• Nie zmieniać parametrów
technicznych urządzenia.
• Upewnić się, że otwory wentylacyjne
są drożne.
• Nie pozostawiać urządzenia bez
nadzoru podczas pracy.
• Wyłączyć urządzenie po każdym
użyciu.
• Zachować ostrożność podczas
otwierania drzwi, gdy urządzenie
pracuje. Może dojść do uwolnienia
gorącego powietrza.
• Nie wolno obsługiwać urządzenia
mokrymi rękami lub gdy ma ono
kontakt z wodą.
• Nie używać urządzenia jako
powierzchni roboczej ani miejsca do
przechowywania.
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie pożarem
i wybuchem
• Pod wpływem wysokiej temperatury
tłuszcze i olej mogą uwalniać
łatwopalne opary. Nie zbliżać
płomienia ani rozgrzanych
przedmiotów do tłuszczu i oleju
podczas gotowania.
• Może dojść do samozapłonu oparów
wydzielanych z bardzo gorącego
oleju.
• Zużyty olej z resztkami żywności
może zapalić się w niższej
temperaturze niż świeży olej.
• Nie umieszczać produktów
łatwopalnych ani przedmiotów
nasączonych łatwopalnymi
produktami w pobliżu lub na
urządzeniu.
• Podczas otwierania drzwi urządzenia
nie wolno dopuszczać do kontaktu
iskier lub otwartego płomienia z
urządzeniem.
• Ostrożnie otworzyć drzwi urządzenia.
Stosowanie składników zawierających
alkohol może powodować zmieszanie
alkoholu i powietrza.
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie uszkodzeniem
urządzenia.
• Aby zapobiec uszkodzeniu lub
przebarwieniu się emalii:
– Nie umieszczać naczyń ani
innych przedmiotów bezpośrednio
na dnie urządzenia.
– Nie należy kłaść folii aluminiowej
na urządzeniu ani bezpośrednio
na dnie komory urządzenia.
– Nie wlewać wody bezpośrednio
do gorącego urządzenia.
– Nie należy pozostawiać
wilgotnych naczyń ani potraw w
urządzeniu po zakończeniu
pieczenia.
– Podczas wyjmowania lub
wyjmowania akcesoriów należy
zachować ostrożność.
• Odbarwienie emalii lub stali
nierdzewnej nie ma wpływu na
działanie urządzenia.
• Do pieczenia wilgotnych ciast użyć
głębokiej blachy. Soki owocowe
powodują trwałe plamy.
• Nie stawiać gorących naczyń na
panelu sterowania.
• Nie dopuszczać do wygotowania się
potrawy.
• Należy uważać, aby nie dopuścić do
upadku urządzenia lub naczyń na
urządzenie. Powierzchnia może ulec
uszkodzeniu.
• Nie włączać pól grzejnych z pustym
naczyniem lub bez naczynia.
• Naczynia żeliwne, aluminiowe lub ze
zniszczonym dnem mogą
spowodować zarysowanie. Należy
zawsze podnosić te przedmioty, gdy
trzeba je przesunąć na powierzchnię
gotowania.
• Zapewnić odpowiednią wentylację w
pomieszczeniu, w którym
zainstalowano urządzenie.
• Używać wyłącznie naczyń o
odpowiednich kształtach i średnicy
większej niż średnica palników.
• Należy upewnić się, że płomień nie
zgasł po przekręceniu pokrętła z
położenia maksymalnego do
minimalnego.
• Używać wyłącznie akcesoriów
dostarczonych z urządzeniem.
• Nie instalować dyfuzora płomienia na
palniku.
• Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie zastosowań kuchennych.
Nie wolno urządzenia stosować do
innych celów, np. do ogrzewania
pomieszczenia.
POLSKI 7