Electrolux EKK513520X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
instrukcja obsługi
Kuchenka
EKK513520
PL
Electrolux. Thinking of you.
Aby dowiedzieć się więcej o naszej filozofii, odwiedź naszą
stronę internetową www.electrolux.com
SPIS TREŚCI
Informacje dotyczące bezpieczeństwa 2
Opis urządzenia 6
Przed pierwszym użyciem 6
Płyta grzejna – codzienna eksploatacja
7
Płyta grzejna – przydatne rady i wskazówki
8
Płyta grzejna – konserwacja i czyszczenie
8
Piekarnik – codzienna eksploatacja 9
Piekarnik – przydatne rady i wskazówki
11
Piekarnik – konserwacja i czyszczenie 18
Co zrobić, gdy… 22
Instalacja 22
Ochrona środowiska 26
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji
urządzenia należy uważnie przeczytać in-
strukcję obsługi:
•ze względu na własne bezpieczeństwo
oraz bezpieczeństwo mienia,
•ze względu na ochronę środowiska,
aby zapewnić prawidłowe działanie urzą-
dzenia.
Instrukcję należy przechowywać wraz z
urządzeniem – również w przypadku jego
odsprzedaży lub przeprowadzki.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
uszkodzenia spowodowane nieprawidłową
instalacją lub eksploatacją urządzenia.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o
ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
Osobom, w tym również dzieciom, o og-
raniczonych zdolnościach ruchowych,
sensorycznych lub umysłowych albo
osobom bez odpowiedniego doświad-
czenia lub wiedzy nie wolno pozwalać
obs
ługiwać tego urządzenia. Osoby te
mogą obsługiwać urządzenie wyłącznie
pod nadzorem lub po odpowiednim poin-
struowaniu przez osobę odpowiedzialną
za ich bezpieczeństwo.
Wszystkie opakowania należy przecho-
wywać poza zasięgiem dzieci. Występuje
ryzyko uduszenia lub urazów ciała.
Podczas pracy urządzenia lub gdy jego
drzwi są otwarte, dzieci i zwierzęta do-
mowe powinny znajdować się w bez-
piecznej odległości od urządzenia. Istnie-
je ryzyko odniesienia obrażeń mogących
skutkować trwałym kalectwem.
•Jeśli urządzenie posiada funkcję blokady
uruchomienia lub blokady przycisków,
należy jej używać. Zapobiega to przypad-
kowemu włączeniu urządzenia przez
dzieci lub zwierzęta domowe.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Nie zmieniać parametrów technicznych
urzą
dzenia. Istnieje ryzyko odniesienia
obrażeń i uszkodzenia urządzenia.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
•Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Instalacja
Instalacji i podłączenia urządzenia może
dokonać tylko uprawniony technik. Nale-
ży skontaktować się z autoryzowanym
punktem serwisowym. Pozwoli to unik-
nąć ryzyka poważnych uszkodzeń lub
obrażeń ciała.
•Należy upewnić się, że urządzenie nie
uległo uszkodzeniu podczas transportu.
Uszkodzonego urządzenia nie należy
podłączać. W razie potrzeby skontakto-
wać się z dostawcą.
Przed pierwszym użyciem należy usunąć
z urządzenia wszystkie elementy opako-
wania, naklejki i foli
ę. Nie usuwać tablicz-
2 electrolux
ki znamionowej. Może to spowodować
utratę gwarancji.
•Należy w pełni przestrzegać przepisów
prawnych, rozporządzeń, dyrektyw oraz
norm obowiązujących w kraju użytkowa-
nia urządzenia (zasady i przepisy doty-
czące bezpieczeństwa, recyklingu, bez-
pieczeństwa instalacji elektrycznych i/lub
gazowych itp.).
Zachować ostrożność podczas przeno-
szenia urządzenia. Urządzenie jest cięż-
kie. Zawsze używać rękawic ochronnych.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za uchwyt.
•Upewnić się, że podczas instalacji urzą-
dzenie jest odłączone od źródła zasilania
(jeśli dotyczy).
Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli.
•Nie ustawiać urządzenia na cokole.
Pod
łączenie do sieci elektrycznej
Instalacji i podłączenia urządzenia może
dokonać tylko uprawniony elektryk. Nale-
ży skontaktować się z autoryzowanym
punktem serwisowym. Pozwoli to unik-
nąć ryzyka poważnych uszkodzeń lub
obrażeń ciała.
•Urządzenie musi zostać uziemione.
•Upewnić się, że parametry elektryczne
podane na tabliczce znamionowej są
zgodne z parametrami domowej instalacji
elektrycznej.
Informacja dotycząca wymaganego na-
pięcia znajduje się na tabliczce znamio-
nowej.
Konieczne jest również zastosowanie od-
powiednich wyłączników obwodu zasila-
nia, takich jak: wyłączniki automatyczne,
bezpieczniki topikowe (typu wykręcanego
– wyjmowane z oprawki), wyłączniki róż-
nicowo-prądowe (RCD) oraz styczniki.
Rozwarcie styków wyłącznika obwodu
musi wynosić co najmniej 3 mm.
•Elementy stanowiące ochronę przed po-
rażeniem muszą być zamocowane w taki
sposób, aby nie można było ich zdemon-
tować
bez użycia narzędzi.
•Należy zawsze używać prawidłowo za-
montowanych gniazd sieciowych z uzie-
mieniem.
•Przy podłączaniu urządzeń elektrycznych
do gniazd sieciowych należy zwrócić
uwagę, aby ich przewody nie stykały się
ani znajdowały w pobliżu gorących drzwi
urządzenia.
•Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani
przedłużaczy. Istnieje ryzyko pożaru.
•Należy zwrócić uwagę, aby nie przy-
gnieść ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli do-
tyczy) ani przewodu zasilającego za urzą-
dzeniem.
•Należy zadbać o to, aby po zainstalowa-
niu urządzenia zachowany był dostęp do
podłączenia elektrycznego.
•Przy odłączaniu urządzenia nigdy nie
ciągn
ąć za przewód zasilający. Zawsze
ciągnąć za wtyczkę (jeśli dotyczy).
Nie zmieniać ani nie wymieniać samo-
dzielnie przewodu zasilającego. Skontak-
tować się z punktem serwisowym.
Podłączenie do instalacji gazowej
Instalacji i podłączenia urządzenia może
dokonać tylko instalator posiadający
uprawnienia gazowe. Należy skontakto-
wać się z autoryzowanym punktem ser-
wisowym. Pozwoli to uniknąć ryzyka po-
ważnych uszkodzeń lub obrażeń ciała.
•Upewnić się, że wokół urządzenia za-
pewniony jest dobry przepływ powietrza.
Nieprawidłowy dopływ powietrza może
prowadzić do niedoboru tlenu
Informacje dotyczące zasilania gazowego
znajdują się na tabliczce znamionowej.
To urządzenie nie jest podłączane do wy-
ci
ągu gazów spalinowych. Montaż i pod-
łączenie należy wykonać zgodnie z obo-
wiązującymi przepisami dotyczącymi in-
stalacji. Szczególną uwagę należy zwró-
cić na wymagania dotyczące wentylacji.
•Użytkowanie gazowego urządzenia do
gotowania powoduje zwiększone wytwa-
rzanie ciepła i wilgoci w pomieszczeniu,
w którym zainstalowano dane urządze-
nie. Należy zapewnić odpowiednią wen-
tylację w kuchni: otwory służące do natu-
ralnej wentylacji pomieszczenia powinny
być drożne; można również zainstalować
wentylację mechaniczną (okap kuchenny
z wentylatorem).
•Jeśli urządzenie jest intensywnie użytko-
wane przez dłuższy czas, niezbędna jest
bardziej wydajna wentylacja (np. poprzez
otwarcie okna lub zwiększenie wydajnoś-
ci wentylacji mechanicznej).
electrolux 3
Użytkowanie
•Używać urządzenia wyłącznie do przygo-
towywania potraw w domu. Nie należy
używać urządzenia do celów komercyj-
nych ani przemysłowych. Pozwoli to
uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń lub
uszkodzenia mienia.
Zawsze nadzorować urządzenie podczas
pracy.
Przy otwieraniu drzwi urządzenia pod-
czas jego pracy należy stać możliwie jak
najdalej od urządzenia. Może dojść do
uwolnienia gorącej pary. Istnieje ryzyko
poparzenia.
•Nie używać urządzenia, jeśli ma ono kon-
takt z wodą. Nie obsługiwać urządzenia
mokrymi rękoma.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej lub miejsca do przechowywania
przedmiotów.
Podczas pracy powierzchnia do gotowa-
nia staje się gorąca. Istnieje ryzyko popa-
rzenia. Nie kłaść
na płycie metalowych
przedmiotów, takich jak sztućce lub po-
krywki naczyń, gdyż mogą one ulec na-
grzaniu.
Podczas pracy wnętrze urządzenia moc-
no się nagrzewa. Istnieje ryzyko poparze-
nia. Podczas wkładania i wyjmowania na-
czyń lub akcesoriów należy używać ręka-
wic ochronnych.
•Ostrożnie otwierać drzwi. Stosowanie
składników zawierających alkohol może
prowadzić do powstania mieszanki alko-
holu i powietrza. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie wolno zbliżać iskrzących przedmio-
tów lub otwartego płomienia do urządze-
nia podczas otwierania drzwi.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim lub
w jego pobliżu produktów łatwopalnych,
przedmiotów nasączonych produktami
łatwopalnymi i/lub przedmiotów z mate-
riałów topliwych (plastiku lub aluminium).
Istnieje ryzyko eksplozji lub pożaru.
•Nie wolno używać pól grzejnych bez na-
czyń ani z pustymi naczyniami.
Nie dopuszczać do wygotowania się
po-
trawy. Mogłoby to spowodować uszko-
dzenie naczynia lub powierzchni płyty
grzejnej.
Upadek na płytę grzejną jakichkolwiek
przedmiotów lub naczyń może spowodo-
wać uszkodzenie jej powierzchni.
Nie umieszczać gorących naczyń w po-
bliżu panelu sterowania ponieważ wyso-
ka temperatura mogłaby spowodować
uszkodzenie urządzenia.
Podczas wyjmowania i wkładania akce-
soriów należy zachować ostrożność, aby
nie uszkodzić emalii urządzenia.
Przesuwanie naczyń wykonanych z żeli-
wa, stopu aluminium lub naczyń ze zni-
szczonym spodem po powierzchni płyty
grzejnej może spowodować jej zarysowa-
nie.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na
działanie urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwie-
niu się emalii:
nie należy kłaść żadnych przedmiotów
bezpośrednio na dnie urządzenia ani
przykrywać go folią aluminiową;
nie wolno wlewać gorącej wody bez-
pośrednio do urządzenia;
nie należy pozostawiać wilgotnych na-
czyń ani potraw w urządzeniu po za-
kończeniu pieczenia.
Nie opierać się na otwartych drzwiach
urządzenia.
Nie umieszczać łatwopalnych materiałów
w schowku pod piekarnikiem. Przecho-
wywać tam tylko żaroodporne akcesoria
(jeśli dotyczy).
Nie zakrywać otworów wylotu pary z pie-
karnika. Znajdują się one w tylnej części
górnej powierzchni urządzenia (jeśli doty-
czy).
•Używać wyłącznie stabilnych naczyń o
odpowiednim kształcie i średnicy, aby za-
pobiec ich przypadkowemu przewróce-
niu lub wylaniu ich zawartości. Istnieje ry-
zyko poparzenia.
Pokrywa
•Zamknięta pokrywa chroni urządzenie
przed kurzem, a po otwarciu s
łuży jako
zabezpieczenie przed pryskającym tłusz-
czem. Nie ma do spełnienia innych funk-
cji.
•Utrzymywać pokrywę w czystości.
•Przed zamknięciem pokrywy należy
upewnić się, że urządzenie jest chłodne.
Szklana pokrywa może pęknąć pod
wpływem wysokiej temperatury.
4 electrolux
Konserwacja i czyszczenie
•Przed przystąpieniem do konserwacji na-
leży upewnić się, że urządzenie jest zim-
ne. Istnieje ryzyko poparzenia. Istnieje ry-
zyko pęknięcia szyb urządzenia.
•Urządzenie należy zawsze utrzymywać w
czystości. Osad z tłuszczu lub resztek
potraw może stać się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać
powierzchnie urządzenia w dobrym sta-
nie
•Ze względu na bezpieczeństwo własne
oraz mienia należy czyścić urządzenie
wyłącznie wodą z mydłem. Nie używać
produktów łatwopalnych lub mogących
spowodować korozję.
•Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek
parowych, myjek wysokociśnieniowych,
ostrych przedmiotów, ś
rodków ścier-
nych, szorstkich gąbek ani odplamiaczy.
W przypadku stosowania aerozolu do
piekarników, należy przestrzegać instruk-
cji producenta. Nie nanosić żadnych sub-
stancji na grzałki i czujnik termostatu.
•Nie czyścić szyby w drzwiach urządzenia
ściernymi środkami czyszczącymi ani
metalowymi skrobakami. Może dojść do
uszkodzenia i pęknięcia żaroodpornej po-
wierzchni szyby wewnętrznej.
Uszkodzenia szyb drzwi powodują osła-
bienie szkła grożące jego pęknięciem.
Konieczna jest ich wymiana. Skontakto-
wać się z punktem serwisowym.
Zachować ostrożność przy demontażu
drzwi urządzenia. Drzwi są ciężkie.
Przed przeprowadzeniem konserwacji
należy wyłączyć urządzenie i odłączyć je
od źródł
a zasilania.
Zachować ostrożność podczas wymiany
żarówki oświetlenia piekarnika. Istnieje ry-
zyko porażenia prądem. Odczekać do
ostygnięcia urządzenia. Istnieje ryzyko
poparzenia.
•Nie czyścić emalii katalitycznej.
Serwis
Wszelkie naprawy i prace przy urządze-
niu może wykonywać tylko uprawniony
pracownik serwisu. Należy skontaktować
się z autoryzowanym punktem serwiso-
wym.
Dozwolone jest stosowanie wyłącznie
oryginalnych części zamiennych.
Utylizacja starego urządzenia
•Aby uniknąć ryzyka urazu ciała lub uszko-
dzeń:
–Odłączyć urządzenie od zasilania.
–Odciąć przewód zasilający i wyrzucić
go.
–Wymontować i wyrzucić zatrzask
drzwi. Zapobiegnie to ryzyku uwięzie-
nia dzieci lub zwierząt domowych
wewnątrz urządzenia. Istnieje ryzyko
uduszenia.
electrolux 5
OPIS URZĄDZENIA
Widok urządzenia
1
10
2 4 5
6
1
2
3
4
3
7
8
9
1 Panel sterowania
2 Pokrętła sterujące płytą grzejną
3 Sterowanie elektroniczne
4 Pokrętło regulacji temperatury piekarni-
ka
5 Wskaźnik temperatury
6 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
7 Grill
8 Oświetlenie piekarnika
9 Wentylator
10 Prowadnice blach
Układ powierzchni do gotowania
1
4
2
3
1 Palnik mały
2 Palnik średni
3 Palnik średni
4 Palnik duży
Akcesoria
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do pie-
czenia mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha do pieczenia
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do
zbierania tłuszczu.
Szuflada
Pod komorą piekarnika znajduje się szu-
flada na przybory kuchenne.
Ostrzeżenie! Podczas pracy
urządzenia szuflada może być gorąca.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Przed pierwszym użyciem urządzenia
należy usunąć z urządzenia całe opa-
kowanie, zarówno wewnętrzne, jak i
zewnętrzne. Nie usuwać tabliczki zna-
mionowej.
6 electrolux
Uwaga! W celu otwarcia drzwi należy
zawsze trzymać za uchwyt na środku.
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyś-
cić urządzenie.
Uwaga! Nie stosować ściernych
środków czyszczących! Może to
uszkodzić powierzchnię. Zapoznać się
z rozdziałem "Konserwacja i
czyszczenie".
Ustawianie aktualnej godziny
Piekarnik działa tylko po ustawieniu go-
dziny.
Po podłączeniu urządzenia do zasilania
elektrycznego lub po awarii zasilania zacz-
nie automatycznie migać wskaźnik aktual-
nej godziny.
Ustawić aktualną godzinę przy pomocy
przycisku " + " lub " - ".
Po około 5 sekundach miganie ustaje, a na
wyświetlaczu widoczna jest ustawiona go-
dzina.
Aby zmienić aktualną godzinę, nie nale-
ży równocześnie ustawiać funkcji zega-
ra (czasu pieczenia
ani czasu za-
kończenia pieczenia
).
Wstępne nagrzewanie
1.
Ustawić funkcję
oraz temperaturę
maksymalną.
2. Pozostawić urządzenie włączone bez
żywności na około 1 godzinę.
3.
Ustawić funkcję
oraz temperaturę
maksymalną.
4. Pozostawić urządzenie włączone bez
żywności na około 10 minut.
5.
Ustawić funkcję
oraz temperaturę
maksymalną.
6. Pozostawić urządzenie włączone bez
żywności na około 10 minut.
Ma to na celu wypalenie osadów produk-
cyjnych znajdujących się w urządzeniu. Ak-
cesoria mogą rozgrzać się mocniej niż
zwykle. Podczas pierwszego wstępnego
nagrzewania z urządzenia może wydoby-
wać się intensywny zapach oraz dym. Jest
to normalne zjawisko. Należy zapewnić wy-
starczający dopływ świeżego powietrza.
PŁYTA GRZEJNA – CODZIENNA EKSPLOATACJA
Zapalanie palnika
Ostrzeżenie! Należy zachować
szczególną ostrożność podczas
korzystania z otwartego płomienia w
kuchni. Producent nie ponosi żadnej
odpowiedzialności w przypadku
niewłaściwego obchodzenia się z
ogniem.
Palnik należy zapalać przed postawie-
niem na nim naczynia.
Aby zapalić palnik, należy:
1. Obrócić pokrętło w kierunku przeciw-
nym do ruchu wskazówek zegara do
położenia maksymalnego płomienia (
) i wcisnąć je.
2. Trzymać wciśnięte pokrętło przez około
5 sekund, aby umożliwić nagrzanie się
termopary. W przeciwnym razie dopływ
gazu zostanie przerwany.
3. Wyregulować wielkość płomienia po je-
go ustabilizowaniu się.
Jeżeli po kilku próbach nadal nie moż-
na zapalić płomienia, należy sprawdzić,
czy korona i pokrywka palnika znajdują
się we właściwym położeniu.
electrolux 7
1
2
3
4
1 Pokrywka palnika
2 Korona palnika
3 Elektroda zapłonowa
4 Termopara
Ostrzeżenie! Jeśli palnik nie zapali się
w czasie 15 sekund, należy zwolnić
pokrętło, obrócić je do położenia
wyłączenia i odczekać co najmniej 1
minutę przed ponowną próbą
zapalenia.
Ważne! W przypadku braku zasilania palnik
można zapalić bez udziału urządzenia
elektrycznego. W tym celu należy zbliżyć
płomień do palnika, wcisnąć odpowiednie
pokrętło regulacyjne i obrócić je w kierunku
przeciwnym do ruchów wskazówek zegara,
aż do pozycji maksymalnego przepływu
gazu.
Jeśli palnik przypadkowo zgaśnie, nale-
ży obrócić pokrętło sterowania do po-
łożenia wyłączenia i odczekać co naj-
mniej 1 minutę przed ponowną próbą
zapalenia palnika.
Podczas włączania zasilania po zakoń-
czeniu instalacji lub po przerwie w do-
stawie prądu iskrownik może urucho-
mić się samoczynnie. Jest to zjawisko
normalne.
Wyłączanie palnika
Aby zgasić płomień, należy obrócić pokrętło
do położenia oznaczonego symbolem
.
Ostrzeżenie! Przed zdjęciem naczyń z
palnika należy zawsze zmniejszyć lub
zgasić płomień.
PŁYTA GRZEJNA – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
Oszczędność energii
•W miarę możliwości zawsze przykrywać
naczynia pokrywką.
•Po zagotowaniu płynu należy zmniejszyć
płomień tak, aby tylko utrzymać stan go-
towania.
Należy używać garnków i patelni z
dnem o średnicy pasującej do wielkoś-
ci palnika.
Palnik Średnica naczyń
Duży 160 mm - 280 mm
Średni 140 mm - 240 mm
Mały 120 mm - 180 mm
Dno naczynia powinno być jak najbardziej
grube i płaskie.
PŁYTA GRZEJNA – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Ostrzeżenie! Przed czyszczeniem
urządzenia należy je wyłączyć i
poczekać, aż ostygnie.
Ostrzeżenie! Ze względów
bezpieczeństwa zabrania się
czyszczenia urządzenia parą i myjkami
wysokociśnieniowymi.
Ostrzeżenie! Nie stosować ściernych
preparatów czyszczących, myjek
stalowych ani kwasów, ponieważ
mogą one spowodować uszkodzenie
urządzenia.
Powierzchnie emaliowane, pokrywkę i
koronę palnika należy myć ciepłą wodą z
dodatkiem mydła.
Elementy ze stali nierdzewnej należy
umyć wodą, a następnie osuszyć miękką
ściereczką.
Ruszty nie nadają się do mycia w zmy-
warce; muszą być myte ręcznie .
Po umyciu upewnić się, czy ruszty są
umieszczone w prawidłowej pozycji.
Aby palniki działały prawidłowo, ramiona
rusztu powinny przecinać się w środku
palnika.
8 electrolux
Należy zachować szczególną ostroż-
ność podczas zakładania rusztów
nad palnikami, aby nie uszkodzić po-
wierzchni płyty grzejnej.
Po wyczyszczeniu urządzenia wytrzeć je do
sucha miękką szmatką.
PIEKARNIK – CODZIENNA EKSPLOATACJA
Włączanie i wyłączanie urządzenia
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekar-
nika na żądaną funkcję.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury
na żądaną temperaturę.
Wskaźnik temperatury włącza się gdy
temperatury w urządzeniu wzrasta.
3. Aby wyłączyć urządzenie, należy obró-
cić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
oraz pokrętło regulacji temperatury do
położenia wyłączenia.
Termostat bezpieczeństwa
Aby zapobiec niebezpiecznemu przegrzaniu
(w wyniku nieprawidłowego użycia urządze-
nia lub wad komponentów), piekarnik został
wyposażony w termostat bezpieczeństwa,
który w razie potrzeby wyłącza zasilanie.
Piekarnik włącza się z powrotem automa-
tycznie po obni
żeniu temperatury.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Pozycja WYŁĄCZE-
NIA
Urządzenie jest wyłączone.
Oświetlenie piekarni-
ka
Świeci się bez włączania funkcji pieczenia.
Pieczenie tradycyjne
Ciepło dochodzi zarówno z grzałki górnej, jak i dolnej. Do pieczenia
mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
Dolna grzałka
Ciepło dochodzi tylko z dolnej części piekarnika. Do pieczenia ciast
z kruchym spodem.
Pieczenie z nawie-
wem gorącego po-
wietrza
Do jednoczesnego pieczenia kilku różnych potraw. Do pieczenia do-
mowej roboty owoców w syropie oraz suszenia grzybów lub owo-
ców
Termoobieg
Do pieczenia mięsa oraz do pieczenia mięsa i ciast wymagających
jednakowej temperatury, na więcej niż jednym poziomie, bez przeni-
kania zapachów.
Duży grill
Włączenie całej górnej grzałki. Do grillowania płaskich potraw w du-
żych ilościach. Do przyrządzania tostów. Maksymalna temperatu-
ra dla tej funkcji wynosi 210°C
Turbo grill
Grzałka grilla i wentylator pracują naprzemiennie, zapewniając obieg
gorącego powietrza wokół potraw. Do pieczenia dużych kawałków
mięsa. Maksymalna temperatura w przypadku tej funkcji wy-
nosi 210°C .
Pizza
Dolna grzałka bezpośrednio podgrzewa spód pizzy, quiche, paszte-
cików lub nadziewanych placków, natomiast wentylator wymusza
obieg powietrza, który wspomaga pieczenie dodatków lub nadzie-
nia.
Rozmrażanie
Rozmrażanie zamrożonej żywności. Pokrętło regulacji temperatury
musi znajdować się w położeniu wyłączenia.
electrolux 9
Wyświetlacz
1 2 3
456
1 Wskaźniki funkcji
2 Wyświetlacz zegara
3 Wskaźniki funkcji
4 Przycisk „ +
5 Przycisk wyboru
6 Przycisk „ -
Ustawianie funkcji zegara
1. Naciskać przycisk wyboru, dopóki nie
zacznie migać wskaźnik żądanej funkcji.
2.
Czas pracy minutnika
, czas piecze-
nia
lub czas zakończenia pieczenia
ustawia się za pomocą przycisku " +
" lub " - ".
Zaświeci się wskaźnik odpowiedniej
funkcji.
Po upływie ustawionego czasu zacznie
migać odpowiedni wskaźnik funkcji i
przez 2 minuty rozlegać się będzie syg-
nał dźwiękowy.
W przypadku ustawienia funkcji Czas
trwania
i Czas zakończenia pie-
karnik wyłączy się automatycznie.
3. Nacisnąć dowolny przycisk, aby wyłą-
czyć sygnał.
Funkcja zegara Zastosowanie
Aktualna godzina Pokazuje aktualną godzinę. Służy do ustawiania, zmieniania i spraw-
dzania aktualnej godziny.
Minutnik Służy do odliczania ustawionego czasu.
Po upłynięciu ustawionego czasu emitowany jest sygnał dźwiękowy.
Funkcja nie ma wpływu na pracę piekarnika.
Czas trwania Służy do ustawiania czasu pracy piekarnika.
Czas zakończenia
pieczenia
Służy do ustawiania godziny wyłączenia funkcji piekarnika.
Funkcje "Czas pieczenia" i "Czas
zakończenia pieczenia"
można sto-
sować jednocześnie programując pie-
karnik, aby automatycznie włączył i wy-
łączył się w późniejszym czasie. W ta-
kim przypadku należy najpierw ustawić
"Czas pieczenia"
, a następnie
"Czas zakończenia pieczenia"
.
Anulowanie funkcji zegara
1. Naciskać przycisk wyboru, dopóki nie
zacznie migać wskaźnik żądanej funkcji.
2. Nacisnąć i przytrzymać przycisk " - ".
10 electrolux
Po kilku sekundach funkcja zegara zos-
tanie wyłączona.
Prowadnice teleskopowe
Prowadnice teleskopowe ułatwiają wkłada-
nie i wyjmowanie akcesoriów.
1. Wyciągnąć prawą i lewą prowadnicę te-
leskopową.
°C
2. Umieścić ruszt piekarnika na prowadni-
cach teleskopowych i ostrożnie wsunąć
do wnętrza urządzenia.
Przed zamknięciem drzwi piekarnika na-
leży maksymalnie wepchnąć prowadni-
ce teleskopowe.
°C
Uwaga! Nie myć prowadnic
teleskopowych w zmywarce. Nie
smarować prowadnic teleskopowych.
PIEKARNIK – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
•Urządzenie posiada cztery poziomy
umieszczania potraw. Poziomy umie-
szczania potraw są liczone od dołu.
•Możliwe jest pieczenie różnych potraw
jednocześnie na dwóch poziomach.
Umieścić blachy na poziomach 1 i 3.
•Wewnątrz urządzenia lub na szybie drzwi
może skraplać się wilgoć. Jest to normal-
ne zjawisko. Zawsze należy odsunąć się
od urządzenia otwierając drzwi podczas
pieczenia. Aby ograniczyć zjawisko kon-
densacji pary wodnej, należy rozgrzewać
urządzenie przez 10 minut przed rozpo-
częciem pieczenia.
•Wycierać nadmiar wilgoci po każdym
użyciu urządzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść
przedmiotów bezpośrednio na dnie urzą-
dzenia ani nie zakrywać jego elementów
folią aluminiową. Może to wpłynąć na
efekty pieczenia i spowodować uszko-
dzenie emaliowanej powł
oki.
Pieczenie ciast
Przed rozpoczęciem pieczenia piekarnik
należy rozgrzewać przez około 10 minut
Drzwi piekarnika nie należy otwierać
przed upływem co najmniej 3/4 ustawio-
nego czasu pieczenia
W przypadku wykorzystywania dwóch
blach do pieczenia jednocześnie, należy
pozostawić jeden pusty poziom między
nimi
Pieczenie mięsa i ryb
Nie piec kawałków mięsa mniejszych niż
1 kg. Pieczenie zbyt małych ilości mięsa
powoduje jego zbytnie wysuszenie.
W przypadku każdej bardzo tłustej potra-
wy, należy stosować tacę ociekacza, aby
nie dopuścić do zabrudzenia piekarnika,
które może okazać się trwałe.
Po upieczeniu mięsa, należy odczekać
około 15 minut przed jego pokrojeniem,
aby nie wyciekły soki.
•Aby uniknąć nadmiaru dymu w piekarni-
ku podczas pieczenia, należy wlać nieco
electrolux 11
wody do tacki ociekacza. Aby nie dopuś-
cić do zadymienia, należy uzupełniać wo-
dę.
Czas pieczenia
Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju
potrawy, jej konsystencji i ilości.
Na początku należy obserwować efekty
pracy piekarnika. Należy znaleźć optymalne
ustawienia (ustawienie temperatury, czasu
pieczenia itp.) dla naczyń używanych w
urządzeniu, przepisów oraz ilości potraw.
Pieczenie tradycyjne
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie-
szczenia
potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa-
nia (minu-
ty)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Ciasta prze-
kładane
250 emaliowana 3 - 150 25-30
Placek 1000 emaliowana 2 10 160-170 30-35
Ciasto droż-
dżowe z
jabłkami
2000 emaliowana 3 - 170-190 40-50
Szarlotka 1200 +
1200
2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
1 15 180-200 50-60
Małe cias-
teczka
500 emaliowana 2 10 160-180 25-30
Biszkopt
niskokalo-
ryczny
350 1 okrągła,
aluminiowa
blacha
(średnica:
26 cm)
1 10 160-170 25-30
Ciasto w
głębokiej
blasze
1500 emaliowana 2 - 160-170
45-55
1)
Kurczak ca-
ły
1350 ruszt na po-
ziomie 2,
głęboka
blacha na
poziomie 1
2 - 200-220 60-70
Połówki
kurczaka
1300 ruszt na po-
ziomie 3,
głęboka
blacha na
poziomie 1
3 - 190-210 30-35
Pieczone
kotlety wie-
przowe
600 ruszt na po-
ziomie 3,
głęboka
blacha na
poziomie 1
3 - 190-210 30-35
Tarta 800 emaliowana 2 20 230-250 10-15
Nadziewane
ciasto droż-
dżowe
1200 emaliowana 2 10-15 170-180 25-35
12 electrolux
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie-
szczenia
potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa-
nia (minu-
ty)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Pizza 1000 emaliowana 2 10-15 200-220 30-40
Sernik 2600 emaliowana 2 - 170-190 60-70
Tarta jabł-
kowa
1900 emaliowana 1 10-15 200-220 30-40
Keks 2400 emaliowana 2 10-15 170-180
55-65
2)
Quiche Lor-
raine
1000 1 okrągła
blacha
(średnica:
26 cm)
1 10-15 220-230 40-50
Chleb wiej-
ski
750 + 750 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
1
18
3)
180-200 60-70
Rumuński
biszkopt
600 + 600 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
25 cm)
2/2 10 160-170 40-50
Rumuński
biszkopt
tradycyjny
600 + 600 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
2/2 - 160-170 30-40
Drożdżówki 800 emaliowana 2 10-15 200-210 10-15
Rolada
biszkopto-
wa
500 emaliowana 1 10 150-170 15-20
Bezy 400 emaliowana 2 - 100-120 40-50
Placek z
kruszonką
1500 emaliowana 3 10-15 180-190 25-35
Tort bisz-
koptowy
600 emaliowana 3 10 160-170 25-35
Babka pias-
kowa
600 emaliowana 2 10 180-200 20-25
1) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
2) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 10 minut.
3) Ustawić temperaturę 250°C na czas wstępnego nagrzewania.
electrolux 13
Termoobieg
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie-
szczenia
potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa-
nia (minu-
ty)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Ciasta prze-
kładane
250 emaliowana 3 10 140-150 20-30
Ciasta prze-
kładane
250 + 250 emaliowana 1/3 10 140-150 25-30
Ciasta prze-
kładane
250 + 250
+ 250
emaliowana 1/2/3 10 150-160 30-40
Placek 500 emaliowana 2 10 150-160 30-35
Placek 500 + 500 emaliowana 1/3 10 150-160 35-45
Placek 500 + 500
+ 500
emaliowana
1/2/4
1)
10 155-165 40-50
Ciasto droż-
dżowe z
jabłkami
2000 emaliowana 3 - 170-180 40-50
Szarlotka 1200 +
1200
2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
2/2 - 165-175 50-60
Małe cias-
teczka
500 emaliowana 2 10 150-160 20-30
Małe cias-
teczka
500 + 500 emaliowana 1/3 10 150-160 30-40
Małe cias-
teczka
500 + 500
+ 500
emaliowana
1/2/4
1)
10 150-160 35-45
Biszkopt
niskokalo-
ryczny
350 1 okrągła,
aluminiowa
blacha
(średnica:
26 cm)
1 10 150-160 20-30
Ciasto w
głębokiej
blasze
1200 emaliowana 2 - 150-160
30-35
2)
Kurczak ca-
ły
1300 ruszt na po-
ziomie 2,
głęboka
blacha na
poziomie 1
2 - 170-180 40-50
Pieczeń
wieprzowa
800 ruszt na po-
ziomie 2,
głęboka
blacha na
poziomie 1
2 - 170-180 45-50
Nadziewane
ciasto droż-
dżowe
1200 emaliowana 2 20-30 150-160 20-30
14 electrolux
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie-
szczenia
potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa-
nia (minu-
ty)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Pizza 1000 +
1000
emaliowana 1/3 - 180-200 30-40
Pizza 1000 emaliowana 2 - 190-200 25-35
Sernik 2600 emaliowana 1 - 160-170 40-50
Tarta jabł-
kowa
1900 emaliowana 2 10-15 180-200 30-40
Keks 2400 emaliowana 2 10 150-160
35-40
2)
Quiche Lor-
raine
1000 1 okrągła
blacha
(średnica:
26 cm)
2 10-15 190-210 30-40
Chleb wiej-
ski
750 + 750 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
1
15-20
3)
160-170 40-50
Rumuński
biszkopt
600 + 600 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
25 cm)
2/2 10-15 155-165 40-50
Rumuński
biszkopt
tradycyjny
600 + 600 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
2/2 - 150-160 30-40
Drożdżówki 800 emaliowana 3 15 180-200 10-15
Drożdżówki 800 + 800 emaliowana 1/3 15 180-200 15-20
Rolada
biszkopto-
wa
500 emaliowana 3 10 150-160 15-25
Bezy 400 emaliowana 2 - 110-120 30-40
Bezy 400 + 400 emaliowana 1/3 - 110-120 45-55
Bezy 400 + 400
+ 400
emaliowana
1/2/4
1)
- 115-125 55-65
Placek z
kruszonką
1500 emaliowana 3 - 160-170 25-35
Tort bisz-
koptowy
600 emaliowana 2 10 150-160 25-35
Babka pias-
kowa
600 + 600 emaliowana 1/3 10 160-170 25-35
1) Po upieczeniu ciasta na 4. poziomie, należy je wyjąć i przełożyć na jego miejsce ciasto z poziomu 1. Piec przez
kolejne dziesięć minut.
2) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
3) Ustawić temperaturę 250°C na czas wstępnego nagrzewania.
electrolux 15
Termoobieg
Potrawa Waga (g) Rodzaj blachy
Po-
ziom
umie-
szcze-
nia
po-
trawy
Nagrze-
wanie
wstęp-
ne (w
minu-
tach)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Ciasta prze-
kładane
250 emaliowana 3 10 150-160 20-30
Ciasta prze-
kładane
250 + 250 emaliowana 1/3 10 140-150 25-30
Ciasta prze-
kładane
250 + 250 +
250
emaliowana 1/2/4 10 150-160 30-35
Placek 1000 emaliowana 2 10 150-160 30-40
Placek 1000 +
1000
emaliowana 1/3 10 140-150 45-55
Placek 1000 +
1000 +
1000
emaliowana 1 /2/
4
10 140-150 55-65
Ciasto droż-
dżowe z
jabłkami
2000 emaliowana 3 10 170-180 40-50
Szarlotka 1200 +
1200
2 okrągłe, aluminio-
we blachy (średnica:
20 cm)
2/3 10 170-180 50-60
Małe cias-
teczka
500 emaliowana 3 10 140-150 30-35
Małe cias-
teczka
500 + 500 emaliowana 1/3 10 140-150 25-30
Małe cias-
teczka
500 + 500 +
500
emaliowana 1/2/4 10 150-160 25-30
Biszkopt
niskokalo-
ryczny
350 1 okrągła, aluminio-
wa blacha (średni-
ca: 26 cm)
3 10 150-160 30-40
Ciasto w
głębokiej
blasze
1200 emaliowana 3 - 150-160
40-50
1)
Kurczak cały 1400 ruszt na poziomie 2,
głęboka blacha na
poziomie 1
2 - 170-190 50-60
Pieczone
kotlety wie-
przowe
600 ruszt na poziomie 3,
głęboka blacha na
poziomie 1
3 - 180-200 30-40
Tarta 800 emaliowana 2 15 230-250 10-15
Nadziewane
ciasto droż-
dżowe
1200 emaliowana 3 20-30 160-170 20-30
Pizza 1000 +
1000
emaliowana 1/3 - 180-200 50-60
16 electrolux
Potrawa Waga (g) Rodzaj blachy
Po-
ziom
umie-
szcze-
nia
po-
trawy
Nagrze-
wanie
wstęp-
ne (w
minu-
tach)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Sernik 2600 emaliowana 2 - 150-170 60-70
Tarta jabłko-
wa
1900 emaliowana 3 15 180-200 30-40
Keks 2400 emaliowana 3 10 150-170
50-60
2)
Quiche Lor-
raine
1000 1 okrągła blacha
(średnica: 26 cm)
2 15 210-230 35-45
Chleb wiej-
ski
750+750 2 okrągłe, aluminio-
we blachy (średnica:
20 cm)
3
15
3)
180-190 50-60
Rumuński
biszkopt
600+600 2 okrągłe, aluminio-
we blachy (średnica:
25 cm)
2/2 10 150-170 40-50
Rumuński
biszkopt tra-
dycyjny
600+600 2 okrągłe, aluminio-
we blachy (średnica:
20 cm)
2/2 - 160-170 30-40
Drożdżówki 800 emaliowana 3 10 180-200 10-15
Drożdżówki 800 + 800 emaliowana 1/3 10 180-200 15-20
Rolada bisz-
koptowa
500 emaliowana 3 10 150-170 10-15
Bezy 400 emaliowana 2 - 100-120 50-60
Bezy 400 + 400 emaliowana 1/3 - 100-120 55-65
Bezy 400 + 400 +
400
emaliowana 1/2/4 - 115-125 65-75
Placek z
kruszonką
1500 emaliowana 2 10 170-180 20-30
Tort bisz-
koptowy
600 emaliowana 2 10 150-170 20-30
Babka pias-
kowa
600 + 600 emaliowana 1/3 10 150-170 20-30
1) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
2) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 10 minut.
3) Ustawić temperaturę 230°C na czas wstępnego nagrzewania.
Duży grill
Potrawa Waga (g)
Poziom
umieszcze-
nia potrawy
Czas wstęp-
nego na-
grzewania
(minuty)
Temperatura
(°C)
Czas piecze-
nia/gotowa-
nia (minuty)
Tosty 500 3 4 250 2-4
Połówki kur-
czaka
1200 2 - 230 30+30
Befsztyki 1000 3 10 250 15+15
electrolux 17
Potrawa Waga (g)
Poziom
umieszcze-
nia potrawy
Czas wstęp-
nego na-
grzewania
(minuty)
Temperatura
(°C)
Czas piecze-
nia/gotowa-
nia (minuty)
Pieczone kot-
lety wieprzowe
500 3 - 230 25+25
Turbo grill
Potrawa Waga (g)
Poziom
umieszcze-
nia potrawy
Czas wstęp-
nego na-
grzewania
(minuty)
Temperatura
(°C)
Czas piecze-
nia/gotowa-
nia (minuty)
Tosty 500 3 10 230 3-5
Połówki kur-
czaka
1200 2 - 200 25+25
Pieczone kot-
lety wieprzowe
500 2 - 230 20+20
Pizza
Potrawa Waga (g) Rodzaj blachy
Poziom umie-
szczenia po-
trawy
Czas
wstęp-
nego
nagrze-
wania
(minuty)
Tempe-
ratura
(°C)
Czas
pie-
cze-
nia/
goto-
wa-
nia
(mi-
nuty)
Szarlotka 1200 +
1200
2 okrągłe, aluminio-
we blachy (średnica:
20 cm)
2/2 - 170-180 50-60
Kurczak ca-
ły
1400 2 - 165-175 55-65
Połówki
kurczaka
1350 2 - 165-175 30-35
Pizza 1000 +
1000
emaliowana, alumi-
niowa
1/2
1)
- 180-200 30
Pizza 1000 emaliowana 2 - 190-200 25-35
Quiche Lor-
raine
1000 2 10-15 210-220 20-30
1) Po 20 minutach zamienić blachy miejscami.
Informacja na temat akryloamidów
Ważne! Zgodnie ze stanem najnowszej
wiedzy naukowej akryloamidy powstające
podczas przyrumieniania potraw (zwłaszcza
zawierających skrobię) mogą stanowić
zagrożenie dla zdrowia. Z tego powodu
zaleca się pieczenie i smażenie potraw w
jak najniższych temperaturach oraz unikanie
ich nadmiernego przyrumieniania.
PIEKARNIK – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
•Przód urządzenia należy myć miękką
szmatką zwilżoną ciepłą wodą z dodat-
kiem środka do czyszczenia.
Powierzchnie metalowe należy czyścić
przy użyciu standardowego środka do
czyszczenia.
18 electrolux
•Wnętrze piekarnika należy czyścić po
każdym użyciu. Ułatwi to usuwanie brudu
i pozwoli zapobiec przypaleniu resztek
potraw.
Trudne do usunięcia zabrudzenia usunąć
specjalnym środkiem do czyszczenia pie-
karników.
Wszystkie akcesoria piekarnika należy
myć miękką szmatką zwilżoną ciepłą wo-
dą z dodatkiem środka do czyszczenia,
po każdym użyciu i pozostawić je, aż wy-
schną.
Akcesoriów pokrytych powłoką zapobie-
gającą przywieraniu nie wolno czyścić ich
agresywnymi środkami, ostrymi przed-
miotami ani myć w zmywarce. Może to
spowodować uszkodzenie powłoki zapo-
biegającej przywieraniu!
Ścianki katalityczne
Ścianki pokryte katalityczną powłoką s
ą sa-
moczyszczące. Pochłaniają one tłuszcz,
który gromadzi się na ściankach podczas
pracy piekarnika.
Aby zwiększyć skuteczność procesu
samoczyszczenia, należy regularnie
nagrzewać piekarnik bez potraw w środku:
1. Otworzyć drzwi piekarnika.
2. Wyjąć wszystkie akcesoria z piekarnika.
3. Zamknąć drzwi.
4. Wybrać funkcję piekarnika.
5. Ustawić temperaturę piekarnika na
250°C i pozostawić włączony piekarnik
na 1 godzinę.
6. Wyczyścić komorę piekarnika za pomo-
cą miękkiej i wilgotnej gąbki.
Uwaga! Nie czyścić powierzchni
katalitycznych środkami do
czyszczenia piekarników w aerozolu,
środkami ściernymi, płynem do naczyń
ani innymi środkami czyszczącymi.
Mogą one uszkodzić powierzchnię
katalityczną.
Odbarwienie powierzchni katalitycznej
nie ma wpływu na jej funkcjonalność.
Prowadnice blach
Prowadnice blach można zdemontować w
celu oczyszczenia ścian bocznych.
Demontaż prowadnic
1. Odciągnąć przednią część prowadnic
blach od ściany bocznej.
2. Wyciągnąć prowadnice blach z tylnej
części ściany bocznej, aby je wyjąć.
2
1
Instalowanie prowadnic blach
Zainstalować prowadnice blach w odwrot-
nej kolejności.
Ważne! Upewnić się, że kołki
zabezpieczające na teleskopowych
prowadnicach blach są skierowane do
przodu.
Czyszczenie drzwi piekarnika
Drzwi piekarnika mają dwie szyby zamonto-
wane jedna za drugą. W celu ułatwienia
czyszczenia można wyjąć drzwi piekarnika
oraz szybę wewnętrzną.
Ostrzeżenie! Jeżeli drzwi są nadal
zamontowane w piekarniku, podczas
próby wyjęcia szyby wewnętrznej mogą
się zamknąć.
electrolux 19
Ostrzeżenie! Przed przystąpieniem do
czyszczenia szklanych drzwi należy się
upewnić, że szyby całkowicie ostygły.
W przeciwnym wypadku istnieje ryzyko
ich pęknięcia.
Ostrzeżenie! Gdy szyby drzwi są
uszkodzone lub porysowane, szkło
staje się słabe i może pęknąć. Aby
temu zapobiec, należy wymienić szyby.
W celu uzyskania szczegółowych
zaleceń należy się skontaktować z
miejscowym punktem serwisowym.
Demontaż drzwi piekarnika i szyby
1. Otworzyć całkowicie drzwi i chwycić za
dwa zawiasy drzwi.
2. Podnieść i obrócić dźwignie na dwóch
zawiasach drzwi.
3. Przymknąć drzwi piekarnika do pierw-
szej pozycji otwarcia (do połowy). Na-
stępnie pociągnąć do przodu i wyjąć je
z zamocowania.
4. Ułożyć drzwi piekarnika na stabilnej po-
wierzchni przykrytej miękką tkaniną.
Odkręcić śrubokrętem 2 śruby z dolnej
krawędzi drzwi.
1
1
Ważne! Nie zgubić śrub.
5. Przy pomocy drewnianej lub plastikowej
szpatułki lub podobnego przedmiotu
podważyć wewnętrzną część drzwi.
Przytrzymując zewnętrzną część drzwi
popchnąć ich wewnętrzną część w kie-
runku górnej krawędzi drzwi.
3
2
2
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EKK513520X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi