Kompernass KH 1099 Instrukcja obsługi

Kategoria
Grille
Typ
Instrukcja obsługi
- 13 -
SPIS TREŚCI STRONA
Zastosowanie zgodnie z przeznaczeniem 14
Wskazówki bezpieczeństwa 14
Funkcja 15
Dane techniczne 15
Zakres dostawy 16
Opis 16
Miejsce stawiania 16
Przed pierwszym użyciem 16
Zamontowanie uchwytu pokrywki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .16
Uruchomienie 17
Zakresy ogrzewania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .17
Użycie woka do utrzymywania ciepła 17
Czyszczenie i konserwacja 18
Przechowywanie 18
Usterki w działaniu 18
Usuwanie/wyrzucanie 19
Gwarancja i serwis 19
Importer 19
Przepisy 20
Kurczak z mlekiem kokosowym . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .20
Makaron wstążki z warzywami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .20
Kolorowy rtajski . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .21
Stek wołowy z kalafiorem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .21
Naleśniki bananowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .22
Porady do przepisów 23
Niniejszą instrukcję należy zachować, aby móc także później z niej skorzystać, w przypadku
przekazywania urządzenia osobom trzecim należy przekazać także instrukcję!
IB_KH1099_E3477_LB4 10.04.2008 12:08 Uhr Seite 13
- 14 -
ELEKTRYCZNY WOK
KH 1099
Zastosowanie zgodnie z
przeznaczeniem
Wok elektryczny KH 1099 jest przeznaczony wy-
łącznie …
użytku jako naczynie do gotowania,
użytku w pomieszczeniach zamkniętych,
do użytku prywatnego i niekomercyjnego.
UWAGA:
Producent nie ponosi odpowiedzialności/nie udziela
gwarancji za szkody spowodowane uszkodzeniem
woka elektrycznego z powodu zastosowania niez-
godnie z przeznaczeniem!
Wskazówki bezpieczeństwa
Aby uniknąć zagrożenia życia
przez porażenie prądem elek-
trycznym:
Napięcie źródła prądu musi zgadzać się z da-
nymi na tabliczce znamionowej urządzenia.
Podstawy grzewczej nie należy nigdy zanurzać
w wodzie. Można ją tylko przetrzeć za pomocą
wilgotnej szmatki. Gdy do wnętrza podstawy
grzewczej przedostanie się woda, powstaje nie-
bezpieczeństwo porażenia prądem elektrycznym!
Naprawę uszkodzonej wtyczki lub kabla siecio-
wego zleć niezwłocznie wykwalifikowanemu
personelowi lub serwisowi klienta.
Urządzenia, które nie działają bez zastrzeżeń
lub zostały uszkodzone, należy niezwłocznie
przekazać do punktu serwisowego w celu prze-
prowadzenia kontroli i naprawy.
Aby uniknąć zagrożenia poparzenia
i odniesienia obrażeń
:
Pracującego urządzenia nigdy nie należy pozo-
stawiać bez nadzoru.
To urządzenie nie jest przystosowane do użytkowa-
nia go przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonej
sprawności umysłowej, czuciowej lub umysłowej,
bądź w przypadku niedostatecznego doświad-
czenia i / lub wiedzy, chyba że będą one znaj-
dowały się pod opieką odpowiedzialnej osoby
lub też uzyskają od opiekuna instrukcje, jak należy
użytkować urządzenie. Nie można pozwolić
dzieciom na zabawę urządzeniem.
Należy dbać o prawidłowy stan techniczny urzą-
dzenia.
Należy zapewnić możliwość szybkiego dostępu
do wtyczki sieciowej aby w razie zagrożenia
oraz wyeliminować zagrożenie potknięciem się
o kabel sieciowy.
Nie należy nigdy używać urządzenia w nastę-
pujących przypadkach:
- gdy uszkodzone będą poszczególne części
urządzenia, kabel zasilający lub wtyczka sie-
ciowa,
- w razie nieprawidłowego działania lub w razie
uszkodzeń innego rodzaju lub upadku. Urząd-
zenie należy oddać do przeglądu względnie
naprawy w miejscowym serwisie.
Do sterowania pracą urządzenia nie próbuj uży-
wać żadnych zewnętrznych zegarów sterują-
cych ani żadnego innego systemu zdalnego ste-
rowania.
Plastikowe torebki mogą stanowić zagrożenie.
Aby nie spowodować zagrożenia uduszenia,
torby plastikowe przechowuj w miejscach niedo-
stępnych dla niemowląt i dzieci.
Na podstawę grzewczą nigdy nie stawiaj in-
nych naczyń niż wok. Inne naczynia mogłyby
się przechylić podczas pracy, ponieważ podsta-
wa grzewcza jest przystosowana wyłącznie do
mocowania naczynia dołączonego do kompletu.
IB_KH1099_E3477_LB4 10.04.2008 12:08 Uhr Seite 14
- 15 -
Bezpieczeństwo zapewnią Państwo
sobie w następujący sposób:
W wypadku zagrożenia natychmiast wyciągać
wtyczkę z gniazdka sieciowego.
Używając urządzenia tylko zgodnie z jego
przeznaczeniem.
Gdy urządzenie nie jest używane, podczas de-
montażu części i przed czyszczeniem należy
wyciągnąć wtyczkę sieciową oraz przewód
zasilający urządzenia.
Jak uniknąć szkód:
Woka nigdy nie używać jako naczynia do goto-
wania na innych źródłach grzania (np. na płytach
grzewczych), ponieważ można łatwo trwale
uszkodzić naczynie.
Do mieszania i odwracania potraw w woku używaj
wyłącznie drewnianych akcesoriów; w przypadku
użycia akcesoriów metalowych, można porysow
i uszkodzić powłokę chroniącą przed przywiera-
niem składników do woka.
Nigdy nie używaj woka do pokrojenia potraw
ani składników, które chcesz w nim przyrządzić.
Można wtedy porysować i uszkodzić powłokę
chroniącą przed przywieraniem składników do
woka.
Niebezpieczeństwo poparzenia!
Wok i szklaną pokrywkę podczas gotowania
i serwowania potraw chwytaj zawsze za uchwyty,
ponieważ oba naczynia są bardzo gorące.
W celu zwiększenia bezpieczeństwa dodatkowo
przy chwytaniu naczyń używać rękawicy
ochronnej.
Przy podnoszeniu pokrywki z naczynia może
ulotnić się gwałtownie gorąca para! Przy pod-
noszeniu pokrywki nigdy nachylaj się bezpoś-
rednio nad wokiem!
Woka nie używaj do gotowania zup! Jest on
za płytki i przez to zupa mogłaby się wylewać
poza naczynie!
Uwaga!
W czasie gotowania nigdy nie wlewaj wody do
rozgrzanego tłuszczu wzgl. oleju! Mogłoby to
doprowadzić do powstania pożaru! Poza tym
osoby znajdujące się w pobliżu naczynia mogą
ulec poparzeniom!
Przegrzany tłuszcz i olej mogą się bardzo szybko
zapalić! Płomieniu palącego się tłuszczu lub oleju
nigdy nie próbować zagasić wodą!
Spowodowało by to powstanie wysokich płomieni
mogących ogarnąć zasięgiem meble, firany itp.!
Poza tym osoby znajdujące się w pobliżu naczynia
mogą ulec poparzeniom!
Jak gasić płomienie zapalonego tłuszczu wzgl.
oleju…
1. Jak najszybciej wyciągnij wtyczkę z gniazdka
sieciowego.
2. Zduś płomiennie nakładając na wok pokrywkę,
miskę metalową lub koc do gaszenia.
Funkcja
Przy użyciu woka …
możesz przyrządzać potrawy w wysokiej tem-
peraturze według tradycyjnego chińskiego spo-
sobu.
dzięki krótkiemu czasowi obróbki przy wysokich
temperaturach składniki nie tracą cennych witamin
i substancji odżywczych.
można przyrządzać potrawy bez lub z minimalną
ilością tłuszczu.
Dane techniczne
Napięcie sieciowe: 220 - 240 V
~
50 Hz
Moc wyjściowa: 1.200 W
IB_KH1099_E3477_LB4 10.04.2008 12:08 Uhr Seite 15
- 16 -
Zakres dostawy
wok z uchwytami chroniącymi przed oparzeniem
podstawa grzewcza z regulatorem temperatury
pokrywka szklana
uchwyt pokrywki chroniący przed oparzeniem
i element montażowy
zdejmowana kratka ściekowa
2 łopatki drewniane, 1 łyżka drewniana, para
pałeczek
Instrukcja obsługi
Opis
1 Uchwyt pokrywy
2 Pokrywka szklana
3 Wok
4 Uchwyty chroniące przed oparzeniem
5 Kabel sieciowy
6 Grzałka
7 Podstawa grzewcza
8 Regulator temperatury
9 Lampka kontrolna
Akcesoria:
0 Kratka ściekowa
q 2 Łopatka drewniana
w Łyżka drewniana
e Pałeczki
Miejsce stawiania
Włączony wok stawiaj wyłącznie na płaskim, moc-
nym i żaroodpornym podłożu.
Uwaga!
By uniknąć szkód w wyniku działania wysokiej tem-
peratury i doprowadzenia do pożaru w otoczeniu
włączonego woka pamiętaj o tym, …
że włączony wok nie może stać przy innych przed-
miotach, ścianach lub meblach w odstępie
mniejszym niż 50 cm.
że nad włączonym wokiem nie mogą wisieć żadne
przedmioty (np. lampy).
przy włączonym woku nie można stawiać łatwo-
palnych materiałów.
że kabel sieciowy 5 i podstawa grzewcza 7
nie mogą się znajdować w pobliżu gorących
powierzchni i otwartych źródeł płomieni.
że kabel sieciowy 5 nie może dotykać podstawy
grzewczej 7.
że do wnętrza podstawy grzewczej 7 nie może
się dostać woda.
W przeciwnym wypadku powsta-
je zagrożenie wybuchu pożaru i
porażenia prądem!
Przed pierwszym użyciem
Wyjmij wszystkie elementy woka z opakowania.
W razie potrzeby odklej folie ochronne i umyj po-
wierzchnie, które podczas gotowania mają kontakt
z artykułami spożywczymi.
Nie używaj środków szorujących ani gąbek z warstwą
metalową, ponieważ można zniszczyć powłokę
chroniącą przed przywieraniem do powierzchni
woka 3!
Zamontowanie uchwytu pokrywki
1. Uchwyt pokrywki 1 wsuń w szeroką tarczę izo-
lacyjną tak, by kwadratowy element ustalający
doszedł do uchwytu pokrywki 1.
2. Szeroką tarczę izolacyjną w uchwytem pokryw-
ki 1 położyć od góry na pokrywkę szklaną 2
tak, by pokrywały się ze sobą otwory.
3. Na śrubę najpierw założyć metalową podkładkę.
Następnie na śrubę załóż podkładkę gumową
tak, by szersza strona przylegała płasko do
podkładki metalowej.
4. Śrubę z dwiema podkładkami wsuń od dołu przez
otwory i dokręć ją śrubokrętem z końcówką
krzyżową.
IB_KH1099_E3477_LB4 10.04.2008 12:08 Uhr Seite 16
- 17 -
Uruchomienie
Przy pierwszym uruchomieniu może być wyczuwalny
zapach spalenizny. Jest to spowodowane wypala-
niem się pozostałości środków zastosowanych przy
produkcji urządzenia. Jest to zjawisko całkowicie
normalne i nie stanowi zagrożenia. Pamiętaj o za-
pewnieniu odpowiedniej wentylacji w pomieszcze-
niu, np. poprzez otwarcie okna.
Zakresy ogrzewania
Poszczególne zakresy ogrzewania regulatora
temperatury 8 są wartościami orientacyjnymi:
Zakres ogrzewania 1-2: Do podtrzymywania
ciepłoty potraw.
Zakres ogrzewania 3-4: Do duszenia i gotowania.
Zakres ogrzewania 5: Do pieczenia.
Uwaga!
Podstawy grzewczej 7 nigdy nie używaj bez założo-
nego woka 3. Występuje przez to zagrożenie
przegrzania.
1. Do podstawy grzewczej 7 podłącz kabel sie-
ciowy 5.
2. Włóż wtyczkę kabla sieciowego 5 do gniazdka.
3. Teraz na podstawę grzewczą 7 postaw wok 3.
4. Regulator temperatury 8 ustaw na żądany zakres.
Włącza się lampka kontrolna 9.
Zwróć uwagę na to, czy wok 3 jest pewnie post-
awiony na podstawie grzewczej 7.
Uwaga!
Nigdy nie przepełniaj woka 3! Maksymalnie w woku
można zmieścić 1,5 litra (cieczy) 1,5 l.
Uwaga!
Między podstawę grzewczą 7 a wok 3 nigdy nie
kładź folii aluminiowej ani żadnych innych przed-
miotów. Mogłoby to spowodować nieodwracalne
uszkodzenia urządzenia. Poza tym istnieje niebez-
pieczeństwo pożaru!
5. Do woka włóż wybrane składniki 3. W razie
potrzeby do woka 3 dodaj nieco tłuszczu lub
oleju.
6. Zawieś kratkę 0 na woku 3, by odłożyć na
niej produkty z woka 3, które wymagają krót-
kiego czasu przyrządzania, podczas gdy inne
przyrządzane składniki muszą dłużej pozostać
w woku 3.
7. Do duszenia i gotowania – w zależności od za-
stosowanego przepisu – przykryj wok 3 po-
krywką szklaną 2.
Użycie woka do utrzymywania
ciepła
W jaki sposób można wykorzystywać wok 3 do
serwowania i utrzymywania ciepłoty potraw …
1. Najpierw regulator temperatury 8 ustaw na
wybrany zakres 1.
2. Następnie wok 3 zdejmij z podstawy grzew-
czej 7 i postaw na żaroodpornym podłożu (np.
na wyłączonej, całkowicie zimnej płycie grzew-
czej).
3. Odłącz kabel sieciowy 5, najpierw z gniazdka,
a następnie z podstawy grzewczej 7.
4. Podstawę grzewczą 7 postaw w wybranym
miejscu. Zwróć uwagę, czy wybrane podłoże
jest płaskie i żaroodporne.
5. Ponownie podłącz kabel sieciowy 5, najpierw
do podstawy grzewczej 7, a następnie do gni-
azdka.
IB_KH1099_E3477_LB4 10.04.2008 12:08 Uhr Seite 17
- 18 -
6. Wok 3 z potrawą w środku postaw na podsta-
wę grzewczą 7.
7. W celu utrzymania ciepła potraw płynnych prze-
stawić regulator temperatury 8 ponownie na
stopień grzania 1. Regulator temperatury 8
ustaw na zakres 2 przeznaczony do podtrzymy-
wania ciepłoty potraw. Potrawy stałe w czasie
podtrzymywania cieoty od czasu do czasu prze-
mieszaj i dodawaj nieco wody, by uniknąć przy-
palenia potrawy.
Czyszczenie i konserwacja
Uwaga!
Przed przystąpieniem do czyszczenia woka i jego
elementów, zawsze najpierw odłączaj kabel siecio-
wy 5 z gniazdka! W przeciwnym wypadku pow-
staje zagrożenie porażenia prądem elektrycznym!
Uwaga!
Podstawy grzewczej 7 nigdy nie zanurzaj pod
wodę! Mogłoby to doprowadzić do trwałego usz-
kodzenia urządzenia!
Po zakończeniu pracy z wykorzystaniem woka zawsze
najpierw odczekaj, aż podstawa 7 i wok 3 osty-
gną!
Dotknięcie gorącego akumulatora
grozi poparzeniem!
Po odłączeniu kabla sieciowego 5 woka elektrycz-
nego z gniazdka i ostygnięciu woka 3 i podstawy
grzewczej 7
1. Łyżką drewnianą usuń z woka 3 resztki jedze-
nia w.
2. Wok 3 umyj dokładnie ciepłą wodą i łagod-
nym płynem do mycia naczyń. Nie używaj środ-
w szorujących ani gąbek z warstwą metalo-
wą, ponieważ można zniszczyć powłokę
chroniącą przed przywieraniem do powierzchni
woka 3!
3. Obudowę podstawy grzewczej 7 wycieraj wil-
gotną gąbką.
Przechowywanie
Jeśli nie zamierzasz korzystać z urządzenia,
odłącz kabel sieciowy 5 z gniazdka, a następ-
nie z podstawy grzewczej 7.
Przed schowaniem urządzenia zaczekaj, aż
wok i wszystkie składniki ostygną.
Wok elektryczny przechowuj z dala od dzieci.
Usterki w działaniu
Gdy wok elektryczny przestanie działać lub zacz-
nie działać nieprawidłowo …
1. Sprawdź, czy kabel sieciowy 5 jest przyłączo-
ny prawidłowo do podstawy grzewczej 7.
2. Sprawdź, czy kabel sieciowy 5jest przyłączony
prawidłowo do gniazdka.
3. Sprawdź, czy gniazdko, do którego podłączyłeś
wok elektryczny, przewodzi prąd. W tym celu na
chwilę podłącz do tego gniazdka inne urządze-
nie.
Gdy po tych działaniach usterka będzie występo-
wała nadal …
4. Wyciągnij wtyczkę z gniazdka i zaczekaj do
ostygnięcia podstawy grzewczej 7.
5. Kabel sieciowy 5 podłącz ponownie do
gniazdka.
Gdy usunięcie usterki nie będzie możliwe po wy-
konaniu powyższych czynności, zwróć się o pomoc
do autoryzowanego serwisu.
IB_KH1099_E3477_LB4 10.04.2008 12:08 Uhr Seite 18
- 19 -
Usuwanie/wyrzucanie
W żadnym przypadku nie należy wyrzu-
cać urządzenia do normalnych śmieci
domowych. W odniesieniu do produktu
ma zastosowanie dyrektywa europej-
ska 2002/96/WE.
Urządzenie należy usuwać poprzez akredytowane
lub komunalne zakłady utylizacji odpadów.
Przestrzegaj aktualnie obowiązujących przepisów.
W razie pytań należy skontaktować się z komunal-
nym zakładem utylizacji odpadów.
Wszystkie materiały wchodzące w skład
opakowania należy przekazać do odpo-
wiednich punktów zbiórki odpadów.
Gwarancja i serwis
Urządzenie objęte jest trzyletnią gwarancją, licząc
od daty zakupu. Urządzenie zostało starannie
wyprodukowane i poddane skrupulatnej kontroli
przed wysyłką. Paragon należy zachować jako
dowód dokonania zakupu. W przypadku roszczeń
gwarancyjnych należy skontaktować się telefoni-
cznie z serwisem. Tylko w ten sposób można zag-
warantować bezpłatną wysyłkę zakupionego
produktu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie wady materiałowe
i fabryczne, natomiast nie obejmuje części
ulegających zużyciu ani uszkodzeń części łatwo
łamliwych, np. wyłącznika lub akumulatorów. Urzą-
dzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytkowa-
nia w gospodarstwie domowym, a nie do celów
przemysłowych.
Gwarancja traci ważność w przypadku niewłaści-
wego używania urządzenia, używania niezgodne-
go z przeznaczeniem, użycia siły lub ingerencji w
urządzenie dokonywanej poza naszymi autoryzo-
wanymi punktami serwisowymi. Niniejsza gwaran-
cja nie ogranicza ustawowych praw nabywcy
urządzenia.
Kompernass Service Polska
ul. Strycharska 4
26-600 Radom
Tel.: 048 360 91 40
048 360 94 32
Faks: 048 384 65 38
048 369 93 63
E-mail: support.pl@kompernass.com
Importer
KOMPERNASS GMBH
BURGSTRASSE 21
44867 BOCHUM, GERMANY
www.kompernass.com
IB_KH1099_E3477_LB4 10.04.2008 12:08 Uhr Seite 19
- 20 -
Przepisy
Kurczak z mlekiem kokosowym
Ilość dla 4 osób
400 g makaronu uszek
SÓL
1 zielona papryka chili
1 por
1 korzeń imbiru (wielkość orzecha ziemnego)
200 g piersi z kurczaka
Pieprz
100 g kukurydzy (z puszki)
1 pęczek szczypiorku
4 łyżki oleju z orzechów ziemnych lub rzepakowego
100 ml niesłodzonego mleka kokosowego (z puszki)
100 ml bulionu
Czas przygotowania: 30 minut
Wartość energetyczna 1 porcji: 470 kcal
1. Makaron gotujemy „al dente” w posolonej wod-
zie według instrukcji podanej na opakowaniu.
Paprykę chili bez pestek kroimy w cienkie paski.
Czyścimy por, kroimy wzdłuż, myjemy i kroimy
w paski Imbir obieramy, a następnie kroimy w
drobne kawałki. Pierś z kurczaka kroimy w paski
o szerokości 1 1/2 cm. solimy i pieprzymy.
Odcedzamy kukurydzę. Szczypiorek myjemy i
cienko siekamy.
2. Najpierw nagrzewamy sam wok, a następnie
olej. Kurczaka smażymy przez około 4 minuty
na żółto-brązowy kolor. Do woka wrzucamy por
i dusimy przez 2 minuty do zeszklenia. Dodajemy
chili, imbir i kukurydzę i całość smażymy przez
2 minuty mieszając. Mieszamy wszystkie składniki.
3. Dodajemy bulion i mleko kokosowe i gotujemy
pod przykryciem przez 3 minuty. Podgrzewamy
makaron w całości potrawy, solimy i pieprzymy.
Porcje podajemy posypane szczypiorkiem.
Makaron wstążki z warzywami
Ilość dla 4 osób
200 g makaronu wstążek
SÓL
150 g zielonej fasoli
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 korzeń imbiru (wielkość orzecha ziemnego)
4 łyżki oliwy z oliwek
300 g brokułów
100 ml bulionu
5 łyżek sosu sojowego
2 siekanych orzechów nerkowca
Czas przygotowania: 25 minut
Wartość energetyczna jednej porcji: 400 kcal
1. Makaron gotujemy „al dente” w posolonej wodzie
według instrukcji podanej na opakowaniu.
2. Myjemy i obrabiamy warzywa. Kroimy drobno
fasolę i paprykę. Cebulę obieramy, a następnie
kroimy w cienkie paski. Czosnek i imbir obieramy
i drobno kroimy.
3. Najpierw nagrzewamy sam wok, a następnie olej.
Paprykę mieszamy przez 1 minutę na patelni.
Stopniowo dodajemy fasolę, brokuły i cebulę.
4. Dodajemy czosnek i imbir. Przez 1 minutę gotu-
jemy z bulionem i sosem sojowym. Wrzucamy
do tego makaron. Posypujemy orzechami.
IB_KH1099_E3477_LB4 10.04.2008 12:08 Uhr Seite 20
- 21 -
Kolorowy ryż tajski
Ilość dla 4 osób
2 młode cebule
1 marchew
1 czerwona papryka
1 ananas
30 g orzechów nerkowca
2 łyżki oleju z orzechów ziemnych
1/4 l wywaru z warzyw
SÓL
Pieprz
1 szczypta cukru
600 g gotowanego ryżu
1 łyżka siekanej świeżej mięty i kolendry
Czas przygotowania: 30 minut
Wartość energetyczna 1 porcji: 320 kcal
1. Myjemy i obrabiamy warzywa. Cebule kroimy
w paski a szczypiorek z cebuli siekamy. Mar-
chewkę kroimy w cienkie paski. Paprykę kroimy
w cienkie paski. Ananasa obieramy, wycinamy
rdzeń i kroimy na kawałki o grubości 1 1/2 cm.
2. Nagrzewamy wok i najpierw bez tłuszczu pra-
żymy orzechy do złocisto-brązowej barwy.
3. Najpierw nagrzewamy sam wok, a następnie
olej. Cebulę podsmażamy do zeszklenia.
Do woka wrzucamy marchewkę i paprykę i sma-
żymy przez 4 minuty mieszając. Gotujemy dalej
z wywarem i doprawiamy solą, pieprzem
i cukrem. Mieszamy z ryżem i podgrzewamy.
Dodajemy szczypiorek z cebuli.
4. Kawałki ananasa składamy ponownie w krążki.
Na nie kładziemy ryż i zdobimy ziołami i orze-
chami nerkowca.
Stek wołowy z kalafiorem
Ilość dla 4 osób
400 g steku wołowego
3 łyżki przyprawy Tandoori (Reformhaus, sklepy
z żywnością orientalną)
1 mniejszy kalafior
2 pomidory z krzaka
1 cukinia
1 małe czerwone cebule
2 młode cebule
4 łyżki oleju ze słonecznika
100 ml bulionu
150 ml niesłodzonego mleka kokosowego (z puszki)
SÓL
Pieprz
Czas przygotowania: 30 min
Wartość energetyczna 1 porcji: 190 kcal
1. Stek kroimy w kostki o wielkości 1 x 2 cm i przy-
prawiamy przyprawą Tandoori. Kalafior dzieli-
my na różyczki a głąb kroimy w krążki. Pomido-
ry kroimy w cienką kostkę. Cukinię kroimy w
cienkie paski o długości 2 cm.
Cebulę obieramy, a następnie kroimy w cienkie
paski. Cebule kroimy na połówki wzdłuż, szczy-
piorek drobno siekamy.
2. Najpierw nagrzewamy wok, a następnie 2 łyżki
oleju. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju
przez 2 minuty i pozostawiamy przy podwyższonej
temperaturze. Ponownie nagrzewamy wok,
w pozostałym oleju smażymy cebulę aż do
zeszklenia. Następnie smażymy kalafior przez 3
minuty. Gotujemy z bulionem i mlekiem kokosowym
przez 5 minut. Solimy i pieprzymy. Dodajemy
cebule, cukinię i pomidory. Dusimy przez 3 minuty.
Dodajemy mięso i szczypiorek i doprawiamy do
smaku.
IB_KH1099_E3477_LB4 10.04.2008 12:08 Uhr Seite 21
- 22 -
Naleśniki bananowe
Ilość dla 4 osób
1 szczypta soli
1 szczypta cynamonu
150 g mąki (typ 550)
250 ml niesłodzonego mleka kokosowego (z puszki)
2 łyżki stołowe miodu
2 banany
2 jajka
4 łyżki oleju z orzechów ziemnych
Sok z połówki cytryny
Czas przygotowania: 40 minut
Czas czekania: 30 minut do 1 godziny
Wartość energetyczna 1 porcji: 250 kcal
1. Ciasto: sól, cynamon, mąkę, mleko kokosowe i
miód mieszamy blenderem aż do powstania
ciasta. Odstawiamy na 30 minut do 1 godziny.
2. Banany obieramy ze skórki. 1 banana kroimy
drobno i mieszamy z jajkami i ciastem. Gdy ciasto
będzie zbyt gęste, dodajemy nieco wody mine-
ralnej. Drugiego banana kroimy w krążki i mies-
zamy z ciastem.
3. Piekarnik nagrzewamy do 70° C. Nagrzewamy
wok, a następnie smarujemy olejem. Kolejno na
średnim nagrzaniu smażymy 8 naleśników do
uzyskania po obu stronach złoto-brązowego ko-
loru. Ciepłe naleśniki wkładamy do piekarnika.
Wok smarujemy za każdym razem nową porcją
oleju. Naleśniki polewamy sokiem z cytryny i
podajemy.
Nadzienie: Sałatka owocowa
IB_KH1099_E3477_LB4 10.04.2008 12:08 Uhr Seite 22
- 23 -
Porady do przepisów
Składniki przywierają
do woka.
Olej dymi się.
Warzywa są wiotkie
i rozgotowane
Nagrzewamy wok, jednocze-
śnie wszystkie nieczystości
usuwamy łopatką dodając
3 łyżki soli. Następnie wok
przecieramy szmatką. Od tej
chwili czyścimy wyłącznie
wodą, bez żadnych środków
czyszczących. Rozpoczyna-
my od początku przy nieco
większym nagrzaniu.
Palący się olej jest szkodliwy
dla zdrowia: W celu schłodze-
nia przelewamy do naczynia
żaroodpornego, a następnie
utylizujemy. Przegrzany wok
schładzamy gorącą wodą,
wylewamy wodę i wyciera-
my. Rozpoczynamy pracę od
nowa z nowym olejem.
Kroimy w kostkę trochę świe-
żych warzyw i mieszamy na
surowo.
Warzywa są jeszcze za
surowe
Potrawa jest za ostra Potrawa ma mdły smak
Warzywa przysmażamy, naj-
lepiej porcjami, stale miesza-
jąc, aż wszystkie składniki
przysmażą się na twardo.
Mieszamy kawałki ananasa,
mango lub pomidorów i
dodajemy mleko kokosowe
lub dobrze zamieszany
jogurt o niskiej zawartości
tłuszczu. Potrawy dalej nie
gotujemy.
Dodatkowo z sosem sojo-
wym, tartym imbirem, zmiaż-
dżonym czosnkiem, posiekan-
ymi ziołami i olejem sezamo-
wym lub innym olejem z przy-
prawami korzennymi.
Potrawa jest za sucha Wyszło na dużo sosu Jest za mało
Podlewamy mlekiem kokoso-
wym, śmietaną sojową, bulio-
nem lub sosem sojowym, aż
powstanie odpowiednia ilość
sosu.
Wyjmujemy z woka stałe skł-
adniki, sos podgrzewamy do
zagotowania na silnym
ogniu, dodajemy składniki
i ponownie doprawiamy do
smaku.
Mieszamy 100-200 g kiełków
nasion soi lub krótko obgoto-
wujemy w wodzie i mieszamy
1 pokrojonego w koskę ziem-
niaka i jedną marchewkę oraz
100 g groszku mrożonego.
Ponownie doprawiamy do
smaku.
IB_KH1099_E3477_LB4 10.04.2008 12:08 Uhr Seite 23
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98

Kompernass KH 1099 Instrukcja obsługi

Kategoria
Grille
Typ
Instrukcja obsługi