7 Umieść popychacz w otworze na produkty.
Uwaga: Popychacz uniemożliwia rozlanie.
8 Naciśnij i przytrzymaj przycisk szybkości standardowej lub przycisk Turbo, aby włączyć
urządzenie (rys. 4).
Uwaga: Jeśli składniki pozostaną na ściance pojemnika, puść przycisk, aby wyłączyć urządzenie i zbierz je
za pomocą łopatki lub dodając płynu.
Uwaga: Po zakończeniu rozdrabniania mięsa za pomocą części tnącej odczekaj, aż urządzenie ostygnie.
9 Po zakończeniu pracy zwolnij przycisk zwykłego trybu lub trybu turbo, aby wyłączyć
urządzenie i poczekaj, aż część tnąca przestanie się obracać.
10 Naciśnij przycisk zwalniający pokrywkę na pojemniku (1) i przekręć pokrywkę w prawą
stronę, aby ją zdjąć (2) (rys. 10).
- Urządzenie bardzo szybko sieka. Korzystaj z przycisku szybkości standardowej lub przycisku
Turbo. Z przycisku Turbo korzystaj przez bardzo krótki czas, aby składniki nie były za bardzo
rozdrobnione.
- Nie należy rozdrabniać czekolady lub twardego sera zbyt długo. Może to spowodować zbytnie
nagrzanie się tych produktów i ich roztopienie lub zbijanie się w grudki.
- Nie używaj części tnącej do rozdrabniania bardzo twardych składników, takich jak ziarna kawy,
kurkuma, gałka muszkatołowa czy kostki lodu, gdyż może to spowodować stępienie ostrzy.
Tarcza krojąca na małą/średnią grubość oraz tarcza do szatkowania/rozdrabniająca przeznaczona jest
do krojenia i szatkowania warzyw, tj. ogórka, marchewki, ziemniaków, pora i cebuli oraz różnych
gatunków sera. Jedna strona tarczy krojącej przeznaczona jest do krojenia na małą grubość, a druga
do krojenia na średnią grubość. Jedna strona tarczy do szatkowania/rozdrabniającej przeznaczona
jest do szatkowania, a druga do rozdrabniania. Po prostu przekręć tarczę, aby wybrać odpowiednią
funkcję.
Nigdy nie używaj tarcz do przetwarzania bardzo twardych składników, takich jak kostki lodu.
Ostrza tarcz są bardzo ostre. Nie dotykaj ich.
1 Umieść uchwyt na akcesoria w pojemniku (rys. 6).
2 Włóż tarczę do krojenia na małą/średnią grubość lub tarczę do szatkowania/rozdrabniającą
do uchwytu, odpowiednią stroną skierowaną ku górze (rys. 11).
3 Nałóż pokrywkę na pojemnik (1). Obróć pokrywkę w lewo (2), aby ją dokręcić (usłyszysz
„kliknięcie”) (rys. 8).
4 Włóż składniki do otworu na produkty.
- Potnij większe składniki na mniejsze kawałki, aby zmieściły się w otworze na produkty.
- Aby osiągnąć najlepsze rezultaty, wkładaj produkty do otworu stopniowo.
- W przypadku dużej ilości składników miksuj jednorazowo małe porcje i opróżniaj pojemnik po
każdej porcji.
- Aby trzeć ser, np. parmezan, goudę lub ementaler, należy go wcześniej włożyć do lodówki.
5 Zamocuj część silnikową do pokrywki pojemnika (usłyszysz „kliknięcie”) (rys. 9).
6 Naciśnij i przytrzymaj przycisk szybkości standardowej lub przycisk Turbo, aby włączyć
urządzenie.
65