Miele DA 1260 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Instrukcja użytkowania imontażu
Wyciąg kuchenny
Proszę koniecznie przeczytać instrukcję użytkowania i montażu
przed instalacją i pierwszym uruchomieniem. Dzięki temu można
uniknąć zagrożeń i uszkodzeń urządzenia.
pl-PL M.-Nr 12 407 350
Spis treści
2
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia...................................................... 4
Ochrona środowiska naturalnego ................................................................... 13
Elementy wyciągu kuchennego ....................................................................... 14
Opis działania .................................................................................................... 16
Obsługa .............................................................................................................. 17
Przełączanie wentylatora..................................................................................... 17
Wyłączanie wentylatora....................................................................................... 17
Włączanie/wyłączanie oświetlenia miejsca do gotowania .................................. 17
Wskazówki dotyczące oszczędzania energii.................................................. 18
Czyszczenie i konserwacja .............................................................................. 19
Obudowa............................................................................................................. 19
Szczególne wskazówki dotyczące powierzchni z kolorową obudową .......... 19
Filtry tłuszczu....................................................................................................... 20
Wymiana filtrów tłuszczu................................................................................ 21
Filtr zapachów ..................................................................................................... 22
Utylizacja filtra zapachów............................................................................... 22
Wymiana żarówek ............................................................................................... 23
Serwis................................................................................................................. 24
Kontakt w przypadku wystąpienia usterki........................................................... 24
Pozycja tabliczki znamionowej............................................................................ 24
Gwarancja ........................................................................................................... 24
Instalacja............................................................................................................ 25
Przed instalacją ................................................................................................... 25
Materiały montażowe .......................................................................................... 26
Wymiary urządzenia ............................................................................................ 28
Odstęp pomiędzy miejscem do gotowania a wyciągiem kuchennym (S) ........... 29
Zalecenia montażowe ......................................................................................... 30
Usuwanie folii ochronnej ..................................................................................... 30
Deflektor .............................................................................................................. 30
Montaż pod szafką wiszącą ................................................................................ 32
Montaż do ściany ................................................................................................ 34
Przygotowanie do pracy w trybie otwartego obiegu powietrza .......................... 36
Przygotowanie do pracy w trybie zamkniętego obiegu powietrza...................... 37
Przyłącze sieciowe .............................................................................................. 37
Kontrola działania................................................................................................ 37
Podłączenie elektryczne...................................................................................... 38
Spis treści
3
Przewód wylotowy .............................................................................................. 39
Klapa przeciwzwrotna .................................................................................... 39
Woda kondensacyjna..................................................................................... 40
Tłumik............................................................................................................. 40
Dane techniczne................................................................................................ 41
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
4
Ten wyciąg kuchenny spełnia wymagania obowiązujących przepi-
sów bezpieczeństwa. Nieprawidłowe użytkowanie może jednak
doprowadzić do wyrządzenia szkód osobowych i rzeczowych.
Przed uruchomieniem urządzenia należy uważnie przeczytać in-
strukcję użytkowania i montażu. Zawiera ona ważne wskazówki
dotyczące montażu, bezpieczeństwa, użytkowania i konserwacji u-
rządzenia. Dzięki temu można uniknąć zagreń i uszkodzeń urzą-
dzenia.
Zgodnie z normą IEC60335-1 firma Miele wyraźnie zwraca uwagę
na to, że należy koniecznie przeczytać rozdział dotyczący instalacji
urządzenia oraz wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia i bez-
względnie się do nich stosować.
Firma Miele nie może zostać pociągnięta do odpowiedzialności za
szkody, które zostaną spowodowane w wyniku nieprzestrzegania
tych wskazówek.
Instrukcję użytkowania i montażu należy zachować do późniejsze-
go wykorzystania i przekazać ewentualnemu następnemu posiada-
czowi wraz z urządzeniem!
Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem
Ten wyciąg kuchenny jest przeznaczony do stosowania w gospo-
darstwie domowym i w otoczeniu domowym.
Ten wyciąg kuchenny nie jest przeznaczony do użytkowania na
zewnątrz pomieszczeń.
Stosować wyciąg kuchenny wyłącznie w zakresie domowym do
odsysania i oczyszczania oparów kuchennych, powstających przy
przyrządzaniu potraw.
