator
10 Poziomy umieszczania potraw
Opis urządzenia
9
Układ powierzchni do gotowania
1
4
2
3
1 Palnik mały
2 Palnik średni
3 Palnik średni
4 Palnik duży
Akcesoria piekarnika
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do pieczenia mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha do pieczenia
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do zbierania tłuszczu.
Szuflada
Pod komorą piekarnika znajduje się szuflada na przybory kuchenne.
OSTRZEŻENIE!
Podczas pracy urządzenia szuflada może być gorąca.
Opcjonalne prowadnice teleskopowe
Do podtrzymywania rusztu i blach. Można zakupić je oddzielnie.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
UWAGA!
W celu otwarcia drzwi należy zawsze trzymać za uchwyt na środku.
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić urządzenie.
10 Przed pierwszym użyciem
UWAGA!
Nie stosować ściernych środków czyszczących! Może to uszkodzić powierzchnię. Zapoznać
się z rozdziałem "Konserwacja i czyszczenie".
Ustawianie aktualnej godziny
Piekarnik działa wyłącznie po ustawieniu godziny.
Po podłączeniu urządzenia do zasilania, a także w
przypadku przerwy w dostawie energii, zacznie
automatycznie migać wskaźnik aktualnej godziny.
Aby ustawić aktualną godzinę, należy użyć przyci-
sku " + " lub " - ".
Po około 5 sekundach miganie ustaje, a na wy-
świetlaczu widoczna jest ustawiona godzina.
Nie można jednocześnie ustawiać aktualnej godzi-
ny i funkcji automatycznej ("Czas pieczenia"
lub "Czas zakończenia pieczenia" ).
Wstępne nagrzewanie
1. Ustawić funkcję oraz temperaturę maksymalną.
2. Pozostawić urządzenie włączone bez żywności na około 1 godzinę.
3. Ustawić funkcję
oraz temperaturę maksymalną.
4. Pozostawić urządzenie włączone bez żywności na około 10 minut.
5. Ustawić funkcję
oraz temperaturę maksymalną.
6. Pozostawić urządzenie włączone bez żywności na około 10 minut.
Ma to na celu wypalenie osadów produkcyjnych znajdujących się w urządzeniu. Akcesoria
mogą rozgrzać się mocniej niż zwykle. Podczas pierwszego wstępnego nagrzewania z
urządzenia może wydobywać się intensywny zapach oraz dym. Jest to normalne zjawisko.
Należy zapewnić wystarczający dopływ świeżego powietrza.
PŁYTA GRZEJNA – CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Zapalanie palnika
OSTRZEŻENIE!
Należy zachować szczególną ostrożność podczas korzystania z otwartego płomienia w
kuchni. Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności w przypadku niewłaściwego obcho-
dzenia się z ogniem.
Palnik należy zapalać przed postawieniem na nim naczyń.
Płyta grzejna – codzienna eksploatacja 11
Aby zapalić palnik, należy:
1. Do końca wcisnąć pokrętło palnika i w obrócić kierunku przeciwnym do ruchu wskazó-
wek zegara do pozycji maksymalnego płomienia
. Wciśnięcie pokrętła automatycz-
nie powoduje wywołanie iskry.
2. Trzymać gałkę wciśniętą przez około 10 sekund, aby umożliwić nagrzanie się termopa-
ry. W przeciwnym wypadku dopływ gazu zostanie przerwany.
3. Dostosować wielkość płomienia po jego ustabilizowaniu się.
Jeżeli po kilku próbach nadal nie można zapalić płomienia, należy sprawdzić, czy korona i
kołpak palnika zajmują właściwe położenie.
1
2
3
4
1 Pokrywka palnika
2 Korona palnika
3 Elektroda zapłonowa
4 Termopara
OSTRZEŻENIE!
Nie należy trzymać pokrętła regulacyjnego wciśniętego przez dłużej niż 15 sekund.
Jeśli palnik nie zapali się w czasie 15 sekund, należy zwolnić pokrętło, obrócić je do położe-
nia wyłączenia i odczekać co najmniej 1 minutę przed ponowną próbą zapalenia.
W przypadku braku zasilania palnik można zapalić bez udziału urządzenia elektrycznego. W
tym celu należy zbliżyć płomień do palnika, wcisnąć odpowiednie pokrętło regulacyjne i ob-
rócić je w kierunku przeciwnym do ruchów wskazówek zegara, aż do pozycji maksymalnego
przepływu gazu.
Jeśli palnik przypadkowo zgaśnie, należy obrócić pokrętło sterowania do położenia wyłącze-
nia i odczekać co najmniej 1 minutę przed ponowną próbą zapalenia palnika.
Podczas włączania zasilania po zakończeniu instalacji lub po przerwie w dostawie prądu is-
krownik może uruchomić się samoczynnie. Jest to zjawisko normalne.
Wyłączanie palnika
Aby zgasić płomień, należy obrócić pokrętło do pozycji .
OSTRZEŻENIE!
Przed zdjęciem naczyń z palnika należy zawsze zmniejszyć lub zgasić płomień.
PŁYTA GRZEJNA – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
Oszczędność energii
•W miarę możliwości zawsze przykrywać naczynia pokrywką.
12 Płyta grzejna – przydatne rady i wskazówki
Po zagotowaniu płynu należy zmniejszyć płomień tak, aby tylko utrzymać stan gotowa-
nia.
Należy używać garnków i patelni z dnem o średnicy pasującej do wielkości palnika.
Palnik Średnica naczyń
Duży 160 mm - 280 mm
Średni 140 mm - 240 mm
Mały 120 mm - 180 mm
Dno naczynia powinno być jak najbardziej grube i płaskie.
PŁYTA GRZEJNA – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
OSTRZEŻENIE!
Przed czyszczeniem urządzenia należy je wyłączyć i poczekać, aż ostygnie.
OSTRZEŻENIE!
Ze względów bezpieczeństwa zabrania się czyszczenia urządzenia parą i myjkami wysoko-
ciśnieniowymi.
OSTRZEŻENIE!
Nie stosować ściernych preparatów czyszczących, myjek stalowych ani kwasów, ponieważ
mogą one spowodować uszkodzenie urządzenia.
Powierzchnie emaliowane, pokrywkę i koronę palnika należy myć ciepłą wodą z dodat-
kiem mydła.
Elementy ze stali nierdzewnej należy umyć wodą, a następnie osuszyć miękką ścierecz-
ką.
Ruszty nie nadają się do mycia w zmywarce; muszą być myte ręcznie.
Po umyciu upewnić się, czy ruszty są umieszczone w prawidłowej pozycji.
Aby palniki działały prawidłowo, ramiona rusztu powinny przecinać się w środku palnika.
Należy zachować szczególną ostrożność
podczas zakładania rusztów nad palnika-
mi, aby nie uszkodzić powierzchni płyty grzejnej.
Po wyczyszczeniu urządzenia wytrzeć je do sucha miękką szmatką.
PIEKARNIK – CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Włączanie i wyłączanie urządzenia
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika na żądaną funkcję.
Płyta grzejna – konserwacja i czyszczenie
13
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury na żądaną temperaturę.
Wskaźnik temperatury włącza się gdy temperatury w urządzeniu wzrasta.
3. Aby wyłączyć urządzenie, należy obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika oraz po-
krętło regulacji temperatury do położenia wyłączenia.
Termostat bezpieczeństwa
Aby zapobiec niebezpiecznemu przegrzaniu (w wyniku nieprawidłowego użycia urządzenia
lub wad komponentów), piekarnik został wyposażony w termostat bezpieczeństwa, który w
razie potrzeby wyłącza zasilanie. Piekarnik włącza się z powrotem automatycznie po obni-
żeniu temperatury.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Pozycja WYŁĄCZENIA Urządzenie jest WYŁĄCZONE.
