Kenwood FGP203WG, FGP20 Instrukcja obsługi

  • Cześć! Jestem chatbotem AI, który pomoże Ci z Kenwood FGP203WG Instrukcja obsługi. Zapoznałem się już z dokumentem i mogę pomóc w prosty i zrozumiały sposób.
instructions and recipe ideas 2 - 10
Instructies en receptsuggesties 11 - 20
instructions et idées de recettes 21 - 30
anleitungen und Rezeptvorschläge 31 - 40
istruzioni e idee per ricette 41 - 50
instruções e ideias de receitas 51 - 60
instrucciones e ideas para recetas 61 - 70
vejledning og ideer til opskrifter 71 - 79
Instruktioner och receptideér 80 - 88
bruksveiledning og forslag til oppskrifter 89 - 97
ohjeita ja ideoita resepteiksi 98 - 106
talimatlar ve tarifler 107 - 115
pokyny a recepty 116 - 124
használati utasítás és receptötletek 125 - 134
instrukcja obsługi i przykładowe przepisy 135 - 145
ȠįȘȖȓİȢțĮȚȚįȑİȢȖȚĮıȣȞIJĮȖȑȢ 146 - 156
návod na používanie a recepty 157 - 166
Поради і рецепти 167 - 176
771 - 581
گکځڜيًْڑٸڪ٪ًڙڐـڪًْڡڱڝډٔ
135
Polski
Prosímy roz¢o¯yç ilustracje na pierwszej stronie
bezpieczeństwo obsługi
O
Przeczytać uważnie poniższą instrukcję i zachować na
wypadek potrzeby skorzystania z niej w przyszłości.
O
Usunąć wszelkie materiały pakunkowe oraz etykiety, w tym
folię ochronną z ostrzy.
O
Ze względów bezpieczeństwa uszkodzony przewód musi
zostać wymieniony przez pracownika firmy KENWOOD
lub upoważnionego przez firmę KENWOOD zakładu
naprawczego.
O
Zachować ostrożność, ponieważ ostrza stożka i
końcówka ostrza popychacza są bardzo ostre.
O
Przed zdejmowaniem pokrywy wyłączyć urządzenie i
zaczekać, aż ostrza całkowicie się zatrzymają.
O
Wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę z gniazda sieciowego:
przed przystępowaniem do montażu i demontażu części;
gdy urządzenie nie znajduje się w użyciu;
przed przystępowaniem do czyszczenia.
O
Żywności nie wolno popychać do podajnika palcami.
Używać wyłącznie popychacza załączonego w zestawie.
O
Nie używać uszkodzonego urządzenia. W razie awarii
oddać je do sprawdzenia lub naprawy (zob. ustęp pt.
„serwis i punkty obsługi klienta”).
O
Nigdy nie dopuszczać do zamoczenia korpusu z silnikiem,
przewodu sieciowego ani wtyczki.
O
Niepotrzebna część przewodu sieciowego nie powinna
zwisać z blatu, na którym stoi urządzenie, ani stykać się z
gorącymi przedmiotami i powierzchniami.
O
Włączonego urządzenia nie należy pozostawiać bez
nadzoru.
O
Stosowanie urządzenia w sposób niezgodny z
przeznaczeniem może grozić wypadkiem.
O
Nigdy nie stosować niekompatybilnych nasadek.
136
O
Urządzenia mogą być użytkowane przez osoby o obniżonej
sprawności fizycznej, zmysłowej lub umysłowej lub osoby
niemające doświadczenia ani wiedzy na temat zastosowania
tych urządzeń, o ile korzystają z nich pod nadzorem
odpowiedniej osoby lub otrzymały instrukcje dotyczące ich
bezpiecznej obsługi i rozumieją zagrożenia związane z ich
użytkowaniem.
O
Dzieci należy nadzorować, aby nie dopuścić, by bawiły się
urządzeniem.
O
Urządzenia nie wolno obsługiwać dzieciom. Urządzenie
i przewód sieciowy należy przechowywać w miejscu
niedostępnym dla dzieci.
O
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do zgodnego
z przeznaczeniem użytku domowego. Firma Kenwood
nie ponosi odpowiedzialności za wypadki i uszkodzenia
powstałe podczas niewłaściwej eksploatacji urządzenia lub
w wyniku nieprzestrzegania niniejszej instrukcji.
przed podłączeniem do sieci
Sprawdzić, czy napięcie sieciowe
odpowiada danym znamionowym
podanym na spodzie obudowy
urządzenia.
Urządzenie spełnia wymogi
rozporządzenia Wspólnoty Europejskiej
nr 1935/2004 dotyczącego materiałów i
wyrobów przeznaczonych do kontaktu z
żywnością.
przed pierwszym użyciem
Umyć części – zob. ustęp pt.
„konserwacja i czyszczenie”.
oznaczenia
popychacz z ostrzem wspierającym
pokrywa z podajnikiem
stożek krojący
Stożki w zestawie mogą być inne.
Dostępne stożki opcjonalne obejmują:
Spaghetti (2 x 2 mm)
Linguine (2 x 4 mm)
Tagliatelle (2 x 9 mm)
Ostrze płaskie (pappardelle) –
szerokość wstążki zależy od
szerokości danego składnika
obsada stożka
korpus z silnikiem
włącznik
pojemnik
podstawa pojemnika
schowek na przewód sieciowy
Informacje na temat sposobów
zamawiania dodatkowych stożków
krojących znajdują się w części pt.
„serwis i punkty obsługi klienta”.
137
montaż krajalnicy do
spiralek
1 Założyć obsadę stożka
.
2 Zamocować wybrany stożek krojący
. Jeżeli obsada stożka albo stożek
nie zostaną prawidłowo zamocowane,
założenie pokrywy nie będzie możliwe.
Stożek powinien być ułożony równo z
obsadą.
3 Założyć pokrywę i wyrównać symbol
na pokrywie z symbolem
na korpusie. Przekręcać pokrywę
w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara do momentu, aż
symbol
zrówna się z symbolem
.
4 Pojemnik postawić pod stożkiem
krojącym.
5 Składniki przyciąć tak, by mieściły się w
podajniku i przymocować do ostrza w
końcówce popychacza.
6 Popychacz umieścić w podajniku
w taki sposób, aby znajdujący się
na popychaczu rowek zrównał się z
żebrem na ściance podajnika.
7 Włączyć urządzenie i utrzymując
popychacz w tym położeniu,
naprowadzać składniki w dół podajnika.
porady i wskazówki
Pokrojonymi w spirale warzywami
można zastąpić makaron i kluski
(nudle).
Używać należy twardych owoców i
warzyw bez pestek, nasion i pustych
środków.
Nie używać miękkich, soczystych ani
zbyt dojrzałych składników, ponieważ
podczas krojenia będą rozpadać się na
kawałki.
Najważniejsze witaminy i składniki
odżywcze znajdują się w skórce
warzyw i owoców – warzywa i owoce
należy obierać wyłącznie, jeżeli skórka
jest niejadalna.
Wybierać należy warzywa o możliwie
najprostszym kształcie.
Czubek warzywa lub owocu
należy ściąć, aby utworzyć płaską
powierzchnię, która umożliwi
przymocowanie składnika do końcówki
popychacza. Nierówne końcówki
utrudnią zamocowanie popychacza,
co będzie miało niekorzystny wpływ na
wyniki.
Średnica krojonego kawałka powinna
mieć ponad 5 cm, co umożliwi
bezpieczne przymocowanie składnika
do końcówki popychacza.
Po krojonych składnikach zostają
stożkowate końcówki. Można je pokroić
na plastry i użyć.
Pokrojone spirale należy podgotować
na parze, zblanszować, ugotować lub
podsmażyć w woku.
138
Tabela zaleceń
Rodzaj
składników
Sposób przygotowania
Uwagi
Jabłka

Używać niewielkich jabłek (o takiej
średnicy, by mieściły się do podajnika).
Skroić czubek, aby utworzyć płaską
powierzchnię.
Z jabłek nie trzeba usuwać gniazd
nasiennych, ponieważ zostaną one w
końcówce popychacza.
Pokrojone jabłka szybko brązowieją,
należy ich więc używać natychmiast lub
skropić sokiem z cytryny.
Używać do sałatek i deserów.
Buraki

Usunąć liście.
Świeżych buraków nie trzeba obierać,
przed skrojeniem wystarczy je umyć.
Buraki gotowane są zbyt miękkie i nie da
się ich dobrze pokroić w spiralki.
Spożywać na surowo w sałatkach.
Łodygi brokułu

Łodygi przyciąć.
Gotując brokuły, odcinane łodygi można
zachować i pokroić w spirale.
Ogórek

Pokroić tak, by mieściły się do otworu
podającego.
Marchew

Wybierać duże, proste marchewki i
płasko ściąć oba końce.
Podgotować na parze, zblanszować,
ugotować lub podsmażyć w woku.
Seler korzeniowy

Obrać i pokroić tak, by kawałki mieściły
się do podajnika.
Podgotować na parze, zblanszować,
ugotować lub podsmażyć w woku.
Cukinia

Wybierać duże, proste cukinie i odciąć
oba końce.
Podgotować na parze, zblanszować,
ugotować lub podsmażyć w woku.
Pasternak

Wybrać duże, proste korzenie pasternaku
i odciąć oba końce.
Podgotować na parze, zblanszować,
ugotować lub podsmażyć w woku.
139
Rodzaj
składników
Sposób przygotowania
Uwagi
Brukiew/rzepa

Obrać i pokroić tak, by kawałki mieściły
się do podajnika.
Podgotować na parze, zblanszować,
ugotować lub podsmażyć w woku.
Dynia piżmowa

Nie używać pustej w środku, pękatej
części z nasionami, tylko drugiego końca
dyni.
Obrać i pokroić tak, by kawałki mieściły
się do podajnika.
Podgotować na parze, zblanszować,
ugotować lub podsmażyć w woku.
Kalarepa

Obrać i przyciąć tak, by kawałki mieściły
się do podajnika.
Podgotować na parze, zblanszować,
ugotować lub podsmażyć w woku.
Rzodkiew
japońska (daikon)

Obrać i przyciąć tak, by kawałki mieściły
się do podajnika.
Dobry zamiennik ryżu.
Topinambury

Umyć i przyciąć tak, by kawałki mieściły
się do podajnika.
Bezpośrednio po skrojeniu włożyć do
wody z dodatkiem niewielkiej ilości soku z
cytryny, aby zapobiec wybarwianiu.
Gruszki

Wybierać niewielkie, twarde owoce.
Pokroić tak, by mieściły się do otworu
podającego.
Pokrojone gruszki szybko brązowieją,
należy ich więc używać natychmiast lub
skropić sokiem z cytryny.
Używać do sałatek i deserów.
Bataty/ziemniaki

Umyć skórkę.
Pokroić tak, by mieściły się do otworu
podającego.
Zaraz po skrojeniu włożyć do wody, aby
zapobiec wybarwianiu się spiralek.
140
konserwacja i
czyszczenie
Przed przystępowaniem do
czyszczenia wyłączyć urządzenie i
wyjąć wtyczkę z gniazda sieciowego.
Dotykając ostrzy stożka i popychacza,
należy zachować szczególną
ostrożność – są bardzo ostre. Do
czyszczenia ostrzy używać szczoteczki.
Niektóre składniki mogą spowodować
przebarwienie plastikowych elementów
urządzenia. Jest to całkowicie
normalne zjawisko, które nie ma
szkodliwego wpływu na tworzywo
ani na smak potraw. Pocieranie plam
szmatką umoczoną w oleju roślinnym
może pomóc je usunąć.
Po zakończeniu pracy stożki należy
przechowywać w pojemniku.
korpus z silnikiem
Wytrzeć wilgotną szmatką, a następnie
wysuszyć.
Korpusu z silnikiem nie wolno zanurzać
w wodzie.
Niepotrzebną część przewodu można
włożyć do schowka
znajdującego
się z tyłu korpusu z silnikiem.
Wyjmowane elementy umyć ręcznie, a
następnie wysuszyć.
Można je także myć w zmywarce do
naczyń.
serwis i punkty obsługi
klienta
W razie wszelkich problemów z
obsługą urządzenia przed zwróceniem
się o pomoc należy zapoznać się
ze wskazówkami w części pt.:
„rozwiązywanie problemów” w instrukcji
obsługi urządzenia lub odwiedzić stronę
internetową www.kenwoodworld.com.
Prosimy pamiętać, że niniejszy
produkt objęty jest gwarancją, która
spełnia wszystkie wymogi prawne
dotyczące wszelkich istniejących praw
konsumenta oraz gwarancyjnych
w kraju, w którym produkt został
zakupiony.
W razie wadliwego działania produktu
marki Kenwood lub wykrycia wszelkich
usterek prosimy przesłać lub dostarczyć
urządzenie do autoryzowanego punktu
serwisowego firmy KENWOOD.
Aktualne informacje na temat
najbliższych punktów serwisowych
firmy KENWOOD znajdują się na
stronie internetowej firmy, pod adresem
www.kenwoodworld.com lub adresem
właściwym dla danego kraju.
Zaprojektowała i opracowała firma
Kenwood w Wielkiej Brytanii.
Wyprodukowano w Chinach.
141
WAŻNE INFORMACJE DOTYCZĄCE
PRAWIDŁOWEGO USUWANIA
PRODUKTU, ZGODNEGO Z
WYMOGAMI DYREKTYWY
WSPÓLNOTY EUROPEJSKIEJ
W SPRAWIE ZUŻYTEGO
SPRZĘTU ELEKTRYCZNEGO I
ELEKTRONICZNEGO (WEEE)
Po zakończeniu okresu użytkowania
produktu nie wolno wyrzucać razem z
innymi odpadami komunalnymi.
Należy go dostarczyć do prowadzonego
przez władze miejskie punktu
zajmującego się segregacją odpadów lub
zakładu oferującego tego rodzaju usługi.
Osobne usuwanie sprzętu AGD pozwala
uniknąć szkodliwego wpływu na
środowisko naturalne i zdrowie ludzkie,
wynikającego z nieodpowiedniego
usuwania tego rodzaju sprzętu, oraz
umożliwia odzyskiwanie materiałów, z
których sprzęt ten został wykonany, a
w konsekwencji znaczną oszczędność
energii i zasobów naturalnych. O
konieczności osobnego usuwania
sprzętu AGD przypomina umieszczony
na produkcie symbol przekreślonego
pojemnika na śmieci.
142
rozwiązywanie problemów
Problem Przyczyna Rozwiązanie
Krajalnica nie działa. Brak zasilania.
Pokrywa nie jest prawidłowo
zamknięta.
Sprawdzić, czy wtyczka
urządzenia jest podłączona do
prądu.
Sprawdzić, czy pokrywa jest
poprawnie zamocowana.
Nie można założyć
pokrywy.
Obsada stożka albo stożek
nie został prawidłowo
założony.
Sprawdzić, czy obsada stożka
i stożek zostały prawidłowo
zamocowane.
Niezadowalające
wyniki podczas
krojenia.
Użyte składniki są zbyt
miękkie lub zbyt soczyste.
Użyte składniki są zbyt
wąskie lub zbyt małe.
Składniki nie są dobrze
przymocowane do końcówki
popychacza.
Używać należy twardych owoców
i warzyw bez pestek, nasion i
pustych środków.
Wybierać należy składniki o
możliwie najprostszym kształcie i
nie kroić ich na kawałki o
średnicy mniejszej niż 5 cm.
Najlepsze wyniki
Najpierw należy zawsze dobrze
przymocować składniki do
końcówki popychacza. Następnie
umieścić je w podajniku.
Włączyć urządzenie, jednocześnie
równomiernie naciskając górną
część popychacza.
Zamiast spirali
powstają
półksiężyce.
Średnica krojonych
kawałków jest zbyt mała.
Składniki przekręcają się w
podajniku.
Średnica składników powinna
być większa niż końcówka
popychacza.
Dbać, by składniki były stabilnie
zamocowane i nie przekręcały
się.
Składniki szybko
brązowieją.
Niektóre owoce i warzywa,
np. jabłka, gruszki i
ziemniaki, brązowieją krótko
po skrojeniu.
Składniki należy wykorzystać
bezpośrednio po przygotowaniu
lub przechowywać w wodzie.
Można je też skropić sokiem z
cytryny.
143
Sałatka z cukinii
Przepis na: 2 osoby jako danie główne lub 4
jako przystawka
Czas przygotowywania: 5 minut
Składniki:
Cukinie 2
Żółta papryka (usunąć
łodygę i pestki)
1
Czerwona cebula
(obrana)
½ (średnia –
150 g)
Seler naciowy 1 łodyga
Sposób przygotowania:
1 Cukinię skroić na spiralki za pomocą ostrza
płaskiego.
2 Paprykę, cebulę i seler pokroić na plastry
grubości 3 mm.
3 Wszystkie składniki wymieszać razem w misce
lub podobnym naczyniu
4 Dodać wybrany dressing.
Sałatka „Tajskie inspiracje”
Przepis na: 2 osoby jako danie główne lub 4
jako przystawka
Czas przygotowywania: 10 minut
Składniki:
Rzodkiew japońska
(daikon) (obrana)
½ (30 cm)
Ogórek 2
Mango (obrane, pestkę
usunąć)
½
Dymka 4
Wykończenie:
Ziarna sezamu 4 łyżeczki
Suszone krewetki
(opcjonalnie)
4 łyżki stołowe
Świeża kolendra
(posiekana)
4 łyżki stołowe
Sposób przygotowania:
1 Ogórek i rzodkiew skroić w spirale przy użyciu
ostrza do linguine.
2 Mango pokroić w drobną kostkę; dymkę
posiekać.
3 Wszystkie składniki wymieszać razem w dużej
misce lub podobnym naczyniu
4 Dodać wybrany dressing i posypać sezamem,
suszonymi krewetkami i świeżą kolendrą.
przepisy (ostrzy do spaghetti i tagliatelle można używać
także w przepisach, do których zalecane jest ostrze do linguine).
144
przepisy
Linguine z buraków i selera z
krewetkami
Przepis na: 2 osoby jako danie główne lub 4
jako przystawka
Czas przygotowywania: 20 minut
Składniki:
Burak (surowy) 2
Seler korzeniowy ½ (400 g)
Fenkuł ½ bulwy
Marynata:
Cytryna Sok z połowy
Oliwa z oliwek z
pierwszego tłoczenia
(extra virgin)
5 łyżek stołowych
Koper włoski ½ łyżeczki
Przyprawy Do smaku
Wykończenie:
Krewetki tygrysie 20
Szpinak 200 g
Sposób przygotowania:
1 Buraki i seler obrać i odkroić część wierzchnią i
spodnią.
2 Skroić w spirale przy użyciu ostrza do
linguine.
3 Skrojone spirale umieścić w dużej misce.
4 Fenkuł drobno posiekać (usunąwszy z niego
najpierw rdzeń) i dodać do miski.
5 Dodać
sok z cytryny.
6 Warzywa, koper włoski i przyprawy podsmażyć
na oliwie na średnim ogniu.
7 Gotować przez 5 minut, a następnie dodać
krewetki i gotować do momentu, aż krewetki
staną się różowe.
8 Dodać szpinak i dobrze wymieszać. Podać.
Spiralna sałatka grecka
Przepis na: 2 osoby jako danie główne lub 4
jako przystawka
Czas przygotowywania: 10 minut
Składniki:
Ogórek 2
Zielona papryka (gniazda
nasienne usunąć)
1
Czerwona cebula
(obrana)
½
Pomidorki koktajlowe 8
Czarne oliwki (bez
pestek)
50 g
Feta 50 g
Dressing:
Olej rzepakowy 4 łyżki stołowe
Ocet z białego wina 3 łyżki stołowe
Oregano 1 łyżka stołowa
Kapary 1 łyżka stołowa
Przyprawy Do smaku
Sposób przygotowania:
1 Ogórki skroić w spirale przy użyciu ostrza
płaskiego i włożyć do miski.
2 Paprykę i cebulę pokroić na plastry o grubości
3 mm.
3 Pomidorki przekroić na pół, a fetę pokroić w
1-centymetrową kostkę.
4 Składniki włożyć do miski.
Dressing:
1 Olej i ocet roztrzepać lekko razem za pomocą
widelca.
2 Zioła drobno posiekać i razem z kaparami i
przyprawami dodać do oleju.
3 Dodać dressing do sałatki w misce i przed
podaniem zostawić w temperaturze pokojowej
na 30 minut, aby składniki się zamarynowały.
145
przepisy
Zupa ramen z nudlami z
rzodkwi japońskiej i grzybami
shiitake
Przepis na: 4 osoby
Czas przygotowywania: 20 minut
Składniki:
Rzodkiew japońska
(daikon) (obrana)
½ (500 g)
Oliwa z oliwek 4 łyżki stołowe
Tofu 250 g
Sos hoisin 1 łyżka stołowa
Kapusta chińska (pak
choi)
1-2 główki
Grzyby shiitake 150 g
Czosnek (obrany) 2 ząbki
Imbir (obrany) 2-centymetrowy
kawałek
Pasta miso 1 łyżka stołowa
Sos sojowy 2 łyżki stołowe
Wywar z jarzyn 1 litr
Wykończenie:
Dymka 4
Jaja na twardo 2
Sposób przygotowania:
1 Rzodkiew skroić w spirale przy użyciu ostrza
do linguine i włożyć do dużej miski.
2 Tofu pokroić w 2-centymetrową kostkę i
podsmażyć na oliwie na średnim ogniu.
3 Gdy tofu zbrązowieje, dodać sos hoisin i
gotować, aż kostki tofu zostaną całkowicie
pokryte sosem. Odstawić na później.
4 Kapustę chińską grubo posiekać, a czosnek i
imbir posiekać drobno.
5 Grzyby drobno pokroić.
6 Czosnek i imbir podsmażyć przez kilka minut
na oliwie na średnim ogniu.
7 Dodać wywar i zagotować.
8 Dodać grzyby, sos sojowy i pastę miso i
gotować przez 10 minut.
9 Dodać spirale z rzodkwi i pozostałe składniki i
gotować przez 3-5 minut.
Marchewkowo-morelowe
batoniki flapjack
Przepis na: 8
Całkowity czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
Marchew 2 duże
Masło 175 g
Miód 200 ml
Suszone morele 125 g
Orzechy włoskie 30 g
Płatki owsiane 350 g
Sposób przygotowania:
1 Rozgrzać piekarnik do 180°C. Kwadratową
blachę (25 cm x 25 cm) wyłożyć papierem do
pieczenia i wysmarować tłuszczem.
2 Marchew skroić na spiralki za pomocą ostrza
do linguine.
3 Masło z miodem stopić na patelni lub w
mikrofalówce.
4 Morele i orzechy włoskie posiekać i razem z
płatkami owsianymi dodać do marchewki.
5 Wszystkie składniki wymieszać, aż się dobrze
ze sobą połączą.
6 Tak przygotowaną masę wyłożyć łyżką na
blachę i równo rozsmarować.
7 Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec
przez 15-20 minut.
8 Gdy masa nabierze na brzegach lekko
złocistego koloru, wyjąć blachę z piekarnika.
Zanim masa ostygnie, pokroić ją na 8
prostokątnych kawałków, a następnie odstawić
do pełnego ostygnięcia.
1/189