Electrolux EOB53202X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Electrolux. Thinking of you.
Aby dowiedzieć się więcej o naszej filozofii, odwiedź naszą
stronę internetową www.electrolux.com
SPIS TREŚCI
Informacje dotyczące bezpieczeństwa 20
Opis urządzenia 23
Przed pierwszym użyciem 23
Codzienna eksploatacja 24
Funkcje zegara 25
Korzystanie z akcesoriów 26
Dodatkowe funkcje 27
Przydatne rady i wskazówki 27
Konserwacja i czyszczenie 33
Co zrobić, gdy… 36
Dane techniczne 37
Instalacja 37
Ochrona środowiska 38
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i eksploatacją urządzenia
należy uważnie przeczytać tę instrukcję ob-
sługi:
•Ze względu na własne bezpieczeństwo
oraz bezpieczeństwo mienia
•Ze względu na dbałość o środowisko
Aby zapewnić prawidłowe działanie urzą-
dzenia.
Instrukcję należy przechowywać wraz z
urządzeniem – również w przypadku jego
sprzedaży lub przeprowadzki.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
uszkodzenia spowodowane nieprawidłową
instalacją lub eksploatacją urządzenia.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o
ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
•Urządzenie może być obsługiwane przez
dzieci w wieku 8 lat lub starsze oraz oso-
by o ograniczonych zdolnościach fizycz-
nych, sensorycznych lub umysłowych, a
także nieposiadające wiedzy lub do-
świadczenia, jeśli będą one nadzorowane
lub zostaną poinstruowane w zakresie
bezpiecznego korzystania z tego urzą-
dzenia i będą świadome związanych z
tym zagrożeń. Dzieci nie mogą bawić się
urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przecho-
wywać poza zasięgiem dzieci. Występuje
ryzyko uduszenia lub urazów ciała.
OSTRZEŻENIE: Podczas pracy urzą-
dzenia lub gdy jego drzwi są otwarte,
dzieci i zwierzęta domowe powinny znaj-
dować się w bezpiecznej odległości od
urządzenia, ponieważ staje się ono gorą-
ce. Występuje zagrożenie odniesienia ob-
rażeń
mogących skutkować trwałym ka-
lectwem.
•Jeśli urządzenie posiada funkcję blokady
uruchomienia lub blokady przycisków
(blokada sterowania), należy jej użyć. Za-
pobiega to przypadkowemu włączeniu
urządzenia przez dzieci lub zwierzęta do-
mowe.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia. Istnieje ryzyko odniesienia
obrażeń i uszkodzenia urządzenia.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
•Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Instalacja
Instalację i podłączenie urządzenia może
przeprowadzić jedynie uprawniony elek-
tryk. Należy skontaktować się z autoryzo-
wanym punktem serwisowym. Pozwoli to
uniknąć ryzyka istotnych uszkodzeń lub
obrażeń ciała.
•Należ
y upewnić się, że urządzenie nie
zostało uszkodzone podczas transportu.
Uszkodzonego urządzenia nie należy
podłączać. W razie konieczności należy
skontaktować się z dostawcą.
Przed pierwszym użyciem należy usunąć
z urządzenia cały materiał opakowanio-
wy, naklejki i folię. Nie usuwać tabliczki
20 electrolux
znamionowej. Może to spowodować
utratę gwarancji.
•Należy w pełni przestrzegać przepisów
prawnych, rozporządzeń, dyrektyw oraz
norm obowiązujących w kraju użytkowa-
nia urządzenia (zasady i przepisy doty-
czące bezpieczeństwa, recyklingu, bez-
pieczeństwa instalacji elektrycznych i/lub
gazowych itp.).
•Upewnić się, że podczas instalacji urzą-
dzenie jest odłączone od źródła zasilania.
Zachować ostrożność podczas przeno-
szenia urządzenia. Urządzenie jest cięż-
kie. Zawsze używać rękawic ochronnych.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za uchwyt.
W instalacji elektrycznej należy zastoso-
wać wyłącznik obwodu umożliwiający
odłączenie urządzenia od zasilania na
wszystkich biegunach. Wyłą
cznik obwo-
du musi mieć rozwarcie styków wynoszą-
ce minimum 3 mm.
Konieczne jest również zastosowanie od-
powiednich urządzeń odcinających zasi-
lanie, takich jak: wyłączniki automatycz-
ne, bezpieczniki topikowe (typu wykręca-
nego - wyjmowane z oprawki), wyłączniki
żnicowo-prądowe (RCD) oraz styczniki.
Elementy zabezpieczające przed poraże-
niem prądem muszą być zamocowane w
taki sposób, aby nie można było zde-
montować ich bez narzędzi.
•Przed rozpoczęciem instalacji należy
upewnić się, że wnęka w zabudowie ku-
chennej ma odpowiednie wymiary.
•Należy zadbać o zainstalowanie urządze-
nia w meblach spełniających odpowied-
nie wymogi bezpieczeństwa.
Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli.
•Urządzenie należy zainstalować w taki
sposób, aby jego tylny bok oraz jeden
bok przylegały do wyższego urządzenia.
Drugi bok urządzenia musi być natomiast
ustawiony w pobliżu mebli o tej samej
wysokości.
•Urządzenie nie jest przystosowane do
ustawienia na cokole.
Piekarniki i płyty grzejne przeznaczone do
zabudowy są łączone za pomocą spe-
cjalnego systemu połączeniowego. Aby
nie dopuścić do uszkodzenia urządzenia,
należy łączyć je tylko z urządzeniami tego
samego producenta.
Podłączenie do sieci elektrycznej
•Urządzenie musi być uziemione.
•Upewnić się, że parametry elektryczne
podane na tabliczce znamionowej są
zgodne z parametrami domowej instalacji
elektrycznej.
Informacja dotycząca wymaganego na-
pięcia znajduje się na tabliczce znamio-
nowej.
•Należy zawsze używać prawidłowo za-
montowanych gniazd sieciowych z uzie-
mieniem.
•Przy podłączaniu urządzeń elektrycznych
do gniazd sieciowych należy zwrócić
uwag
ę, aby ich przewody nie stykały się
ani znajdowały w pobliżu gorących drzwi
urządzenia.
•Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani
przedłużaczy. Istnieje niebezpieczeństwo
pożaru.
Nie zmieniać ani nie wymieniać samo-
dzielnie przewodu zasilającego. Skontak-
tować się z punktem serwisowym.
•Należy zwrócić uwagę, aby nie przy-
gnieść ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli ma
zastosowanie) oraz przewodu zasilające-
go, za urządzeniem.
•Należy zadbać o to, aby po zainstalowa-
niu urządzenia wtyczka przewodu zasila-
jącego była łatwo dostępna.
•Przy odłączaniu urządzenia nigdy nie
ciągnąć za przewód zasilający. Należy
zawsze ciągn
ąć za wtyczkę sieciową
jeśli dotyczy.
Eksploatacja
•Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie
do użytku w gospodarstwie domowym.
Nie należy używać urządzenia do celów
komercyjnych ani przemysłowych.
•Używać urządzenia wyłącznie do przygo-
towywania potraw w domu. Pozwoli to
uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń lub
uszkodzenia mienia.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej lub miejsca do przechowywania
przedmiotów.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim lub
w jego pobliżu produktów łatwopalnych,
przedmiotów nasączonych produktami
łatwopalnymi i/lub przedmiotów z mate-
riałów topliwych (plastiku lub aluminium).
Istnieje ryzyko eksplozji lub pożaru.
electrolux 21
Podczas pracy wnętrze urządzenia moc-
no się nagrzewa. Występuje zagrożenie
poparzeniem. Nie dotykać elementów
grzejnych w urządzeniu. Podczas wkła-
dania lub wyjmowania naczyń bądź akce-
soriów należy używać rękawic ochron-
nych.
Podczas wyjmowania i wkładania akce-
soriów należy zachować ostrożność, aby
nie uszkodzić emalii.
Przy otwieraniu drzwi urządzenia pod-
czas jego pracy należy stać możliwie jak
najdalej od urządzenia. Może dojść do
uwolnienia gorącej pary. Istnieje ryzyko
poparzenia skóry.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na
działanie urządzenia, nie stanowi więc
wady w rozumieniu warunków gwarancji.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwie-
niu się emalii:
nie należy kłaść żadnych przedmiotów
bezpośrednio na dnie urz
ądzenia ani
przykrywać go folią aluminiową;
nie wolno wlewać gorącej wody bez-
pośrednio do urządzenia;
nie należy pozostawiać wilgotnych na-
czyń ani potraw w urządzeniu po za-
kończeniu pieczenia.
•Nie używać urządzenia, jeśli ma ono kon-
takt z wodą. Nie obsługiwać urządzenia
mokrymi rękoma.
•Nie opierać się na otwartych drzwiach
urządzenia.
Drzwi piekarnika należy zawsze zamykać
podczas pieczenia, nawet podczas grillo-
wania.
Konserwacja i czyszczenie
Przed przeprowadzeniem konserwacji
należy wyłączyć urządzenie i odłączyć je
od źródła zasilania.
•Przed przystąpieniem do konserwacji na-
leży upewnić się, że urządzenie jest zim-
ne. Istnieje ryzyko poparzenia. Istnieje ry-
zyko pęknięcia szyb w drzwiach urządze-
nia.
•Urządzenie należy zawsze utrzymywać w
czystości. Osad z tłuszczu lub resztek
potraw może stać się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać
powierzchnie urządzenia w dobrym sta-
nie.
W przypadku bardzo wilgotnych ciast na-
leży używać głębokiej blachy do piecze-
nia, aby zapobiec trwałemu zabrudzeniu
urządzenia przez sok z owoców.
•Ze względu na bezpieczeństwo własne
oraz mienia należy czyścić urządzenie
wyłącznie wodą z mydłem. Nie stosować
łatwopalnych produktów lub produktów
powodujących korozję.
•Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek
parowych, myjek wysokociśnieniowych,
ostrych przedmiotów, środków ś
cier-
nych, szorstkich gąbek ani odplamiaczy.
W przypadku stosowania aerozolu do
piekarników, należy przestrzegać instruk-
cji producenta.
•Nie czyścić szyby w drzwiach piekarnika
ściernymi środkami czyszczącymi ani
metalowymi skrobakami. Może dojść do
uszkodzenia i pęknięcia żaroodpornej po-
wierzchni szyby wewnętrznej.
Uszkodzenia szyb powodują osłabienie
szkła grożące jego pęknięciem. Koniecz-
na jest ich wymiana. Należy skontakto-
wać się z punktem serwisowym.
Zachować ostrożność przy demontażu
drzwi urządzenia. Drzwi są ciężkie!
•Nie czyścić emalii katalitycznej (jeśli jest w
wyposażeniu).
Niebezpieczeństwo pożaru
•Ostrożnie otwierać drzwi. Stosowanie
składników zawierających alkohol moż
e
spowodować mieszankę alkoholu i po-
wietrza. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie wolno zbliżać iskrzących przedmio-
tów lub otwartego płomienia do urządze-
nia podczas otwierania drzwi.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim lub
w jego pobliżu produktów łatwopalnych,
przedmiotów nasączonych produktami
łatwopalnymi i/lub przedmiotów z mate-
riałów topliwych (plastiku lub aluminium).
Oświetlenie piekarnika
•Do oświetlenia urządzenia zastosowano
specjalne żarówki przeznaczone wyłącz-
nie do urządzeń domowych. Nie można
ich używać do pełnego ani miejscowego
oświetlania pomieszczeń.
•Jeżeli konieczna będzie wymiana żarów-
ki, należy wymienić ją na żarówkę o takiej
samej mocy i przeznaczoną wyłącznie do
urządzeń domowych.
•Przed przyst
ąpieniem do wymiany ża-
rówki oświetlenia piekarnika należy odłą-
22 electrolux
czyć urządzenie od zasilania. Istnieje ry-
zyko porażenia prądem.
Serwis
Wszelkie naprawy i prace przy urządze-
niu może wykonywać tylko uprawniony
pracownik serwisu. Należy skontaktować
się z autoryzowanym punktem serwiso-
wym.
•Do napraw należy używać wyłącznie ory-
ginalnych części zamiennych.
Utylizacja starego urządzenia
•Aby uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń
lub uszkodzeń:
–Odłączyć urządzenia od źródła zasila-
nia.
–Odciąć i wyrzucić przewód zasilający.
–Usunąć zamek w drzwiach. Zapobiega
to zatrzaśnięciu się wewnątrz urządze-
nia dziecka lub małego zwierzęcia. Ist-
nieje ryzyko uduszenia.
OPIS URZĄDZENIA
Widok urządzenia
7
8
9
11
1
10
12
2 3 4 5 6
1 Panel sterowania
2 Pokrętło regulacji temperatury
3 Wskaźnik temperatury
4 Wyświetlacz
5 Wskaźnik zasilania
6 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
7 Otwory wylotowe powietrza dla wenty-
latora chłodzącego
8 Grill
9 Oświetlenie piekarnika
10 Wentylator
11 Teleskopowe prowadnice blach
12 Tabliczka znamionowa
Akcesoria piekarnika
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do pie-
czenia mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha do pieczenia
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do
zbierania tłuszczu.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Ostrzeżenie! Zapoznać się z
rozdziałem „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyś-
cić urządzenie.
Uwaga! Nie stosować ściernych
środków czyszczących! Może to
uszkodzić powierzchnię. Zapoznać się
z rozdziałem "Konserwacja i
czyszczenie".
Ustawianie aktualnej godziny
Piekarnik działa tylko po ustawieniu go-
dziny.
electrolux 23
Po podłączeniu urządzenia do zasilania
elektrycznego lub po awarii zasilania zacz-
nie automatycznie migać wskaźnik aktual-
nej godziny.
Ustawić aktualną godzinę przy pomocy
przycisku " + " lub " - ".
Po około 5 sekundach miganie ustaje, a na
wyświetlaczu widoczna jest ustawiona go-
dzina.
Aby zmienić aktualną godzinę, nie nale-
ży równocześnie ustawiać funkcji zega-
ra (czasu pieczenia
ani czasu za-
kończenia pieczenia
).
Wstępne nagrzewanie
1.
Ustawić funkcję
oraz temperaturę
maksymalną.
2. Pozostawić urządzenie włączone bez
żywności na około 1 godzinę.
3.
Ustawić funkcję
oraz temperaturę
maksymalną.
4. Pozostawić urządzenie włączone bez
żywności na około 10 minut.
5.
Ustawić funkcję
oraz temperaturę
maksymalną.
6. Pozostawić urządzenie włączone bez
żywności na około 10 minut.
Ma to na celu wypalenie osadów produk-
cyjnych znajdujących się w urządzeniu. Ak-
cesoria mogą rozgrzać się mocniej niż
zwykle. Podczas pierwszego wstępnego
nagrzewania z urządzenia może wydoby-
wać się intensywny zapach oraz dym. Jest
to normalne zjawisko. Należy zapewnić wy-
starczający dopływ świeżego powietrza.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
Ostrzeżenie! Zapoznać się z
rozdziałem „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
Aby użyć piekarnika, należy nacisnąć po-
krętło sterujące. Pokrętło wysunie się.
Włączanie i wyłączanie urządzenia
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekar-
nika na żądaną funkcję.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury
na żądaną temperaturę.
Gdy urządzenie jest włączone, świeci
się wskaźnik zasilania.
Wskaźnik temperatury włącza się, gdy
rośnie temperatura w urządzeniu.
3. Aby wyłączyć
urządzenie, należy obró-
cić pokrętło funkcji piekarnika i pokrętło
temperatury do położenia wyłączenia.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Pozycja wyłączenia Urządzenie jest wyłączone.
Oświetlenie piekarni-
ka
Świeci się bez włączania jakiejkolwiek funkcji pieczenia.
Pieczenie tradycyjne
Ciepło jest wytwarzane przez górną i dolną grzałkę. Do pieczenia mię-
sa albo ciasta na jednym poziomie.
Pieczenie z nawie-
wem gorącego po-
wietrza
Do jednoczesnego pieczenia kilku różnych potraw. Do pieczenia do-
mowej roboty owoców w syropie oraz suszenia grzybów lub owoców.
Dolna grzałka
Ciepło wytwarzane jest wyłącznie przez dolną grzałkę. Do pieczenia
ciast z kruchym spodem.
24 electrolux
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Grill
Do grillowania płaskich potraw w niewielkich ilościach, ułożonych na
środku rusztu. Do opiekania pieczywa.
Duży grill
Włączona jest pełna grzałka grilla. Do grillowania potraw płaskich w
dużych ilościach. Do opiekania pieczywa.
Grill turbo
Grzałka grilla i wentylator pracują naprzemiennie tworząc obieg gorą-
cego powietrza wokół potraw. Do pieczenia dużych kawałków mięsa.
Maksymalna temperatura dla tej funkcji to 200 °C.
Termoobieg
Do pieczenia mięsa lub mięsa i ciasta, które wymagają jednakowej
temperatury, na kilku poziomach, bez przenikania zapachów.
Pizza
Dolna grzałka bezpośrednio ogrzewa ciasto pizzy, quiche lub paszte-
ciki, natomiast wentylator zapewnia obieg powietrza, umożliwiając
upieczenie dodatków na pizzy lub nadzienia pasztecików.
Wyświetlacz
1 2 3
456
1 Wskaźniki funkcji
2 Wskazanie czasu
3 Wskaźniki funkcji
4 Przycisk „+”
5 Przycisk wyboru
6 Przycisk „-”
FUNKCJE ZEGARA
Funkcja zegara Zastosowanie
Aktualna godzina Pokazuje aktualną godzinę. Służy do ustawiania, zmieniania i spraw-
dzania aktualnej godziny.
Minutnik Służy do odliczania ustawionego czasu.
Po upłynięciu ustawionego czasu emitowany jest sygnał dźwiękowy.
Funkcja nie ma wpływu na pracę piekarnika.
Czas trwania Służy do ustawiania czasu pracy piekarnika.
Czas zakończenia
pieczenia
Służy do ustawiania godziny wyłączenia funkcji piekarnika.
Funkcje "Czas pieczenia" i "Czas
zakończenia pieczenia"
można sto-
sować jednocześnie programując pie-
karnik, aby automatycznie włączył i wy-
łączył się w późniejszym czasie. W ta-
kim przypadku należy najpierw ustawić
"Czas pieczenia"
, a następnie
"Czas zakończenia pieczenia"
.
electrolux 25
Ustawianie funkcji zegara
1. Ustawić funkcję i temperaturę piekarni-
ka (nie jest to konieczne w przypadku
opcji minutnika).
2. Naciskać przycisk wyboru dopóki nie
zacznie migać wskaźnik żądanej funkcji
zegara.
3.
Aby ustawić minutnik
, Czas piecze-
nia
lub Koniec , należy nacisnąć
przycisk „ + ” lub „ - ”.
Włączy się odpowiedni wskaźnik funkcji
zegara.
Po upłynięciu ustawionego czasu
wskaźnik funkcji zegara zacznie migać i
przez 2 minuty emitowany będzie syg-
nał dźwiękowy.
Jeśli włączono funkcję Czas lub Ko-
niec
, wtedy urządzenie wyłączy się
automatycznie.
4. Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, nale-
ży nacisnąć dowolny przycisk.
5. Ustawić pokrętło funkcji piekarnika i po-
krętło temperatury w położeniu wyłą-
czenia.
Anulowanie funkcji zegara
1. Naciskać przycisk wyboru, aż zacznie
migać wskaźnik żądanej funkcji.
2. Nacisnąć i przytrzymać przycisk „-”.
Funkcja zegara wyłączy się w ciągu kil-
ku sekund.
KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW
Ostrzeżenie! Zapoznać się z
rozdziałem „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
Teleskopowe prowadnicy blach
Na 2 i 4 poziomie piekarnika zainstalowano
teleskopowe prowadnice blach Teleskopo-
we prowadnice blach ułatwiają wkładanie i
wyjmowanie akcesoriów
1. Wyciągnąć teleskopowe prowadnice
blach z prawej i lewej strony.
°C
26 electrolux
2. Umieścić blachę na prowadnicach tele-
skopowych i ostrożnie popchnąć do
wnętrza piekarnika
°C
Ostrzeżenie! Nie wolno zamykać
drzwi piekarnika, gdy prowadnice
teleskopowe nie są wsunięte
całkowicie do środka. Mogłoby to
spowodować uszkodzenie szyby i
warstwy emalii na drzwiach.
Ostrzeżenie! Teleskopowe
prowadnice blach i inne akcesoria
bardzo się nagrzewają podczas
korzystania z piekarnika. Należy
korzystać z rękawic kuchennych lub ich
odpowiednika.
DODATKOWE FUNKCJE
Wentylator chłodzący
Gdy urządzenie pracuje, wentylator chło-
dzący włącza się automatycznie, aby chło-
dzić powierzchnie urządzenia. Po wyłącze-
niu urządzenia wentylator chłodzący działa
jeszcze przez pewien czas, dopóki urzą-
dzenie nie ostygnie.
Termostat bezpieczeństwa
Aby zapobiec niebezpiecznemu przegrzaniu
(w wyniku nieprawidłowego użycia urządze-
nia lub wad komponentów), piekarnik został
wyposażony w termostat bezpieczeństwa,
który w razie potrzeby wyłącza zasilanie.
Piekarnik włącza się z powrotem automa-
tycznie po obniżeniu temperatury.
PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
•Urządzenie posiada cztery poziomy
umieszczania potraw. Poziomy umie-
szczania potraw są liczone od dołu.
•Urządzenie jest wyposażone w specjalny
układ obiegu powietrza oraz stałej recyr-
kulacji pary. System ten, dzięki obecności
pary, umożliwia przygotowanie potraw
delikatnych wewnątrz oraz chrupkich z
wierzchu. Zmniejsza on do minimum
czas pieczenia i zużycie energii.
Wilgoć może skraplać się wewnątrz urzą-
dzenia lub na szybie drzwi. Jest to nor-
malne zjawisko. Zawsze należy odsunąć
się od urządzenia podczas otwierania
drzwi włączonego urządzenia. Aby ogra-
niczyć zjawisko skraplania się, należy
uruchomić urządzenie 10 minut przed
rozpoczęciem pieczenia.
Wilgoć należy wytrzeć po każdym użyciu
urządzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść
przedmiotów bezpośrednio na dnie urzą
-
dzenia oraz nie należy zakrywać jego ele-
mentów folią aluminiową. Może to spo-
wodować zmianę wyników pieczenia i
uszkodzenie emaliowanej powłoki.
Pieczenie ciast
Do pieczenia ciast najlepiej nadaje się za-
kres temperatur od 150°C do 200°C
Przed rozpoczęciem pieczenia należy na-
grzewać piekarnik przez ok. 10 minut.
•Nie otwierać drzwi piekarnika przed upły-
wem 3/4 ustawionego czasu pieczenia.
electrolux 27
W przypadku równoczesnego pieczenia
na dwóch blachach należy zachować po-
między nimi jeden pusty poziom.
Pieczenie mięsa i ryb
Nie piec mięsa o wadze poniżej 1 kg. W
przypadku pieczenia zbyt małych ilości
mięsa staje się ono zbyt suche.
•Aby uzyskać czerwone mięso dobrze wy-
pieczone na zewnątrz i soczyste w środ-
ku, należy ustawić temperaturę pomiędzy
200°C i 250°C
W przypadku białego mięsa, drobiu i ryb
temperaturę należy ustawić na
150°C-175°C.
•Użycie ociekacza w przypadku pieczenia
bardzo tłustych potraw zapobiega po-
wstawaniu trudnych do usunięcia plam w
piekarniku.
Po upieczeniu mięsa, doradza się odcze-
kać co najmniej 15 minut przed jego po-
krojeniem, aby nie wypłynęły z niego soki.
Aby nie dopuścić do powstawania nad-
miernej ilości dymu w piekarniku podczas
pieczenia mięsa do ociekacza należy
wlać nieco wody. Aby ograniczyć zjawi-
sko kondensacji należy dolewać wody po
trochu za każdym razem, gdy wyparuje.
Czas pieczenia
Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju
potrawy, jej konsystencji i ilości.
Na początku należy obserwować efekty
pracy piekarnika. Należy znaleźć optymalne
ustawienia (ustawienie temperatury, czasu
pieczenia itp.) dla naczyń używanych w
urządzeniu, przepisów oraz ilości potraw.
Tabela pieczenia
CIASTA
RODZAJ
POTRAWY
Pieczenie
tradycyjne
Termoobieg
Pieczenie z
termoobie-
giem
Czas
piecze-
nia [mi-
nuty]
Uwagi
Po-
ziom
Tem-
pera-
tura
[°C]
Po-
ziom
Tem-
pera-
tura
[°C]
Po-
ziom
Tem-
pera-
tura
[°C]
Ciasta ucie-
rane
2 170 2 (1 i
3)
160 2 (1 i
3)
165 45-60 W foremce do ciasta
Kruche cias-
to
2 170 2 (1 i
3)
160 2 (1 i
3)
160 24-34 W foremce do ciasta
Sernik 1 170 2 160 2 165 60-80 W foremce do ciasta
o średnicy 26 cm
Jabłecznik
(szarlotka)
1 170 2 (1 i
3)
160 2 (1 i
3)
160 100-120 2 foremki do ciasta o
średnicy 20 cm na
ruszcie piekarnika
Strudel 2 175 2 150 2 150 60-80 Na blasze do piecze-
nia
Tarta z dże-
mem
2 170 2 160 2 (1 i
3)
160 30-40 W foremce do ciasta
o średnicy 26 cm
Ciasto z
owocami
2 170 2 155 2 155 60-70 W foremce do ciasta
o średnicy 26 cm
Ciasto bisz-
koptowe
(ciasto bisz-
koptowe bez
tłuszczu)
2 170 2 160 2 160 35-45 W foremce do ciasta
o średnicy 26 cm
Keks/ciasto
owocowe
2 170 2 160 2 160 50-60 W foremce do ciasta
o średnicy 20 cm
Ciasto ze
śliwkami
2 170 2 160 2 165 50-60
W formie do chleba
1)
28 electrolux
RODZAJ
POTRAWY
Pieczenie
tradycyjne
Termoobieg
Pieczenie z
termoobie-
giem
Czas
piecze-
nia [mi-
nuty]
Uwagi
Po-
ziom
Tem-
pera-
tura
[°C]
Po-
ziom
Tem-
pera-
tura
[°C]
Po-
ziom
Tem-
pera-
tura
[°C]
Małe cias-
teczka
3 170 3 (1 i
3)
160 3 (1 i
3)
165 20-30 Na płytkiej blasze do
pieczenia
Ciastka 3 150 3 150 3 (1 i
3)
140 20-30 Na płytkiej blasze do
pieczenia
1)
Bezy 3 100 3 100 3 115 90-120 Na płytkiej blasze do
pieczenia
Bułeczki 3 190 3 180 3 180 15-20 Na płytkiej blasze do
pieczenia
1)
Ciasto na
ptysie
3 190 3 180 3 (1 i
3)
180 25-35 Na płytkiej blasze do
pieczenia
1)
Tarty płaskie 3 180 2 170 2 170 45-70 W foremce do ciasta
o średnicy 20 cm
Biszkopt
królowej
Wiktorii
1 lub
2
180 2 170 2 170 40-55 Po lewej i po prawej w
foremce do ciasta o
średnicy 20 cm
1) Rozgrzewać wstępnie przez 10 minut.
CHLEB I PIZZA
RODZAJ
POTRAWY
Pieczenie
tradycyjne
Termoobieg
Pieczenie z
termoobie-
giem
Czas
piecze-
nia [mi-
nuty]
Uwagi
Po-
ziom
Tem-
pera-
tura
[°C]
Po-
ziom
Tem-
pera-
tura
[°C]
Po-
ziom
Tem-
pera-
tura
[°C]
Biały chleb 1 190 1 190 1 195 60-70
1-2 sztuki po 500 g
1)
Chleb żytni 1 190 1 180 1 190 30-45 W formie do chleba
Bułki 2 190 2 (1 i
3)
180 2 (1 i
3)
180 25-40 6-8 bułek na płytkiej
blasze do pieczenia
1)
Pizza 1 190 1 190 1 190 20-30 Na głębokiej blasze
do pieczenia
1)
Drożdżówki 3 200 2 190 2 190 10~20 Na płytkiej blasze do
pieczenia
1)
1) Rozgrzewać wstępnie przez 10 minut.
electrolux 29
ZAPIEKANKI
RODZAJ
POTRAWY
Pieczenie
tradycyjne
Termoobieg
Pieczenie z
termoobie-
giem
Czas
piecze-
nia [mi-
nuty]
Uwagi
Po-
ziom
Tem-
pera-
tura
[°C]
Po-
ziom
Tem-
pera-
tura
[°C]
Po-
ziom
Tem-
pera-
tura
[°C]
Zapiekanka
makaronowa
2 180 2 180 2 180 40-50
Zapiekanka
warzywna
2 200 2 175 2 200 45-60 W formie
Quiche 1 190 1 190 1 190 40-50 W formie
Lasagne 2 200 2 200 2 200 25-40 W formie
Cannelloni 2 200 2 190 2 200 25-40 W formie
Pudding
Yorkshire
2 220 2 210 2 210 20-30 6 foremek do puddin-
gu
1)
1) Rozgrzewać wstępnie przez 10 minut.
MIĘSO
RODZAJ
POTRAWY
Pieczenie
tradycyjne
Termoobieg
Pieczenie z
termoobie-
giem
Czas
piecze-
nia [mi-
nuty]
Uwagi
Po-
ziom
Tem-
pera-
tura
[°C]
Po-
ziom
Tem-
pera-
tura
[°C]
Po-
ziom
Tem-
pera-
tura
[°C]
Wołowina 2 200 2 190 2 190 50-70 Na ruszcie piekarnika
i głębokiej blasze do
pieczenia
Wieprzowina 2 180 2 180 2 180 90-120 Na ruszcie piekarnika
i głębokiej blasze do
pieczenia
Cielęcina 2 190 2 175 2 175 90-120 Na ruszcie piekarnika
i głębokiej blasze do
pieczenia
Rostbef (lek-
ko wypie-
czony)
2 210 2 200 2 200 44-50 Na ruszcie piekarnika
i głębokiej blasze do
pieczenia
Rostbef
(średnio wy-
pieczony)
2 210 2 200 2 200 51-55 Na ruszcie piekarnika
i głębokiej blasze do
pieczenia
Rostbef (do-
brze wypie-
czony)
2 210 2 200 2 200 55-60 Na ruszcie piekarnika
i głębokiej blasze do
pieczenia
Łopatka wie-
przowa
2 180 2 170 2 170 120-150 Na głębokiej blasze
do pieczenia
Goleń wie-
przowa
2 180 2 160 2 160 100-120 2 kawałki na głębokiej
blasze do pieczenia
Jagnięcina 2 190 2 190 2 190 110-130 Udziec
30 electrolux
RODZAJ
POTRAWY
Pieczenie
tradycyjne
Termoobieg
Pieczenie z
termoobie-
giem
Czas
piecze-
nia [mi-
nuty]
Uwagi
Po-
ziom
Tem-
pera-
tura
[°C]
Po-
ziom
Tem-
pera-
tura
[°C]
Po-
ziom
Tem-
pera-
tura
[°C]
Kurczak 2 200 2 200 2 200 70-85 W całości, na głębo-
kiej blasze do piecze-
nia
Indyk 1 180 1 160 1 160 210-240 W całości, na głębo-
kiej blasze do piecze-
nia
Kaczka 2 175 2 160 2 160 120-150 W całości, na głębo-
kiej blasze do piecze-
nia
Gęś 1 175 1 160 1 160 150-200 W całości, na głębo-
kiej blasze do piecze-
nia
Królik 2 190 2 175 2 175 60-80 W kawałkach
Zając 2 190 2 175 2 175 150-200 W kawałkach
Bażant 2 190 2 175 2 175 90-120 W całości, na głębo-
kiej blasze do piecze-
nia
RYBY
RODZAJ
POTRAWY
Pieczenie
tradycyjne
Termoobieg
Pieczenie z
termoobie-
giem
Czas
piecze-
nia [mi-
nuty]
Uwagi
Po-
ziom
Tem-
pera-
tura
[°C]
Po-
ziom
Tem-
pera-
tura
[°C]
Po-
ziom
Tem-
pera-
tura
[°C]
Pstrąg/dora-
da
2 190 2 (1 i
3)
175 2 (1 i
3)
175 40-55 3-4 ryby
Tuńczyk/ło-
soś
2 190 2 (1 i
3)
175 2 (1 i
3)
175 35-60 4-6 filetów
Grillowanie
Przed rozpoczęciem pieczenia rozgrze-
wać pusty piekarnik przez 10 minut.
Ilość Grillowanie Czas pieczenia w minu-
tach
RODZAJ POTRA-
WY
Kawałki g
poziom
Temp.
(°C)
1. strona 2. strona
Steki 4 800 3 250 12-15 12-14
Befsztyki 4 600 3 250 10-12 6-8
Kiełbaski 8 / 3 250 12-15 10-12
Kotlety wieprzowe 4 600 3 250 12-16 12-14
electrolux 31
Ilość Grillowanie Czas pieczenia w minu-
tach
RODZAJ POTRA-
WY
Kawałki g
poziom
Temp.
(°C)
1. strona 2. strona
Kurczak (połówki) 2 1000 3 250 30-35 25-30
Kebab 4 / 3 250 10-15 10-12
Pierś drobiowa 4 400 3 250 12-15 12-14
Hamburger 6 600 3 250 20-30
Filet z ryby 4 400 3 250 12-14 10-12
Zapiekane kanapki 4-6 / 3 250 5-7 /
Tosty 4-6 / 3 250 2-4 2-3
Grill turbo
Ostrzeżenie! Z tej funkcji należy
korzystać przy temperaturze maks.
200°C
Ilość Grillowanie Czas pieczenia w minu-
tach
RODZAJ POTRA-
WY
Kawałki g poziom Temp.
(°C)
1. strona 2. strona
Panierowana pie-
czeń (indyk)
1 1000 3 200 30-40 20-30
Kurczak (przecięty
na pół)
2 1000 3 200 25-30 20-30
Udka kurczaka 6 - 3 200 15-20 15-18
Przepiórka 4 500 3 200 25-30 20-25
Zapiekanka warzyw-
na
- - 3 200 20-25 -
kawałki. Małże - - 3 200 15-20 -
Makrela 2-4 - 3 200 15-20 10-15
łtusze rybne 4-6 800 3 200 12-15 8-10
Pizza
Przed rozpoczęciem pieczenia piekar-
nik należy wstępnie rozgrzewać przez
10 minut.
RODZAJ PO-
TRAWY
Pizza
Czas pieczenia w
minutach
UWAGI
Poziom temp. w °C
Pizza, duża 1 200 15~25
na płaskiej blasze do
pieczenia
Pizza, mała 1 200 10~20
na płaskiej blasze do
pieczenia lub na
ruszcie
Bułki 1 200 15~25
na płaskiej blasze do
pieczenia
32 electrolux
Informacja na temat akryloamidów
Ważne! Zgodnie ze stanem najnowszej
wiedzy naukowej akryloamidy powstające
podczas przyrumieniania potraw (zwłaszcza
zawierających skrobię) mogą stanowić
zagrożenie dla zdrowia. Z tego powodu
zaleca się pieczenie i smażenie potraw w
jak najniższych temperaturach oraz unikanie
ich nadmiernego przyrumieniania.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Ostrzeżenie! Zapoznać się z
rozdziałem „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
•Przód urządzenia należy myć miękką
szmatką zwilżoną ciepłą wodą z dodat-
kiem środka do czyszczenia.
Powierzchnie metalowe należy czyścić
przy użyciu standardowego środka do
czyszczenia.
•Wnętrze piekarnika należy czyścić po
każdym użyciu. Ułatwi to usuwanie brudu
i pozwoli zapobiec przypaleniu resztek
potraw.
Trudne do usunięcia zabrudzenia usunąć
specjalnym środkiem do czyszczenia pie-
karników.
Wszystkie akcesoria piekarnika należy
myć miękką szmatką zwilżoną ciepłą wo-
dą z dodatkiem środka do czyszczenia,
po ka
żdym użyciu i pozostawić je, aż wy-
schną.
Akcesoriów pokrytych powłoką zapobie-
gającą przywieraniu nie wolno czyścić ich
agresywnymi środkami, ostrymi przed-
miotami ani myć w zmywarce. Może to
spowodować uszkodzenie powłoki zapo-
biegającej przywieraniu!
Czyszczenie uszczelki drzwi
•Należy regularnie sprawdzać uszczelkę
drzwi. Uszczelka drzwi jest założona wo-
ł komory piekarnika. Nie wolno korzys-
tać z urządzenia, jeśli uszczelka drzwi jest
uszkodzona. Należy skontaktować się z
punktem serwisowym.
•Aby wyczyścić uszczelkę drzwi, należy
zapoznać się z ogólnymi informacjami na
temat czyszczenia.
Oświetlenie piekarnika
Ostrzeżenie! Uwaga! Istnieje ryzyko
porażenia prądem!
Przed wymianą żarówki piekarnika:
•Wyłączyć piekarnik.
•Wykręcić bezpieczniki ze skrzynki bez-
pieczników lub wyłączyć wyłącznik ob-
wodu.
Na dnie piekarnika umieścić szmatkę,
aby chronić żarówkę piekarnika i szkla-
ny klosz.
1. Obrócić szklany klosz w kierunku prze-
ciwnym do ruchu wskazówek zegara,
aby go zdjąć.
2. Wyczyścić klosz.
3. Wymienić żarówkę na nową, odpo-
wiednią do piekarnika, odporną na
działanie wysokich temperatur do
300°C.
Użyć żarówki tego samego typu.
4. Zamontować klosz.
Prowadnice blach
Prowadnice blach można zdemontować w
celu oczyszczenia ścian bocznych.
Demontaż prowadnic
1. Odciągnąć przednią część prowadnic
blach od ściany bocznej.
electrolux 33
2. Wyciągnąć prowadnice blach z tylnej
części ściany bocznej, aby je wyjąć.
2
1
Instalowanie prowadnic blach
Zainstalować prowadnice blach w odwrot-
nej kolejności.
Ważne! Upewnić się, że kołki
zabezpieczające na teleskopowych
prowadnicach blach są skierowane do
przodu.
Czyszczenie drzwi piekarnika
W drzwiach piekarnika znajdują się dwie
szyby. Drzwi piekarnika oraz wewnętrzną
szybę można wymontować w celu ich wy-
czyszczenia.
Demontaż drzwi i szyby piekarnika
1. Otworzyć całkowicie drzwi i znaleźć za-
wias po lewej stronie drzwi.
2. Lekko nacisnąć element mocujący, tak
aby przesunął się do tyłu.
3. Przytrzymać naciśnięty element jedną
ręką i używając śrubokręta wymonto-
wać drugą ręką lewą stronę drzwi z ich
mocowania.
4. Znaleźć zawias po prawej stronie drzwi.
5. Podnieść i obrócić dźwignię zawiasu.
34 electrolux
6. Przymknąć drzwi piekarnika do pierw-
szej pozycji otwarcia (do połowy). Na-
stępnie pociągając drzwi do siebie wy-
jąć je z mocowania.
7. Umieścić drzwi na stabilnej powierzchni
przykrytej miękką szmatką.
8. Zwolnić system blokujący w celu wy-
montowania wewnętrznej szyby.
9. Obrócić dwa elementy mocujące o 90°
i wyjąć je z mocowań.
10. Ostrożnie podnieść (krok 1) i wyjąć
(krok 2) szybę.
Umyć szybę wodą z dodatkiem mydła. Os-
trożnie wytrzeć szybę do sucha.
Montaż szyby i drzwi
Po umyciu należy najpierw włożyć szyby, a
następnie zamontować drzwi piekarnika.
Wykonać powyższe czynności w odwrotnej
kolejności.
Podczas montażu szyby z dekoracyjnym
obramowaniem należy upewnić się, że nad-
ruk na szybie jest skierowany do wewnątrz
drzwi. Należy sprawdzić, czy po zamonto-
waniu powierzchnia obramowania szyby w
miejscu nadruku nie jest szorstka w dotyku.
Upewnić się, czy szyba została prawidłowo
osadzona na swoim miejscu (patrz rysu-
nek).
electrolux 35
Modele wykonane ze stali nie-
rdzewnej lub aluminium:
Do czyszczenia drzwiczek piekarnika
należy używać tylko zwilżonej gąbki.
Następnie należy je wytrzeć do sucha
miękką szmatką.
Nie używać drucianych myjek ani środ-
ków zawierających kwasy lub substan-
cje ścierne, gdyż mogłyby one uszko-
dzić powierzchnię piekarnika. Stoso-
wać te same środki ostrożności pod-
czas czyszczenia panelu sterowania
piekarnika.
CO ZROBIĆ, GDY…
Ostrzeżenie! Zapoznać się z
rozdziałem „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
Problem Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Piekarnik nie nagrzewa się Piekarnik nie jest włączony Włączyć piekarnik
Piekarnik nie nagrzewa się Nie ustawiono aktualnej godzi-
ny
Ustawić aktualną godzinę
Piekarnik nie nagrzewa się Nie wprowadzono niezbędnych
ustawień
Sprawdzić ustawienia
Piekarnik nie nagrzewa się Zadziałał bezpiecznik w skrzyn-
ce bezpieczników
Sprawdzić bezpiecznik. Jeżeli
bezpiecznik zadziała więcej niż
jeden raz, należy skontaktować
się z wykwalifikowanym elektry-
kiem.
Nie działa oświetlenie piekarni-
ka
Oświetlenie piekarnika jest usz-
kodzone
Wymienić żarówkę oświetlenia
piekarnika
Na potrawach i w komorze pie-
karnika osiada skroplona para
wodna
Potrawa pozostawała zbyt dłu-
go w piekarniku
Nie należy pozostawiać potraw
w piekarniku na dłużej niż 15–
20 minut po zakończeniu pro-
cesu pieczenia
Wyświetlacz pokazuje „12.00” Przerwa w zasilaniu Ponownie ustawić zegar
Jeżeli rozwiązanie problemu we własnym
zakresie nie jest możliwe, należy skontakto-
wać się ze sprzedawcą lub serwisem.
Dane niezbędne dla serwisu znajdują się na
tabliczce znamionowej. Tabliczka ta umie-
szczona jest na przedniej zewnętrznej kra-
wędzi komory piekarnika.
Zalecamy wpisanie danych w tym miejscu:
Model (MOD.) .........................................
Numer produktu (PNC) .........................................
Numer seryjny (S.N.) .........................................
36 electrolux
DANE TECHNICZNE
Napięcie 230 V
Częstotliwość 50 Hz
INSTALACJA
Ostrzeżenie! Zapoznać się z
rozdziałem „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
594
2
20
570
590
540
560
50
580
550 min
560÷570
550 min
593
560-570
80÷100
A
B
electrolux 37
Podłączenie do sieci elektrycznej
Ostrzeżenie! Instalacja elektryczna
musi być wykonana przez
wykwalifikowaną i kompetentną osobę.
Producent nie ponosi odpowiedzial-
ności za szkody wynikające z nieprze-
strzegania wskazówek bezpieczeństwa
zawartych w rozdziale "Bezpieczeń-
stwo".
Urządzenie jest dostarczane bez wtyczki i
przewodu zasilającego.
Przewód
Rodzaje przewodów przeznaczonych do
montażu lub wymiany: H07 RN-F, H05 RN-
F, H05 RRF, H05 VV-F, H05 V2V2-F (T90),
H05 BB-F.
Dobór przekroju przewodu należy przepro-
wadzić na podstawie mocy całkowitej pod-
anej na tabliczce znamionowej oraz w tabe-
li:
Moc całkowita Przekrój przewodu
maksimum 1380 W 3 x 0,75 mm²
maksimum 2300 W 3 x 1 mm²
maksimum 3680 W 3 x 1,5 mm²
Przewód ochronny (żółto-zielony) musi być
o 2 cm dłuższy od przewodu fazowego i
neutralnego (brązowy i niebieski).
OCHRONA ŚRODOWISKA
Symbol na produkcie lub na opakowaniu
oznacza, że tego produktu nie wolno
traktować tak, jak innych odpadów
domowych. Należy oddać go do
właściwego punktu skupu surowców
wtórnych zajmującego się złomowanym
sprzętem elektrycznym i elektronicznym.
Właściwa utylizacja i złomowanie pomaga w
eliminacji niekorzystnego wpływu
złomowanych produktów na środowisko
naturalne oraz zdrowie. Aby uzyskać
szczegółowe dane dotyczące możliwości
recyklingu niniejszego urządzenia, należy
skontaktować się z lokalnym urzędem
miasta, służbami oczyszczania miasta lub
sklepem, w którym produkt został
zakupiony.
Materiały opakowaniowe
Materiały, z których wykonano opako-
wanie są przyjazne dla środowiska i
nadają się do ponownego przetworze-
nia. Elementy z tworzyw sztucznych
oznaczono międzynarodowymi skróta-
mi, takimi jak PE, PS itp. Materiały opa-
kowaniowe należy utylizować wyrzuca-
jąc je do odpowiedniego pojemnika
udostępnionego przez komunalny za-
kład utylizacji odpadów.
38 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80

Electrolux EOB53202X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi