KitchenAid 5KCG100EOB instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

1
Polski
Model 5KCG100
Młynek do kawy
MŁYNEK DO KAWY ARTISAN
INSTRUKCJA PROFESJONALNEJ OBSŁUGI
7054H_5KCG100_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 1 2/11/11 4:09 PM
2
Polski
Spis trci
Bezpieczne użytkowanie młynka................................................................................................................................................3
Podstawowe zasady bezpieczeństwa ......................................................................................................................................4
Wymagania elektryczne ....................................................................................................................................................................5
Model 5KCG100 ......................................................................................................................................................................................6
Charakterystyka młynka do kawy ...............................................................................................................................................7
Praca z młynkiem do kawy Artisan........................................................................................................................................8
Przed pierwszym użyciem ...................................................................................................................................................8
Obsługa młynka ..........................................................................................................................................................................8
Tabela regulacji mielenia ..................................................................................................................................................................9
Kalibracja młynka ................................................................................................................................................................................10
Kalibracja w celu otrzymania grubego przemiału ............................................................................................10
Kalibracja w celu otrzymania najdrobniejszego przemiału ........................................................................11
Wskazówki dla użytkowników młynka ................................................................................................................................12
Jak mielenie kawy wpływa na jej smak ...............................................................................................................................13
Czyszczenie i konserwacja............................................................................................................................................................14
Czyszczenie korpusu młynka, zbiornika ziaren kawy i pojemnika na zmieloną kawę .............14
Czyszczenie żaren ...................................................................................................................................................................14
Regulacja żaren w miarę ich zużycia .........................................................................................................................16
Wymiana żaren tnących .....................................................................................................................................................17
Rozwiązywanie problemów ........................................................................................................................................................18
Gwarancja Młynka KitchenAid™do użytku domowego .....................................................................................19
Serwis .........................................................................................................................................................................................................19
Obsługa klienta ....................................................................................................................................................................................20
7054H_5KCG100_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 2 2/11/11 4:09 PM
3
Polski
Bezpieczeństwo użytkownika tego urządzenia jest dla nas
najważniejsze.
Dlatego w poniższej instrukcji przedstawiamy wiele istotnych informacji na ten temat.
Należy czytać wszystkie zalecenia dotyczące bezpieczeństwa pracy ije przestrzegać.
Jest to znak symbolizujący zagrożenie.
Ostrzega przed potencjalnym zagrożeniem życia lub zdrowia.
Wszystkie informacje dotyczące bezpieczeństwa zawierają oprócz
symbolu zagrożenia, także słowa: NIEBEZPIECZSTWO i “UWAGA.
Te słowa oznaczają:
Że istnieje zagrożenie dla życia
lub możliwość okaleczenia, w
przypadku niezastosowania się
natychmiast do zaleceń instrukcji.
Że istnieje zagrożenie dla życia
lub możliwość okaleczenia w
przypadku nieprzestrzegania
zaleceń instrukcji.
Wszystkie informacje dotyczące bezpieczeństwa, określają rodzaj potencjalnego
zagrożenia, wskazują jak ograniczyć możliwość zranienia i informują, co może się
wydarzyć, jeśli zalecenia instrukcji nie będą przestrzegane.
Bezpieczne użytkowanieynka
NIEBEZPIECZEŃSTWO
UWAGA
7054H_5KCG100_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 3 2/11/11 4:09 PM
4
Polski
PODSTAWOWE ZASADY
BEZPIECZEŃSTWA
Podczasytkowania urządzeń elektrycznych należy zachować podstawowe zasady
bezpieczeństwa, w tym te wskazane poniżej:
1. Należy dokładnie zapoznać się z instrukcją.
2. Nie należy zanurzać młynka w wodzie lub innych płynach, ponieważ grozi to porażeniem
prądem elektrycznym.
3. Wtyczkę należy wyjąć z kontaktu, gdy młynek nie jest używany, przed montażem lub
demontażem jego części lub gdy jest czyszczony.
4. Nie dotykać obracających się elementów młynka.
5. Jeżeli uszkodzeniu uległ przewód lub wtyczka, oraz gdy młynek nie działa poprawnie,
należy go przesłać do serwisu w celu wykonania przeglądu, regulacji lub naprawy.
Nie można używać uszkodzonego urządzenia.
6. Używanie nieoryginalnych akcesoriów może prowadzić do pożaru, porażenia
elektrycznego lub kalectwa.
7. Nie używać urządzenia na otwartej przestrzeni.
8. Należy upewnić się czy przewód zasilający nie zwisa z krawędzi blatu lub szafki
oraz czy nie ma styczności z gorącymi powierzchniami.
9. Przed każdym użyciem należy sprawdzać, czy do zbiornika ziaren nie dostały się
ciała obce.
10. Nie należy ywać młynka w innym celu niż ten, do którego został przeznaczony
(domowe mielenie całych ziaren palonej kawy ziarnistej).
11. Urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez osoby (w tym dzieci) o obniżonej
sprawności fizycznej lub mentalnej, oraz pozbawione doświadczenia lub umiejętności.
Użycie urządzenia jest wówczas dozwolone tylko pod czujną opieką i obserwacją osoby
odpowiedzialnej za ich bezpieczeństwo, która zapoznała je z zasadami użytkowania.
12. Należy zachować szczególną uwagę, gdy młynek jest używany w pobliżu dzieci. Trzeba
upewnić się, czy nie bawią się one urządzeniem.
NALEŻY ZACHOWAĆ TĘ
INSTRUKCJĘ
7054H_5KCG100_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 4 2/11/11 4:09 PM
5
Polski
Wymagania elektryczne
Napięcie: 220-240 Volt prądu przemiennego
Częstotliwość: 50/60 Hz
UWAGA: Młynek do kawy ma uziemioną
wtyczkę. Wtyczka pasuje do gniazdka tylko
w jednym położeniu, by zmniejszyć ryzyko
porażenia elektrycznego. Jeżeli nie pasuje
do gniazdka, nie należy jej wymieniać.
Wykwalifikowany elektryk powinien
przeinstalować gniazdko.
Młynek ma celowo krótki przewód
zasilający, by zmniejszyć ryzyko poplątania.
Przedłużacza należy używać tylko zachowując
należytą ostrożność.
Należy upewnić się, że:
Opisane na nim wartości elektryczne
są co najmniej takie jak na tabliczce
znamionowej młynka.
Przedłużacz jest uziemiony.
Przedłużacz nie zwisa poza krawędź
blatu lub stołu, bo mógłby zostać
poplątany lub pociągnięty przez dziecko.
Urządzenie to zostało oznakowane zgodnie z
Europejska Dyrektywą 2002/96/EC w sprawie
utylizacji odpadów sprzętu elektrycznego i
elektronicznego (WESE).
Zapewniając właściwą utylizację tego
urządzenia, przyczyniamy się do ochrony
naturalnego środowiska a tym samym
poprawy stanu zdrowia człowieka oraz jego
jakości życia.
Ten symbol
umieszczony na produkcie
lub dokumencie mu towarzyszącym oznacza,
że urządzenie nie może być traktowane
jako normalny odpad gospodarstwa
domowego. Przeciwnie, powinno być
przekazane do odpowiedniego punktu zbiórki
i przetwarzania surowców wtórnych, lub do
sklepu, w którym zostało zakupione.
Odpady muszą być wywożone i utylizowane
zgodnie z polskimi przepisami o
zagospodarowaniu odpadów.
W celu uzyskania dokładniejszych informacji
na ten temat oraz odzyskiwania surowców
wtórnych i recyklingu tego urządzenia, należy
kontaktować się z Państwową Inspekcją
Ochrony Środowiska lub miejscowym
przedsiębiorstwem wywozu nieczystości.
Niebezpieczeństwo
porażenia prądem
Podłączyć do gniazda z uziemieniem.
Nie usuwać uziemienia.
Nie używać rozgałęziacza.
Nieprzestrzeganie tych zaleceń grozi
śmiercią, pożarem lub porażeniem
prądem.
UWAGA
7054H_5KCG100_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 5 2/11/11 4:09 PM
6
Polski
Model 5KCG100
Model 5KCG100
Młynek do kawy
Zbiornik na
ziarna kawy
Podstawka
pojemnika na
zmieloną kawę
Pojemnik na
zmieloną kawę
Korpus młynka
Uszczelka
pojemnika
Pokrętło
wyboru
granulacji
(grubości
przemiału)
Pierścień ze
skalą granulacji
(grubości
przemiału)
Włącznik O/I
Śruby
mocowania
pokrywy
żaren
Miarka do kawy
Szczoteczka do
czyszczenia żaren
7054H_5KCG100_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 6 2/11/11 4:09 PM
7
Polski
Korpus młynka
Korpus młynka jest stabilny, wytrzymały,
odporny na zadrapania i łatwy do czyszczenia.
Zbiornik na ziarna kawy
Zbiornik na ziarna ma pojemność 198 g i
można go odkręcić od korpusu młynka, by
zapewnić jego łatwiejsze czyszczenie. Łatwo
zdejmowana przykrywka zbiornika, ułatwia
jego szybkie napełnianie. Zarówno pojemnik
jak i przykrywka mogą być myte w zmywarce
(na górnej półce).
Pojemnik na zmieloną kawę
Wykonany jest ze szkła by zminimalizować
elektrostatyczne przyleganie drobin kawy.
Może być myty w zmywarce (na górnej półce).
Podstawka pojemnika na zmieloną kawę
Pozwala na ustawienie pojemnika stabilnie
i precyzyjnie pod głowicą.
Uszczelka pojemnika
Uszczelka pozwala na ustawienie pojemnika
na kawę bezpośrednio pod głowicą oraz
uniemożliwia drobinkom mielonej kawy
wysypywanie się poza pojemnik.
Pokrętło wyboru granulacji
(grubości przemiału)
Duże, łatwe w obsłudze pokrętło, służy do
wybrania jednego z 15 poziomów grubości
przemiału – od 1 do 8 - co pół”.
Pierścień ze skalą granulacji
(grubości przemiału)
Skala na pierścieniu pokazuje grubość
przemiału od 1 (najgrubszy przemiał) do
8 (najdrobniejszy przemiał).
Włącznik O/I
Włączyć “I” by rozpocząć mielenie, “O” by
zakończyć.
Zespół pokrywy przedniej i jej śruby
W skład zespołu pokrywy żaren wchodzi
poktło wyboru granulacji i pierścień
ze skagrubości przemiału. Dwie śruby
pokrywy przytwierdzają do korpusu
młynka. By uzyskać dostęp do żaren naly
odkcić śruby i zdemontowpokrywę.
Precyzyjne żarna ze stali nierdzewnej
Duże żarna tnące, o średnicy 5,72 cm
pozwalają na długotrwałą, ciągłą i efektywną
pracę. Żarna mogą być regulowane w miarę
zużycia i kalibrowane, tak by uzyskiwać
precyzyjny przemiał gruby (1 na skali) lub
przemiał drobny, do espresso (8 na skali).
Ruch wolnoobrotowy
Specjalny silnik elektryczny i system przekładni –
spowalniają pracę żaren. Zapobiega to
nagrzewaniu się żaren w wyniku tarcia, oraz
pozwala na zachowanie pełnego smaku i
aromatu kawy. Ruch wolnoobrotowy minimalizuje
naładowywanie się i elektrostatyczne
przyleganie drobin zmielonej kawy.
Przewód zasilający ze spinaczem
Gładki, łatwy do czyszczenia kabel,
wyposażony jest w spinacz, służący do
redukcji jego długości.
Jednoczęściowy, metalowy korpus młynka
z antypoślizgowymi gumowymi nóżkami
Metalowy korpus gwarantuje solidne
posadowienie młynka. Gumowe nóżki
redukują hałas i wibracje, eliminują
przesuwanie się młynka, chronią również blat.
Szczoteczka do czyszczenia żaren
Gęsta szczecina pozwala na szybkie i łatwe
wymiatanie drobin kawy spomiędzy żaren.
Miarka do kawy
Jedna miarka mieści 7 g kawy, czyli ilość
potrzebną do przyrządzenia jednej filiżanki
(30 ml) espresso.
Charakterystyka młynka do kawy
7054H_5KCG100_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 7 2/11/11 4:09 PM
8
Polski
Praca z młynkiem do kawy Artisan
Przed pierwszym użyciem
Przed użyciem należy przetrzeć młynek i
przewód zasilający wilgotną ściereczką; umyć
zbiornik na ziarna, pojemnik na zmieloną
kawę i przykrywkę w ciepłej wodzie z
detergentem, następnie opłukać i wysuszyć.
Zbiornik na ziarna, pojemnik na zmieloną
kawę i przykrywka mogą być także myte na
górnej półce zmywarki.
Obsługa młynka
1. Należy upewnić się, czy przewód zasilający
jest odłączony od sieci. Następnie
zamontować zbiornik na ziarna, przez
obrócenie nim w kierunku zgodnym z
ruchem wskazówek zegara, do oporu.
2. Pojemnik na zmieloną kawę wsunąć
pomiędzy podstawę młynka i uszczelkę,
która będzie delikatnie naciskała na
krawędzie pojemnika, by ten utrzymywał
się w odpowiednim miejscu (centralnie
na podstawie), a mielona kawa nie
wysypywała się na zewnątrz. Należy
upewnić się czy pojemnik znajduje się
dokładnie na środku podstawy.
3. Wsypać kawę do zbiornika na ziarna.
Mieści się w nim maksymalnie 198 g kawy.
UWAGA: Młynek jest przeznaczony jedynie do
mielenia kawy w całych ziarnach (uprzednio
nie rozdrobnionych).
4. Nakryć zbiornik przykrywką.
5. Podłącz przed do sieci. Dołączony
spinacz pozwala na ewentualne
skcenie kabla.
Niebezpieczeństwo
porażenia prądem
Podłączyć do gniazda z uziemieniem.
Nie usuwać uziemienia.
Nie używać rozgałęziacza.
Nieprzestrzeganie tych zaleceń grozi
śmiercią, pożarem lub porażeniem
prądem.
UWAGA
7054H_5KCG100_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 8 2/11/11 4:09 PM
9
Polski
6. Nastawić grubość mielenia, przekręcając
pokrętło wyboru granulacji na pożądany
nastaw na skali grubości przemiału (patrz
poniższa tabela nastaw, pozwalająca
dobrać grubość mielenia do sposobu
parzenia). Z czasem nabiera się wprawy
w dostosowywaniu grubości mielenia
do sposobu parzenia (espresso, parzenie
przelewowe, po turecku, po polsku), a także
do gatunku kawy, oraz jej wilgotności.
UWAGA: Gdy młynek jest wyłączony
częściowo zmielone ziarna mogą pozostawać
między żarnami i lekko blokować pokrętło
regulacji mielenia. Wówczas przełączenie
na drobniejszy przemiał jest łatwiejsze po
uruchomieniu młynka.
7. Młynek uruchamia się włącznikiem “O/I w
pozycji “I”.
8. Po zmieleniu pożądanej ilości kawy
przełączyć włącznik “O/I” na pozycję “O”.
Wysunąć ostrożnie pojemnik ze zmieloną
kawą i usunąć rozsypane drobiny kawy.
Praca z młynkiem do kawy Artisan
Tabela regulacji mielenia
Pozycja na
skali
8
5
1
Przemiał
Drobny
Średni
Gruby
Przeznaczenie
Espresso
Kawa z ekspresu
przelewowego
Kawa „po turecku”
Średni rozmiar drobin kawy
uzyskiwany przez młynek bez dodatkowej kalibracji
250 mikronów
750 mikronów
1250 mikronów
7054H_5KCG100_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 9 2/11/11 4:09 PM
10
Polski
Kalibracja młynka
Fabrycznie młynek do kawy Artisan™ pozwala
na przemiał odpowiedniej grubości do prawie
wszystkich sposobów parzenia. W razie
potrzeby możliwe jest wykalibrowanie młynka,
do mielenia bardziej ukierunkowanego w
stronę espresso lub kawy po turecku. Po
kalibracji, młynek Artisan™ zmiele kawę do
espresso (od 250 mikronów) lub do innych
sposobów parzenia (do 1500 mikronów).
Kalibracja w celu otrzymania grubego
przemiału
Regulowanie młynka w celu otrzymania
najgrubszego przemiału, polega na
przesunięciu pierścienia ze skalą grubości
mielenia, w kierunku niskich nastaw skali.
W tak ustawionym młynku może okazać się,
że najdrobniejsze ustawienie, będzie za grube
i nie będzie nadawać się do mielenia kawy
na espresso. (By wykalibrować młynek do
drobnych przemiałów - patrz str. 11.)
1. Przekręcić pokrętło wyboru granulacji
do pozycji “1”.
2. Używając klucza 4mm, wykręcić śrubę
znajdującą się na środku pokrętła regulacji,
w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara. Przytrzymać pokrętło
regulacji mielenia, tak by nie poruszało
się, gdy śruba jest wykręcana. Gdy jest już
wykręcona, zdjąć pokrętło. Wtedy odsłoni
się białe koło zębate.
3. Przekręcać koło zębate w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
kliknięcie po kliknięciu do momentu, kiedy
ustaną odgłosy tarcia (chrobotania), a
żarna będą dawały tylko nieznaczny opór
podczas obracania.
4. Zamontować pokrętło regulacji mielenia
z powrotem, upewniając się, czy wskazuje
ono nadal nastaw ”1”.
7054H_5KCG100_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 10 2/11/11 4:09 PM
11
Polski
Kalibracja w celu otrzymania
najdrobniejszego przemiału
Regulowanie młynka w celu otrzymania
drobnego przemiału na espresso, polega
na przesunięciu pierścienia ze skalą
grubości mielenia, w kierunku przemiałów
najdrobniejszych. (By wyregulować
urządzenie w celu otrzymywania grubszych
przemiałów patrz str. 10.)
1. Opróżnić zbiornik z ziaren kawy, następnie
włączyć młynek na kilka sekund by
wyczyścić żarna z pozostałości drobin
kawy mielonej wcześniej.
2. Przekręcić pokrętło regulacji mielenia
do poziomu “8”.
3. ywając klucza 4mm, wykręcić śrubę
znajdującą się na środku pokrętła
regulacji, w kierunku przeciwnym do
ruchu wskazówek zegara. Przytrzymać
pokrętło regulacji mielenia, tak by nie
poruszało się, gdy śruba jest wykręcana.
Gdy jest już wykręcona, zdjąć pokrętło. Wtedy
odsłoni się białe koło zębate.
4. Włączyć urządzenie
ustawiając
włącznikiem “O/I” pozycję “I”.
5. Przekręcać koło zębate w kierunku zgodnym
z ruchem wskazówek zegara, “kliknięcie po
kliknięciu, do momentu gdyychać będzie,
że żarna dotykają jedno do drugiego – gdy
się stykają słych tarcie (chrobotanie).
6. Gdy usłyszymy, że żarna się stykają, należy
cofć kołobate o jedno “kliknięcie, w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara. Tarcie, a zarazem chrobotanie
ustanie. Wyłączyćynek wyłącznikiem O/I
(pozycja “O”). Młynek jest wykalibrowany,
co zapewni otrzymanie nawet bardzo
drobnego przemiału.
7. Zamontować pokrętło regulacji mielenia
z powrotem, upewniając się czy wskazuje
ono nadal nastaw ”8”.
UWAGA: Jeżeli młynek do kawy wydaje
podczas pracy odgłosy tarcia (chrobotania),
oznacza to, że żarna nie zostały poprawnie
wyregulowane. Może nastąpić zniszczenie
żaren. Należy niezwłocznie je wyregulować.
Kalibracja młynka
7054H_5KCG100_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 11 2/11/11 4:09 PM
12
Polski
1. Na skali grubości
przemiału, należy
wybrać odpowiedni
nastaw, dopasowany
do sposobu
parzenia, który ma
się zamiar stosować
(od espresso do
kawy “po turecku”). Do dyspozycji mamy
15 różnych przemiałów, osiągalnych
przy nastawianiu co pół” - od 1 do 8.
Przy nastawie 8 otrzymamy przemiał
bardzo drobny, doskonały do espresso;
4
1
2 do 6 da średni przemiał, odpowiedni
do przelewowych ekspresów do kawy;
1 to grube mielenie – przeznaczone
na kawę parzoną “po turecku. Należy
eksperymentować – smak kawy może
zmieniać się w zależności od użycia
drobniejszego lub grubszego przemiału.
2. Standardowe parzenie kawy metodą
przelewową, polega
na użyciu 28 g kawy
na każde 500 ml
wody przeznaczonej
do parzenia (jedna
filiżanka to około
127 ml). Drobniejsze
mielenie zazwyczaj
wymaga mniejszej ilości kawy, ale
użycie zbyt drobno zmielonej – będzie
powodowało gorzki smak – patrz Jak
mielenie wpływa na smak” na stronie 13.
Jeżeli preferowana jest kawa słabsza
niż zazwyczaj, najlepiej jest parzyć ją
używając zwykłej ilości zmielonej kawy,
następnie zaś rozcieńczyć napar gorącą
wodą. Pozwoli to na zachowanie smaku
i zminimalizowanie goryczy.
3. Zmielona kawa traci smak i aromat bardzo
szybko. By osiągnąć najlepsze efekty,
należy mielić tylko taką ilość kawy, która
ma być zużyta niezwłocznie.
4. By zachować świeżość, ziarna kawy
powinny być przechowywane w
szczelnym pojemniku, w ciemnym i
chłodnym miejscu (lecz nie w lodówce).
Nie poleca się też przechowywania
ziaren kawy w zbiorniku młynka, przez
dłuższy czas.
5. Żarna i pojemnik na kawę, należy czyścić
odpowiednio często.
6. Mielenie kaw smakowych będzie
miało wpływ na mieszanie aromatów.
Miłośnikom aromatyzowanej kawy
zaleca się poświęcenie drugiego młynka
przeznaczonego jedynie do mielenia
aromatyzowanych ziaren, albo dodawanie
syropów smakowych do zaparzonej kawy.
UWAGA: Jeżeli mielone ziarna
aromatyzowane, żarna będą wymagały
częstszego czyszczenia. Młynek
przystosowany jest jedynie do mielenia
kawy ziarnistej. Nie naly mielić w nim
innych produktów.
Wskawki dla użytkownikówynka
7054H_5KCG100_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 12 2/11/11 4:09 PM
13
Polski
Smak kawy zależy od różnych czynników, w
tym od jakości, świeżości i sposobu palenia
kawy, czystości i twardości wody, czystości
użytych urządzeń oraz temperatury parzenia.
Równomierność i grubość mielenia są również
bardzo istotne.
Kawa, która jest zmielona
zbyt drobno do danego typu
parzenia (np. ycie do parzenia
w ekspresie przelewowym kawy
zmielonej do espresso) spowoduje,
że woda będzie przeparzała
olejki aromatyczne w kawie,
wytwarzając napar gorzki i
cierpki. I odwrotnie kawa,
która jest zmielona zbyt grubo
do danego sposobu parzenia,
będzie powodowała niepełne wydobycie
olejków i esencji i będzie bardzo słaba.
Dodanie większej ilości odpowiednio
zmielonej kawy spowoduje, że napar będzie
mocniejszy, a przy tym nie bardziej gorzki.
Jednolitość przemiału jest istotnym
czynnikiem smaku kawy, szczególnie w
przypadku przygotowywania espresso.
Jeżeli przemiał jest równomierny, z każdej
drobiny wydobyte zostaną jednakowe ilości
składników smakowych. Jeżeli drobiny
różnią się wielkością niektóre z nich
niedoparzone, a niektóre przeparzone, co
będzie prowadziło do bardzo słabej jakości
naparu. Nic więc dziwnego, że precyzja
mielenia jest ważna, szczególnie przy
parzeniu dobrego espresso, parzonego w
prawie wrzącej wodzie pod ciśnieniem
9 bar.
Jakość mielenia kawy najbardziej
zależy od ywanego młynka. Młynki
szybkoobrotowe z małą regulac
żaren, zazwyczaj nie w stanie
zmielić kawy odpowiednio
drobno i równomiernie na
espresso. Ponadto rozgrzewają
one ziarna podczas mielenia,
co powoduje utratę smaku
i aromatu.
Para dużych, standardowych żaren,
zastosowana w młynku do kawy Artisan™
pozwala mielić kawę z dużą precyzją. Grzanie
powstałe wskutek tarcia jest minimalizowane
przez przekładnie zębate, które redukują
prędkość obrotu żaren. Spiralny system,
który dostarcza ziarna do żaren ze stałą
i kontrolowaną prędkością, zapewnia
jednolitość przemiału. Efektem jest doskonały
przemiał, powodujący, że parzone z niego
espresso będzie wyśmienite.
Jak mielenie kawy wpływa na jej smak
7054H_5KCG100_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 13 2/11/11 4:09 PM
14
Polski
Czyszczenie korpusu młynka, zbiornika
ziaren kawy i pojemnika na zmieloną kawę
Należy upewnić się, że młynek do kawy
jest wyłączony “O i odłączony od sieci
elektrycznej.
Nie należy zanurzać młynka w wodzie.
Nigdy nie należy myć w wodzie zespołu
żaren. Żarna należy zawsze utrzymywać
w stanie suchym.
Nie wolno używać żrących detergentów
ani ostrych ścierek.
Korpus młynka i przewód przetrzeć czystą
i wilgotną ściereczi delikatnie osuszyć.
Myć pojemnik na kawę, zbiornik i
przykrywkę w ciepłej wodzie z detergentem,
następnie opłukać i osuszyć. Pojemnik,
zbiornik i pokrywka mogą być również myte
na górnej półce zmywarki.
Czyszczenie żaren
Jeżeli młynek jest ywany często, żarna
dla zapewnienia dobrej pracy - powinny być
czyszczone raz na kilka tygodni. Czyszczenie
pozwala żarnom mielić jednolicie, i
odpowiednio drobno, co jest niezwykle
istotne podczas mielenia kawy na espresso.
Czasami zdarza s, że do kawy dosta s
cia obce jak kamyczki lub patyczki, co może
spowodować zapchanie młynka. Jeżeli to s
stanie, należy postępować zgodnie z instrukcją
czyszczenia.
1. Należy upewnić się czy młynek jest
wyłączony (“O”) i odłączony od sieci
elektrycznej. Usunąć zbiornik ziaren
i pojemnik na kawę z młynka.
2. Używając płaskiego śrubokta, wykręcić
dwie śruby z pokrywy przedniej, kręcąc
w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara, pokrywa przednia
będzie luźna. (Śruby pokrywy mają
specjalne klipsy, które nie pozwalają na
ich całkowite wykcenie z pokrywy.)
3. Ostrożnie zdjąć pokrywę przednią z
korpusu młynka. Jedna z tarcz żaren będzie
zazwyczaj wyślizgiwała s wraz z pokrywą.
Należy podstawić rękę pod gniazdo żaren –
by zapobiec opadnięciu tarczy żaren
podczas demontażu pokrywy. Jeżeli tarcza
żarna nie wyślizguje się samoczynnie wraz z
pokrywą przedn, należy chwycić środkowy
trzpień żarna by wyciągnąć ją z głowicy.
Czyszczenie i konserwacja
Pokrywa przednia
Tarcza żarna
7054H_5KCG100_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 14 2/11/11 4:09 PM
15
Polski
4. Używając szczoteczki do czyszczenia
żaren, wyczyśc zdemontowane żarna i
żarna zamontowane w korpusie młynka.
UWAGA: Nigdy nie naly myć żaren, ani
wsłpracujących z nimi cści w wodzie.
Należy zawsze utrzymywać je w stanie suchym.
5. Po wyczyszczeniu, przechylić młynek
do tyłu o 90° tak, by przednia pokrywa
skierowana była do góry.
6. Skierować trzpień ze ślimakiem w kierunku
silnika i wsunąć żarna do młynka. Należy
zadbać, by żarna były wypoziomowane, a
końcówka trzpienia pasowała do małego
otworu w korpusie młynka.
Czyszczenie i konserwacja
7054H_5KCG100_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 15 2/11/11 4:09 PM
16
Polski
7. Gdy zespół żaren zostanie zamontowany
w korpusie ynka, żarna naly lekko
obrócić tak, by wskoczy na swoje
miejsce. Poprawnie założone żarna nie
obracasię.
8. Zamontować pokrywę przednią na
korpusie młynka. Upewnić się, czy
skala grubości przemiału na pierścieniu
znajduje się u góry. Palcami wkręcić śruby
w kierunku ruchu wskazówek zegara.
Wkręcać równomiernie i pozostawić
odrobinę luzu. Pierwszą śrubę wkręcić
nie do końca, następnie drugą, po czym
dociągnąć pierwszą, a potem drugą.
9. Po dokręceniu śrub palcami, yć
płaskiego śrubokręta by je dokładnie
dociągnąć do oporu.
10. Postawić młynek. Jest gotowy do użycia.
Regulacja żaren w miarę zużycia
Żarna tnące wykonane są ze stali najwyższej
jakości, co zapewnia im długowieczność.
Jednak po długim okresie użytkowania, żarna
mogą wymagać regulacji – by zneutralizować
skutki zużycia. Jeżeli zmielone drobinki kawy –
szczególnie na espresso – nie są tak drobne
jak były zazwyczaj, prawdopodobnie należy
dokonać regulacji.
Patrz “regulacja żaren na str. 11 – informacje
na temat regulacji żaren w celu uzyskania
najdrobniejszego przemiału.
Czyszczenie i konserwacja
7054H_5KCG100_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 16 2/11/11 4:09 PM
17
Polski
Wymiana żaren tnących
Jeżeli żarna uległy zniszczeniu, lub zostały
zużyte (zazwyczaj po zmieleniu 270-360 kg
kawy) - mogą zostać łatwo wymienione.
Patrz punkt “serwis na stronie 19, by zawić
zestaw nowych żaren na wymianę.
By wymienić żarna:
1. Zdemontować pokrywę przednią i zespół
żaren. Instrukcje – patrz czyszczenie żaren
tnących punkty 1, 2 i 3 na str. 14.
2. Za pomocą śrubokręta, wymontow
żarna z zespołu żaren przez wykręcenie
dwóch śrub mocujących żarna, w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
3. Wymontować żarna z korpusu
młynka, przez wykręcenie dwóch
śrub mocujących żarna, w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara – do uwolnienia.
4. Zamontować nowe żarna w miejsce
starych, za pomocą uprzednio
wykręconych śrub. Upewnić się czy żarna
są zwrócone ostrzami do siebie i czy śruby
są odpowiednio silnie wkręcone.
5. Włożyć zespół żaren w korpus młynka
i zamontować pokrywę przednią.
Instrukcje – patrz czyszczenie żaren
tnących punkty 5-10 na str. 14 i 15.
Czyszczenie i konserwacja
7054H_5KCG100_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 17 2/11/11 4:09 PM
18
Polski
Jeżeli młynek nie chce pracować, gdy jest
włączony:
Należy sprawdzić czy młynek jest podłączony
do sieci elektrycznej. Jeżeli jest – należy wyjąć
wtyczkę z kontaktu i włożyć ją ponownie.
Jeśli młynek nadal nie chce pracow, należy
sprawdz bezpieczniki i inne urządzenia
rozłączace obwód elektryczny, do którego
podpty jest młynek, upewniac się że
obd jest zamknięty i zasilany. Jeżeli młynek
nie pracuje mimo podcia wszystkich
powyższych czynnci, moo zdarzyć s,
że cio obce zaklinowo żarna. By uzyskać
więcej informacji patrz “Czyszczenie żaren
tnących, na str. 14.
Młynek pracuje po włączeniu, ale kawa nie
jest mielona:
Żarna tnące wymagają czyszczenia lub są
zużyte. Patrz czyszczenie żaren tnących, na
str. 14 lub “wymiana żaren, na str. 17.
Młynek pracujący dotąd poprawnie, nagle
się zatrzymuje:
Natychmiast wyłączyć młynek. Ciało obce,
jak kamyczek lub patyczek, mogło dostać
się między żarna i je zablokować. Patrz
czyszczenie żaren tnących, na str. 14.
Przemiał jest zbyt gruby, lub
nieodpowiedniej grubości, niezgodnej
z nastawem pokrętła:
By uzyskać informacje patrz “regulacja żaren
tnących” na str. 11 lub “wymiana żaren
tnących” na stronie 17.
Jeżeli problem mimo to nie może być
rozwiązany - patrz Gwarancja młynka do
kawy KitchenAid™ na str. 19.*
* Nie należy zwracać młynka sprzedawcy –
nie zapewnia on serwisu.
Rozwiązywanie Problemów
7054H_5KCG100_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 18 2/11/11 4:09 PM
19
Polski
Serwis
Wszelkie naprawy serwisowe powinny być
dokonywane przez Autoryzowany Punkt
Serwisowy KitchenAid. W celu uzyskania
adresu najbliższego punktu serwisowego
KitchenAid można skontaktować się ze
sprzedawcą sprzętu.
W Polsce serwis świadczy:
Autoryzowany Serwis KitchenAid
VIVAMIX
04-687 Warszawa
ul. Mrówcza 243 paw. II
Tel.: (22) 812 56 64
Fax: (22) 812 90 50
E-mail: serwis@vivamix.pl
Okres
gwarancji:
Europa, Australia i Nowa
Zelandia:
Dwa lata pełnej gwarancji
od daty zakupu widocznej
na paragonie.
Reszta Świata:
Rok gwarancji od daty
zakupu widocznej na
paragonie.
Gwarancja KitchenAid
obejmuje:
Części zamienne i koszty
pracy konieczne do
usunięcia defektów
fabrycznych lub
materiałowych. Serwis
musi być wykonany przez
autoryzowany punkt
serwisowy KitchenAid.
Gwarancja KitchenAid
nie obejmuje:
A. Napraw wynikłych z
użycia młynka innego
niż do przygotowywania
żywności w
gospodarstwie
domowym.
B. Wad powstałych na
skutek przypadku,
nieprawidłowego użycia,
użycia niezgodnego
z przeznaczeniem,
instalacji i podłączenia
niezgodnego z
miejscowymi normami
elektrycznymi.
KITCHENAID NIE PONOSI ŻADNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA SZKODY WTÓRNE.
Gwarancja Młynka KitchenAid
do użytku domowego
7054H_5KCG100_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 19 2/11/11 4:09 PM
20
Polski
Obuga Klienta
W Polsce:
VIVAMIX
Tel.: (22) 812 56 64,
Fax.: (22) 812 90 50,
E-mail: info@vivamix.pl
Adres centrali:
KitchenAid Europa, Inc.
PO BOX 19
B-2018 ANTWERP 11
BELGIUM
www.vivamix.pl
www.KitchenAid.com
(7054HdZw0211)
® Zastrzeżona Marka handlowa Kitchenaid, U.S.A.
™ Marka handlowa Kitchenaid, U.S.A.
© 2011. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zastrzega się możliwość wprowadzenia zmian bez uprzedzenia.
7054H_5KCG100_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 20 2/11/11 4:09 PM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

KitchenAid 5KCG100EOB instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla