Baratza Sette 270 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
SETTE™ 270 INSTRUKCJA OBSŁUGI
1
v2.1 August 27, 2019
Sette™ 270
WSTĘP
Dziękujemy za zakup ynka Sette Conical
Burr Coffee Grinder. Z młynkiem Sette
przygotowanie aromatycznej liżanki kawy
nie było jeszcze nigdy tak proste.
Poniżej znajduje się szczegółowy opis właściwości, które wyróżniają Sette na tle
innych młynków tej samej klasy.
CONICAL BURR GRINDER
Stożkowe żarna
Wyprodukowane w Lichtensteinie, te 40 mm stożkowe żarna
mielą od 3,5 do 5,5 gramów kawy na sekundę - w zależności
od wybranych ustawień. Stożkowe żarna są niezwykle
wytrzymałe i pozostają ostre przez wiele lat. Mechanizm
regulujący zapewnia precyzyjne ułożenie żaren, a tym
samym dokładny przemiał.
Regulacja grubości przemiału
Młynek Sette posiada 31 poziomów przemiału macro, od
espresso po kawę ltrowaną. Bezstopniowa regulacja micro
posiada 9 wskaźników, które pozwalają użytkownikowi
przygotowanie doskonałego espresso. Mechanizm macro/
micro jest połączony bezpośrednio z pokrętłem regulacji
mielenia, czego efektem jest natychmiastowa i rzeczywista
regulacja grubości przemiału.
Cyfrowy panel sterowania
Zamontowany z przodu panel kontrolny z podświetlanym
wyświetlaczem LED jest przyjazny dla użytkownika. Trzy
przyciski programowalne pozwalają na ustawienie czasu
przemiału z dokładnością do 0,01 sekundy. Po naciśnięciu
przycisku START młynek Sette automatycznie przygotuje
odpowiednią ilość kawy.
Regulowany uchwyt
Wbudowane ruchome ramiona przytrzymujące pozwalają
na zmielenie kawy bezpośrednio do kolby, załączonego
pojemnika na zmieloną kawę lub większości popularnych
zaparzaczy (Hario, Clever, Able Kone) - co wyróżnia niniejszy
młynek na tle innych młynków do użytku domowego.
Pojemnik na zmieloną kawę młynka Sette jest wykonany
z plastiku antystatycznego. Posiada wymodelowaną
końcówkę ułatwiającą przesypywanie kawy do ulubionego
zaparzacza. Regulowane ramiona podtrzymujące
przystosowane do większości kolb. Posiadają wbudowany
uchwyt w celu zapewnienia stabilności kolby.
SETTE™ 270 INSTRUKCJA OBSŁUGI
2
v2.1 August 27, 2019
SPIS TREŚCI
WSTĘP
1
SPIS TREŚCI
2
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
3
OPIS URZĄDZENIA
4
PRACA Z YNKIEM DO KAWY
5
Przed użyciem młynka 5
Konguracja początkowa 5
Cykl pracy 5
Instalacja zbiornika na ziarna kawy 6
Regulacja ruchomych ramion 6
Regulacja widelca podtrzymującego uchwyt kolby 6
Ustawienia grubości przemiału 7
Mielenie kawy (wersja z timerem) 8
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
9
Zdejmowanie zbiornika na ziarna kawy 9
Zdejmowanie pierścienia mielenia/pokrętła regulacji mielenia 9
Zakładanie pierścienia mielenia/pokrętła regulacji mielenia 10
Czyszczenie pojemnika na zmieloną kawę, zbiornika na ziarna kawy i żaren 11
Czyszczenie zablokowanego młynka 11
Czyszczenie automatyczne 11
Kalibracja/dociskanie pokrętła regulacji mielenia 12
GWARANCJA I SERWIS
13
Informacje dotyczące gwarancji w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie 13
Informacje dotyczące gwarancji międzynarodowej 13
Dowód zakupu i rejestracja produktu 13
Naprawa i pytania 13
SETTE™ 270 INSTRUKCJA OBSŁUGI
3
v2.1 August 27, 2019
INFORMACJE DOTYCZĄCE
BEZPIECZEŃSTWA
Prosimy o dokładne zapoznanie się z poniższymi
informacjami. Zawierają one wskawki istotne dla
bezpiecznego użytkowania. Prosimy zachować niniejsze
instrukcje do wykorzystania w przysci.
UWAGA: Przed przystąpieniem do czyszczenia młynka należy ZAWSZE odłączyć źródło zasilania.
!
Używać tylko prądu zmiennego i prawidłowego napięcia.
Zapoznać się z etykietą znajdującą się na młynku, aby
określić prawidłowe napięcie.
!
Młynek czyścić jedynie przy użyciu suchej lub lekko
wilgotnej szmatki. Młynka, wtyczki i kabla zasilającego nie
zanurzać w wodzie ani w innym płynie.
!
Baratza nie ponosi odpowiedzialności za żadną powstałą
szkodę czy krzywdę, a gwarancja przestaje obowiązywać,
jeśli młynek został użyty niezgodnie z przeznaczeniem
(to jest nie do mielenia całych ziaren kawy), jest
nieodpowiednio eksploatowany lub naprawiany.
!
Niniejsze urządzenie mogą obsługiwać dzieci powyżej
8 roku życia oraz osoby o ograniczonych zdolnościach
ruchowych, postrzegania lub umysłowych, jak również
osoby bez doświadczenia lub wiedzy, jeśli działają
pod nadzorem lub zostały przeszkolone w zakresie
korzystania z urządzenia w bezpieczny sposób i
rozumieją związane z nim zagrożenie.
!
Jeśli kabel zasilający jest uszkodzony, powinien być
wymieniony przez producenta, autoryzowany punkt
serwisowy lub osobę posiadającą odpowiednie
kwalikacje, aby uniknąć zagrożenia bezpieczeństwa.
!
Przed montażem, demontażem lub czyszczeniem zawsze
odłączyć młynek od zasilania elektrycznego.
!
Aby odłączyć, chwycić za wtyczkę i wyciągnąć ją z
gniazdka. Nigdy nie ciągnąć za kabel zasilający.
!
Urządzenie i jego kable zasilające trzymać z dala od
dzieci poniżej 8 roku życia.
!
Nie pozostawiać włączonego młynka bez nadzoru.
!
Czyszczenie i konserwacja urządzenia przez dzieci
powinna odbywać się pod nadzorem dorosłego.
!
Nie używać urządzenia, jeżeli kabel zasilający lub wtyczka
są uszkodzone.
SETTE™ 270 INSTRUKCJA OBSŁUGI
4
v2.1 August 27, 2019
135
FineCoarse
791113151719212325272931
CoarserFiner
A B C D E F G H I
OPIS URZĄDZENIA
1. Pokrywa zbiornika na ziarna kawy
2. Zbiornik na ziarna kawy
3. Pokrętło
4. Wskaźnik położenia zbiornika na
ziarna kawy
5. Panel kontrolny
6. Pierścień regulacji mielenia
7. Ruchomy widelec podtrzymujący
uchwyt kolby
8. Ruchome ramiona podtrzymujące
9. Pojemnik na zmieloną kawę
10. Wyjmowana tacka
11. Przewód zasilający
12. Regulacja Macro
13. Bezstopniowa regulacja Micro
14. Wskaźnik zdjęcia/założenia
15. Znacznik zdjęcia/założenia
16. Przyciski preselekcji i wskaźniki
17. Wskaźnik grubości mielenia
18. Wyświetlacz LCD
19. Stop
20. Start/Pauza
21. Przyciski regulacji czasu
przemiu
1
2
3
4
5
6
9
10
7
8
16
17
19 20
21
18
12
11
15
13
14
SETTE™ 270 INSTRUKCJA OBSŁUGI
5
v2.1 August 27, 2019
PRACA Z MŁYNKIEM
DO KAWY
PRZED UŻYCIEM MŁYNKA
Przed pierwszym użyciem młynka Sette należy umyć zbiornik na ziarna i pojemnik na zmieloną kawę w ciepłej wodzie z dodatkiem
mydła. Nie należy myć pierścienia regulacji mielenia ani żaren. Instrukcje dotyczące zdejmowania i zakładania poszczególnych
części znajdują się w rozdziale „Konserwacja i czyszczenie”. Żarna mogą być pokryte lekką rdzą w chwili zakupu młynka. Zjawisko
to jest normalne. Rdza zniknie po zmieleniu niewielkiej ilości kawy. Aby usunąć rdzę i zakonserwować żarna, należy zmielić garść
ziaren kawy używając pozycji #20 na skali coarse. Zmieloną kawę należy wyrzucić.
KONFIGURACJA POCZĄTKOWA
Postawić młynek Sette na równym podłożu a następnie włożyć przewód zasilający do gniazda znajdującego się z tyłu urządzenia.
Podłączyć kabel zasilający do gniazda z prawidłowym napięciem prądu zmiennego.
CYKL PRACY
Młynek The Sette został zaprojektowany do zmielenia maksymalnie 1 kg kawy, z czego cykl espresso stanowi 10% tej ilości.
Należy pamiętać, że młynek Sette został zaprojektowany do domowego użytku (krótki czas mielenia).
Poniżej znajdują się ogólne informacje na temat cyklu pracy młynków serii Sette:
Espresso (Nastawa 3-9) zmielenie ziaren na espresso trwa 6 sekund. Po tym czasie należy zrobić 60-sekundową przerwę. W
urządzeniach tego typu, w ten sposób należy mielić kolejne porcje kawy.
Kawa ltrowana (Nastawa 15-30) zmielenie 150 gramów ziaren kawy trwa od 5 do 30 sekund. Po tym czasie należy zrobić
60-sekundową przerwę. Należy pamiętać, że jednorazowo można zmielić maksymalną ilość 150 gramów kawy. Przed
ponownym mieleniem należy odczekać 1 minutę.
Opisane powyżej cykle pracy młynka doskonale sprawdzą się w domowych warunkach. Jeśli młynek Sette został zakupiony
w celach komercyjnych, prosimy wziąć pod uwagę jego cykle pracy i zdecydować czy jest dobrym wyborem w tej sytuacji.
SETTE™ 270 INSTRUKCJA OBSŁUGI
6
v2.1 August 27, 2019
ZAKŁADANIE ZBIORNIKA NA ZIARNA KAWY
Zbiornik na ziarna kawy z pokrywką ustawić równo z pokrętłem na godzinie 11 (z tyłu po lewej).
Zbiornik wcisnąć, a następnie przekręcić zgodnie ze wskazówkami zegara tak, aby znaczniki z przodu
urzadzenia znalazły się w jednej linii. Ustawić pokrętło na pozycji „otwartej” i wsypać odpowiednią
ilość ziarnen palonej kawy.
REGULACJA RAMION I UCHWYTU KOLBY:
Regulowane ramiona podtrzymujące pojemnik na zmieloną kawę kompatybilne z
najpopularniejszymi zaparzaczami, takich marek jak V60, Clever i Able Kone. Aby ramiona
mogły przytrzymać kolbę, należy nacisnąć prawe ramię i przekręcić je na dół w lewo (rys. A).
Aby ramiona wróciły do początkowego położenia, należy przycisnąć i przekręcić do góry w
prawo prawe ramię (rys. B). Lewe ramię automatycznie wróci do pozycji początkowej.
W przypadku mielenia ziarna bezpośrednio do kolby, najpierw należy ustawić ramiona
w trybie kolby i przekręcić widelec do siebie. Widelec jest zaprojektowany tak, żeby
podtrzymywał kolbę od góry, podczas gdy ramiona podtrzymują od dołu. Aby kolba
znalazła się w odpowiedniej pozycji, konieczne jest wyregulowanie środkowego widelca. Aby
to zrobić, należy odkręcić 2 mm śrubkę znajdujacą się pod widelcem, przesunąć widelec w
dół lub w górę oraz przykręcić śrubkę, gdy widelec znajdzie się w odpowiedniej pozycji. Po
wyregulowaniu widelca, należy wykonać próbne mielenie. Jeśli kolba nie leży płasko podczas
procesu mielenia, może być konieczna dalsza regulacja.
g. A
g. B
SETTE™ 270 INSTRUKCJA OBSŁUGI
7
v2.1 August 27, 2019
USTAWIENIA GRUBOŚCI PRZEMIAŁU
Młynek Sette posiada dwa poziomy mielenia. Skala macro ma zakres mielenia od 1 do 31, podczas gdy bezstopniowa skala
micro pozwala na niewielką regulację drobnego przemiału. Zaleca się, aby podczas wybierania odpowiedniej nastawy micro
lub macro silnik młynka był włączony. Najlepszym rozwiązaniem jest rozpoczęcie na skali micro wybierając poziom „E”,
a następnie przejście do skali macro poprzez wybranie porządanej grubości przemiału i, w razie potrzeby, powrót do skali
micro.
Poniżej znadują się rady dotyczące dokładnych i powtarzalnych ustawień grubości przemiału:
1. Nacinąć przycisk preselekcji wstępnej 1, a następnie przycisk start/pauza
2. Podczas pracy młynka, przekręcić skalę macro aż do uzyskania porządanej grubości przemiu
3. Wyjąć pojemnik na zmieloną kawę i sprawdzić grubość przemiału. Jeśli grubość przemiału jest bliska
pożądanej, należy ustawić skalę micro na ne-tune
4. Poczekać 1-2 sekundy, po czym wyrzucić zmieloną w tym trybie kawę. Ten niewielki ubytek kawy
nazywany jest oczyszczaniem i jest niezbędny do utrzymania za każdym razem tych samych ustawień
podczas mielenia kawy.
5. Zmielić całą ilość kawy
6. Przygotować napar i w razie potrzeby powtórzyć powyższe etapy
USTAWIENIA POCZĄTKOWE
Ustawienia skali macro przedstawione w tabeli poniżej mogą być użyte jako ogólne wskazówki dla punktu wyjścia*. Grubość
przemiału na danej nastawie będzie różna w zależności od wielu czynników, m.in. stopnia wypalenia kawy (jasne vs. ciemne),
świeżości, wilgotności, rodzaju ziarna, zawartości tłuszczu. W miarę używania młynka
uda się odnaleźć odpowieni smak kawy, rodzaj zaparzania i ulubione ziarna.
Espresso AeroPress V-60 Drip brew Chemex
3-9 10-15 13-18 15-25 20-31
*Jeśli okaże się, że preferowane ustawienia są poza skalą, nie należy się martwić.
Kawę należy zmielić według własnego gustu.
Ostrzeżenie: Młynek The Sette mieli bardzo szybko, dlatego nie należy przepełniać kolby ani
pojemnika na zmieloną kawę! Przepełnienie spowoduje zablokowanie młynka. Aby go odblokować,
należy młynek wyczyścić ręcznie. Szczegółowe informacje znajdują się na stronie 8.
135
FineCoarse
791113151719212325272931
CoarserFiner
A B C D E F G H I
SETTE™ 270 INSTRUKCJA OBSŁUGI
8
v2.1 August 27, 2019
MIELENIE KAWY (WERSJA Z TIMEREM)
Umieścić kolbę, pojemnik na zmieloną kawę lub inny zaparzacz
na podtrzymujących ramionach. Nacisnąć przycisk preselekcji
(1,2,3). Na ekranie pojawi się zaprogramowany czas mielenia
wyrażony w sekundach. Wcisnąć przycisk START, aby zacząć
mielenie. W trakcie mielenia na ekranie pojawi się pozostały
czas wyrażony w sekundach, zaświeci się zielone światełko,
po czym silnik się zatrzyma, a wyświetlacz zresetuje się do
zaprogramowanego czasu.
Na wypadek wcześniejszego zatrzymania pracy, należy nacisnąć
przycisk STOP. Silnik wyłączy się, a ekran zresetuje się do początkowych ustawień czasowych. Istnieje również możliwość
zatrzymania mielenia bez resetowania początkowych ustawień czasowych. W tym celu należy nacisnąć przycisk PAUZA.
Urządzenie przerwie pracę, a na ekranie pojawi się czas, który upłynął. Po naciśnięciu przycisku START proces mielenia
wnowi się. W celu zresetowania ustawień mielenia należy nacisnąć przycisk STOP.
FUNKCJA PULSACJI
Młynek The Sette 270 posiada również funkcję pulsacji/tryb ręczny przemiału czasowego. Aby włączyć wspomniany tryb,
należy przytrzymać przycisk START przez co najmniej 2 sekundy. Na ekranie pojawi się ZNAK “- - -” i rozpocznie się proces
mielenia. Jest to tryb pulsacyjny. Silnik będzie pracował tak długo, jak będziemy naciskac przycisk START. Aby wyjść z tego
trybu, należy nacisnąć przycisk STOP.
PROGRAMOWANIE
Młynek do kawy The Sette jest wyposażony w trzy przyciski programowalne. Są to przyciski 1,2,3. Przyciski programowalne
regulują jedynie czas mielenia. Nie regulują natomiast ustawień mielenia. Każdy przycisk ma poniższe ustawienia fabryczne:
Czas: 1=10s, 2=20s, 3=30s.
Aby zaprogramować czas, należy:
1. Wybrać przycisk preselekcji.
2. Przytrzymać przyciski regulujące czas mielenia w celu dodania lub odjęcia czasu wyrażonego w sekundach
z dokładnością do setnej sekundy. Po przytrzymaniu strzałki w dół lub w górę przez dwie sekundy, wartości
przyspieszą.
3. Po ustawieniu wymaganego czasu, nacisnąć i przytrzymać odpowiedni przycisk preselekcji przez 3
sekundy. Gdy ekran zamiga,ustawienia zostaną zapamiętane.
4. Aby zaprogramować pozostałe przyciski, wykonać kroki od 1 do 3. Podczas stanu spoczynku młynka,
zachowane zostaną zapamiętane ustawienia.
SETTE™ 270 INSTRUKCJA OBSŁUGI
9
v2.1 August 27, 2019
KONSERWACJA I
CZYSZCZENIE
ZDEJMOWANIE ZBIORNIKA NA ZIARNA
Przekręcić pokrętło do pozycji zamkniętej CLOSED, a następnie naciśnąć przycisk START, aby
pozbyć się zalegających ziaren. Wyjąć wtyczkę z kontaktu. Usunąć zbiornik na ziarna kawy obracając go przeciwnie do ruchu
wskazówek zegara do momentu zatrzymania. Następnie usunąć zbiornik na ziarna kawy z korpusu młynka.
WYJMOWANIE POKRĘTŁA REGULACJI MIELENIA/PIERŚCIENIA REGULACJI
MIELENIA
1. Ruchomy widelec podtrzymujący uchwyt kolby należy przesunąć w bok, aby wyjąć pierścień regulacji
mielenia (rys.C).
2. Następnie należy ustawić pokrętło w pozycji zamkniętej CLOSED i nacisnąć przycisk START, by usunąć
resztki ziaren z młynka. (rys. D).
3. Po całkowitym oczyszczeniu młynka z kawy, należy przekręcić pierścień regulacji mielenia aż do najdalszej
nastawy w kierunku coarser, aż do wskaźnika załóż/wyjmij (niebieski tjkąt). Odpowiednia część wysunie
się w dół, co pozwoli na jej wyjęcie (rys. E).
rys. C rys. D rys. E
SETTE™ 270 INSTRUKCJA OBSŁUGI
10
v2.1 August 27, 2019
ZAKŁADANIE POKRĘTŁA REGULACJI MIELENIA/PIERŚCIENIA REGULACJI
MIELENIA
1. Ustawić niebieski wskaźnik załóż/wyjmij znajdujący się na pierścieniu regulacji mielenia w jednej linii z
niebieskim wskaźnikiem załóż/wyjmij znajdującym się po prawej stronie urządzenia (rys. F).
2. Gdy wskaźniki znajdą się w jednej linii, delikatnie nacisnąć pierścień regulacji mielenia i przekręcać czarny
uchwyt pokrętła regulacji mielenia (rys. G) do momentu, gdy znaczniki i ząbki znajdą się w jednej linii, a
uchwyt pokrętła regulacji mielenia wsunie się do urządzenia. Pokrętło regulacji mielenia i uchwyt od tej
chwili będą zamontowane w urządzeniu i niewidoczne (rys. H). Z prezentacjami wideo można, zapoznać się
na naszym kanale youtube.
3. Podczas wykonywania nacisku, należy przekręcić pierścień regulacji mielenia w sposób przedstawiony na
rys. H, czyli przekręcać niebieski znacznik do tyłu. Pierścień kliknie, gdy znajdzie w odpowiedniej pozycji, a
czarna część macro znajdzie się w odpowiedniej pozycji względem skali 1-31 na urządzeniu.
rys. F rys. G rys. H
SETTE™ 270 INSTRUKCJA OBSŁUGI
11
v2.1 August 27, 2019
CZYSZCZENIE POJEMNIKA NA ZMIELONĄ KAWĘ, ZBIORNIKA NA ZIARNA
KAWY I ŻAREN
Pojemnik na zmieloną kawę, zbiornik na ziarna kawy i pokrywkę należy myć w ciepłej wodzie z mydłem, a następnie opłukać
i wysuszyć. Nigdy nie myć żaren, aby nie pokryły się rdzą. Jeśli młynek używany jest codziennie, żarna powinno się czyścić
co kilka miesięcy używając do tego celu szczotki ze sztywnym włosiem lub pastylek czyszczących (więcej informacji na
temat czyszczenia automatycznego znajduje się poniżej). Należy mieć na uwadze, że pastylki nie wyczyszczą zatkanego
młynka. W przypadku zablokowanego młynka należy postępować zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi w rozdziale
„Czyszczenie zablokowanego młynka”.
CZYSZCZENIE ZABLOKOWANEGO YNKA
Jeśli kawa nie jest normalnie mielona, młynek może być zablokowany przez pył kawowy. Może się tak stać, jeśli pojemnik na
zmieloną kawę lub kolba są przepełnione. W takiej sytuacji kawa cofa się do otworu wylotowego i komory mielenia. Młynek
może się zablokować również z powodu zebrania się pyłu kawowego.
Oblokowywanie młynka:
1. Wyjąć pokrętło regulacji mielenia/kołnierz regulujący (zobacz rysunki C, D i E).
2. W jedną dłoń chwycić kołnierz regulujący, a pokrętło regulacji mielenia i uchwyt w drugą. Oddzielić je od
siebie. (rys. I)
3. Pokrętło regulacji mielenia będzie pokryte od spodu i dookoła sprasowanym zmielonym ziarnem kawy. Aby
pozbyć się sprasowanej kawy, należy użyć cienkiego przyrządu np. wykałaczki lub patyczka.
4. Przetykanie otworów i skrobanie pozwoli na wyczyszczenie uchwytu pokrętła regulacji mielenia.
5. Po wyczyszczeniu wszystkich sześciu uchwytu pokrętła regulacji mielenia, umieścić je na płaskiej i twardej
powierzchni żarnami w dół. Kołnierz regulujący umieścić na górze i mocno przyciśnąć do pokrętła regulacji
mielenia i uchwytu.
CZYSZCZENIE AUTOMATYCZNE
Dokładne, szybkie i proste czyszczenie młynka zapewniają biodegradowalne pastylki czyszczące Full Circle™. Pastylki Full
Circle zostały zaprojektowane do usuwania zmielonej kawy i pochłaniania zapachów i pozostałości po oleju kawowym.
Ze zbiornika na ziarna kawy usunąć wszystkie ziarna, a następnie włączyć młynek, aby pozbyć się ziaren z jego wnętrza.
Zalecaną liczbę pastylek Full Circle umieść w pustym zbiorniku na ziarna kawy. Ustawić regulację macro na wartość 20,
założyć pojemnik na zmieloną kawę i włączyć młynek aż do opróżnienia zbiornika na ziarna. Zmielić wszystkie pastylki
do pojemnika na zmieloną kawę. Następnie zaleca się zmielenie około 30 gramów kawy, aby usunąć pozostałości po
pastylkach. Wyrzucić zmielone pastylki/kawę. Więcej informacji na temat pastylek czyszczących Full Circle można znaleźć
na stronie www.urnex.com.
Zbiornika na ziarna, pokrywki zbiornika na ziarna i pojemnika na zmieloną kawę nie myć w
zmywarce. Myć tylko ręcznie. NIE myć pierścienia regulacji mielenia ani ŻAREN wodą.
SETTE™ 270 INSTRUKCJA OBSŁUGI
12
v2.1 August 27, 2019
KALIBRACJA/REGULACJA ŻAREN:
Po zmieleniu kilku pierwszych kilogramów kawy, przemiał z najniższej nastawy może nie być wystarczająco drobny do
przygotowania espresso. Aby przemiał był drobniejszy, należy pod żarna założyć podkładkę (która jest dołączona). Aby
to zrobić, należy postępować zgodnie z instrukcjami zawartymi w rozdziałach „Zdejmowanie zbiornika na ziarna kawy” i
„Zakładanie pokrętła regulacji mielenia/pierścienia regulacji mielenia” (strona 8), a następnie wykonać poniższe kroki.
1. W jedną dłoń chwycić pierścień regulacji mielenia, a pokrętło regulacji mielenia i uchwyt w drugą. Oddzielić
je od siebie. (rys. I)
2. Gdy pokrętło regulacji mielenia i uchwyt są oddzielone, wyjąć wysyp z uchwytu pokrętła regulacji mielenia.
3. Przy użyciu 5 mm klucza imbusowego, całkowicie odkręcić śrubkę znajdującą się u spodu uchwytu pokrętła
regulacji mielenia.
4. Wyjąć pokrętło regulacji mielenia z uchwytu. Pokrętło regulacji mielenia jest zazwyczaj dobrze
przymocowane. Aby je łatwo wyjąć, należy 5 mm śrubkę imbusową włożyć z powrotem do otworu, ale nie
wkręcać jej. Przystawić 5 mm klucz imbusowy do łba śrubki, a następnie delikatnie uderzać o powierzchnię
roboczą. Metoda ta pozwala użytkownikowi na wypchnięcie pokrętła regulacji mielenia z uchwytu. (rys. J)
5. Nałożyć podkładkę na uchwyt pokrętła regulacji mielenia.
6. Założyć pokrętło regulacji mielenia w taki sposób, aby znaczniki znajdujące się na uchwycie pokrętła
regulacji mielenia w całości wsunęły się w rowki znajdujące się na spodzie żaren.
7. Włożyć śrubkę i mocno przykręc.
8. Założyć wysyp.
9. Umieścić pokrętło regulacji mielenia i uchwyt na powierzchni roboczej żarnami w jej kierunku. Pierścień
regulujący umieścić na górze i mocno przycisnąć do pokrętła regulacji mielenia i uchwytu (rys. L).
rys. K rys. L
POWIERZCHNIA ROBOCZA
rys. I rys. J
POWIERZCHNIA ROBOCZA
SETTE™ 270 INSTRUKCJA OBSŁUGI
13
v2.1 August 27, 2019
GWARANCJA I SERWIS
INFORMACJE DOTYCZĄCE GWARANCJI W USA I KANADZIE
Gwarancja na młynki Baratza jest ograniczona i obejmuje rok od zakupu produktu lub 25 godzin łącznego czasu
pracy. Niniejsza gwarancja obejmuje wszelkie uszkodzenia i wady materiałowe (części i pracy) niniejszego urządzenia
wraz z transportem do i z punktu serwisowego znajdującego się na terenie USA i Kanady. Niniejsza gwarancja nie
obejmuje: nieprawidłowego użycia, zaniedbania czyszczenia, użycia niezgodnego z przeznaczeniem, zwykłego zużycia,
zaniedbania odpowiedniej regulacji, obcych przedmiotów (kamienie, śrubki itp.) w ziarnach kawy lub użycia niezgodnego z
przewidywanym zastosowaniem mielenia całych ziaren palonej kawy. Jeśli przed upływem roku młynek popsuje się, prosimy
o kontakt na adres e-mail [email protected] lub telefon pod numer 425-641-1245. Odpowiedzi na pytania dotyczące
gwarancji, pomocy lub rozwiązywania problemów, należy szukać na stronie www.baratza.com.
INFORMACJE DOTYCZĄCE GWARANCJI MIĘDZYNARODOWEJ
W przypadku wszystkich pozostałych państw innych niż Stany Zjednoczone i Kanada gwarancję, wsparcie oraz serwis
zapewnia detalista u którego zakupiłeś urządzenie. Jeśli zakupiłeś młynek od sprzedawcy spoza kraju, w którym mieszkasz,
możesz ponieść wszelkie koszty wysyłki młynka. Możliwe, że będziesz musiał zapłacić za usługę.
DOWÓD ZAKUPU I REJESTRACJA PRODUKTU
Młynek można zarejestrować na stronie www.baratza.com/register-your-grinder. Zarejestrowanie produktu pozwoli nam
na skontaktowanie się z Państwem w przypadku konieczności przesłania informacji dotyczących bezpieczeństwa oraz na
przyjęcie reklamacji zgodnie z przepisami o bezpieczeństwie produktów konsumenckich. Numer seryjny znajduje się na
spodzie młynka. Prosimy o zachowanie paragonu przedstawiającego datę zakupu.
NAPRAWA I PYTANIA
Części i informacje: www.baratza.com
Przewodniki rozwiązywania problemów: www.youtube.com/user/Baratzallc1
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13

Baratza Sette 270 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi