MICROWAVE
®
MM414
Instukcja obsługi
Warunki bezpiecznej eksploatacji
Ważne instrukcje bezpieczeństwa. Przeczytaj uważnie i
zachowaj do późniejszego użytku.
Przed rozpoczęciem przygotowywania żywności lub na-
pojów w swojej kuchence mikrofalowej należy sprawdzić,
czy zachowane zostały podane poniżej warunki jej bez-
piecznej eksploatacji.
1. Nie używaj w kuchence mikrofalowej metalowych
naczyń:
– metalowych pojemników
– zastawy stołowej ze złotymi lub srebrnymi ozdobami
– sztućców, szpikulców itp.
W przeciwnym wypadku mogą wystąpić iskrzenia i wy-
ładowania elektryczne, mogące uszkodzić urządzenie.
2. Nie podgrzewaj:
– hermetycznych lub podciśnieniowo zamkniętych bu
-
telek, słoików ani pojemników np. słoików z odżyw-
kami dla dzieci
– żywności w szczelnych skorupach, i skórach np. jaj,
orzechów w skorupach czy pomidorów
W przeciwnym wypadku ciśnienie wewnętrzne wzrasta-
jące wraz ze wzrostem temperatury może spowodować
wybuch.
Zawsze przed włożeniem do kuchenki zdejmij lub prze-
bij skorupkę czy skórkę, otwórz opakowanie.
. Nie włączaj kuchenki mikrofalowej, gdy jest pusta.
Może to spowodować jej uszkodzenie. Jeśli boisz
się przypadkowego włączenia kuchenki np. przez
dziecko możesz wstawić na stałe do środka szklan-
kę z wodą. W przypadku włączenia, woda pochłonie
mikrofale.
. Nie zasłaniaj znajdujących się z tyłu kuchenki otwo-
rów wentylacyjnych papierem lub materiałem ponie-
waż mogą się one zapalić od gorącego powietrza
wydobywającego się z kuchenki.
. Do wyjmowania naczyń z kuchenki zawsze używaj
rękawic! Niektóre naczynia pochłaniają mikrofalę lub
nagrzewają się od potraw.
6. Nie dotykaj elementów grzewczych ani wewnętrz-
nych ścian kuchenki. Nawet po zakończeniu gotowa-
nia ścianki mogą być bardzo gorące i mogą popa-
rzyć. Nie dopuszczaj do kontaktu żadnych materia-
łów łatwopalnych ze ściankami kuchenki. Najpierw
należy poczekać aż ostygną.
7. Aby nie dopuścić do pojawienia się ognia w komorze
kuchenki:
– nie należy przechowywać w komorze kuchenki ma
-
teriałów palnych
– trzeba zdjąć z opakowań wszystkie metalowe opaski
zamykające papierowe lub plastikowe opakowania
– nie używać kuchenki do suszenia np. gazet
Jeśli zauważysz dym wydobywający się z kuchenki na-
tychmiast wyłącz ja i odłącz od prądu wyciągając wtyczkę
z gniazdka.
8. Zwróć szczególna uwagę gdy podgrzewasz płyny
lub odżywki dla dzieci
– zawsze odczekaj przynajmniej 20 sekund od wy
-
łączenia się kuchenki aby temperatura mogła się
wyrównać
– jeśli to konieczne, mieszaj je w trakcie podgrzewania
i zawsze po podgrzaniu
– zachowaj ostrożność trzymając pojemnik po pod
-
grzaniu, zbyt gorącym można się poparzyć
– może zaistnieć ryzyko spóźnionego wykipienia pod
-
grzewanego płynu. Aby uniknąć tego ryzyka mieszaj
płyn przed, w trakcie i po podgrzaniu.
– w przypadku, oparzenia postępuj zgodnie z podany
-
mi niżej zasadami pierwszej pomocy
– zanurz poparzone miejsce w zimnej wodzie na 10
minut.
– załóż czysty jałowy opatrunek
– nie stosuj żadnych kremów, olejków ani płynów do
przemywania ran
Nigdy nie wypełniaj naczynia po brzegi i wybieraj naczy-
nia szersze na górze niż u dołu.
Zawsze sprawdź temperaturę odżywki czy mleka zanim
podasz je niemowlęciu.
Nigdy nie podgrzewaj dziecięcych butelek zamkniętych
lub z założonym smoczkiem. W przypadku przegrzania
taka butelka może wybuchnąć.
9. Zwracaj uwagę, aby nie uszkodzić przewodu zasi-
lającego
– nie zanurzaj w wodzie przewodu zasilającego ani
wtyczki sieciowej, przewód trzymaj z dala od gorą-
cych powierzchni
– nie włączaj kuchenki jeśli przewód sieciowy lub
wtyczka zasilająca są uszkodzone
10. W trakcie otwierania drzwiczek kuchenki stan w od-
ległości wyciągniętego ramienia. Gorące powietrze
lub para raptownie wypuszczone z kuchenki może
poparzyć.
11.
Wnętrze kuchenki utrzymuj w czystości. Resztki żyw-
ności i rozpryskany tłuszcz mogą uszkodzić powłoki
lakiernicze lub zmniejszyć sprawność kuchenki.