IKEA EFTEROVB Recipe book

Typ
Recipe book
EFTERSMAK
Książka kucharska
PL
Spis treści
Wskazówki i porady 3
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
Wskazówki i porady
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
Temperatury i czasy pieczenia
podane w tabelach mają
wyłącznie charakter
orientacyjny. Zależą one od
przepisu, jakości oraz ilości
użytych składników.
Pieczenie ciast i mięs
Ciasta
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Ciasta
ucierane
170 2 160 3 (2 i 4) 45 - 60 W foremce
do ciasta
Kruche
ciasto
170 2 160 3 (2 i 4) 20 - 30 W foremce
do ciasta
Sernik 170 1 165 2 60 - 80 W 26 cm
foremce do
ciasta
Ciasto z
jabłkami
(szarlot-
ka)
1)
170 2 160 2 (po lewej
i po pra-
wej)
80 - 100 W dwóch
20 cm fo-
remkach do
ciasta usta-
wionych na
ruszcie
Strudel 175 3 150 2 60 - 80 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
POLSKI 3
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Tarta z
dżemem
170 2 165 2 (po lewej
i po pra-
wej)
30 - 40 W 26 cm
foremce do
ciasta
Biszkopt 170 2 160 2 50 - 60 W 26 cm
foremce do
ciasta
Keks/cias-
to owoco-
we
1)
160 2 150 2 90 - 120 W 20 cm
foremce do
ciasta
Ciasto ze
śliwkami
1)
175 1 160 2 50 - 60 W formie
do chleba
Małe cias-
teczka –
jeden po-
ziom
170 3 140 - 150 3 20 - 30 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Małe cias-
teczka –
dwa po-
ziomy
- - 140 - 150 2 i 4 25 - 35 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Małe cias-
teczka –
trzy pozio-
my
- - 140 - 150 1, 3 i 5 30 - 45 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Ciastecz-
ka / ciasta
przekłada-
ne – jeden
poziom
140 3 140 - 150 3 30 - 35 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Ciastecz-
ka / ciasta
przekłada-
ne – dwa
poziomy
- - 140 - 150 2 i 4 35 - 40 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
POLSKI 4
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Ciastecz-
ka / ciasta
przekłada-
ne – trzy
poziomy
- - 140 - 150 1, 3 i 5 35 - 45 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Bezy – je-
den po-
ziom
120 3 120 3 80 - 100 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Bezy –
dwa po-
ziomy
1)
- - 120 2 i 4 80 - 100 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Bułeczki
1)
190 3 190 3 12 - 20 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Eklery – je-
den po-
ziom
190 3 170 3 25 - 35 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Eklery –
dwa po-
ziomy
- - 170 2 i 4 35 - 45 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
Tarty pła-
skie
180 2 170 2 45 - 70 W 20 cm
foremce do
ciasta
Ciasto
owocowe
z dużą
ilością
owoców
160 1 150 2 110 - 120 W 24 cm
foremce do
ciasta
Biszkopt
królowej
Wiktorii
170 1 160 2 (po lewej
i po pra-
wej)
50 - 60 W 20 cm
foremce do
ciasta
1)
Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
POLSKI 5
Chleb i pizza
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Biały
chleb
1)
190 1 190 1 60 - 70 1 - 2 bo-
chenki po
500 g
Chleb żytni 190 1 180 1 30 - 45 W formie
do chleba
Bułki
1)
190 2 180 2 (2 i 4) 25 - 40 6 - 8 bułek
na blasze
do piecze-
nia
Pizza
1)
230 - 250 1 230 - 250 1 10 - 20 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
lub głębo-
kiej blasze
Babeczki
1)
200 3 190 3 10 - 20 Na blasze
do piecze-
nia ciasta
1)
Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
Zapiekanki
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Zapiekan-
ka maka-
ronowa
200 2 180 2 40 - 50 W formie
Zapiekan-
ka wa-
rzywna
200 2 175 2 45 - 60 W formie
Quiche
1)
180 1 180 1 50 - 60 W formie
Lasagne
1)
180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 W formie
POLSKI 6
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Cannello-
ni
1)
180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 W formie
1)
Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
mięso
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Wołowina 200 2 190 2 50 - 70 Na ruszcie
Wieprzo-
wina
180 2 180 2 90 - 120 Na ruszcie
Cielęcina 190 2 175 2 90 - 120 Na ruszcie
Angielska
pieczeń
wołowa,
lekko wy-
pieczona
210 2 200 2 50 - 60 Na ruszcie
Angielska
pieczeń
wołowa,
średnio
wypieczo-
na
210 2 200 2 60 - 70 Na ruszcie
Angielska
pieczeń
wołowa,
dobrze
wypieczo-
na
210 2 200 2 70 - 75 Na ruszcie
Łopatka
wieprzowa
180 2 170 2 120 - 150 Ze skórą
Goleń wie-
przowa
180 2 160 2 100 - 120 2 sztuki
Jagnięcina 190 2 175 2 110 - 130 Udziec
POLSKI 7
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Kurczak 220 2 200 2 70 - 85 W całości
Indyk 180 2 160 2 210 - 240 W całości
Kaczka 175 2 220 2 120 - 150 W całości
Gęś 175 2 160 1 150 - 200 W całości
Królik 190 2 175 2 60 - 80 W kawał-
kach
Zając 190 2 175 2 150 - 200 W kawał-
kach
Bażant 190 2 175 2 90 - 120 W całości
Ryba
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas (min) Uwagi
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Temperatu-
ra (°C)
Poziom pie-
karnika
Pstrąg/
dorada
190 2 175 2 40 - 55 3 - 4 ryby
Tuńczyk/
łosoś
190 2 175 2 35 - 60 4 - 6 file-
tów
Grill
Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 3
minut.
Użyć czwartego poziomu piekarnika.
Ustawić maksymalną temperaturę.
Produkt Ilość Czas (min)
Sztuki Ilość (kg) 1. strona 2. strona
Steki 4 0.8 12 - 15 12 - 14
Befsztyki 4 0.6 10 - 12 6 - 8
Kiełbaski 8 - 12 - 15 10 - 12
Kotlety wieprzowe 4 0.6 12 - 16 12 - 14
Kurczak (połówki) 2 1 30 - 35 25 - 30
POLSKI 8
Produkt Ilość Czas (min)
Sztuki Ilość (kg) 1. strona 2. strona
Kebaby 4 - 10 - 15 10 - 12
Pierś z kurczaka 4 0.4 12 - 15 12 - 14
Hamburger 6 0.6 20 - 30 -
Filet rybny 4 0.4 12 - 14 10 - 12
Zapiekane kanapki 4 - 6 - 5 - 7 -
Tosty 4 - 6 - 2 - 4 2 - 3
Grill z wentylatorem
Użyć pierwszego lub drugiego poziomu
piekarnika.
Wołowina
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Aby obliczyć czas pieczenia, należy
pomnożyć czas podany w poniższej tabeli
przez liczbę centymetrów grubości filetu.
Produkt Temperatu-
ra (°C)
Czas (min)
Pieczeń wo-
łowa lub filet,
lekko wypie-
czone
190 - 200 5 - 6
Pieczeń wo-
łowa lub filet,
średnio wy-
pieczone
180 - 190 6 - 8
Pieczeń wo-
łowa lub filet,
dobrze wy-
pieczone
170 - 180 8 - 10
Wieprzowina
Produkt Temperatu-
ra (°C)
Czas (min)
Łopatka,
karczek,
szynka 1 -
1,5 kg
160 - 180 90 - 120
Kotlety, że-
berka, 1 -
1,5 kg
170 - 180 60 - 90
Klops, 0,75 -
1 kg
160 - 170 50 - 60
Golonka
wieprzowa
(podgotowa-
na), 0,75 - 1
kg
150 - 170 90 - 120
Cielęcina
Produkt Temperatu-
ra (°C)
Czas (min)
Pieczeń cie-
lęca, 1 kg
160 - 180 90 - 120
Gicz cielęca,
1,5 - 2 kg
160 - 180 120 - 150
POLSKI 9
Jagnięcina
Produkt Temperatu-
ra (°C)
Czas (min)
Pieczeń jag-
nięca, udziec
jagnięcy, 1 -
1,5 kg
150 - 170 100 - 120
Karczek jag-
nięcy, 1 - 1,5
kg
160 - 180 40 - 60
Drób
Produkt Temperatu-
ra (°C)
Czas (min)
Porcje dro-
biu, po 0,2 -
0,25 kg
200 - 220 30 - 50
Kurczak, po-
łówki, po 0,4
- 0,5 kg
190 - 210 35 - 50
Produkt Temperatu-
ra (°C)
Czas (min)
Kurczak, pu-
larda, 1 - 1,5
kg
190 - 210 50 - 70
Kaczka, 1,5 -
2 kg
180 - 200 80 - 100
Gęś, 3,5 - 5
kg
160 - 180 120 - 180
Indyk, 2,5 -
3,5 kg
160 - 180 120 - 150
Indyk, 4 - 6
kg
140 - 160 150 - 240
Ryba (gotowanie na parze)
Produkt Temperatu-
ra (°C)
Czas (min)
Cała ryba, 1
- 1,5 kg
210 - 220 40 - 60
Rozmrażanie
Produkt Ilość (kg) Czas rozmra-
żania (min)
Dalszy czas roz-
mrażania (min)
Uwagi
Kurczak 1.0 100 - 140 20 - 30 Położyć kurczaka na od-
wróconym spodku i
umieścić na dużym tale-
rzu. Obrócić po upływie
połowy czasu.
Mięso 1.0 100 - 140 20 - 30 Obrócić po upływie poło-
wy czasu.
Mięso 0.5 90 - 120 20 - 30 Obrócić po upływie poło-
wy czasu.
Pstrąg 1.50 25 - 35 10 - 15 -
Truskawki 3.0 30 - 40 10 - 20 -
Masło 2.5 30 - 40 10 - 15 -
POLSKI 10
Produkt Ilość (kg) Czas rozmra-
żania (min)
Dalszy czas roz-
mrażania (min)
Uwagi
Śmietana 2 x 2,0 80 - 100 10 - 15 Także lekko zmrożona
śmietana daje się dobrze
ubić.
Tort 1.4 60 60 -
Suszenie - Termoobieg
Zakryć blachy pergaminem lub papierem
śniadaniowym.
Aby uzyskać lepszy rezultat, można
zatrzymać proces w połowie czasu
suszenia, otworzyć drzwi i pozostawić na
jedną noc w celu dokończenia suszenia.
Warzywa
W przypadku jednej blachy użyć trzeciego poziomu piekarnika.
W przypadku 2 blach użyć pierwszego i czwartego poziomu piekarnika.
Produkt Temperatura (°C) Czas (godz.)
Fasola 60 - 70 6 - 8
Papryka 60 - 70 5 - 6
Warzywa (kwaśne) 60 - 70 5 - 6
Grzyby 50 - 60 6 - 8
Zioła 40 - 50 2 - 3
Owoce
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (godz.) Poziom piekarnika
1 poziom 2 poziomy
Śliwki 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Morele 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Krojone jabłka 60 - 70 6 - 8 3 1 / 4
Gruszki 60 - 70 6 - 9 3 1 / 4
POLSKI 11
*
867347607-A-132018
© Inter IKEA Systems B.V. 2018
21552
AA-2085944-1
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

IKEA EFTEROVB Recipe book

Typ
Recipe book