Wszelkie inne zastosowania są niedozwolone.
Wyciąg kuchenny nie może być używany w trybie zamkniętego
obiegu powietrza do wentylacji pomieszczenia, jeżeli jest zamonto-
wany nad kuchenką gazową. Proszę zasięgnąć opinii wykwalifikowa-
nego gazownika.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
5
Osoby, które ze względu na upośledzenie psychiczne, umysłowe
lub fizyczne, czy też brak doświadczenia lub niewiedzę, nie są w sta-
nie bezpiecznie obsługiwać urządzenia, nie mogą z niego korzystać
bez nadzoru lub wskazań osoby odpowiedzialnej.
Osobom tym wolno używać urządzenia bez nadzoru tylko wtedy,
gdy jego obsługa została im objaśniona w takim stopniu, że mogą
bezpiecznie z niego korzystać. Muszą one być w stanie rozpoznać i
zrozumieć możliwe zagrożenia wynikające z nieprawidłowej obsługi.
Dzieci w gospodarstwie domowym
Dzieci poniżej 8 roku życia należy trzymać z daleka od wyciągu
kuchennego, chyba że są pod stałym nadzorem.
Dzieciom powyżej 8 roku życia wolno używać wyciągu bez nadzo-
ru tylko wtedy, gdy jego obsługa została im objaśniona w takim
stopniu, że mogą bezpiecznie z niego korzystać. Dzieci muszą być w
stanie rozpoznać i zrozumieć możliwe zagrenia wynikające z nie-
prawidłowej obsługi.
Dzieci nie mogą przeprowadzać zabiegów czyszczenia lub kon-
serwacji bez nadzoru.
Nadzorować dzieci znajdujące się w pobliżu wyciągu kuchennego.
Nigdy nie pozwalać dzieciom na zabawy wyciągiem kuchennym.
Światło oświetlenia miejsca do gotowania jest bardzo intensywne.
Szczególnie w przypadku małych dzieci należy zwracać uwagę na
to, żeby nie patrzyły bezpośrednio w światło.
Niebezpieczeństwo zadławienia. Podczas zabawy materiałami
opakowaniowymi (np. folią) dzieci mogą się nimi owinąć lub za-
dzierzgnąć je na głowie i się udusić. Trzymać materiały opakowanio-
we z daleka od dzieci.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
6
Bezpieczeństwo techniczne
Nieprawidłowo przeprowadzone prace instalacyjne i konserwacyj-
ne lub naprawy mogą się stać przyczyną poważnych zagrożeń dla
użytkownika. Prace instalacyjne i konserwacyjne oraz naprawy mogą
być przeprowadzane wyłącznie przez fachowców autoryzowanych
przez firmę Miele.
Uszkodzenia wyciągu kuchennego mogą zagrażać Państwa bez-
pieczeństwu. Proszę skontrolować urządzenie pod kątem widocz-
nych uszkodzeń. Nigdy nie uruchamiać uszkodzonego wyciągu ku-
chennego.
Elektryczne bezpieczeństwo wyciągu jest zagwarantowane tylko
wtedy, gdy jest on podłączony do przepisowej instalacji ochronnej.
To podstawowe zabezpieczenie jest bezwzględnie wymagane. W ra-
zie wątpliwości należy zlecić sprawdzenie instalacji domowej przez
wykwalifikowanego elektryka.
Możliwa jest czasowa lub stała praca na autonomicznym lub nie-
zsynchronizowanym zsiecią systemie zasilania (jak np. mikrosieci,
systemy rezerwowe). Warunkiem dla takiej eksploatacji jest, żeby
system zasilania odpowiadał specyfikacji EN50160 lub porównywal-
nej.
Środki ochronne przewidziane winstalacji domowej iwtym produk-
cie Miele muszą być skuteczne wswojej funkcji idziałaniu również
wtrybie pracy autonomicznej lub niezsynchronizowanej zsiecią, al-
bo muszą być zastąpione przez równoważne środki winstalacji
(patrz np. VDE-AR-E 2501-2).
Dane przyłączeniowe (częstotliwość i napięcie prądu) na tabliczce
znamionowej urządzenia muszą być zgodne z parametrami sieci
elektrycznej, w przeciwnym razie może dojść do uszkodzenia wycią-
gu kuchennego.
Porównać dane przyłączeniowe przed podłączeniem. W razie wątpli-
wości należy zasięgnąć opinii wykwalifikowanego elektryka.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
7
Gniazda wielokrotne lub przedłużacze nie zapewniają wymagane-
go bezpieczeństwa (zagrożenie pożarowe). Nie podłączać urządzenia
do sieci elektrycznej za ich pośrednictwem.
Wyciągu należy używać wyłącznie w stanie zabudowanym, żeby
zagwarantować jego bezpieczne działanie.
Ten wyciąg kuchenny nie może być użytkowany w miejscach nie-
stacjonarnych (np. na statkach).
Dotknięcie przyłączy znajdujących się pod napięciem, jak również
zmiana budowy elektrycznej i mechanicznej naraża użytkownika na
niebezpieczeństwo i może prowadzić do zaburzeń w funkcjonowaniu
urządzenia.
Obudowę można otwierać tylko w stopniu opisanym w ramach insta-
lacji i czyszczenia. W żadnym wypadku nie otwierać dalszych części
obudowy.
W przypadku naprawy urządzenia przez serwis nieposiadający au-
toryzacji Miele przepadają ew. roszczenia gwarancyjne.
Uszkodzony przewód zasilający może zostać wymieniony wyłącz-
nie przez wykwalifikowanego specjalistę.
Przy pracach instalacyjnych i konserwacyjnych oraz naprawach
urządzenie musi zostać całkowicie odłączone od sieci elektrycznej.
Urządzenie jest odłączone od sieci elektrycznej tylko wtedy, gdy:
- bezpieczniki instalacji domowej są wyłączone,
- bezpieczniki topikowe instalacji elektrycznej są całkowicie wykrę-
cone z oprawek,
- wtyczka (jeśli występuje) jest wyjęta z gniazdka. Nie ciągnąć przy
tym za przewód zasilający, lecz za wtyczkę.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
8
Jednoczesne działanie z paleniskiem pobierającym powietrze z pomieszcze-
nia
Niebezpieczeństwo zatrucia przez gazy spalinowe!
Przy jednoczesnym użytkowaniu wyciągu kuchennego i paleniska
pobierającego powietrze z pomieszczenia w jednym pomieszcze-
niu lub w jednym układzie wentylacyjnym, należy zachować naj-
wyższą ostrożność.
Paleniska pobierające powietrze z pomieszczenia czerpią powie-
trze do spalania z pomieszczenia, w którym się znajdują i odpro-
wadzają swoje spaliny przez instalację spalinową (np. komin) na
zewnątrz. Mogą to być np. piece gazowe, olejowe, zasilane drew-
nem lub węglem, podgrzewacze przepływowe, piecyki do ciepłej
wody, płyty grzejne lub piekarniki.
Wyciąg kuchenny odsysa powietrze z kuchni i sąsiadujących po-
mieszczeń. Obowiązuje to dla następujących trybów pracy:
– tryb otwartego obiegu powietrza,
– tryb zamkniętego obiegu powietrza z wymiennikiem powietrza
umieszczonym poza pomieszczeniem.
Bez wystarczającego dopływu powietrza wytwarza się podciśnie-
nie. Palenisko dostaje zbyt mało powietrza do spalania. Spalanie
nie jest całkowite.
Trujące gazy spalinowe mogą zostać wyssane z komina lub prze-
wodu wentylacyjnego do pomieszczenia.
Zachodzi zagrożenie życia!
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
9
Bezpieczna eksploatacja jest możliwa, gdy przy jednoczesnym
użytkowaniu wyciągu i paleniska pobierającego powietrze z po-
mieszczenia w jednym pomieszczeniu lub w jednym układzie wen-
tylacyjnym, nie zostaje osiągnięte podciśnienie przekraczające
4Pa (0,04mbar), dzięki czemu unika się ponownego zasysania
spalin z paleniska.
Można to uzyskać, gdy przez niezamykane otwory, np. w drzwiach
lub oknach, może dopływać powietrze potrzebne do procesu spa-
lania. Należy przy tym zwrócić uwagę na wystarczający przekrój
otworu napowietrzającego. Sam wywietrznik w murze nie zapew-
nia z reguły wystarczającego dopływu powietrza.
Przy ocenie sytuacji należy brać pod uwagę całość rozwiązań wen-
tylacyjnych mieszkania. W tym celu należy zasięgnąć rady kompe-
tentnego kominiarza.
Jeśli wyciąg kuchenny pracuje w trybie zamkniętego obiegu po-
wietrza, gdzie powietrze jest kierowane z powrotem do kuchni,
jednoczesne użytkowanie wyciągu z paleniskiem pobierającym po-
wietrze z pomieszczenia jest bez znaczenia.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
10
Prawidłowe użytkowanie
Otwarte płomienie stwarzają zagrenie pożarowe.
Nigdy nie pracować z otwartym ogniem pod wyciągiem kuchennym.
Np. opalanie lub grillowanie za pomocą otwartego ognia jest zabro-
nione. Włączony wyciąg kuchenny wciągnie płomienie w filtr. Osady
tłuszczu kuchennego mogą się zapalić.
Silne oddziaływanie ciepła przy gotowaniu na kuchence gazowej
może uszkodzić wyciąg kuchenny.
- Nigdy nie pozostawiać zapalonego palnika gazowego bez posta-
wionego na nim naczynia do gotowania. Także przy krótkotrwałym
zdjęciu naczynia do gotowania palnik gazowy należy wyłączyć.
- Wybierać naczynia do gotowania, które odpowiadają wielkością
miejscu do gotowania.
- Wyregulować płomienie tak, żeby w żadnym wypadku nie wysta-
wały poza naczynie do gotowania.
- Unikać nadmiernego rozgrzewania naczynia do gotowania (np.
przy gotowaniu w woku).
Woda kondensacyjna może doprowadzić do wystąpienia szkód
korozyjnych w wyciągu.
Włączać wyciąg zawsze wtedy, gdy korzysta się z miejsca do goto-
wania, żeby uniknąć zbierania wody kondensacyjnej.
Przegrzane oleje i tłuszcze mogą się same zapalić i w ten sposób
spowodować pożar wyciągu kuchennego.
Podczas pracy z olejami i tłuszczami należy nadzorować garnki, pa-
telnie i frytkownice. Dlatego także grillowanie na grillach elektrycz-
nych musi odbywać się pod stałym dozorem.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
11
Osady tłuszczu i zabrudzenia wpływają negatywnie na działanie
wyciągu kuchennego.
Nigdy nie używać wyciągu bez filtrów tłuszczu, żeby zagwarantować
oczyszczanie oparów kuchennych.
Proszę pamiętać, że wyciąg kuchenny może się bardzo rozgrze-
wać przy gotowaniu.
Obudowę i filtry tłuszczu dotykać dopiero wtedy, gdy wyciąg osty-
gnie.
Nie wykorzystywać wyciągu jako powierzchni do odkładania.
Prawidłowa instalacja
Sprawdzić winstrukcji producenta posiadanego urządzenia do
gotowania, czy dozwolona jest praca wpołączeniu zwyciągiem ku-
chennym.
Nie wolno montować wyciągu kuchennego ponad paleniskami na
paliwo stałe.
Jeśli odstęp pomiędzy urządzeniem do gotowania iwyciągiem ku-
chennym jest zbyt mały, może to doprowadzić do uszkodzeń wycią-
gu.
O ile producent urządzenia do gotowania nie zaleca większych od-
stępów bezpieczeństwa, pomiędzy urządzeniem do gotowania idol-
ną krawędzią wyciągu kuchennego należy zachować odstępy poda-
ne wrozdziale „Instalacja“.
Jeśli pod wyciągiem kuchennym mają być używane różne urządze-
nia do gotowania, dla których obowiązują różne odstępy bezpie-
czeństwa, należy wybrać największy zpodanych odstępów bezpie-
czeństwa.
W celu zamontowania wyciągu należy przestrzegać informacji po-
danych w rozdziale „Instalacja“.
Elementy z ostrymi krawędziami mogą doprowadzić do zranień.
Przy montażu i instalacji nosić rękawice, które zapewniają ochronę
przed przecięciem.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
12
Do ułożenia przewodu wylotowego można stosować wyłącznie ru-
ry lub węże z materiałów niepalnych. Są one dostępne w handlu
specjalistycznym lub w serwisie.
Odprowadzane powietrze nie może być kierowane do będących w
użyciu kanałów dymnych, spalinowych, ani do szybów służących do
wentylacji pomieszczeń z paleniskami.
Jeżeli powietrze ma być odprowadzane przez nieużywane kanały
dymne lub spalinowe, należy przestrzegać obowiązujących w tym
zakresie przepisów.
Czyszczenie i konserwacja
Jeśli czyszczenie nie zostanie przeprowadzone według instrukcji
podanych w tej instrukcji użytkowania, występuje zagrenie pożaro-
we.
Para z myjki parowej może się dostać na elementy przewodzące
prąd elektryczny i spowodować zwarcie.
Nigdy nie stosować myjki parowej do czyszczenia urządzenia.
Części zamienne i akcesoria
Stosować wyłącznie oryginalne wyposażenie Miele. Jeśli zostaną
dobudowane lub wbudowane inne części, przepadają roszczenia
wynikające z gwarancji, rękojmi i/lub odpowiedzialności za produkt.
Tylko w przypadku oryginalnych części zamiennych firma Miele
może zagwarantować spełnienie wymagań bezpieczeństwa w peł-
nym zakresie. Uszkodzone podzespoły mogą zostać wymienione
wyłącznie na takie części zamienne.
Miele udziela nawet 15-letniej, ale przynajmniej 10-letniej gwaran-
cji dostępności dla funkcjonalnych części zamiennych po wycofaniu
serii posiadanego przez Państwa urządzenia.
Ochrona środowiska naturalnego
13
Utylizacja opakowania
Opakowanie służy do manewrowania
ichroni urządzenie przed uszkodzenia-
mi podczas transportu. Materiały opa-
kowaniowe zostały specjalnie dobrane
pod kątem ochrony środowiska itechni-
ki utylizacji igeneralnie nadają się do
ponownego wykorzystania.
Zwrot opakowań do obiegu materiało-
wego pozwala na zaoszczędzenie su-
rowców. Proszę skorzystać zsystemu
selektywnej zbiórki odpadów imożliwo-
ści zwrotu. Opakowanie transportowe
może zostać odebrane przez sprzedaw-
cę Miele.
Utylizacja starego urządzenia
Urządzenia elektryczne ielektroniczne
zawierają wiele cennych materiałów.
Zawierają one również określone sub-
stancje, mieszaniny ipodzespoły, które
były wymagane do ich działania iza-
pewnienia bezpieczeństwa. Wyrzucone
do śmieci lub poddane niewłaściwej
obróbce mogą zagrażać zdrowiu ludzi
oraz środowisku. Dlatego wżadnym ra-
zie nie wolno wyrzucać starego urzą-
dzenia do śmieci mieszanych.
Zamiast tego należy przekazać stare
urządzenie do systemu nieodpłatnego
zbierania iutylizacji starych urządz
elektrycznych ielektronicznych,
wpunktach prowadzonych przez gmi-
nę, sprzedawcę lub firmę Miele. Za usu-
nięcie ewentualnych danych osobo-
wych zutylizowanego urządzenia zgod-
nie zobowiązującym prawem odpowia-
da użytkownik. Są Państwo prawnie zo-
bowiązani do usunięcia zurządzenia
wszelkich baterii iakumulatorów oraz
źródeł światła, które można wyjąć bez
zniszczenia inie są wbudowane do u-
rządzenia na stałe. Należy je dostarczyć
do odpowiedniego miejsca zbierania,
gdzie zostaną nieodpłatnie przyjęte.
Proszę zatroszczyć się oto, żeby stare
urządzenie było zabezpieczone przed
dziećmi do momentu odtransportowa-
nia.
Elementy wyciągu kuchennego
14
Elementy wyciągu kuchennego
15
aElementy obsługi
bOświetlenie miejsca do gotowania
cFiltr zapachów
Wyposażenie dodatkowe dla trybu zamkniętego obiegu powietrza
dPokrywka wnęki filtra zapachów
eFiltr tłuszczu
fKróciec wydmuchowy
(150mm, zkróćcem redukcyjnym 125mm).
gWylot wobiegu otwartym
hWylot wobiegu zamkniętym
iPrzełącznik suwakowy oświetlenia miejsca do gotowania
jPrzełącznik suwakowy wentylatora
Opis działania
16
W zależności od wykonania wyciągu
możliwe są następujące funkcje:
Tryb otwartego obiegu powie-
trza
Zassane powietrze jest oczyszczane
przez filtry tłuszczu i odprowadzane na
zewnątrz budynku.
Tryb zamkniętego obiegu po-
wietrza
(wyłącznie z zestawem montażowym i
filtrem zapachów jako wyposażeniem
dodatkowym, patrz „Dane techniczne“)
Zassane powietrze jest oczyszczane
przez filtry tłuszczu oraz dodatkowo
przez filtr zapachów. Następnie powie-
trze jest kierowane z powrotem do
kuchni.
Obsługa
17
Przełączanie wentylatora
Włączyć wentylator, gdy tylko rozpocz-
nie się gotowanie. Dzięki temu opary
kuchenne będą wychwytywane od sa-
mego początku.
Do lekkich isilnych oparów, zapachów
lub wytwarzania ciepła do dyspozycji są
poziomy wydajności 1 do3.
Zwiększyć poziom wydajności wraz ze
wzrostem ilości oparów, zapachów lub
ciepła.
Na wypadek przejściowego wytwarza-
nia bardzo silnych oparów, zapachów
lub ciepła, np. przy obsmażaniu, należy
wybrać poziom BoosterB.
Włączyć wentylator za pomocą prze-
łącznika iwybrać żądany poziom
wydajności.
Przełączanie zpowrotem po-
ziomu Booster
Na poziomie BoosterB wydajność wen-
tylatora zostaje automatycznie zreduko-
wana po 5minutach.
Wyłączanie wentylatora
Zaleca się pozostawienie pracującego
wentylatora jeszcze przez kilka minut po
gotowaniu. Dzięki temu powietrze w
kuchni zostanie oczyszczone z pozo-
stałych oparów i zapachów.
W celu wyłączenia przełączyć prze-
łącznik wentylatora na 0.
Włączanie/wyłączanie oświe-
tlenia miejsca do gotowania
Oświetlenie miejsca do gotowania moż-
na włączać lub wyłączać niezależnie od
wentylatora.
Korzystając z przełącznika oświetle-
nia włączyć (1) lub wyłączyć (0)
oświetlenie miejsca do gotowania.
Wskazówki dotyczące oszczędzania energii
18
Ten wyciąg kuchenny pracuje bardzo
wydajnie i energooszczędnie. Przestrze-
ganie następujących zasad pomaga w
oszczędnym użytkowaniu:
- Przy gotowaniu proszę się zatrosz-
czyć o dobrą wentylację kuchni. Jeśli
w trybie otwartego obiegu powietrza
nie dopływa wystarczająca ilość po-
wietrza, wyciąg kuchenny nie pracuje
wydajnie i może dojść do zwiększe-
nia odgłosów roboczych.
- Gotować przy możliwie małej mocy
gotowania. Mniej oparów kuchen-
nych oznacza niższy poziom wydaj-
ności wyciągu i tym samym mniejsze
zużycie energii.
- Kontrolować poziom wydajności wy-
brany na wyciągu. Najczęściej najniż-
szy poziom wydajności jest wystar-
czający. Stosować tryb Booster tylko
wtedy, gdy jest to konieczne.
- Przy silnym wytwarzaniu oparów ku-
chennych przełączyć odpowiednio
wcześnie na wysoki poziom wydajno-
ści. Jest to bardziej efektywne, niż
próba usunięcia z kuchni już rozprze-
strzenionych oparów poprzez dłuższą
pracę wyciągu.
- Zwrócić uwagę na to, żeby wyłączać
wyciąg po zakończeniu gotowania.
- Czyścić lub wymieniać filtry w regu-
larnych odstępach czasu. Mocno za-
brudzone filtry zmniejszają wydaj-
ność, zwiększają zagrożenie pożaro-
we i oznaczają większe ryzyko higie-
niczne.
Czyszczenie i konserwacja
19
Przed każdym zabiegiem czysz-
czenia i konserwacji odłączyć wyciąg
od sieci elektrycznej (patrz rozdział
Wskazówki bezpieczeństwa i
ostrzeżenia“).
Obudowa
Informacje ogólne
Powierzchnie i elementy obsługi mo-
gą zostać uszkodzone przez nieod-
powiednie środki czyszczące.
Nie stosować żadnych środków
czyszczących zawierających sodę,
kwasy, chlor lub rozpuszczalniki.
Nie stosować żadnych szorujących
środków czyszczących, jak np.
proszki do szorowania, mleczka do
szorowania, szorujące gąbki, takie
jak np. zmywaki do garnków lub uży-
wane gąbki, które zawierają jeszcze
resztki środków szorujących.
Wilgoć w wyciągu może dopro-
wadzić do uszkodzeń.
Zwrócić uwagę na to, żeby do wycią-
gu nie dostała się żadna wilgoć.
Wyczyścić wszystkie powierzchnie i
elementy obsługi tylko lekko zwilżoną
gąbczastą ściereczką, płynem do my-
cia naczyń i ciepłą wodą.
Na koniec wytrzeć powierzchnie do
sucha za pomocą miękkiego ręcznika
kuchennego.
Szczególne wskazówki dotyczące
powierzchni ze stali szlachetnej
Wskazówki nie obowiązują dla przy-
cisków obsługi.
Wychodząc poza zalecenia ogólne, do
czyszczenia powierzchni ze stali szla-
chetnej nadają się nieszorujące środki
czyszczące do stali szlachetnej.
Aby zapobiec szybkiemu ponownemu
zabrudzeniu, zalecane jest zastosowa-
nie środka do pielęgnacji stali szlachet-
nej (do nabycia w Miele).
Szczególne wskazówki dotyczące
powierzchni z kolorową obudową
Czyszczenie powoduje utworzenie
drobnych zarysowań na powierzchni,
które mogą być widoczne wzależno-
ści od oświetlenia wpomieszczeniu.
Czyszczenie i konserwacja
20
Szczególne wskazówki dotyczące
elementów obsługi
Pod wpływem dłuższego oddziały-
wania zabrudzeń elementy obsługi
mogą się przebarwić lub zmienić.
Natychmiast usunąć zabrudzenia.
Czyszczenie za pomocą środków do
czyszczenia stali szlachetnej może
doprowadzić do uszkodzenia po-
wierzchni elementów obsługi.
Nie stosować do czyszczenia ele-
mentów obsługi żadnych środków
przeznaczonych do czyszczenia stali
szlachetnej.
Filtry tłuszczu
Zagrożenie pożarowe.
Przetłuszczone filtry tłuszczu mogą
się zapalić.
Czyścić filtry tłuszczu w regularnych
odstępach czasu.
Metalowe filtry tłuszczu wielokrotnego
użytku w urządzeniu wychwytują stałe
składniki oparów kuchennych (tłuszcz,
kurz itp.), zapobiegając w ten sposób
zanieczyszczeniu wyciągu kuchennego.
Filtry tłuszczu muszą być czyszczone w
regularnych odstępach czasu.
Mocno zabrudzone filtry tłuszczu
zmniejszają wydajność odsysania i
prowadzą do silnego zabrudzenia wy-
ciągu kuchennego i kuchni.
Okresy między czyszczeniami
Zgromadzony tłuszcz utwardza się wraz
z upływem czasu i utrudnia czyszcze-
nie. Dlatego zaleca się czyszczenie
filtrów tłuszczu co 3–4 tygodnie.
Wyjmowanie filtra tłuszczu
Przy manipulacji filtr może
upaść.
Może to doprowadzić do uszkodze-
nia filtra i miejsca do gotowania.
Przy manipulacji filtr należy pewnie
trzymać w dłoni.
Otworzyć blokadę filtra, przechylić
filtr o ok. 45° do dołu, wyczepić z tyłu
i wyjąć.
Ręczne czyszczenie filtrów tłuszczu
Wyczyścić filtry tłuszczu za pomocą
szczotki do mycia w ciepłej wodzie z
dodatkiem płynu do mycia naczyń.
Nie stosować skoncentrowanego pły-
nu do mycia naczyń.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

Miele DA 1260 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi