OBI D00 KARTA URZĄDZENIA
PL
5019 610 56141
RUHUCZSKPLFIDKNOSEITNLBEATDE
Uwaga:
temperatury i czas pieczenia dotyczą 4 porcji.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 PIEKARNIK WYŁĄCZONY
-
OŚWIETLENIE PIEKARNIKA
• Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
FUNKCJA STATYCZNA
• Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
• Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i, po zgaśnięciu czerwonej kontrolki termostatu,
włożyć potrawę do piekarnika.
• Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
WENTYLATOR +
STATYCZNA
• Do pieczenia na maks. 2 półkach.
• W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję potrawy, co zapewni jej równomierne pieczenie.
• Nie trzeba podgrzewać piekarnika (za wyjątkiem pizzy i ciast).
FUNKCJA GRILL
• Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na rożnie, do podpiekania warzyw
oraz do przyrumieniania chleba.
• Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
• Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
• Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i
rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
TURBOGRILL
• Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
• Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
• Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i
rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Obracać mięso w czasie pieczenia.
FUNKCJA ROZMRAŻANIA
• Do rozmrażania artykułów żywnościowych do temperatury otoczenia.
• Pozostawić potrawę w opakowaniu, aby uniknąć wysuszenia.
TERMOWENTYLATOR
• Do pieczenia bez wstępnego podgrzewania piekarnika, na jednej lub więcej półkach - artykuły
żywnościowe, które wymagają takiej samej temperatury pieczenia (np.: ryby, warzywa, ciasta),
bez wzajemnego przenikania zapachów
TURBOWENTYLATOR
• Do pieczenia na jednej półce (np.: owoce, ciasta, zapiekanki, warzywa, pizza, drób).
DOLNY ELEMENT
GRZEWCZY
• Do końcowego pieczenia ciast owocowych lub serowych, a także do zagęszczania sosów.
• Zalecamy stosowanie funkcji podczas ostatnich 10/15 minut pieczenia.
POTRAWY Funkcja
Półka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(min).
Baranina/cielęcina/wołowina/wieprzowina
2 190-210 90-110
Kurczak/królik/kaczka
2 190-200 65-85
Indyk/gęś
2 190-200 140-180
Ryby
2 180-200 50-60
Faszerowane pomidory i papryki/pieczone ziemniaki
2 180-200 50-60
Ciasta drożdżowe
2 170-180 45-55
Ciasta z nadzieniem
2 180-200 60-90
Biszkopty
2 170-180 35-45
Lasagna
2 190-200 45-55
Chleb/pizza
2 200-225 40-50/15-18
To st y
3/4 250 1,5-2,5
Kotlety/kiełbaski/szaszłyki
3/4 250 35-45
Zapiekane warzywa
3 250 5-8
1/2 kurczaka
3 250 40-50
Kurczak w całości 2/3 200-225 55-65
Rostbef 2 200-250 35-45
Pieczeń 2/3 200-225 60-70
Ryby (w całości) 3 190-200 40-50
1.
Panel sterowania
1.1.
Pokrętło przełącznika funkcji
1.2.
Zegar analogowy
1.3.
Pokrętło termostatu
1.4.
Czerwona kontrolka termostatu
2.
Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3.
Górny element grzewczy
4.
Element grzewczy Grilla/Element grzewczy
grilla (regulowany)
5.
Oświetlenie tylne piekarnika
6.
Okrągły element grzewczy (niewidoczny)
7.
Wentylator
8.
Dolny element grzewczy (niewidoczny)
9.
Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
Ruszt - Blacha do ciast - Tacka do ociekania -
Panele katalityczne
JAK URUCHOMIĆ PIEKARNIK
Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję. Zapali się oświetlenie piekarnika.
Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej temperaturze. Zapala się czerwona kontrolka
termostatu. Kontrolka się wyłączy w momencie osiągnięcia wybranej temperatury. Po zakończeniu pieczenia obrócić
pokrętła w pozycję
“0”
.
ZEGAR ANALOGOWY
Ten programator elektromechaniczny umożliwia:
1) Wyświetlanie aktualnej godziny. Aby ustawić zegar, nacisnąć przycisk
(B)
i obrócić go w kierunku przeciwnym do
wskazówek zegara.
2) Ustawienie czasu rozpoczęcia pieczenia z maksymalnym wyprzedzeniem 12 godzin
(na przykład NIE można o
7:00 rano. zaprogramować rozpoczęcia pieczenia na godzinę 20:00. gdyż zaczęłoby się ono o godzinie 8:00).
3) Zaprogramowanie czasu trwania pieczenia od minimalnie 5 minut do maksymalnie 180 minut.
a) PIECZENIE RĘCZNE
1) Obrócić pokrętło
(B)
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (nie wciskać) tak, aby na wyświetlaczu pojawił się symbol .
2) Nacisnąć przycisk
(A)
o obrócić go w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
tak, aby trójkąt
(D)
znajdował się na godzinie
wskazywanej przez zegar (wskazówka godzinowa).
Gdy osiągnięta zostanie prawidłowa pozycja, pokrętło zaskoczy.
3) Obrócić pokrętło wyboru i ustawić je na żądanym symbolu.
Zapali się oświetlenie piekarnika.
4) Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej temperaturze.
Zapali się czerwona
kontrolka termostatu.
5)
Ponieważ w trybie ręcznym piekarnik NIE wyłącza się automatycznie,
po zakończeniu pieczenia należy z powrotem ustawić pokrętło
termostaty oraz programatora w pozycji OFF (0 - •).
b) PIECZENIE RĘCZNE Z ZAPROGRAMOWANYM CZASEM ROZPOCZĘCIA PIECZENIA
1) Obrócić pokrętło
(B)
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (nie wciskać) tak, aby na wyświetlaczu pojawił się symbol .
2) Nacisnąć pokrętło
(A)
i obrócić je w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
tak, aby umieścić trójkąt
(D)
na cyferblacie
odpowiednio do tej godziny, o której pragnie się rozpocząć pieczenie
(np. na rysunku: 11.30).
3) Obrócić pokrętło wyboru i ustawić je na żądanym symbolu.
4) Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej temperaturze.
5) Ponieważ w
trybie ręcznym piekarnik NIE wyłącza się automatycznie,
po zakończeniu pieczenia należy z powrotem ustawić pokrętło
termostaty oraz programatora w pozycji OFF (0 - •).
c) b) PIECZENIE Z ZAPROGRAMOWANYM CZASEM ROZPOCZĘCIA PIECZENIA ORAZ DŁUGOŚCIĄ CZASU
PIECZENIA
1) Obracać pokrętło
(B)
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
(bez wciskania) tak długo, aż na wyświetlaczu pojawi się
(C)
czas
długości pieczenia (5 - 180 min.).
2) Nacisnąć pokrętło
(A)
i obrócić je w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
tak, aby umieścić trójkąt
(D)
na cyferblacie
odpowiednio do tej godziny, o której pragnie się rozpocząć pieczenie
(np. na rysunku: 11.30).
3) Obrócić pokrętło wyboru i ustawić je na żądanym symbolu.
4) Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej temperaturze.
5) Po upływie zaprogramowanego czasu pieczenia rozlegnie się sygnał dźwiękowy i
piekarnik samoczynnie wyłączy się.
Aby wyłączyć sygnał
dźwiękowy, obrócić pokrętło
(B)
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
(nie naciskając), aż na wyświetlaczu ukaże się
symbol .
6) Jeśli użytkownik pragnie przedłużyć pieczenie po upływie zaprogramowanego czasu , należy postępować zgodnie z powyższymi
wskazówkami lub przejść do procedury pieczenia ręcznego.
d) PIECZENIE Z ZAPROGRAMOWANĄ DŁUGOŚCIĄ CZASU PIECZENIA
1) Obracać pokrętło
(B)
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
(bez wciskania) tak długo, aż na wyświetlaczu pojawi się
(C)
czas
długości pieczenia (5 - 180 min.).
2) Nacisnąć pokrętło
(A)
i obrócić je w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
tak, aby umieścić trójkąt
(D)
na godzinie
wskazywanej przez zegar (wskazówka godzinowa).
Po osiągnięciu właściwej pozycji, pokrętło zaskoczy.
3) Obrócić pokrętło wyboru i ustawić je na żądanym symbolu.
Zapali się oświetlenie piekarnika.
4) Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej temperaturze.
Zapali się czerwona
kontrolka termostatu.
5) Po upływie zaprogramowanego czasu pieczenia rozlegnie się sygnał dźwiękowy i
piekarnik samoczynnie wyłączy się.
Aby wyłączyć sygnał
dźwiękowy, obrócić pokrętło
(B)
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
(nie naciskając), aż na wyświetlaczu ukaże się
symbol .
6.
Jeśli użytkownik pragnie przedłużyć pieczenie po upływie zaprogramowanego czasu , należy postępować zgodnie z powyższymi
wskazówkami lub przejść do procedury pieczenia ręcznego.
Pierwsza
Ostatnia
poziom
poziom