6. Nie wkładać żadnych przedmiotów do otworów
na zewnątrz obudowy.
7. Nie wolno demontować jakichkolwiek części
kuchenki, takich jak nóżki, złączki, śruby, itp.
8. Nie wolno gotować potraw bezpośrednio na
szklanym talerzu. Żywność przed włożeniem do
kuchenki należy umieszczać w/ na
odpowiednim naczyniu kuchennym.
9. WAŻNE – NACZYNIA KUCHENNE NIE
NADAJĄCE SIĘ DO UŻYTKU W KUCHENCE
MIKROFALOWEJ
Nie używać metalowych patelni ani naczyń
z metalowymi uchwytami.
Nie używać jakichkolwiek naczyń z metalowym
zdobieniem.
Nie używać metalowych spinek pokrytych
papierem stosowanych do zamykani do torebek
plastikowych.
Nie stosować naczyń z melaminy, ponieważ
zawierają one materiał pochłaniający energię
mikrofalową. Może to spowodować pęknięcie
lub zwęglenie naczynia oraz spowolnienie
procesu gotowania.
Nie stosować zastaw stołowych typu Centura.
Ich szkliwo nie nadaje się do stosowania w
kuchenkach mikrofalowych. Nie stosować
kubków z zamkniętym uchwytem z zestawów
Corelle Livingware.
Nie podgrzewać napojów w pojemnikach ze
zwężającą się szyjką, jak butelki do napojów
lub butelki na olej, ponieważ podczas
nagrzewania w kuchence mikrofalowej mogą
one wybuchnąć.
Nie stosować konwencjonalnych termometrów
do pieczeni i ciast. Można używać dostępnych
w handlu specjalnych termometrów
przeznaczonych do kuchenek mikrofalowych.
10. Naczynia do kuchenek mikrofalowych powinny
być używane wyłącznie zgodnie z instrukcją ich
producenta.
11. W kuchence mikrofalowej nie wolno smażyć
potraw w głębokim oleju.
12. Należy pamiętać, że kuchenka mikrofalowa
podgrzewa tylko ciecz w pojemniku, a nie sam
pojemnik. Dlatego, nawet gdy pokrywka pojemnika
nie jest gorąca podczas wyjmowania z kuchenki,
należy pamiętać, że żywność/ płyn znajdujący się
w środku po zdjęciu pokrywki z pojemnika uwolni
taką samą ilość pary, jak przy gotowaniu
konwencjonalnym oraz, że może on wykipieć.
13. Zawsze należy osobiście sprawdzić
temperaturę ugotowanej żywności, zwłaszcza w
przypadku podgrzewania lub gotowania potraw/
napojów dla niemowląt. Zaleca się, aby nigdy
nie spożywać potraw/ napojów bezpośrednio po
wyjęciu z kuchenki. Potrawę/ napój należy
odstawić na kilka minut i w celu równomiernego
rozprowadzenia temperatury zamieszać przed
podaniem.
14. Potrawy zawierające mieszaninę tłuszczu i
wody, jak np. bulion, należy po wyłączeniu
gotowania pozostawić w kuchence na 30-60
sekund. Pozwoli to na uspokojenie się
mieszaniny, co zapobiegnie powstawaniu
bąbelków przy wkładania łyżki do potrawy lub
przy dodawaniu kostki rosołowej.
15. Podczas przygotowywania/ gotowania potraw
lub napojów należy pamiętać, że są pewne
rodzaje jedzenia, które podgrzewają się bardzo
szybko, jak np. pudding bożonarodzeniowy,
dżem i mielone mięso. Do podgrzewania lub
gotowania żywności z dużą zawartością
tłuszczu lub cukru nie stosować plastikowych
pojemników.
16. Naczynia kuchenne mogą się nagrzewać w
kuchence mikrofalowej na skutek
przekazywania ciepła przez podgrzewaną
żywność. Ma to szczególnie zastosowanie w
przypadku, gdy pokrywki i uchwyty naczyń są
pokryte plastikiem. Do wyjęcia naczyń z
kuchenki konieczne może się okazać użycie
rękawic kuchennych.
17. Aby zmniejszyć niebezpieczeństwo powstania
pożaru we wnętrzu kuchenki:
(a) Nie wolno przegotowywać potraw. Należy
uważnie nadzorować pracę kuchenki, jeżeli w
jej wnętrzu znajduje się papier, plastik lub inny
łatwopalny materiał.
(b) Przed umieszczeniem w kuchence, należy
zdjąć z torebek metalowe zamknięcia.
(c) W przypadku zapłonu materiału wewnątrz
kuchenki, należy trzymać drzwi zamknięte i
wyłączyć kuchenkę odłączając ją od gniazda
elektrycznego lub wyłączając bezpiecznik
obwodu elektrycznego.
(1) System blokady bezpieczeństwa drzwi
(2) Szklane drzwi kuchenki
(3) Talerz szklany
(4) Pierścień rolkowy
(5) Panel sterowania
(6) Wyświetlacz
(7) Ruszt do grilla
WYGLĄD OGÓLNY