Electrolux EKK511509X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

instrukcja obsługi
Kuchenka
EKK511509
PL
Electrolux. Thinking of you.
Aby dowiedzieć się więcej o naszej filozofii, odwiedź naszą
stronę internetową www.electrolux.com
SPIS TREŚCI
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
2
Opis urządzenia 6
Przed pierwszym użyciem 6
Płyta grzejna – codzienna eksploatacja
7
Płyta grzejna – przydatne rady i wskazówki
8
Płyta grzejna – konserwacja i czyszczenie
8
Piekarnik – codzienna eksploatacja 9
Piekarnik – przydatne rady i wskazówki
9
Piekarnik – konserwacja i czyszczenie
14
Co zrobić, gdy… 16
Instalacja 17
Ochrona środowiska 20
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji
urządzenia należy uważnie przeczytać in-
strukcję obsługi:
•ze względu na własne bezpieczeństwo
oraz bezpieczeństwo mienia,
•ze względu na ochronę środowiska,
aby zapewnić prawidłowe działanie urzą-
dzenia.
Instrukcję należy przechowywać wraz z urzą-
dzeniem – również w przypadku jego od-
sprzedaży lub przeprowadzki.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
uszkodzenia spowodowane nieprawidłową
instalacją lub eksploatacją urządzenia.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o
ograniczonych zdolnościach
ruchowych, umysłowych lub
sensorycznych
•Urządzenie może być obsługiwane przez
dzieci w wieku 8 lat lub starsze oraz oso-
by o ograniczonych zdolnościach fizycz-
nych, sensorycznych lub umysł
owych, a
także nieposiadające wiedzy lub doświad-
czenia, jeśli będą one nadzorowane lub
zostaną poinstruowane w zakresie bez-
piecznego korzystania z tego urządzenia i
będą świadome związanych z tym zagro-
żeń. Dzieci nie mogą bawić się urządze-
niem.
Wszystkie opakowania należy przechowy-
wać poza zasięgiem dzieci. Istnieje ryzy-
ko uduszenia lub odniesienia obrażeń.
Podczas pracy urządzenia lub gdy jego
drzwi są otwarte, dzieci i zwierzęta domo-
we powinny znajdować się w bezpiecznej
odległości od urządzenia. Istnieje ryzyko
odniesienia obrażeń mogących skutko-
wać trwałym kalectwem.
•Jeśli urządzenie posiada funkcję blokady
uruchomienia lub blokady przycisków, na-
leży jej używać
. Zapobiega to przypadko-
wemu włączeniu urządzenia przez dzieci
lub zwierzęta domowe.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia. Istnieje ryzyko odniesienia ob-
rażeń i uszkodzenia urządzenia.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
•Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Instalacja
Instalacji i podłączenia urządzenia może
dokonać tylko uprawniony technik. Nale-
ży skontaktować się z autoryzowanym
punktem serwisowym. Pozwoli to unik-
nąć ryzyka poważnych uszkodzeń lub ob-
rażeń ciała.
•Należy upewnić się, że urządzenie nie ule-
gło uszkodzeniu podczas transportu. Usz-
kodzonego urządzenia nie należy podłą-
czać. W razie potrzeby skontaktować si
ę
z dostawcą.
2 electrolux
Przed pierwszym użyciem należy usunąć
z urządzenia wszystkie elementy opako-
wania, naklejki i folię. Nie usuwać tablicz-
ki znamionowej. Może to spowodować
utratę gwarancji.
•Należy w pełni przestrzegać przepisów
prawnych, rozporządzeń, dyrektyw oraz
norm obowiązujących w kraju użytkowa-
nia urządzenia (zasady i przepisy dotyczą-
ce bezpieczeństwa, recyklingu, bezpie-
czeństwa instalacji elektrycznych i/lub ga-
zowych itp.).
Zachować ostrożność podczas przeno-
szenia urządzenia. Urządzenie jest cięż-
kie. Zawsze używać rękawic ochronnych.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za uchwyt.
•Upewnić się, że podczas instalacji urzą-
dzenie jest odłączone od źródła zasilania
(jeśli dotyczy).
Zachować
minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli.
•Nie ustawiać urządzenia na cokole.
Podłączenie do sieci elektrycznej
Instalacji i podłączenia urządzenia może
dokonać tylko uprawniony elektryk. Nale-
ży skontaktować się z autoryzowanym
punktem serwisowym. Pozwoli to unik-
nąć ryzyka poważnych uszkodzeń lub ob-
rażeń ciała.
•Urządzenie musi zostać uziemione.
•Upewnić się, że parametry elektryczne
podane na tabliczce znamionowej są
zgodne z parametrami domowej instalacji
elektrycznej.
Informacja dotycząca wymaganego na-
pięcia znajduje się na tabliczce znamiono-
wej.
Konieczne jest również zastosowanie od-
powiednich wyłączników obwodu zasila-
nia, takich jak: wyłączniki automatyczne,
bezpieczniki topikowe (typu wykręcanego
– wyjmowane z oprawki), wyłączniki różni-
cowo-prądowe (RCD) oraz styczniki.
Rozwarcie styków wyłącznika obwodu
musi wynosić co najmniej 3 mm.
•Elementy stanowiące ochronę
przed po-
rażeniem muszą być zamocowane w taki
sposób, aby nie można było ich zdemon-
tować bez użycia narzędzi.
•Należy zawsze używać prawidłowo za-
montowanych gniazd sieciowych z uzie-
mieniem.
•Przy podłączaniu urządzeń elektrycznych
do gniazd sieciowych należy zwrócić uwa-
gę, aby ich przewody nie stykały się ani
znajdowały w pobliżu gorących drzwi
urządzenia.
•Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani
przedłużaczy. Istnieje ryzyko pożaru.
•Należy zwrócić uwagę, aby nie przy-
gnieść ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli do-
tyczy) ani przewodu zasilającego za urzą-
dzeniem.
•Należy zadbać o to, aby po zainstalowa-
niu urz
ądzenia zachowany był dostęp do
podłączenia elektrycznego.
•Przy odłączaniu urządzenia nigdy nie ciąg-
nąć za przewód zasilający. Zawsze ciąg-
nąć za wtyczkę (jeśli dotyczy).
Nie zmieniać ani nie wymieniać samodziel-
nie przewodu zasilającego. Skontakto-
wać się z punktem serwisowym.
Podłączenie do instalacji gazowej
Instalacji i podłączenia urządzenia może
dokonać tylko instalator posiadający
uprawnienia gazowe. Należy skontakto-
wać się z autoryzowanym punktem serwi-
sowym. Pozwoli to uniknąć ryzyka poważ-
nych uszkodzeń lub obrażeń ciała.
•Upewnić się, że wokół urządzenia zapew-
niony jest dobry przepływ powietrza. Nie-
prawidłowy dopływ powietrza może pro-
wadzić do niedoboru tlenu
Informacje dotyczące zasilania gazowego
znajdują się na tabliczce znamionowej.
To urządzenie nie jest podłączane do wy-
ciągu gazów spalinowych. Montaż i pod-
łączenie należy wykonać zgodnie z obo-
wiązującymi przepisami dotyczącymi in-
stalacji. Szczególną uwagę należy zwró-
cić na wymagania dotyczące wentylacji.
•Użytkowanie gazowego urządzenia do go-
towania powoduje zwiększone wytwarza-
nie ciepła i wilgoci w pomieszczeniu, w
którym zainstalowano dane urządzenie.
Należy zapewnić odpowiednią wentylację
w kuchni: otwory służące do naturalnej
wentylacji pomieszczenia powinny być
drożne; można również zainstalować wen-
tylację mechaniczną (okap kuchenny z
wentylatorem).
•Jeśli urządzenie jest intensywnie użytko-
wane przez dłuż
szy czas, niezbędna jest
bardziej wydajna wentylacja (np. poprzez
electrolux 3
otwarcie okna lub zwiększenie wydajnoś-
ci wentylacji mechanicznej).
Użytkowanie
•Używać urządzenia wyłącznie do przygo-
towywania potraw w domu. Nie należy
używać urządzenia do celów komercyj-
nych ani przemysłowych. Pozwoli to unik-
nąć ryzyka odniesienia obrażeń lub uszko-
dzenia mienia.
Zawsze nadzorować urządzenie podczas
pracy.
Przy otwieraniu drzwi urządzenia pod-
czas jego pracy należy stać możliwie jak
najdalej od urządzenia. Może dojść do
uwolnienia gorącej pary. Istnieje ryzyko
poparzenia.
•Nie używać urządzenia, jeśli ma ono kon-
takt z wodą. Nie obsługiwać urządzenia
mokrymi rękoma.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej lub miejsca do przechowywania
przedmiotów.
Podczas pracy powierzchnia do gotowa-
nia staje się gorą
ca. Istnieje ryzyko popa-
rzenia. Nie kłaść na płycie metalowych
przedmiotów, takich jak sztućce lub po-
krywki naczyń, gdyż mogą one ulec na-
grzaniu.
Podczas pracy wnętrze urządzenia moc-
no się nagrzewa. Istnieje ryzyko poparze-
nia. Podczas wkładania i wyjmowania na-
czyń lub akcesoriów należy używać ręka-
wic ochronnych.
•Ostrożnie otwierać drzwi. Stosowanie
składników zawierających alkohol może
prowadzić do powstania mieszanki alko-
holu i powietrza. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie wolno zbliżać iskrzących przedmio-
tów lub otwartego płomienia do urządze-
nia podczas otwierania drzwi.
•Nie umieszczać w urządzeniu, na nim lub
w jego pobliżu produktów łatwopalnych,
przedmiotów nasączonych produktami
łatwopalnymi i/lub przedmiotów z materia-
łów topliwych (plastiku lub aluminium). Ist-
nieje ryzyko eksplozji lub pożaru.
Nie wolno używać pól grzejnych bez na-
czyń ani z pustymi naczyniami.
Nie dopuszczać do wygotowania się po-
trawy. Mogłoby to spowodować uszko-
dzenie naczynia lub powierzchni płyty
grzejnej.
Upadek na płytę grzejną jakichkolwiek
przedmiotów lub naczyń może spowodo-
wać uszkodzenie jej powierzchni.
Nie umieszczać gorących naczyń w pobli-
żu panelu sterowania ponieważ wysoka
temperatura mogłaby spowodować usz-
kodzenie urządzenia.
Podczas wyjmowania i wkładania akceso-
riów należy zachować ostrożność, aby
nie uszkodzić emalii urządzenia.
Przesuwanie naczyń wykonanych z żeli-
wa, stopu aluminium lub naczyń ze zni-
szczonym spodem po powierzchni płyty
grzejnej może spowodować jej zarysowa-
nie.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na
działanie urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwie-
niu się emalii:
–nie należy kła
ść żadnych przedmiotów
bezpośrednio na dnie urządzenia ani
przykrywać go folią aluminiową;
nie wolno wlewać gorącej wody bezpo-
średnio do urządzenia;
–nie należy pozostawiać wilgotnych na-
czyń ani potraw w urządzeniu po za-
kończeniu pieczenia.
Nie opierać się na otwartych drzwiach
urządzenia.
•Nie umieszczać łatwopalnych materiałów
w schowku pod piekarnikiem. Przechowy-
wać tam tylko żaroodporne akcesoria (je-
śli dotyczy).
•Nie zakrywać otworów wylotu pary z pie-
karnika. Znajdują się one w tylnej części
górnej powierzchni urządzenia (jeśli doty-
czy).
•Używać wyłącznie stabilnych naczyń o od-
powiednim kształcie i średnicy, aby zapo-
biec ich przypadkowemu przewróceniu
lub wylaniu ich zawartości. Istnieje ryzyko
poparzenia.
Pokrywa
•Zamknięta pokrywa chroni urządzenie
przed kurzem, a po otwarciu służy jako za-
bezpieczenie przed pryskającym tłusz-
czem. Nie ma do spełnienia innych funkcji.
•Utrzymywać pokrywę w czystości.
•Przed zamknięciem pokrywy należy upew-
nić się, że urządzenie jest chłodne.
Szklana pokrywa może pęknąć pod wpły-
wem wysokiej temperatury.
4 electrolux
Konserwacja i czyszczenie
•Przed przystąpieniem do konserwacji na-
leży upewnić się, że urządzenie jest zim-
ne. Istnieje ryzyko poparzenia. Istnieje ry-
zyko pęknięcia szyb urządzenia.
•Urządzenie należy zawsze utrzymywać w
czystości. Osad z tłuszczu lub resztek po-
traw może stać się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać
powierzchnie urządzenia w dobrym stanie
•Ze względu na bezpieczeństwo własne
oraz mienia należy czyścić urządzenie wy-
łącznie wodą z mydłem. Nie używać pro-
duktów łatwopalnych lub mogących spo-
wodować korozję.
•Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek
parowych, myjek wysokociśnieniowych,
ostrych przedmiotów,
środków ścier-
nych, szorstkich gąbek ani odplamiaczy.
W przypadku stosowania aerozolu do pie-
karników, należy przestrzegać instrukcji
producenta. Nie nanosić żadnych sub-
stancji na grzałki i czujnik termostatu.
•Nie czyścić szyby w drzwiach urządzenia
ściernymi środkami czyszczącymi ani me-
talowymi skrobakami. Może dojść do usz-
kodzenia i pęknięcia żaroodpornej po-
wierzchni szyby wewnętrznej.
Uszkodzenia szyb drzwi powodują osła-
bienie szkła grożące jego pęknięciem. Ko-
nieczna jest ich wymiana. Skontaktować
się z punktem serwisowym.
Zachować ostrożność przy demontażu
drzwi urządzenia. Drzwi są ciężkie.
Przed przeprowadzeniem konserwacji na-
leży wyłączyć urządzenie i odłączyć je od
źród
ła zasilania.
Zachować ostrożność podczas wymiany
żarówki oświetlenia piekarnika. Istnieje ry-
zyko porażenia prądem. Odczekać do os-
tygnięcia urządzenia. Istnieje ryzyko popa-
rzenia.
Serwis
Wszelkie naprawy i prace przy urządze-
niu może wykonywać tylko uprawniony
pracownik serwisu. Należy skontaktować
się z autoryzowanym punktem serwiso-
wym.
Dozwolone jest stosowanie wyłącznie ory-
ginalnych części zamiennych.
Utylizacja starego urządzenia
Aby uniknąć ryzyka urazu ciała lub uszko-
dzeń:
–Odłączyć urządzenie od zasilania.
–Odciąć przewód zasilający i wyrzucić
go.
–Wymontować i wyrzucić zatrzask
drzwi. Zapobiegnie to ryzyku uwięzie-
nia dzieci lub zwierząt domowych wew-
nątrz urządzenia. Istnieje ryzyko udu-
szenia.
electrolux 5
OPIS URZĄDZENIA
Widok urządzenia
1
10
2 3 4
6
5
7
9
8
1
2
3
4
1 Panel sterowania
2 Pokrętła sterujące płytą grzejną
3 Pokrętło regulacji minutnika
4 Pokrętło regulacji temperatury piekarni-
ka
5 Wskaźnik temperatury
6 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
7 Grill
8 Oświetlenie piekarnika
9 Wentylator
10 Prowadnice blach
Układ powierzchni do gotowania
1
4
2
3
1 Palnik mały
2 Palnik średni
3 Palnik średni
4 Palnik duży
Akcesoria
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do piecze-
nia mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Szuflada
Pod komorą piekarnika znajduje się szu-
flada na przybory kuchenne.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Przed pierwszym użyciem urządzenia
należy usunąć z urządzenia całe opako-
wanie, zarówno wewnętrzne, jak i zew-
nętrzne. Nie usuwać tabliczki znamiono-
wej.
Uwaga! W celu otwarcia drzwi należy
zawsze trzymać za uchwyt na środku.
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyś-
cić urządzenie.
6 electrolux
Uwaga! Nie stosować ściernych
środków czyszczących! Może to
uszkodzić powierzchnię. Zapoznać się
z rozdziałem "Konserwacja i
czyszczenie".
Nagrzewanie wstępne
1.
Ustawić funkcję
oraz temperaturę
maksymalną.
2. Uruchomić pusty piekarnik na 45 minut.
3.
Ustawić funkcję
oraz temperaturę
maksymalną.
4. Uruchomić pusty piekarnik na 15 minut.
Ma to na celu wypalenie wszystkich osa-
dów produkcyjnych z powierzchni komory.
Akcesoria mogą rozgrzać się silniej niż w
przypadku ich normalnego użytkowania. W
tym czasie może powstawać dym oraz in-
tensywny zapach. Jest to stan normalny. Na-
leży zapewnić wystarczający dopływ świeże-
go powietrza.
PŁYTA GRZEJNA – CODZIENNA EKSPLOATACJA
Zapalanie palnika
Ostrzeżenie! Należy zachować
szczególną ostrożność podczas
korzystania z otwartego płomienia w
kuchni. Producent nie ponosi żadnej
odpowiedzialności w przypadku
niewłaściwego obchodzenia się z
ogniem.
Palnik należy zapalać przed postawie-
niem na nim naczyń.
Aby zapalić palnik, należy:
1. Do końca wcisnąć pokrętło palnika i w
obrócić kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara do pozycji maksy-
malnego płomienia
. Wciśnięcie po-
krętła automatycznie powoduje wywoła-
nie iskry.
2. Trzymać gałkę wciśniętą przez około 10
sekund, aby umożliwić nagrzanie się ter-
mopary. W przeciwnym wypadku do-
pływ gazu zostanie przerwany.
3. Dostosować wielkość płomienia po jego
ustabilizowaniu się.
Jeżeli po kilku próbach nadal nie moż-
na zapalić płomienia, należy sprawdzić,
czy korona i kołpak palnika zajmują
właściwe położenie.
3
4
2
1
1 Pokrywka palnika
2 Korona palnika
3 Elektroda zapłonowa
4 Termopara
Ostrzeżenie! Jeśli palnik nie zapali się
w czasie 15 sekund, należy zwolnić
pokrętło, obrócić je do położenia
wyłączenia i odczekać co najmniej 1
minutę przed ponowną próbą zapalenia.
Ważne! W przypadku braku zasilania palnik
można zapalić bez udziału urządzenia
elektrycznego. W tym celu należy zbliżyć
płomień do palnika, wcisnąć odpowiednie
pokrętło regulacyjne i obrócić je w kierunku
przeciwnym do ruchów wskazówek zegara,
aż do pozycji maksymalnego przepływu
gazu.
electrolux 7
Jeśli palnik przypadkowo zgaśnie, nale-
ży obrócić pokrętło sterowania do poło-
żenia wyłączenia i odczekać co naj-
mniej 1 minutę przed ponowną próbą
zapalenia palnika.
Podczas włączania zasilania po zakoń-
czeniu instalacji lub po przerwie w do-
stawie prądu iskrownik może urucho-
mić się samoczynnie. Jest to zjawisko
normalne.
Wyłączanie palnika
Aby zgasić płomień, należy obrócić pokrętło
do położenia oznaczonego symbolem
.
Ostrzeżenie! Przed zdjęciem naczyń z
palnika należy zawsze zmniejszyć lub
zgasić płomień.
PŁYTA GRZEJNA – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
Informacja na temat akrylamidów
Ważne! Zgodnie ze stanem najnowszej
wiedzy naukowej przyrumienianie potraw
(zwłaszcza zawierających skrobię)
powoduje powstawanie szkodliwych dla
zdrowia akrylamidów. Z tego powodu
zaleca się zawsze gotowanie i smażenie
potraw w jak najniższych temperaturach
oraz unikanie ich nadmiernego
przyrumieniania.
Oszczędność energii
•W miarę możliwości zawsze przykrywać
naczynia pokrywką.
•Po zagotowaniu płynu należy zmniejszyć
płomień tak, aby tylko utrzymać stan go-
towania.
Należy używać garnków i patelni z
dnem o średnicy pasującej do wielkoś-
ci palnika.
Palnik Średnica naczyń
Duży 160 mm - 280 mm
Średni 140 mm - 240 mm
Mały 120 mm - 180 mm
Dno naczynia powinno być jak najbardziej
grube i płaskie.
PŁYTA GRZEJNA – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Ostrzeżenie! Przed czyszczeniem
urządzenia należy je wyłączyć i
poczekać, aż ostygnie.
Ostrzeżenie! Ze względów
bezpieczeństwa zabrania się
czyszczenia urządzenia parą i myjkami
wysokociśnieniowymi.
Ostrzeżenie! Nie stosować ściernych
preparatów czyszczących, myjek
stalowych ani kwasów, ponieważ
mogą one spowodować uszkodzenie
urządzenia.
Powierzchnie emaliowane, pokrywkę i ko-
ronę palnika należy myć ciepłą wodą z do-
datkiem mydła.
Elementy ze stali nierdzewnej należy
umyć wodą, a następnie osuszyć miękką
ściereczką.
Ruszty nie nadają się do mycia w zmy-
warce; muszą być myte ręcznie .
Po umyciu upewnić się, czy ruszty są
umieszczone w prawidłowej pozycji.
Aby palniki działały prawidłowo, ramiona
rusztu powinny przecinać się w środku
palnika.
Należy zachowa
ć szczególną ostroż-
ność podczas zakładania rusztów
nad palnikami, aby nie uszkodzić po-
wierzchni płyty grzejnej.
Po wyczyszczeniu urządzenia wytrzeć je do
sucha miękką szmatką.
8 electrolux
PIEKARNIK – CODZIENNA EKSPLOATACJA
Włączanie i wyłączanie piekarnika
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji piekar-
nika na żądaną funkcję.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury
na żądaną temperaturę.
Wskaźnik temperatury włącza się, gdy
wzrasta temperatura piekarnika.
3. Aby wyłączyć piekarnik, należy obrócić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika oraz
pokrętło temperatury w położenie wyłą-
czenia.
Termostat bezpieczeństwa
Aby zapobiec niebezpiecznemu przegrzaniu
(w wyniku nieprawidłowego użycia urządze-
nia lub wad komponentów), piekarnik został
wyposażony w termostat bezpieczeństwa,
który w razie potrzeby wyłącza zasilanie. Pie-
karnik włącza się z powrotem automatycz-
nie po obniżeniu temperatury.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Położenie WYŁĄ-
CZENIA
Urządzenie jest wyłączone.
Pieczenie tradycyj-
ne
Ciepło dochodzi zarówno z grzałki górnej, jak i dolnej. Do pieczenia
mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
Grill
Do grillowania płaskich potraw w niewielkich ilościach, ułożonych na
środku rusztu. Do przyrządzania tostów. Ustawić temperaturę mak-
symalnie na 210°C.
Dolna grzałka
Ciepło dochodzi tylko z dolnej części piekarnika. Do pieczenia ciast z
kruchym spodem.
Pieczenie z nawie-
wem gorącego po-
wietrza
Do jednoczesnego pieczenia kilku różnych potraw. Do pieczenia do-
mowej roboty owoców w syropie oraz suszenia grzybów lub owoców.
Rozmrażanie
Rozmrażanie zamrożonych potraw. Pokrętło regulacji temperatury mu-
si znajdować się w położeniu wyłączenia.
Minutnik
Służy do odliczania ustawionego czasu.
Najpierw przekręcić pokrętło minutnika
(patrz „Opis produktu”) zgodnie z ruchem
wskazówek zegara do samego końca. Na-
stępnie nastawić je na żądany czas. Po upły-
wie danego okresu rozlegnie się sygnał
dźwiękowy.
Funkcja nie ma wpływu na pracę piekar-
nika .
PIEKARNIK – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
•Urządzenie posiada cztery poziomy umie-
szczania potraw. Poziomy umieszczania
potraw są liczone od dołu.
•Możliwe jest pieczenie różnych potraw
jednocześnie na dwóch poziomach.
Umieścić blachy na poziomach 1 i 3.
•Wewnątrz urządzenia lub na szybie drzwi
może skraplać się wilgoć. Jest to normal-
ne zjawisko. Zawsze należy odsunąć się
od urządzenia otwierając drzwi podczas
pieczenia. Aby ograniczyć zjawisko kon-
densacji pary wodnej, należy rozgrzewać
urządzenie przez 10 minut przed rozpo-
częciem pieczenia.
•Wycierać nadmiar wilgoci po każdym uży-
ciu urządzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść przed-
miotów bezpośrednio na dnie urządzenia
ani nie zakrywać jego elementów folią alu-
miniową. Może to wpłynąć na efekty pie-
czenia i spowodować uszkodzenie ema-
liowanej powłoki.
Pieczenie ciast
Do pieczenia ciast najlepiej nadaje się za-
kres temperatur od 150°C do 200°C
Przed rozpoczęciem pieczenia należy na-
grzewać piekarnik przez ok. 10 minut.
electrolux 9
•Nie otwierać drzwi piekarnika przed upły-
wem 3/4 ustawionego czasu pieczenia.
W przypadku równoczesnego pieczenia
na dwóch blachach należy zachować po-
między nimi jeden pusty poziom.
Pieczenie mięsa i ryb
Nie piec mięsa o wadze poniżej 1 kg. W
przypadku pieczenia zbyt małych ilości
mięsa staje się ono zbyt suche.
Aby uzyskać czerwone mięso dobrze wy-
pieczone na zewnątrz i soczyste w środ-
ku, należy ustawić temperaturę pomiędzy
200°C i 250°C
W przypadku białego mięsa, drobiu i ryb
temperaturę należy ustawić na
150°C-175°C.
•Użycie ociekacza w przypadku pieczenia
bardzo tłustych potraw zapobiega po-
wstawaniu trudnych do usunięcia plam w
piekarniku.
Po upieczeniu mięsa, doradza się odcze-
kać co najmniej 15 minut przed jego po-
krojeniem, aby nie wypłynęły z niego soki.
Aby nie dopuścić do powstawania nad-
miernej ilości dymu w piekarniku podczas
pieczenia mięsa do ociekacza należ
y
wlać nieco wody. Aby ograniczyć zjawi-
sko kondensacji należy dolewać wody po
trochu za każdym razem, gdy wyparuje.
Czas pieczenia
Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju
potrawy, jej konsystencji i ilości.
Na początku należy obserwować efekty pra-
cy piekarnika. Należy znaleźć optymalne us-
tawienia (ustawienie temperatury, czasu pie-
czenia itp.) dla naczyń używanych w urzą-
dzeniu, przepisów oraz ilości potraw.
Pieczenie tradycyjne
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie-
szczenia
potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa-
nia (minu-
ty)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Ciasta prze-
kładane
250 emaliowana 3 - 150 25-30
Placek 1000 emaliowana 2 10 160-170 30-35
Ciasto droż-
dżowe z
jabłkami
2000 emaliowana 3 - 170-190 40-50
Szarlotka 1200 +
1200
2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
1 15 180-200 50-60
Małe cias-
teczka
500 emaliowana 2 10 160-180 25-30
Biszkopt
niskokalo-
ryczny
350 1 okrągła,
aluminiowa
blacha
(średnica:
26 cm)
1 10 160-170 25-30
Ciasto w
głębokiej
blasze
1500 emaliowana 2 - 160-170
45-55
1)
Kurczak ca-
ły
1350 ruszt na po-
ziomie 2,
głęboka bla-
cha na po-
ziomie 1
2 - 200-220 60-70
10 electrolux
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie-
szczenia
potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa-
nia (minu-
ty)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Połówki kur-
czaka
1300 ruszt na po-
ziomie 3,
głęboka bla-
cha na po-
ziomie 1
3 - 190-210 30-35
Pieczone
kotlety wie-
przowe
600 ruszt na po-
ziomie 3,
głęboka bla-
cha na po-
ziomie 1
3 - 190-210 30-35
Tarta 800 emaliowana 2 20 230-250 10-15
Nadziewane
ciasto droż-
dżowe
1200 emaliowana 2 10-15 170-180 25-35
Pizza 1000 emaliowana 2 10-15 200-220 30-40
Sernik 2600 emaliowana 2 - 170-190 60-70
Tarta jabłko-
wa
1900 emaliowana 1 10-15 200-220 30-40
Keks 2400 emaliowana 2 10-15 170-180
55-65
2)
Quiche Lor-
raine
1000 1 okrągła
blacha
(średnica:
26 cm)
1 10-15 220-230 40-50
Chleb wiej-
ski
750 + 750 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
1
18
3)
180-200 60-70
Rumuński
biszkopt
600 + 600 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
25 cm)
2/2 10 160-170 40-50
Rumuński
biszkopt tra-
dycyjny
600 + 600 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
2/2 - 160-170 30-40
Drożdżówki 800 emaliowana 2 10-15 200-210 10-15
Rolada bisz-
koptowa
500 emaliowana 1 10 150-170 15-20
Bezy 400 emaliowana 2 - 100-120 40-50
Placek z
kruszonką
1500 emaliowana 3 10-15 180-190 25-35
electrolux 11
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie-
szczenia
potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa-
nia (minu-
ty)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Tort bisz-
koptowy
600 emaliowana 3 10 160-170 25-35
Babka pias-
kowa
600 emaliowana 2 10 180-200 20-25
1) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
2) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 10 minut.
3) Ustawić temperaturę 250°C na czas wstępnego nagrzewania.
Termoobieg
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie-
szczenia
potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa-
nia (minu-
ty)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Ciasta prze-
kładane
250 emaliowana 3 10 140-150 20-30
Ciasta prze-
kładane
250 + 250 emaliowana 1/3 10 140-150 25-30
Ciasta prze-
kładane
250 + 250
+ 250
emaliowana 1/2/3 10 150-160 30-40
Placek 500 emaliowana 2 10 150-160 30-35
Placek 500 + 500 emaliowana 1/3 10 150-160 35-45
Placek 500 + 500
+ 500
emaliowana
1/2/4
1)
10 155-165 40-50
Ciasto droż-
dżowe z
jabłkami
2000 emaliowana 3 - 170-180 40-50
Szarlotka 1200 +
1200
2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
2/2 - 165-175 50-60
Małe cias-
teczka
500 emaliowana 2 10 150-160 20-30
Małe cias-
teczka
500 + 500 emaliowana 1/3 10 150-160 30-40
Małe cias-
teczka
500 + 500
+ 500
emaliowana
1/2/4
1)
10 150-160 35-45
Biszkopt
niskokalo-
ryczny
350 1 okrągła,
aluminiowa
blacha
(średnica:
26 cm)
1 10 150-160 20-30
Ciasto w
głębokiej
blasze
1200 emaliowana 2 - 150-160
30-35
2)
12 electrolux
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie-
szczenia
potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa-
nia (minu-
ty)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Kurczak ca-
ły
1300 ruszt na po-
ziomie 2,
głęboka bla-
cha na po-
ziomie 1
2 - 170-180 40-50
Pieczeń
wieprzowa
800 ruszt na po-
ziomie 2,
głęboka bla-
cha na po-
ziomie 1
2 - 170-180 45-50
Nadziewane
ciasto droż-
dżowe
1200 emaliowana 2 20-30 150-160 20-30
Pizza 1000 +
1000
emaliowana 1/3 - 180-200 30-40
Pizza 1000 emaliowana 2 - 190-200 25-35
Sernik 2600 emaliowana 1 - 160-170 40-50
Tarta jabłko-
wa
1900 emaliowana 2 10-15 180-200 30-40
Keks 2400 emaliowana 2 10 150-160
35-40
2)
Quiche Lor-
raine
1000 1 okrągła
blacha
(średnica:
26 cm)
2 10-15 190-210 30-40
Chleb wiej-
ski
750 + 750 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
1
15-20
3)
160-170 40-50
Rumuński
biszkopt
600 + 600 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
25 cm)
2/2 10-15 155-165 40-50
Rumuński
biszkopt tra-
dycyjny
600 + 600 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
2/2 - 150-160 30-40
Drożdżówki 800 emaliowana 3 15 180-200 10-15
Drożdżówki 800 + 800 emaliowana 1/3 15 180-200 15-20
Rolada bisz-
koptowa
500 emaliowana 3 10 150-160 15-25
Bezy 400 emaliowana 2 - 110-120 30-40
Bezy 400 + 400 emaliowana 1/3 - 110-120 45-55
electrolux 13
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie-
szczenia
potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa-
nia (minu-
ty)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Bezy 400 + 400
+ 400
emaliowana
1/2/4
1)
- 115-125 55-65
Placek z
kruszonką
1500 emaliowana 3 - 160-170 25-35
Tort bisz-
koptowy
600 emaliowana 2 10 150-160 25-35
Babka pias-
kowa
600 + 600 emaliowana 1/3 10 160-170 25-35
1) Po upieczeniu ciasta na 4. poziomie, należy je wyjąć i przełożyć na jego miejsce ciasto z poziomu 1. Piec przez
kolejne dziesięć minut.
2) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
3) Ustawić temperaturę 250°C na czas wstępnego nagrzewania.
PIEKARNIK – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
•Przód urządzenia należy myć miękką
szmatką zwilżoną ciepłą wodą z dodat-
kiem środka do czyszczenia.
Powierzchnie metalowe należy czyścić
przy użyciu standardowego środka do
czyszczenia.
•Wnętrze piekarnika należy czyścić po każ-
dym użyciu. Ułatwi to usuwanie brudu i
pozwoli zapobiec przypaleniu resztek po-
traw.
Trudne do usunięcia zabrudzenia usunąć
specjalnym środkiem do czyszczenia pie-
karników.
Wszystkie akcesoria piekarnika należy
myć miękką szmatką zwilżoną ciepłą wo-
dą z dodatkiem środka do czyszczenia,
po każdym użyciu i pozostawić je, aż wy-
schną.
Akcesoriów pokrytych powłoką zapobie-
gającą przywieraniu nie wolno czyścić ich
agresywnymi środkami, ostrymi przed-
miotami ani myć w zmywarce. Może to
spowodować uszkodzenie powłoki zapo-
biegającej przywieraniu!
Czyszczenie drzwi piekarnika
Drzwi piekarnika mają dwie szyby zamonto-
wane jedna za drugą. W celu ułatwienia czy-
szczenia można wyjąć drzwi piekarnika oraz
szybę wewnętrzną.
Ostrzeżenie! Jeżeli drzwi są nadal
zamontowane w piekarniku, podczas
próby wyjęcia szyby wewnętrznej mogą
się zamknąć.
Ostrzeżenie! Przed przystąpieniem do
czyszczenia szklanych drzwi należy się
upewnić, że szyby całkowicie ostygły.
W przeciwnym wypadku istnieje ryzyko
ich pęknięcia.
Ostrzeżenie! Gdy szyby drzwi są
uszkodzone lub porysowane, szkło
staje się słabe i może pęknąć. Aby
temu zapobiec, należy wymienić szyby.
W celu uzyskania szczegółowych
zaleceń należy się skontaktować z
miejscowym punktem serwisowym.
Demontaż drzwi piekarnika i szyby
1. Otworzyć całkowicie drzwi i chwycić za
dwa zawiasy drzwi.
2. Podnieść i obrócić dźwignie na dwóch
zawiasach drzwi.
14 electrolux
3. Przymknąć drzwi piekarnika do pierw-
szej pozycji otwarcia (do połowy). Na-
stępnie pociągnąć do przodu i wyjąć je
z zamocowania.
4. Ułożyć drzwi piekarnika na stabilnej po-
wierzchni przykrytej miękką tkaniną.
Odkręcić śrubokrętem 2 śruby z dolnej
krawędzi drzwi.
1
1
Ważne! Nie zgubić śrub.
5. Przy pomocy drewnianej lub plastikowej
szpatułki lub podobnego przedmiotu
podważyć wewnętrzną część drzwi.
Przytrzymując zewnętrzną część drzwi
popchnąć ich wewnętrzną część w kie-
runku górnej krawędzi drzwi.
3
2
2
6. Unieść wewnętrzną część drzwi.
7. Wyczyścić wewnętrzną stronę drzwi.
Umyć szybę wodą z mydłem. Dokładnie osu-
szyć.
Ostrzeżenie! Do czyszczenia szyby
używać tylko wody z dodatkiem mydła.
Ścierne środki czyszczące,
odplamiacze oraz ostro zakończone
przedmioty (np. noże lub skrobaki)
mogą uszkodzić szkło.
Wkładanie drzwi i szyby
Po zakończeniu czyszczenia włożyć drzwi
na miejsce. W tym celu należy wykonać po-
wyższe czynności w odwrotnej kolejności.
4
4
5
5
6
electrolux 15
Modele wykonane ze stali nierdzew-
nej lub aluminium:
Do czyszczenia drzwiczek piekarnika
należy używać tylko zwilżonej gąbki. Na-
stępnie należy je wytrzeć do sucha
miękką szmatką.
Nie używać drucianych myjek ani środ-
ków zawierających kwasy lub substan-
cje ścierne, gdyż mogłyby one uszko-
dzić powierzchnię piekarnika. Stoso-
wać te same środki ostrożności pod-
czas czyszczenia panelu sterowania
piekarnika.
Wyjmowanie szuflady
Szufladę pod piekarnikiem można wyjąć w
celu wyczyszczenia.
Wyjmowanie szuflady
1. Wyciągnąć szufladę do oporu.
2. Powoli unieść szufladę.
3. Całkowicie wyciągnąć szufladę.
Wkładanie szuflady
Aby włożyć szufladę, należy wykonać po-
wyższe czynności w odwrotnej kolejności.
Ostrzeżenie! Nie przechowywać w
szufladzie łatwopalnych produktów
(takich jak materiały do czyszczenia,
torebki foliowe, rękawice kuchenne,
papier czy środki do czyszczenia w
aerozolu). Podczas używania
piekarnika szuflada może stać się
gorąca. Istnieje ryzyko pożaru.
Oświetlenie piekarnika
Ostrzeżenie! Uwaga! Istnieje ryzyko
porażenia prądem!
Przed wymianą żarówki piekarnika:
•Wyłączyć piekarnik.
•Wykręcić bezpieczniki ze skrzynki bez-
pieczników lub wyłączyć wyłącznik obwo-
du.
Na dnie piekarnika umieścić szmatkę,
aby chronić żarówkę piekarnika i szkla-
ny klosz.
1. Obrócić szklany klosz w kierunku prze-
ciwnym do ruchu wskazówek zegara,
aby go zdjąć.
2. Wyczyścić klosz.
3. Wymienić żarówkę na nową, odpowied-
nią do piekarnika, odporną na działanie
wysokich temperatur do 300°C.
Użyć żarówki tego samego typu.
4. Zamontować klosz.
CO ZROBIĆ, GDY…
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Podczas zapalania gazu nie po-
jawia się iskra
Brak zasilania elektrycznego Sprawdzić, czy urządzenie jest
podłączone do zasilania i czy za-
silanie jest włączone.
Podczas zapalania gazu nie po-
jawia się iskra
Brak zasilania elektrycznego Sprawdzić bezpiecznik w do-
mowej instalacji elektrycznej.
Podczas zapalania gazu nie po-
jawia się iskra
Pokrywka i korona palnika nie
są prawidłowo ułożone
Sprawdzić, czy pokrywka i ko-
rona palnika są prawidłowo uło-
żone.
Płomień gaśnie natychmiast po
zapaleniu
Termopara nie została wystar-
czająco rozgrzana
Po zapaleniu płomienia przytrzy-
mać wciśnięte pokrętło przez
około 5 sekund.
16 electrolux
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Nierówny płomień w palniku ga-
zowym
Korona palnika jest zatkana
resztkami żywności
Sprawdzić, czy dysza nie jest
zablokowana i czy w koronie
palnika nie nagromadziły się
resztki żywności.
Urządzenie nie działa Zadziałał bezpiecznik w skrzyn-
ce bezpieczników
Sprawdzić bezpiecznik. Jeżeli
bezpiecznik zadziała więcej niż
jeden raz, należy skontaktować
się z wykwalifikowanym elektry-
kiem.
Piekarnik nie nagrzewa się Piekarnik nie jest włączony Włączyć piekarnik
Piekarnik nie nagrzewa się Nie wprowadzono niezbędnych
ustawień
Sprawdzić ustawienia
Nie działa oświetlenie piekarnika Oświetlenie piekarnika jest usz-
kodzone
Wymienić żarówkę oświetlenia
piekarnika
Na potrawach i w komorze pie-
karnika osiada skroplona para
wodna
Potrawa pozostawała zbyt dłu-
go w piekarniku
Nie należy pozostawiać potraw
w piekarniku na dłużej niż
15-20 minut po zakończeniu
pieczenia
Jeżeli rozwiązanie problemu we własnym za-
kresie nie jest możliwe, należy skontakto-
wać się ze sprzedawcą lub serwisem.
Dane niezbędne dla serwisu znajdują się na
tabliczce znamionowej. Tabliczka ta umie-
szczona jest na przedniej zewnętrznej kra-
wędzi komory piekarnika.
Zalecamy wpisanie danych w tym miejscu:
Model (MOD.) .........................................
Numer produktu (PNC) .........................................
Numer seryjny (S.N.) .........................................
INSTALACJA
Ważne! Najpierw uważnie przeczytać
rozdział pt. "Informacje dotyczące
bezpieczeństwa".
Miejsce instalacji urządzenia
Urządzenie wolnostojące można ustawić
obok szafek kuchennych (z jednej lub obu
stron) oraz w narożniku.
Należy zachować odległość 1 cm po-
między urządzeniem i ścianą, aby moż-
liwe było otwarcie pokrywy.
B
C
A
C
electrolux 17
Minimalne odległości
Wymiar mm
A 690
B 150
C 20
Dane techniczne
Wymiary
Wysokość 855 mm
Szerokość 500 mm
Głębokość 600 mm
Pojemność piekarnika 53 l
Kategoria gazu II2ELs3B/P
Zasilanie gazem G20(2E) 20 mbar
G2.350(2Ls) 13 mbar
G30/G31(3B/P) 37
mbar
Średnice by-passów
Palnik Średnica by-passu
w 1/100 mm.
Mały 26
Średni 30
Duży 40
Palniki gazowe
Palnik Moc nomi-
nalna
Moc mini-
malna
Rodzaj gazu Ciś-
nienie
Średnica
dysz
Zużycie
kW kW mbar mm g/godz.
Palnik mały 1,00 0,35 Gaz ziemny
G2.350
13 1,05 -
1,00 0,35 Gaz ziemny
G20
20 0,70 -
0,85 0,35 Butan G30 37 0,43 61,81
Palnik średni 2,00 0,45 Gaz ziemny
G2.350
13 1,50 -
1,90 0,45 Gaz ziemny
G20
20 0,96 -
1,90 0,43 Butan G30 37 0,65 138,16
Palnik duży 2,80 0,75 Gaz ziemny
G2.350
13 1,80 -
3,00 0,75 Gaz ziemny
G20
20 1,19 -
2,70 0,72 Butan G30 37 0,77 196,33
Podłączenie do instalacji gazowej
Należy zastosować połączenia sztywne lub
wąż z oplotem ze stali nierdzewnej, zgodnie
z obowiązującymi przepisami. W przypadku
użycia metalowych węży należy zagwaran-
tować, aby nie dotykały części ruchomych
lub nie uległy zgnieceniu.
Podłączenie za pomocą elastycznych
rur niemetalowych
Jeśli w łatwy sposób można kontrolować po-
łączenie na całej długości, można zastoso-
wać rurę elastyczną. Rura elastyczna musi
być szczelnie podłączona za pomocą zacis-
ków.
Instalacja: użyć króćca do podłączenia rury.
Obowiązkowo założyć uszczelkę. Następ-
nie kontynuować wykonywanie podłą
czenia
do instalacji gazowej. Wąż elastyczny moż-
na zastosować, jeśli:
–nie będzie w żadnym miejscu nagrzewa-
ny do temperatury przekraczającej o
30°C temperaturę w pomieszczeniu;
–nie jest dłuższy niż 1500 mm;
nie ma wewnętrznych uszkodzeń utrud-
niających przepływ gazu;
–nie jest narażony na ocieranie lub skręca-
nie;
–nie styka się z ostrymi krawędziami lub na-
rożnikami;
–można łatwo sprawdzić jego stan tech-
niczny.
18 electrolux
Kontrola stanu technicznego węża elastycz-
nego polega na sprawdzeniu, czy:
nie jest pęknięty lub rozcięty oraz czy nie
posiada oznak przypalenia na obu koń-
cach oraz na całej długości;
materiał nie stwardniał i nadal wykazuje
normalną elastyczność;
zaciski mocujące nie są zardzewiałe;
–nie upłynął termin jego trwałości eksploa-
tacyjnej.
W przypadku stwierdzenia jednego lub kilku
defektów, nie należy naprawiać węża, ale na-
leży go wymienić.
Ważne! Po zakończeniu instalacji należy
upewnić się, że uszczelnienie każdego
złącza węża jest prawidłowe. Stosować
roztwór mydlany, a nie płomień!
Rura rozprowadzająca gaz znajduje się za
panelem sterowania.
Ostrzeżenie! Przed podłączaniem
gazu należy wyjąć wtyczkę
przewodu zasilającego z gniazdka
lub wyłączyć bezpiecznik w
skrzynce bezpieczników. Zamknąć
główny zawór gazu.
31 2
4 5
1 Punkt przyłączenia gazu (w urządzeniu
jest tylko jedno złącze)
2 Uszczelka
3 Kolanko
4 Króciec do podłączenia węża do gazu
płynnego
5 Króciec do podłączenia węża do gazu
ziemnego
Urządzenie jest przygotowane do zasi-
lania domyślnym rodzajem gazu. Aby
zmienić rodzaj paliwa, należy wybrać
odpowiedni króciec podłączeniowy z lis-
ty. Obowiązkowo założyć uszczelkę
Wymiana dysz
1. Zdjąć ruszty palników.
2. Zdjąć pokrywki i korony palników.
3. Za pomocą klucza nasadowego nr 7 wy-
montować dysze, a następnie wymienić
je na nowe, odpowiednie do rodzaju sto-
sowanego gazu.
4. Zamontować ponownie części, wykonu-
jąc wyżej opisane czynności w odwrot-
nej kolejności.
5. Wymienić etykietę (znajdującą się obok
króćca przyłączeniowego gazu) na odpo-
wiednią dla nowego rodzaju gazu. Ety-
kiety znajdują się w woreczku z dysza-
mi, który został dostarczony wraz z urzą-
dzeniem.
W przypadku, gdy ciśnienie doprowadzane-
go gazu jest niestabilne lub różni się od wy-
maganej wartości ciśnienia, na rurze dopro-
wadzaj
ącej gaz należy zainstalować odpo-
wiedni regulator ciśnienia.
Przestawienie na gaz G2.350
•Palnik mały i średni: po montażu dysz
(
3
na następnym rysunku) nakręcić ko-
szyczki (średnica 10 mm,
1
na następ-
nym rysunku), dołączone do opakowania
(regulatory powietrza pierwotnego);
Palnik duży: po montażu dysz (
3
na na-
stępnym rysunku) nakręcić koszyczki
(średnica 16 mm,
2
na następnym rysun-
ku), dołączone do opakowania (regulato-
ry powietrza pierwotnego);
electrolux 19
1
2
4
3
Ważne! W obu przypadkach do nakręcania
należy użyć specjalnego narzędzia
4
oraz
śrubokrętu, aby odpowiednio zamontować
koszyczki.
Regulacja płomienia minimalnego
Aby ustawić płomień minimalny palników,
należy:
1. Zapalić palnik.
2. Obrócić pokrętło do położenia płomienia
minimalnego.
3. Zdjąć pokrętło sterowania.
4. Przy pomocy wąskiego śrubokręta wyre-
gulować śrubę by-passu. W przypadku
przestawienia z gazu ziemnego 20 mbar
na gaz płynny należy całkowicie dokrę-
cić śrubę regulacyjną. W przypadku prze-
stawienia z gazu płynnego na gaz ziem-
ny 20 mbar należy odkręcić śrubę regu-
lacyjną o ok. 1/4 obrotu.
1 Śruba regulacji płomienia minimalne-
go
1
5. Kilka razy szybko obrócić pokrętło z po-
łożenia płomienia maksymalnego do mi-
nimalnego, aby sprawdzić, czy płomień
nie gaśnie.
Ostrzeżenie! Nie wolno ustawiać
urządzenia na cokole
Poziomowanie
Należy wykorzystaćżki znajdujące się na
spodzie urządzenia, aby ustawić górną po-
wierzchnię kuchenki na jednakowym pozio-
mie z innymi powierzchniami
Instalacja elektryczna
Ostrzeżenie! Instalacja elektryczna
musi być wykonana przez
wykwalifikowaną i kompetentną osobę.
Producent nie ponosi odpowiedzialnoś-
ci za szkody wynikające z nieprzestrze-
gania wskazówek bezpieczeństwa pod-
anych w rozdziale „Bezpieczeństwo”.
Urządzenie jest dostarczane z wtyczką i
przewodem zasilającym.
Przewód zasilający nie może dotykać
części urządzenia przedstawionej na ilu-
stracji.
OCHRONA ŚRODOWISKA
Symbol na produkcie lub na
opakowaniu oznacza, że tego produktu nie
wolno traktować tak, jak innych odpadów
domowych. Należy oddać go do
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Electrolux EKK511509X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla