Filet rybny
Składniki:
• 600 - 700 g filetów z sandacza, łososia
lub troci
• 150 g startego sera
• 250 ml śmietany
• 50 g bułki tartej
• 1 łyżeczka estragonu
• posiekana pietruszka
• sól, pieprz
• cytryna
• masło
Sposób przygotowania:
Skropić filety rybne sokiem z cytryny i
pozostawić na chwilę, następnie zebrać
nadmiar soku papierowym ręcznikiem.
Posypać filety z obu stron solą i pieprzem.
Następnie ułożyć filety w nasmarowanej
masłem żaroodpornej formie.
Wymieszać razem starty ser, śmietanę,
bułkę tartą, estragon i posiekaną
pietruszkę. Natychmiast polać mieszanką
filety rybne i położyć na nich małe kawałki
masła.
• Czas pieczenia: 35 minut
• Poziom umieszczenia potrawy: 3
Ryba w soli
Składniki:
• cała ryba, ok. 1,5 - 2 kg
• 2 niewoskowane cytryny
• 1 główka kopru włoskiego
• 4 gałązki świeżego tymianku
• 3 kg soli kamiennej
Sposób przygotowania:
Oczyścić rybę i natrzeć sokiem z dwóch
niewoskowanych cytryn.
Pokroić koperek w cienkie paski i nadziać
rybę koperkiem oraz gałązkami świeżego
tymianku.
Umieścić połowę soli kamiennej w formie do
pieczenia, na wierzch położyć rybę.
Przykryć rybę drugą połową soli kamiennej
i mocno przycisnąć.
• Czas pieczenia: 55 minut
• Poziom umieszczenia potrawy: 1
Filet z łososia
Składniki:
• 400 g ziemniaków
• 2 pęczki szczypioru
• 2 ząbki czosnku
• 1 mała puszka posiekanych pomidorów
(400 g)
• 4 filety z łososia
• sok z cytryny
• sól i pieprz
• 75 ml bulionu warzywnego
• 50 ml białego wina
• 1 gałązka świeżego rozmarynu
• 150 ml wina
• 1/2 pęczka świeżego tymianku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki i
gotować w osolonej wodzie przez 25 minut,
następnie odcedzić i pokroić na plasterki.
Szczypior umyć i drobno pokroić. Obrać
ząbki czosnku i pokroić na kawałki.
Wymieszać szczypior i czosnek z
posiekanymi pomidorami.
Skropić filety z łososia sokiem z cytryny i
pozostawić na chwilę. Następnie osuszyć i
przyprawić solą i pieprzem.
Wymieszać warzywa z ziemniakami i
umieścić w natłuszczonym żaroodpornym
naczyniu, przyprawić, a na wierzch położyć
łososia.
Podlać bulionem warzywnym i winem,
posypać rozmarynem i tymiankiem.
• Czas pieczenia: 35 minut
• Poziom umieszczenia potrawy: 3
Nadziewane kalmary
Składniki:
POLSKI
20