Oświetlenie Oświetlenie wnętrza piekarnika.
Pieczenie tradycyjne Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
Dolna grzałka Do pieczenia ciast na kruchym lub chrupkim spodzie oraz
do robienia przetworów.
Pieczenie z termoobiegiem Do równoczesnego pieczenia na maksymalnie dwóch po-
ziomach.
Termoobieg Do równoczesnego pieczenia na maksymalnie trzech po-
ziomach. Służy również do suszenia potraw.
Duży grill Do grillowania większej ilości płaskich potraw i do opieka-
nia pieczywa. Maksymalna temperatura w przypadku tej
funkcji wynosi 210°C.
Turbo grill Do pieczenia większych kawałków mięsa lub drobiu na
jednym poziomie. Również do zapiekania i przyrumienia-
nia. Maksymalna temperatura w przypadku tej funkcji wy-
nosi 210°C.
Pizza Do pieczenia na jednym poziomie dań wymagających in-
tensywnego przyrumienienia i kruchego spodu.
Rozmrażanie Do rozmrażania potraw.
14 Piekarnik – codzienna eksploatacja
PIEKARNIK – FUNKCJE ZEGARA
Wyświetlacz
1 2 3
456
1 Wskaźniki funkcji
2 Wyświetlacz zegara
3 Wskaźniki funkcji
4 Przycisk „ +"
5 Przycisk wyboru
6 Przycisk „ -"
Funkcja zegara Zastosowanie
Aktualna godzina Pokazuje aktualną godzinę. Służy do ustawiania, zmieniania i spraw-
dzania aktualnej godziny.
Minutnik Służy do odliczania ustawionego czasu.
Po upłynięciu ustawionego czasu emitowany jest sygnał dźwiękowy.
Funkcja nie ma wpływu na pracę piekarnika.
Czas trwania Służy do ustawiania czasu pracy piekarnika.
Czas zakończenia
pieczenia
Służy do ustawiania godziny wyłączenia funkcji piekarnika.
Funkcje "Czas pieczenia" i "Czas zakończenia pieczenia" można stosować jedno-
cześnie programując piekarnik, aby automatycznie włączył i wyłączył się w źniejszym
czasie. W takim przypadku należy najpierw ustawić "Czas pieczenia"
, a następnie
"Czas zakończenia pieczenia"
.
Ustawianie funkcji zegara
1. Naciskać przycisk wyboru, dopóki nie
zacznie migać wskaźnik żądanej funkcji.
2. Aby ustawić "Minutnik"
, "Czas pie-
czenia"
lub "Czas zakończenia pie-
czenia"
, należy nacisnąć przycisk " +
" lub " - ".
Włączy się odpowiedni wskaźnik funkcji.
Po upłynięciu ustawionego czasu miga
wskaźnik funkcji i przez 2 minuty emito-
wany jest sygnał akustyczny.
W przypadku funkcji "Czas pieczenia" i "Czas zakończenie pieczenia" piekarnik wyłą-
cza się automatycznie.
Piekarnik – funkcje zegara 15
3. Aby wyłączyć sygnał akustyczny, należy nacisnąć dowolny przycisk.
Anulowanie funkcji zegara
1. Naciskać przycisk wyboru, dopóki nie zacznie migać wskaźnik żądanej funkcji.
2. Nacisnąć i przytrzymać przycisk " - ".
Po kilku sekundach funkcja zegara zostanie wyłączona.
PIEKARNIK – KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW
Wkładanie akcesoriów piekarnika
Włożyć wsuwane akcesoria w taki sposób, aby
wgłębienia na bocznych krawędziach znajdowały
się z tyłu piekarnika i były skierowane w dół. Wło-
żyć wsuwane akcesoria między prowadnice jedne-
go z poziomów piekarnika.
Wkładanie rusztu piekarnika razem z głęboką
blachą do pieczenia
Umieścić ruszt piekarnika na głębokiej blasze do
pieczenia. Wsunąć głęboką blachę do pieczenia
między prowadnice jednego z poziomów piekarni-
ka.
PIEKARNIK – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
UWAGA!
W przypadku pieczenia bardzo wilgotnych ciast należy stosować głęboką blachę do piecze-
nia. Sok z owoców może trwale zaplamić emalię.
•Urządzenie posiada cztery poziomy umieszczania potraw. Poziomy umieszczania potraw
są liczone od dołu.
•Możliwe jest pieczenie różnych potraw jednocześnie na dwóch poziomach. Umieścić bla-
chy na poziomach 1 i 3.
16 Piekarnik – korzystanie z akcesoriów
•Wewnątrz urządzenia lub na szybie drzwi może skraplać się wilgoć. Jest to normalne zja-
wisko. Zawsze należy odsunąć się od urządzenia otwierając drzwi podczas pieczenia.
Aby ograniczyć zjawisko kondensacji pary wodnej, należy rozgrzewać urządzenie przez
10 minut przed rozpoczęciem pieczenia.
•Wycierać nadmiar wilgoci po każdym użyciu urządzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść przedmiotów bezpośrednio na dnie urządzenia ani
nie zakrywać jego elementów folią aluminiową. Może to wpłynąć na efekty pieczenia i
spowodować uszkodzenie emaliowanej powłoki.
Pieczenie ciast
Przed rozpoczęciem pieczenia piekarnik należy rozgrzewać przez około 10 minut
Drzwi piekarnika nie należy otwierać przed upływem co najmniej 3/4 ustawionego czasu
pieczenia
W przypadku wykorzystywania dwóch blach do pieczenia jednocześnie, należy pozosta-
wić jeden pusty poziom między nimi
Pieczenie mięsa i ryb
Nie piec kawałków mięsa mniejszych niż 1 kg. Pieczenie zbyt małych ilości mięsa powo-
duje jego zbytnie wysuszenie.
W przypadku każdej bardzo tłustej potrawy, należy stosować tacę ociekacza, aby nie do-
puścić do zabrudzenia piekarnika, które może okazać się trwałe.
Po upieczeniu mięsa, należy odczekać około 15 minut przed jego pokrojeniem, aby nie
wyciekły soki.
Aby uniknąć nadmiaru dymu w piekarniku podczas pieczenia, należy wlać nieco wody do
tacki ociekacza. Aby nie dopuścić do zadymienia, należy uzupełniać wodę.
Czas pieczenia
Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju potrawy, jej konsystencji i ilości.
Na początku należy obserwować efekty pracy piekarnika. Należy znaleźć optymalne usta-
wienia (ustawienie temperatury, czasu pieczenia itp.) dla naczyń używanych w urządzeniu,
przepisów oraz ilości potraw.
Pieczenie tradycyjne
Potrawa Waga (g)
Rodzaj bla-
chy
Poziom
umieszcze-
nia potra-
wy
Czas
wstępnego
nagrzewa-
nia (minu-
ty)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Ciasta prze-
kładane
250 emaliowana 3 - 150 25-30
Placek 1000 emaliowana 2 10 160-170 30-35
Ciasto droż-
dżowe z
jabłkami
2000 emaliowana 3 - 170-190 40-50
Piekarnik – przydatne rady i wskazówki 17
Potrawa Waga (g)
Rodzaj bla-
chy
Poziom
umieszcze-
nia potra-
wy
Czas
wstępnego
nagrzewa-
nia (minu-
ty)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Szarlotka 1200 +
1200
2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
1 15 180-200 50-60
Małe cias-
teczka
500 emaliowana 2 10 160-180 25-30
Biszkopt
niskokalo-
ryczny
350 1 okrągła,
aluminiowa
blacha
(średnica:
26 cm)
1 10 160-170 25-30
Ciasto w
głębokiej
blasze
1500 emaliowana 2 - 160-170
45-55
1)
Kurczak ca-
ły
1350 ruszt na po-
ziomie 2,
głęboka
blacha na
poziomie 1
2 - 200-220 60-70
Połówki kur-
czaka
1300 ruszt na po-
ziomie 3,
głęboka
blacha na
poziomie 1
3 - 190-210 30-35
Pieczone
kotlety wie-
przowe
600 ruszt na po-
ziomie 3,
głęboka
blacha na
poziomie 1
3 - 190-210 30-35
Tarta 800 emaliowana 2 20 230-250 10-15
Nadziewa-
ne ciasto
drożdżowe
1200 emaliowana 2 10-15 170-180 25-35
Pizza 1000 emaliowana 2 10-15 200-220 30-40
Sernik 2600 emaliowana 2 - 170-190 60-70
Tarta jabł-
kowa
1900 emaliowana 1 10-15 200-220 30-40
Keks 2400 emaliowana 2 10-15 170-180
55-65
2)
18 Piekarnik – przydatne rady i wskazówki
Potrawa Waga (g)
Rodzaj bla-
chy
Poziom
umieszcze-
nia potra-
wy
Czas
wstępnego
nagrzewa-
nia (minu-
ty)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Quiche Lor-
raine
1000 1 okrągła
blacha
(średnica:
26 cm)
1 10-15 220-230 40-50
Chleb wiej-
ski
750 + 750 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
1
18
3)
180-200 60-70
Rumuński
biszkopt
600 + 600 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
25 cm)
2/2 10 160-170 40-50
Rumuński
biszkopt tra-
dycyjny
600 + 600 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
2/2 - 160-170 30-40
Drożdżówki 800 emaliowana 2 10-15 200-210 10-15
Rolada
biszkopto-
wa
500 emaliowana 1 10 150-170 15-20
Bezy 400 emaliowana 2 - 100-120 40-50
Placek z
kruszonką
1500 emaliowana 3 10-15 180-190 25-35
Tort bisz-
koptowy
600 emaliowana 3 10 160-170 25-35
Babka pias-
kowa
600 emaliowana 2 10 180-200 20-25
1) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
2) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 10 minut.
3) Ustawić temperaturę 250°C na czas wstępnego nagrzewania.
Piekarnik – przydatne rady i wskazówki 19
Termoobieg
Potrawa Waga (g)
Rodzaj bla-
chy
Poziom
umieszcze-
nia potra-
wy
Czas
wstępnego
nagrzewa-
nia (minu-
ty)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Ciasta prze-
kładane
250 emaliowana 3 10 140-150 20-30
Ciasta prze-
kładane
250 + 250 emaliowana 1/3 10 140-150 25-30
Ciasta prze-
kładane
250 + 250 +
250
emaliowana 1/2/3 10 150-160 30-40
Placek 500 emaliowana 2 10 150-160 30-35
Placek 500 + 500 emaliowana 1/3 10 150-160 35-45
Placek 500 + 500 +
500
emaliowana
1/2/4
1)
10 155-165 40-50
Ciasto droż-
dżowe z
jabłkami
2000 emaliowana 3 - 170-180 40-50
Szarlotka 1200 +
1200
2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
2/2 - 165-175 50-60
Małe cias-
teczka
500 emaliowana 2 10 150-160 20-30
Małe cias-
teczka
500 + 500 emaliowana 1/3 10 150-160 30-40
Małe cias-
teczka
500 + 500 +
500
emaliowana
1/2/4
1)
10 150-160 35-45
Biszkopt
niskokalo-
ryczny
350 1 okrągła,
aluminiowa
blacha
(średnica:
26 cm)
1 10 150-160 20-30
Ciasto w
głębokiej
blasze
1200 emaliowana 2 - 150-160
30-35
2)
Kurczak ca-
ły
1300 ruszt na po-
ziomie 2,
głęboka
blacha na
poziomie 1
2 - 170-180 40-50
20 Piekarnik – przydatne rady i wskazówki
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

Aeg-Electrolux 47345GM-MN Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla