N C
M Y
ZANIM ZACZNIECIE UZYWAC× P⁄YTY KUCHENNEJ
x Aby zapewnic˜ lepsze wykorzystanie
p¿yty kuchennejß nalez¨y uwaz¨ne
przeczytac˜ niniejsz“ instrukcj„ i
zachowac˜ j“ na wypadek koniecznos˜ci.
x Materia¿y opakowania (worki plastykowe,
kawa¿ki polistyrenu, itd.) nalez¨y trz y m ac˜zdala
od dost„pu dzieci, gdyz¨ stanowi“ potencjalne
z˜ro˜d¿o zagroz¨enia.
x Sprawdzic˜ czy p¿yta kuchenna nie zosta¿a
uszkodzona w czasie transportu.
x
Nalez¨y zatroszczyc˜si„otoaby
zainstalowanie, pod¿“czenie zasilania
elektrycznego oraz instalacji gazowej by¿y
wykonane przez wykwalifikowanego
technika, wed¿ug instrukcji oraz wed¿ug
obowi“zuj“cych przepiso˜w lokalnych.
OCHRONA S×RODOWISKA
1. Opakowanie
Materia¿ z opakowania nadaje si„ w 100% na
surowce wto˜rne i jest oznakowany symbolem
surowco˜w wto˜rnych
ß dla identyfikacji
rodzaju materia¿u jaki winien zostac˜
przekazany do sk¿adu surowco˜w wto˜rnych.
2. Urz“dzenie
P¿yta kuchenna zosta¿a wykonana z
materia¿o˜ w nadaj“cych si„ na surowce
wto˜ rne. Urz“dzenie nalez¨y z¿omowac˜ zgodnie
z lokalnymi przepisami uzdatniania odpado˜w.
Przed przyst“pieniem do z¿omowaniaß nalez¨y
zabezpieczyc˜ p¿yt„ przez odci„cie kabla
zasilaj“cego.
S×RODKI OSTROZNOS×CIIWSKAZO×WKI OGO×LNE
x
Przed przyst“pieniem do jakichkolwiek
czynnos˜ci czyszczenia lub konserwacji nalez¨y
od¿“czyc˜ p¿yt„ od zasilania elektrycznego.
x
Korzystanie z urz“dzenia gazowego
powoduje wytwarzanie ciep¿a i wilgoci w
pomieszczeniu zainstalowania. Nalez¨y
zapewnic˜ dobre p rzewietrzanie
pomieszczenia lub zainstalowac˜ okap
zasysaj“cy z przewodem odprowadzaj“cym.
x
Przed¿uz¨one uz¨ytkowanie p¿yty kuchennej
moz¨e wymagac˜ dodatkowego przewietrzania
(otwarcie okna lub zwi„kszenie mocy
zasysania okapu).
x
Podczas pracy p¿yty nalez¨y zadbac˜oto,aby
nie zbliz¨a¿y si„ do niej dzieci.
x
Po zakon˜czeniu pracy p¿yty nalez¨y sprawdzic˜
czy pokr„t¿a znajduj“ si„ w pozycji
zamkni„tej
x
, a nast„pnie zamkn“c˜zawo˜r
g¿o˜wny doprowadzenia gazu lub zawo˜r na
butli.
x
Uwaga§ Nalez¨y wy¿“czyc˜ wszystkie palniki
przed zamkni„ciem pokrywy, gdyz¨ mog¿aby
si„ uszkodzic˜. (Jes˜li znajduje si„ ona na
wyposaz¨eniu).
x
Ostrzez¨enie§ Ochronne stopki gumowe na
kratkach wsporczych pod naczynia
stanowi“ dla ma¿ych dzieci groz˜b„
zad¿awienia si„.
Po zakon˜czeniu mycia kratek, nalez¨y
sprawdzic˜ czy stopki gumowe s“
prawid¿owo za¿oz¨one.
DEKLARACJA ZGODNOS×CI
x P¿yta kuchenna jest zaprojektowana tak, iz¨
moz¨e s tyka c˜si„zartyku¿ami
z¨yw n o s˜ciowymi i jest zgodna z Dyrektyw“
Europejska 89=109=CEE.
x P¿yta kuchenna (klasa 3) zosta¿a
zaprojektowana wy¿“cznie do gotowania.
Wszelkie inne zastosowania (ogrzewanie
pomieszczen˜ ) s“ niew¿as˜ciwe i w
nast„pstwie tego niebezpieczne.
x P¿yta kuchenna zosta¿a zaprojektowana,
skonstruowana i wprowadzona do handlu
zgodnie z§
- Wymogami bezpieczen˜ stwa Dyrektywy
ÆGas] 90=396=CEEß
- Wymogami bezpieczen˜ stwa Dyrektywy
ÆNiskie napi„cie] 72=23=CEEß
- Wymogami zabezpieczenia D yrektywy
ÆEMC] 89=336=CEEß
- Wymogami Dyrektywy 93=68=CEE.
11
11