Zanussi ZCG560NW Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
PL
Instrukcja obsługi
Kuchenka
ZCG560N
PL
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa _ _ 2
Opis urządzenia _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Przed pierwszym użyciem _ _ _ _ _ _ _ _ _ 7
Płyta grzejna – codzienna eksploatacja _ _ 7
Płyta grzejna – przydatne rady i wskazówki
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 8
Płyta grzejna – konserwacja i czyszczenie
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 8
Piekarnik – codzienna eksploatacja _ _ _ _ 9
Piekarnik – przydatne rady i wskazówki _ _ 9
Piekarnik – konserwacja i czyszczenie _ 13
Co zrobić, gdy… _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 14
Instalacja _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 15
Ochrona środowiska _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 20
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji
urządzenia należy uważnie przeczytać in-
strukcję obsługi:
•ze względu na własne bezpieczeństwo
oraz bezpieczeństwo mienia,
•ze względu na ochronę środowiska,
aby zapewnić prawidłowe działanie urzą-
dzenia.
Instrukcję należy przechowywać wraz z urzą-
dzeniem – również w przypadku jego od-
sprzedaży lub przeprowadzki.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
uszkodzenia spowodowane nieprawidłową in-
stalacją lub eksploatacją urządzenia.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o
ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
Osobom, w tym również dzieciom, o ogra-
niczonych zdolnościach ruchowych, senso-
rycznych lub umysłowych albo osobom bez
odpowiedniego doświadczenia lub wiedzy
nie wolno pozwalać obsługiwać tego urzą-
dzenia. Osoby te mogą obsługiwać urzą-
dzenie wyłącznie pod nadzorem lub po od-
powiednim poinstruowaniu przez osobę od-
powiedzialną za ich bezpieczeństwo.
Wszystkie opakowania należy przechowy-
wać poza zasięgiem dzieci. Występuje ry-
zyko uduszenia lub urazów ciała.
Podczas pracy urządzenia lub gdy jego
drzwi są otwarte, dzieci i zwierzęta domo-
we powinny znajdować się w bezpiecznej
odległości od urządzenia. Istnieje ryzyko
odniesienia obrażeń mogących skutkować
trwałym kalectwem.
•Jeśli urządzenie posiada funkcję blokady
uruchomienia lub blokady przycisków, na-
leży jej używać. Zapobiega to przypadko-
wemu włączeniu urządzenia przez dzieci
lub zwierzęta domowe.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
•Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia. Istnieje ryzyko odniesienia ob-
rażeń i uszkodzenia urządzenia.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
•Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Instalacja
Warunki regulacji niniejszego urządzenia
opisano na etykiecie (lub tabliczce znamio-
nowej).
Instalacji i podłączenia urządzenia może
dokonać tylko uprawniony technik. Należy
skontaktować się z autoryzowanym punk-
tem serwisowym. Pozwoli to uniknąć za-
grożenia poważnych uszkodzeń lub obra-
żeń ciała.
•Należy upewnić się, że urządzenie nie ule-
gło uszkodzeniu podczas transportu. Nie
należy podłączać uszkodzonego urządze-
nia. W razie potrzeby skontaktować się z
dostawcą.
2
Przed pierwszym użyciem należy usunąć z
urządzenia cały materiał opakowaniowy,
naklejki i folię. Nie usuwać tabliczki zna-
mionowej. Może to spowodować utratę
gwarancji.
•Należy w pełni przestrzegać przepisów
prawnych, rozporządzeń, dyrektyw oraz
norm obowiązujących w kraju użytkowania
urządzenia (zasady i przepisy dotyczące
bezpieczeństwa, recyklingu, bezpieczeń-
stwa instalacji elektrycznych lub gazowych
itp.).
Zachować ostrożność podczas przenosze-
nia urządzenia. Urządzenie jest ciężkie.
Zawsze używać rękawic ochronnych. Nig-
dy nie ciągnąć urządzenia za uchwyt.
Upewnić się, że podczas instalacji urzą-
dzenie jest odłączone od źródła zasilania
(je
śli dotyczy).
Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli.
Nie ustawiać urządzenia na cokole.
Podłączenie do sieci elektrycznej
•Instalację i podłączenie urządzenia może
przeprowadzić jedynie uprawniony elek-
tryk. Należy skontaktować się z autoryzo-
wanym punktem serwisowym. Pozwoli to
uniknąć zagrożenia poważnych uszkodzeń
lub obrażeń ciała.
•Urządzenie należy uziemić.
Upewnić się, że parametry elektryczne
podane na tabliczce znamionowej są zgod-
ne z parametrami domowej instalacji elek-
trycznej.
Informacja dotycząca wymaganego napię-
cia znajduje się na tabliczce znamionowej.
Konieczne jest również zastosowanie od-
powiednich wyłączników obwodu zasilania,
takich jak: wyłączniki automatyczne, bez-
pieczniki topikowe (typu wykręcanego –
wyjmowane z oprawki), wyłączniki różnico-
wo-prądowe (RCD) oraz styczniki.
Przy podłączaniu urządzeń elektrycznych
do gniazd sieciowych należy zwrócić uwa-
gę, aby ich przewody nie stykały się ani
znajdowały w pobliżu gorących drzwi urzą-
dzenia.
•Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani
przedłużaczy. Zagrożenie pożarem.
•Należy zwrócić uwagę, aby nie przygnieść
ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli ma zastoso-
wanie) oraz przewodu zasilającego, za
urządzeniem.
•Należy zadbać o to, aby po zainstalowaniu
urządzenia zachowany był dostęp do pod-
łączenia elektrycznego.
•Przy odłączaniu urządzenia nie ciągnąć za
przewód zasilający. Zawsze ciągnąć za
wtyczkę (jeśli dotyczy).
Nie zmieniać ani nie wymieniać samodziel-
nie przewodu zasilającego. Skontaktować
się z punktem serwisowym.
Podłączenie do instalacji gazowej
Instalacji i podłączenia urządzenia może
dokonać tylko instalator posiadający
uprawnienia gazowe. Należy skontaktować
się z autoryzowanym punktem serwiso-
wym. Pozwoli to uniknąć zagrożenia po-
ważnych uszkodzeń lub obrażeń ciała.
•Upewnić się, że wokół urządzenia zapew-
niony jest dobry przepływ powietrza. Nie-
prawidłowy dopływ powietrza może prowa-
dzić do niedoboru tlenu.
Przed instalacją należy upewnić się, że lo-
kalne warunki zasilania (rodzaj i ciśnienie
gazu) są zgodne z ustawieniami urządze-
nia.
Informacje dotyczące zasilania gazowego
znajdują się na tabliczce znamionowej.
Omawiane urządzenie nie jest podłączone
do wyciągu gazów spalinowych. Należy je
zainstalować i podłą
czyć zgodnie z obo-
wiązującymi przepisami dotyczącymi insta-
lacji. Należy zwrócić szczególną uwagę na
wymagania dotyczące wentylacji.
•Użytkowanie gazowego urządzenia do go-
towania powoduje zwiększone wytwarzanie
ciepła i wilgoci w pomieszczeniu, w którym
zainstalowano dane urządzenie. Należy
zapewnić odpowiednią wentylację w kuch-
ni: otwory służące do mechanicznej wenty-
3
lacji pomieszczenia powinny być drożne;
można również zainstalować wentylację
mechaniczną (okap kuchenny z wentylato-
rem).
•Jeśli urządzenie jest intensywnie użytko-
wane przez dłuższy czas, niezbędna jest
bardziej wydajna wentylacja (np. poprzez
otwarcie okna lub zwiększenie wydajności
wentylacji mechanicznej).
Eksploatacja
•Używać urządzenia wyłącznie do przygoto-
wywania potraw w domu. Nie należy uży-
wać urządzenia do celów komercyjnych ani
przemysłowych. Pozwoli to uniknąć zagro-
żenia odniesienia obrażeń lub uszkodzenia
mienia.
Zawsze nadzorować urządzenie podczas
pracy.
Przy otwieraniu drzwi urządzenia podczas
jego pracy należy stać możliwie jak najda-
lej od urządzenia. Może dojść do uwolnie-
nia gorącej pary. Występuje zagrożenie po-
parzeniem.
•Nie używać urządzenia, jeśli ma ono kon-
takt z wodą. Nie obsługiwać urządzenia
mokrymi rękoma.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej ani miejsca do przechowywania
przedmiotów.
Podczas pracy powierzchnia do gotowania
staje się gorąca. Występuje zagrożenie po-
parzeniem. Nie kłaść na płycie metalowych
przedmiotów, takich jak sztućce lub po-
krywki naczyń, gdyż mogą one ulec na-
grzaniu.
Podczas pracy wnętrze urządzenia mocno
się nagrzewa. Występuje zagrożenie popa-
rzeniem. Podczas wkładania lub wyjmowa-
nia naczyń bądź akcesoriów należy uży-
wać rękawic ochronnych.
•Urządzenie oraz jego nieosłonięte elemen-
ty nagrzewają się podczas pracy do wyso-
kiej temperatury. Należy zwrócić uwagę,
aby nie dotknąć grzałek. Małe dzieci, jeśli
nie znajdują się pod stałą opieką, nie mogą
znajdować się w pobliżu urządzenia.
•Ostrożnie otwierać drzwi. Stosowanie
składników zawierających alkohol może
prowadzić do powstania mieszanki alkoho-
lu i powietrza. Zagrożenie pożarem.
Podczas otwierania drzwi nie wolno zbliżać
do urządzenia iskrzących przedmiotów ani
otwartego płomienia.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim lub
w jego pobliżu produktów łatwopalnych,
przedmiotów nasączonych produktami łat-
wopalnymi i/lub przedmiotów z materiałów
topliwych (plastiku lub aluminium). Zagro-
żenie wybuchem lub pożarem.
•Po każdym użyciu wyłączyć pola grzejne.
Nie wolno używać pól grzejnych z pustymi
naczyniami lub bez naczyń.
Nie dopuszczać do wygotowania się potra-
wy. Może to spowodować uszkodzenie na-
czynia lub powierzchni płyty grzejnej.
Upadek na płytę grzejną jakichkolwiek
przedmiotów lub naczyń może spowodo-
wać uszkodzenie jej powierzchni.
Nie umieszczać
gorących naczyń w pobliżu
panelu sterowania, ponieważ wysoka tem-
peratura może spowodować uszkodzenie
urządzenia.
Podczas wyjmowania lub wkładania akce-
soriów należy zachować ostrożność, aby
nie uszkodzić emalii urządzenia.
Przesuwanie naczyń wykonanych z żeliwa,
stopu aluminium lub naczyń ze zniszczo-
nym spodem po powierzchni płyty grzejnej
może spowodować jej zarysowanie.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na dzia-
łanie urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwieniu
się emalii:
nie należy kłaść żadnych przedmiotów
bezpośrednio na dnie urządzenia ani
przykrywać go folią aluminiową,
nie wolno wlewać gorącej wody bezpo-
średnio do urządzenia,
nie należy pozostawiać wilgotnych na-
czyń ani potraw w urzą
dzeniu po zakoń-
czeniu pieczenia.
4
Nie opierać się na otwartych drzwiach
urządzenia.
Nie umieszczać łatwopalnych materiałów w
schowku pod piekarnikiem. Przechowywać
tam tylko żaroodporne akcesoria (jeśli do-
tyczy).
Nie zakrywać otworów wylotu pary z pie-
karnika. Znajdują się one w tylnej części
górnej powierzchni urządzenia (jeśli doty-
czy).
•Nie kłaść na płycie grzewczej żadnych
przedmiotów, które mogą ulec stopieniu.
•Używać wyłącznie stabilnych naczyń o od-
powiednim kształcie i średnicy, aby zapo-
biec ich przypadkowemu przewróceniu lub
wylaniu ich zawartości. Istnieje ryzyko po-
parzenia.
Pokrywa
•Zamknięta pokrywa chroni urządzenie
przed kurzem, a po otwarciu służy jako za-
bezpieczenie przed pryskającym tłusz-
czem. Nie należy jej używać do innych
funkcji.
•Pokrywę należy zawsze utrzymywać w
czystości.
•Jeśli na pokrywę rozlał się płyn, należy go
usunąć przed jej otwarciem.
Nie zamykać pokrywy do czasu całkowite-
go ostygnięcia płyty grzejnej.
Szklana pokrywa może pęknąć pod wpły-
wem wysokiej temperatury. Przed za-
mknięciem pokrywy należy wyłączyć
wszystkie palniki.
Konserwacja i czyszczenie
Przed przystąpieniem do konserwacji nale-
ży upewnić się, że urządzenie jest zimne.
Istnieje ryzyko poparzenia. Istnieje ryzyko
pęknięcia szyb urządzenia.
•Urządzenie należy zawsze utrzymywać w
czystości. Osad z tłuszczu lub resztek po-
traw może stać się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać
powierzchnie urządzenia w dobrym stanie
•Ze względu na bezpieczeństwo własne
oraz mienia należy czyścić urządzenie wy-
łącznie wodą z mydłem. Nie używać pro-
duktów łatwopalnych lub mogących spowo-
dować korozję.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek
parowych, myjek wysokociśnieniowych, os-
trych przedmiotów, środków ściernych,
szorstkich gąbek ani odplamiaczy.
•Stosując aerozol do piekarników, należy
przestrzegać instrukcji producenta. Nie na-
nosić żadnych substancji na grzałki i czuj-
nik termostatu (jeśli dotyczy).
Nie czyścić szyby w drzwiach urządzenia
ściernymi środkami czyszczącymi ani me-
talowymi skrobakami. Może dojść do usz-
kodzenia i pęknięcia żaroodpornej powierz-
chni szyby wewnętrznej.
Uszkodzenia szyb drzwi powodują osłabie-
nie szkła grożące jego pęknięciem. Ko-
nieczna jest ich wymiana. Skontaktowa
ć
się z punktem serwisowym.
•Zachować ostrożność przy demontażu
drzwi urządzenia. Drzwi są ciężkie.
•Do oświetlenia urządzenia zastosowano
specjalne żarówki przeznaczone wyłącznie
do urządzeń domowych. Nie można ich
używać do pełnego ani miejscowego oś-
wietlania pomieszczeń.
•Jeżeli konieczna będzie wymiana żarówki,
należy wymienić ją na żarówkę o takiej sa-
mej mocy i przeznaczoną wyłącznie do
urządzeń domowych.
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki
oświetlenia piekarnika należy odłączyć
urządzenie od zasilania. Istnieje ryzyko po-
rażenia prądem. Odczekać aż
urządzenie
ostygnie. Istnieje ryzyko poparzenia.
Serwis
Wszelkie naprawy i prace przy urządzeniu
może wykonywać tylko uprawniony pra-
cownik serwisu. Należy skontaktować się z
autoryzowanym punktem serwisowym.
Dozwolone jest stosowanie wyłącznie ory-
ginalnych części zamiennych.
Utylizacja starego urządzenia
•Aby uniknąć ryzyka urazu ciała lub uszko-
dzeń:
5
–Odłączyć urządzenie od zasilania.
–Odciąć przewód zasilający i wyrzucić go.
–Wymontować i wyrzucić zatrzask drzwi.
Zapobiegnie to ryzyku uwięzienia dzieci
lub zwierząt domowych wewnątrz urzą-
dzenia. Istnieje ryzyko uduszenia.
Opis urządzenia
Widok urządzenia
1
9
4 5 6
7
8
10
1
2
3
4
2 3
1 Panel sterowania
2 Pokrętła płyty grzejnej
3 Przycisk zapalarki
4 Pokrętło regulacji temperatury piekarnika
5 Wskaźnik temperatury
6 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
7 Grill
8 Oświetlenie piekarnika
9 Tabliczka znamionowa
10 Poziomy umieszczania potraw
Układ powierzchni do gotowania
1
4
2
3
1 Palnik mały
2 Palnik średni
3 Palnik średni
4 Palnik duży
Akcesoria
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do piecze-
nia mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Schowek
Pod piekarnikiem znajduje się schowek na
przybory kuchenne.
6
Aby dostać się do schowka, należy unieść
przednie dolne drzwi, a następnie pociąg-
nąć je w dół.
Ostrzeżenie! Podczas pracy urządzenia
schowek może się nagrzewać.
Przed pierwszym użyciem
Ostrzeżenie! Patrz rozdział „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
Uwaga! W celu otwarcia drzwi należy
zawsze trzymać za uchwyt na środku.
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyś-
cić urządzenie.
Ważne! Patrz rozdział „Konserwacja i
czyszczenie”.
Nagrzewanie wstępne
1.
Ustawić funkcję
oraz temperaturę
maksymalną.
2. Uruchomić pusty piekarnik na 45 minut.
3.
Ustawić funkcję
oraz temperaturę
maksymalną.
4. Uruchomić pusty piekarnik na 15 minut.
Ma to na celu wypalenie wszystkich osadów
produkcyjnych z powierzchni komory. Akce-
soria mogą rozgrzać się silniej niż w przypad-
ku ich normalnego użytkowania. W tym cza-
sie może powstawać dym oraz intensywny
zapach. Jest to stan normalny. Należy za-
pewnić wystarczający dopływ świeżego po-
wietrza.
Płyta grzejna – codzienna eksploatacja
Ostrzeżenie! Patrz rozdział „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
Zapalanie palnika
Ostrzeżenie! Podczas korzystania z
otwartego płomienia w kuchni należy
zachować szczególną ostrożność. Producent
nie ponosi żadnej odpowiedzialności w
przypadku niewłaściwego obchodzenia się z
ogniem.
Palnik należy zapalać przed postawie-
niem na nim naczynia.
Aby zapalić palnik, należy:
1. Nacisnąć i przytrzymać przycisk zapalar-
ki
.
2. W tym samym czasie należy obrócić po-
krętło w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara do położenia maksy-
malnego płomienia
i wcisnąć je, aby
zapalić palnik.
3. Po zapaleniu się palnika zwolnić przycisk
zapalarki, ale przytrzymać pokrętło w tym
położeniu przez około 5 sekund, aby
umożliwić rozgrzanie się termopary. W
przeciwnym razie dopływ gazu zostanie
przerwany.
4. Wyregulować wielkość płomienia po jego
ustabilizowaniu się.
Jeżeli po kilku próbach nadal nie można
zapalić płomienia, należy sprawdzić, czy
korona i pokrywka palnika znajdują się we
właściwym położeniu.
1
2
4
3
1 Pokrywka palnika
2 Korona palnika
3 Elektroda zapłonowa
4 Termopara
7
Ostrzeżenie! Nie należy trzymać
pokrętła sterującego wciśniętego przez
dłużej niż 15 sekund.
Jeśli palnik nie zapali się w ciągu 15 sekund,
należy zwolnić pokrętło, obrócić je do
położenia wyłączenia i odczekać co najmniej
1 minutę przed ponowną próbą zapalenia.
Ważne! W przypadku braku zasilania palnik
można zapalić bez udziału urządzenia
elektrycznego. W tym celu należy zbliżyć
płomień do palnika, wcisnąć odpowiednie
pokrętło regulacyjne i obrócić je w kierunku
przeciwnym do ruchów wskazówek zegara,
aż do pozycji maksymalnego przepływu
gazu.
Jeśli palnik przypadkowo zga
śnie, nale-
ży obrócić pokrętło sterowania do poło-
żenia wyłączenia i odczekać co najmniej 1
minutę przed ponowną próbą zapalenia palni-
ka.
Podczas włączania zasilania po zakoń-
czeniu instalacji lub po przerwie w dosta-
wie prądu iskrownik może uruchomić się sa-
moczynnie. Jest to zjawisko normalne.
Wyłączanie palnika
Aby zgasić płomień, należy obrócić pokrętło
do pozycji
.
Ostrzeżenie! Przed zdjęciem naczyń z
palnika należy zawsze zmniejszyć lub
zgasić płomień.
Płyta grzejna – przydatne rady i wskazówki
Oszczędność energii
•W miarę możliwości zawsze przykrywać
naczynia pokrywką.
Po zagotowaniu płynu należy zmniejszyć
płomień tak, aby tylko utrzymać stan goto-
wania.
Należy używać garnków i patelni z dnem
o średnicy pasującej do wielkości palni-
ka.
Palnik Średnica naczyń
Duży 160 mm - 280 mm
Średni 140 mm - 240 mm
Mały 120 mm - 180 mm
Dno naczynia powinno być jak najbardziej
grube i płaskie.
Płyta grzejna – konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Patrz rozdział „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
Ostrzeżenie! Przed czyszczeniem
urządzenia należy je wyłączyć i
poczekać, aż ostygnie.
Ostrzeżenie! Ze względów
bezpieczeństwa zabrania się
czyszczenia urządzenia parą i myjkami
wysokociśnieniowymi.
Ostrzeżenie! Nie stosować ściernych
preparatów czyszczących, myjek
stalowych ani kwasów, ponieważ mogą one
spowodować uszkodzenie urządzenia.
Powierzchnie emaliowane, pokrywkę i ko-
ronę palnika należy myć ciepłą wodą z do-
datkiem mydła.
Elementy ze stali nierdzewnej należy umyć
wodą, a następnie osuszyć miękką ście-
reczką.
Ruszty nie nadają się do mycia w zmywar-
ce; muszą być myte ręcznie.
Po umyciu upewnić się, czy ruszty są
umieszczone w prawidłowej pozycji.
Aby palniki działały prawidłowo, ramiona
rusztu powinny przecinać się w środku pal-
nika.
8
Należy zachować szczególną ostroż-
ność podczas zakładania rusztów nad
palnikami, aby nie uszkodzić powierzch-
ni płyty grzejnej.
Po wyczyszczeniu urządzenia wytrzeć je do
sucha miękką szmatką.
Piekarnik – codzienna eksploatacja
Ostrzeżenie! Patrz rozdział „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
Włączanie i wyłączanie urządzenia
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarni-
ka na żądaną funkcję.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury na
żądaną temperaturę.
Wskaźnik temperatury włącza się gdy
temperatury w urządzeniu wzrasta.
3. Aby wyłączyć urządzenie, należy obrócić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika oraz
pokrętło regulacji temperatury do położe-
nia wyłączenia.
Termostat bezpieczeństwa
Aby zapobiec niebezpiecznemu przegrzaniu
(w wyniku nieprawidłowego użycia urządze-
nia lub wad komponentów), piekarnik został
wyposażony w termostat bezpieczeństwa,
który w razie potrzeby wyłącza zasilanie. Pie-
karnik włącza się z powrotem automatycznie
po obniżeniu temperatury.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Pozycja WYŁĄ-
CZENIA
Urządzenie jest wyłączone.
Pieczenie tradycyj-
ne
Ciepło dochodzi zarówno z grzałki górnej, jak i dolnej. Do pie-
czenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie oraz do wypieku
pizzy. W przypadku wypieku pizzy ustawić pokrętło regulacji
temperatury w położeniu
.
Dolna grzałka
Ciepło dochodzi tylko z dolnej części piekarnika. Do pieczenia
ciast z kruchym spodem.
Górna grzałka
Ciepło dochodzi tylko z górnej części piekarnika. Do wykań-
czania potraw.
Duży grill
Włączona jest pełna grzałka grilla. Do grillowania płaskich po-
traw w dużych ilościach. Do przyrządzania tostów. Maksymal-
na temperatura w przypadku tej funkcji wynosi 210°C.
Piekarnik – przydatne rady i wskazówki
Uwaga! W przypadku pieczenia bardzo
wilgotnych ciast należy stosować
głęboką blachę do pieczenia. Sok z owoców
może trwale zaplamić emalię.
Drzwi piekarnika zarówno podczas piecze-
nia, jak i grillowania powinny być zawsze
zamknięte.
•Urządzenie posiada cztery poziomy umie-
szczania potraw. Poziomy umieszczania
potraw są liczone od dołu.
•Wewnątrz urządzenia lub na szybie drzwi
może skraplać się para wodna. Jest to nor-
malne zjawisko. Zawsze należy odsunąć
się od urządzenia przy otwieraniu jego
9
drzwi podczas pieczenia. Aby ograniczyć
zjawisko kondensacji pary wodnej, należy
rozgrzewać urządzenie przez 10 minut
przed rozpoczęciem pieczenia.
•Wytrzeć nadmiar wilgoci po każdym użyciu
urządzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść przed-
miotów bezpośrednio na dnie urządzenia
ani zakrywać jego elementów folią alumi-
niową. Może to wpłynąć na efekty piecze-
nia i spowodować uszkodzenie emaliowa-
nej powłoki.
Pieczenie ciast
Przed rozpoczęciem pieczenia należy roz-
grzewać piekarnik przez około 10 minut.
Drzwi piekarnika nie należy otwierać przed
upływem co najmniej 3/4 ustawionego cza-
su pieczenia.
Pieczenie mięsa i ryb
Nie piec kawałków mięsa mniejszych niż 1
kg. Pieczenie zbyt małych ilości mięsa po-
woduje jego zbytnie wysuszenie.
W przypadku każdej bardzo tłustej potra-
wy, należy stosować tacę ociekacza, aby
nie dopuścić do zabrudzenia piekarnika,
które może okazać się trwałe.
Po upieczeniu mięsa, należy odczekać
około 15 minut przed jego pokrojeniem,
aby nie wyciekły soki.
Aby uniknąć nadmiaru dymu w piekarniku
podczas pieczenia, należy wlać nieco wody
do tacki ociekacza. Aby nie dopuścić do
zadymienia, należy uzupełniać wodę.
Czas pieczenia
Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju
potrawy, jej konsystencji i ilości.
Na początku należy obserwować efekty pracy
piekarnika. Należy znaleźć optymalne usta-
wienia (ustawienie temperatury, czasu pie-
czenia itp.) dla naczyń używanych w urzą-
dzeniu, przepisów oraz ilości potraw.
Pieczenie tradycyjne
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie-
szczenia
potrawy
Czas
wstępne-
go nagrze-
wania (mi-
nuty)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Ciasta
przekłada-
ne
250 emaliowa-
na
3 - 150 25-30
Placek 1000 emaliowa-
na
2 10 160-170 30-35
Ciasto
drożdżowe
z jabłkami
2000 emaliowa-
na
3 - 170-190 40-50
Szarlotka 1200 +
1200
2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
1 15 180-200 50-60
Małe cias-
teczka
500 emaliowa-
na
2 10 160-180 25-30
10
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie-
szczenia
potrawy
Czas
wstępne-
go nagrze-
wania (mi-
nuty)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Biszkopt
niskokalo-
ryczny
350 1 okrągła,
aluminiowa
blacha
(średnica:
26 cm)
1 10 160-170 25-30
Ciasto w
głębokiej
blasze
1500 emaliowa-
na
2 - 160-170
45-55
1)
Kurczak
cały
1350 ruszt na
poziomie
2, głęboka
blacha na
poziomie 1
2 - 200-220 60-70
Połówki
kurczaka
1300 ruszt na
poziomie
3, głęboka
blacha na
poziomie 1
3 - 190-210 30-35
Pieczone
kotlety wie-
przowe
600 ruszt na
poziomie
3, głęboka
blacha na
poziomie 1
3 - 190-210 30-35
Tarta 800 emaliowa-
na
2 20 230-250 10-15
Nadziewa-
ne ciasto
drożdżowe
1200 emaliowa-
na
2 10-15 170-180 25-35
Pizza 1000 emaliowa-
na
2 10-15 200-220 30-40
Sernik 2600 emaliowa-
na
2 - 170-190 60-70
Tarta jabł-
kowa
1900 emaliowa-
na
1 10-15 200-220 30-40
Keks 2400 emaliowa-
na
2 10-15 170-180
55-65
2)
11
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie-
szczenia
potrawy
Czas
wstępne-
go nagrze-
wania (mi-
nuty)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Quiche
Lorraine
1000 1 okrągła
blacha
(średnica:
26 cm)
1 10-15 220-230 40-50
Chleb wiej-
ski
750 + 750 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
1
18
3)
180-200 60-70
Rumuński
biszkopt
600 + 600 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
25 cm)
2/2 10 160-170 40-50
Rumuński
biszkopt
tradycyjny
600 + 600 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
2/2 - 160-170 30-40
Drożdżów-
ki
800 emaliowa-
na
2 10-15 200-210 10-15
Rolada
biszkopto-
wa
500 emaliowa-
na
1 10 150-170 15-20
Bezy 400 emaliowa-
na
2 - 100-120 40-50
Placek z
kruszonką
1500 emaliowa-
na
3 10-15 180-190 25-35
Tort bisz-
koptowy
600 emaliowa-
na
3 10 160-170 25-35
Babka
piaskowa
600 emaliowa-
na
2 10 180-200 20-25
1) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
2) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 10 minut.
3) Ustawić temperaturę 250°C na czas wstępnego nagrzewania.
W przypadku przyrządzania pizzy najle-
piej jest ustawić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika oraz temperaturę piekarnika w po-
łożeniu Pizza.
12
Informacja na temat akryloamidów
Ważne! Zgodnie ze stanem najnowszej
wiedzy naukowej akryloamidy powstające
podczas przyrumieniania potraw (zwłaszcza
zawierających skrobię) mogą stanowić
zagrożenie dla zdrowia. Z tego powodu
zaleca się pieczenie i smażenie potraw w jak
najniższych temperaturach oraz unikanie ich
nadmiernego przyrumieniania.
Piekarnik – konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Patrz rozdział „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
Przód urządzenia należy myć miękką
szmatką zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem
środka do czyszczenia.
Powierzchnie metalowe należy czyścić
przy użyciu standardowego środka do czy-
szczenia.
•Wnętrze piekarnika należy czyścić po każ-
dym użyciu. Ułatwi to usuwanie brudu i po-
zwoli zapobiec przypaleniu resztek potraw.
Trudne do usunięcia zabrudzenia usunąć
specjalnym środkiem do czyszczenia pie-
karników.
Wszystkie akcesoria piekarnika należy myć
miękką szmatką zwilżoną ciepłą wodą z
dodatkiem środka do czyszczenia, po każ-
dym użyciu i pozostawić je, aż
wyschną.
Akcesoriów pokrytych powłoką zapobiega-
jącą przywieraniu nie wolno czyścić ich
agresywnymi środkami, ostrymi przedmio-
tami ani myć w zmywarce. Może to spowo-
dować uszkodzenie powłoki zapobiegają-
cej przywieraniu!
Czyszczenie drzwi piekarnika
Drzwi piekarnika mają dwie szyby zamonto-
wane jedna za drugą. W celu ułatwienia my-
cia należy najpierw wymontować drzwi z pie-
karnika, a następnie wyjąć szybę wewnętrz-
ną.
Ostrzeżenie! Przy wyjmowaniu
wewnętrznej szyby z zamontowanych
drzwi może dojść do nagłego zamknięcia
drzwi.
Ostrzeżenie! Przed przystąpieniem do
czyszczenia szyb upewnić się, że drzwi
ostygły. Istnieje ryzyko pęknięcia szyby.
Ostrzeżenie! Uszkodzenia lub
zarysowania na szybach drzwi powodują
osłabienie szkła i ryzyko jego pęknięcia. Aby
tego uniknąć, należy wymienić szyby. Więcej
informacji na ten temat można uzyskać w
lokalnym punkcie serwisowym.
Demontaż drzwi i szyby piekarnika
1
Otworzyć całko-
wicie drzwi i chwycić
za oba zawiasy.
2
Podnieść i obró-
cić dźwignie umie-
szczone na obu za-
wiasach.
3
Przymknąć drzwi
piekarnika do pierw-
szej pozycji otwarcia
(do połowy). Następ-
nie pociągnąć drzwi
do siebie, wyjmując
je z mocowania.
1
1
4
Umieścić drzwi
na stabilnej powierz-
chni przykrytej mięk-
ką szmatką.
Za pomocą śrubok-
ręta wykręcić 2 śru-
by z dolnej krawędzi
drzwi.
Ważne! Nie zgubić
śrub.
13
3
2
2
5
Za pomocą drew-
nianej lub plastiko-
wej łopatki otworzyć
wewnętrzne drzwi.
Przytrzymać zew-
nętrzne drzwi, a na-
stępnie przycisnąć
wewnętrzne do gór-
nej krawędzi.
6
Unieść wewnętrz-
ne drzwi.
7
Wyczyścić wew-
nętrzną stronę drzwi.
Umyć szybę wodą z
dodatkiem mydła.
Starannie ją osu-
szyć.
Ostrzeżenie! Szybę należy czyścić
wyłącznie wodą z mydłem. Ścierne
preparaty czyszczące, odplamiacze i ostre
przedmioty (np. noże lub skrobaki) mogą
spowodować uszkodzenie szkła.
Zakładanie drzwi i szyb
Po zakończeniu czyszczenia założyć drzwi
piekarnika. W tym celu opisane powyżej
czynności należy wykonać w odwrotnej kolej-
ności.
4
4
5
5
6
Oświetlenie piekarnika
Ostrzeżenie! Uwaga! Istnieje ryzyko
porażenia prądem!
Przed wymianą żarówki piekarnika:
•Wyłączyć piekarnik.
Wykręcić bezpieczniki ze skrzynki bez-
pieczników lub wyłączyć wyłącznik obwo-
du.
Na dnie piekarnika umieścić szmatkę,
aby chronić żarówkę piekarnika i szklany
klosz.
1. Obrócić szklany klosz w kierunku prze-
ciwnym do ruchu wskazówek zegara, aby
go zdjąć.
2. Wyczyścić klosz.
3. Wymienić żarówkę na nową, odpowied-
nią do piekarnika, odporną na działanie
wysokich temperatur do 300°C.
Użyć żarówki tego samego typu.
4. Zamontować klosz.
Co zrobić, gdy…
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Podczas zapalania gazu nie
pojawia się iskra
Brak zasilania elektrycznego Sprawdzić, czy urządzenie
jest podłączone do zasilania i
czy zasilanie jest włączone.
14
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Podczas zapalania gazu nie
pojawia się iskra
Brak zasilania elektrycznego Sprawdzić bezpiecznik w do-
mowej instalacji elektrycznej.
Podczas zapalania gazu nie
pojawia się iskra
Pokrywka i korona palnika
nie są prawidłowo ułożone
Sprawdzić, czy pokrywka i
korona palnika są prawidło-
wo ułożone.
Płomień gaśnie natychmiast
po zapaleniu
Termopara nie została wy-
starczająco rozgrzana
Po zapaleniu płomienia przy-
trzymać wciśnięte pokrętło
przez około 5 sekund.
Nierówny płomień w palniku
gazowym
Korona palnika jest zatkana
resztkami żywności
Sprawdzić, czy dysza nie jest
zablokowana i czy w koronie
palnika nie nagromadziły się
resztki żywności.
Urządzenie nie działa Zadziałał bezpiecznik w
skrzynce bezpieczników
Sprawdzić bezpiecznik. Je-
żeli bezpiecznik zadziała wię-
cej niż jeden raz, należy
skontaktować się z wykwalifi-
kowanym elektrykiem.
Piekarnik nie nagrzewa się Piekarnik nie jest włączony Włączyć piekarnik
Piekarnik nie nagrzewa się Nie wprowadzono niezbęd-
nych ustawień
Sprawdzić ustawienia
Nie działa oświetlenie piekar-
nika
Oświetlenie piekarnika jest
uszkodzone
Wymienić żarówkę oświetle-
nia piekarnika
Na potrawach i w komorze
piekarnika osiada skroplona
para wodna
Potrawa pozostawała zbyt
długo w piekarniku
Nie należy pozostawiać po-
traw w piekarniku na dłużej
niż 15-20 minut po zakończe-
niu pieczenia
Jeżeli rozwiązanie problemu we własnym za-
kresie nie jest możliwe, należy skontaktować
się ze sprzedawcą lub serwisem.
Dane niezbędne dla serwisu znajdują się na
tabliczce znamionowej. Tabliczka znamiono-
wa znajduje się na przednim obramowaniu
komory piekarnika.
Zalecamy wpisanie danych w tym miejscu:
Model (MOD.) .........................................
Numer produktu (PNC) .........................................
Numer seryjny (S.N.) .........................................
Instalacja
Ostrzeżenie! Patrz rozdział „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
15
Miejsce instalacji urządzenia
Urządzenie wolnostojące można ustawić
obok szafek kuchennych (z jednej lub obu
stron) oraz w narożniku.
Należy zachować odległość 1 cm między
urządzeniem a ścianą, aby możliwe było
otwarcie pokrywy.
B
A
Minimalne odległości
Wymiar mm
A 690
B 150
Dane techniczne
Klasa urządzenia 2, podklasa 1 i klasa 1.
Wymiary
Wysokość 855 mm
Szerokość 500 mm
Głębokość 600 mm
Całkowity pobór mo-
cy
1815,6 W
Napięcie 230 V
Częstotliwość 50 Hz
Kategoria gazu II2ELs3B/P
Zasilanie gazem G20(2E) 20 mbar
G2.350(2Ls) 13
mbar
G30/G31(3B/P) 37
mbar
Średnice by-passów
Palnik Średnica by-passu
w 1/100 mm.
Mały 25
Średni 30
Duży 38
Palniki gazowe
Palnik Moc nomi-
nalna
Moc mini-
malna
Rodzaj gazu Ciś-
nienie
Średnica
dysz
Zużycie
kW kW mbar mm g/godz.
Mały palnik 1,00 0,35 Gaz ziemny
G2.350
13 1,05 -
1,00 0,35 Gaz ziemny
G20
20 0,70 -
0,85 0,35 Butan G30 37 0,43 61,81
Średni pal-
nik
2,10 0,43 Gaz ziemny
G2.350
13 1,50 -
16
Palnik Moc nomi-
nalna
Moc mini-
malna
Rodzaj gazu Ciś-
nienie
Średnica
dysz
Zużycie
kW kW mbar mm g/godz.
2,00 0,43 Gaz ziemny
G20
20 0,96 -
1,90 0,43 Butan G30 37 0,65 138,16
Duży palnik 2,90 0,72 Gaz ziemny
G2.350
13 1,80 -
3,00 0,72 Gaz ziemny
G20
20 1,19 -
2,70 0,72 Butan G30 37 0,77 196,33
Podłączenie do instalacji gazowej
Należy zastosować połączenia sztywne lub
wąż z oplotem ze stali nierdzewnej, zgodnie z
obowiązującymi przepisami. W przypadku
użycia metalowych węży należy zagwaranto-
wać, aby nie dotykały części ruchomych lub
nie uległy zgnieceniu.
Podłączenie za pomocą elastycznych
rur niemetalowych
Jeśli w łatwy sposób można kontrolować po-
łączenie na całej długości, można zastoso-
wać rurę elastyczną. Rura elastyczna musi
być szczelnie podłączona za pomocą zacis-
ków.
Instalacja: użyć króćca do podłączenia rury.
Obowiązkowo założyć uszczelkę. Następnie
kontynuować wykonywanie podłączenia do
instalacji gazowej. Wąż elastyczny można za-
stosować, jeśli:
–nie będzie w żadnym miejscu nagrzewany
do temperatury przekraczającej o 30°C
temperaturę w pomieszczeniu;
–nie jest dłuższy niż 1500 mm;
nie ma wewnętrznych uszkodzeń utrudnia-
jących przepływ gazu;
nie jest naraż
ony na ocieranie lub skręca-
nie;
nie styka się z ostrymi krawędziami lub na-
rożnikami;
–można łatwo sprawdzić jego stan technicz-
ny.
Kontrola stanu technicznego węża elastycz-
nego polega na sprawdzeniu, czy:
–nie jest pęknięty lub rozcięty oraz czy nie
posiada oznak przypalenia na obu końcach
oraz na całej długości;
materiał nie stwardniał i nadal wykazuje
normalną elastyczność;
zaciski mocujące nie są zardzewiałe;
–nie upłynął termin jego trwałości eksploata-
cyjnej.
W przypadku stwierdzenia jednego lub kilku
defektów, nie należy naprawiać węża, ale na-
leży go wymienić.
Ważne! Po zakończeniu instalacji należy
upewnić się, że uszczelnienie każdego
złącza węża jest prawidłowe. Stosować
roztwór mydlany, a nie płomień!
Rura rozprowadzająca gaz znajduje si
ę za
panelem sterowania.
Ostrzeżenie! Przed podłączaniem
gazu należy wyjąć wtyczkę przewodu
zasilającego z gniazdka lub wyłączyć
bezpiecznik w skrzynce bezpieczników.
Zamknąć główny zawór gazu.
17
1 23
4 5
1 Punkt przyłączenia gazu (w urządzeniu
jest tylko jedno złącze)
2 Uszczelka
3 Kolanko
4 Króciec do podłączenia węża do gazu
płynnego
5 Króciec do podłączenia węża do gazu
ziemnego
Urządzenie jest przygotowane do zasila-
nia domyślnym rodzajem gazu. Aby
zmienić rodzaj paliwa, należy wybrać odpo-
wiedni króciec podłączeniowy z listy. Obo-
wiązkowo założyć uszczelkę
Dostosowanie do różnych rodzajów
gazu
Ostrzeżenie! Dostosowanie urządzenia
do spalania dostępnego rodzaju gazu
powinno być przeprowadzone wyłącznie
przez osobę posiadającą odpowiednie
uprawnienia.
To urządzenie jest przystosowane do za-
silania gazem ziemnym.
Dzięki odpowiednim dyszom można je rów-
nież przystosować do spalania gazu płynne-
go.
Ostrzeżenie! Przed wymianą dysz
należy sprawdzić, czy pokrętła
regulacyjne gazu znajdują się w położeniu
wyłączone oraz odłączyć urządzenie od
źródła zasilania elektrycznego. Odczekać, aż
urządzenie całkowicie ostygnie. Występuje
zagrożenie odniesienia obrażeń ciała.
Wymiana dysz
1. Zdjąć ruszty palników.
2. Zdjąć pokrywki i korony palników.
3. Za pomocą klucza nasadowego nr 7 wy-
montować dysze, a następnie wymienić
je na nowe, odpowiednie do rodzaju sto-
sowanego gazu.
4. Zamontować ponownie części, wykonu-
jąc wyżej opisane czynności w odwrotnej
kolejności.
5. Wymienić tabliczkę znamionową (znajdu-
jącą się obok króćca przyłączeniowego
gazu) na odpowiednią dla nowego rodza-
ju gazu. Tabliczka znajduje się w torebce
dołączonej do urządzenia.
W przypadku, gdy ciśnienie doprowadzanego
gazu jest niestabilne lub żni się od wyma-
ganej wartości ciśnienia, na rurze doprowa-
dzającej gaz należy zainstalować odpowiedni
regulator ciśnienia.
Przestawienie na gaz G2.350
Palnik mały i średni: po montażu dysz (
3
na następnym rysunku) nakręcić koszyczki
(średnica 10 mm,
1
na następnym rysun-
ku), dołączone do opakowania (regulatory
powietrza pierwotnego);
Palnik duży: po montażu dysz (
3
na na-
stępnym rysunku) nakręcić koszyczki
(średnica 16 mm,
2
na następnym rysun-
ku), dołączone do opakowania (regulatory
powietrza pierwotnego);
18
1
2
4
3
Ważne! W obu przypadkach do nakręcania
należy użyć specjalnego narzędzia
4
oraz
śrubokrętu, aby odpowiednio zamontować
koszyczki.
Ważne! Przed założeniem palników należy
koniecznie sprawdzić, czy została usunięta
specjalna nasadka.
Regulacja płomienia minimalnego
Aby ustawić płomień minimalny palników, na-
leży:
1. Zapalić palnik.
2. Obrócić pokrętło do położenia płomienia
minimalnego.
3. Zdjąć pokrętło sterowania.
4. Przy pomocy wąskiego śrubokręta wyre-
gulować śrubę by-passu. W przypadku
przestawienia z gazu ziemnego 20 mbar
na gaz płynny należy całkowicie dokręcić
śrubę regulacyjną. W przypadku przesta-
wienia z gazu płynnego na gaz ziemny
20 mbar należy odkręcić śrubę regulacyj-
ną o ok. 1/4 obrotu.
1
1 Śruba regulacji płomienia minimalne-
go
5. Kilka razy szybko obrócić pokrętło z poło-
żenia płomienia maksymalnego do mini-
malnego, aby sprawdzić, czy płomień nie
gaśnie.
Poziomowanie
Należy wykorzystaćżki znajdujące się na
spodzie urządzenia, aby ustawić górną po-
wierzchnię kuchenki na jednakowym pozio-
mie z innymi powierzchniami
Instalacja elektryczna
Producent nie ponosi odpowiedzialności
za nieprzestrzeganie wytycznych doty-
czących bezpieczeństwa, które zostały pod-
ane w rozdziale „Informacje dotyczące bez-
pieczeństwa”.
Urządzenie jest dostarczane z wtyczką i
przewodem zasilającym.
Przewód zasilający nie może dotykać
części urządzenia przedstawionej na ilu-
stracji.
19
Ochrona środowiska
Symbol na produkcie lub na opakowaniu
oznacza, że tego produktu nie wolno
traktować tak, jak innych odpadów
domowych. Należy oddać go do właściwego
punktu skupu surowców wtórnych
zajmującego się złomowanym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym. Właściwa
utylizacja i złomowanie pomaga w eliminacji
niekorzystnego wpływu złomowanych
produktów na środowisko naturalne oraz
zdrowie. Aby uzyskać szczegółowe dane
dotyczące możliwości recyklingu niniejszego
urządzenia, należy skontaktować się z
lokalnym urzędem miasta, służbami
oczyszczania miasta lub sklepem, w którym
produkt został zakupiony.
Materiały opakowaniowe
Materiały, z których wykonano opakowa-
nie są przyjazne dla środowiska i nadają się
do recyklingu. Elementy plastikowe są ozna-
czone międzynarodowymi skrótami tj. PE,
PS, itp. Materiały opakowaniowe należy utyli-
zować wyrzucając je do odpowiedniego po-
jemnika udostępnionego przez komunalny
zakład utylizacji odpadów.
Ostrzeżenie! Przed utylizacją
urządzenia należy uniemożliwić jego
ponowne użycie, a tym samym zadbać o to
aby nie stwarzało ono zagrożenia.
W tym celu należy wyjąć wtyczkę z gniazdka
i usunąć z urządzenia przewód zasilający.
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Zanussi ZCG560NW Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi