6
U¿ywane czajniki lub garnki powinny mieæ
rednicê dna równ¹ lub nieco wiêksz¹ ni¿
strefa gotowania.
Nale¿y u¿ywaæ tylko garnków i patelni z
p³askim dnem.
Podczas gotowania nale¿y, w miarê
mo¿liwoci, przykrywaæ garnki.
Do gotowania jarzyn, ziemniaków, itp u¿ywaæ
ma³o wody, aby skróciæ czas gotowania
Korzystanie z szybkowaru daje dalsze
oszczêdnoci energii i skrócenie czasu
gotowania.
1. Opakowanie
Materia³ z opakowania nadaje siê w 100 % na
surowce wtórne i jest oznakowany symbolem
surowców wtórnych ( ).
2. Urz¹dzenie
Urz¹dzenie zosta³o wyprodukowane z
materia³ów nadaj¹cych siê na surowce
wtórne. Nale¿y je z³omowaæ w sposób
odpowiedzialny oraz zgodnie z lokalnymi
przepisami usuwania odpadów. Odci¹æ
przewody zasilaj¹ce tak, aby nie mo¿na by³o
ponownie pod³¹czyæ urz¹dzenia.
Deklaracja zgodnoci CE
P³yta kuchenna jest zaprojektowana tak, i¿
mo¿e stykaæ siê z artyku³ami ¿ywnociowymi
i jest zgodna z Dyrektyw¹ 89/109/EEC.
Urz¹dzenia s¹ przeznaczone wy³¹cznie do
u¿ytku domowego; s³u¿¹ wy³¹cznie do
gotowania i pieczenia. Wszelkie inne
zastosowania (np. ogrzewanie pomieszczeñ)
s¹ niew³aciwe i w nastêpstwie tego
niebezpieczne.
Urz¹dzenia niniejsze zosta³y
zaprojektowane, wytworzone i przeznaczone
do sprzeda¿y zgodnie z:
- Wymogami bezpieczeñstwa z Dyrektywy
Niskie napiêcie 73/23/EEC.
- Wymaganiami dyrektywy EMC- 89/336/
EEC w zakresie zabezpieczeñ.
- Wymagañ Dyrektywy 93/68/EEC.
- Urz¹dzenie mieci siê w klasie Y
kategorii zabezpieczenia
przeciwpo¿arowego.
Przed przyst¹pieniem do czyszczenia i
konserwacji urz¹dzenia, nale¿y go od³¹czyæ
od zasilania elektrycznego.
Dzieci nie mog¹ mieæ dostêpu do urz¹dzeñ,
gdy s¹ u¿ywane.
Urz¹dzenia musz¹ byæ regulowane b¹d
naprawiane wy³¹cznie przez
wykwalifikowanego technika.
Nale¿y zatroszczyæ siê o to, aby przewody
elektryczne innych urz¹dzeñ, znajduj¹cych
siê blisko p³yty kuchennej, nie styka³y siê z jej
gor¹cymi czêciami.
Nie w³¹czaæ p³yt grzewczych/stref
gotowania, je¿eli nie s¹ ustawione na nich
garnki.
P³yta kuchenna jest wyposa¿ona w p³yty
grzewcze/ strefy gotowania, o ró¿nych
rozmiarach. U¿ywaæ takich garnków, których
rednica dna jest taka sama lub nieco wiêksza
ni¿ rednica p³yty grzewczej/strefy gotowania.
Aby nie uszkodziæ szklano-ceramicznej
p³yty, nie nale¿y u¿ywaæ:
- Garnków ze spodami, które nie s¹
ca³kowicie p³askie.
- Metalowych garnków z emaliowanym
spodem.
Nie u¿ywaæ p³yty kuchennej jako powierzchni
roboczej lub wsporczej.
Nie pozostawiaæ p³yty kuchennej bez
nadzoru podczas sma¿enia, poniewa¿
istnieje ryzyko po¿aru.
Je¿eli p³yta ceramiczna prze³amie siê lub
pêknie z powodu gwa³townego uderzenia
(spadaj¹ce przedmioty, itp.), nie nale¿y jej
u¿ywaæ i niezw³ocznie wezwaæ Serwis.
Na gor¹cych strefach gotowania nie nale¿y
k³aæ jedzenia zapakowanego w foliê
aluminiow¹, plastikowych pojemników lub
szmatek.
Nie nale¿y ci¹gn¹æ garnków po p³ycie
ceramicznej, gdy¿ istnieje ryzyko
porysowania p³yty.
Nie dopuszczaæ do wysypywana siê na p³ytê
kuchenn¹ cukru lub podobnych substancji.
W razie koniecznoci, nale¿y niezwlocznie
wyczyciæ p³ytê kuchenn¹, wed³ug instrukcji
czyszczenia i konserwacji, podanych
w niniejszym podrêczniku.
PORADY ODNONIE OSZCZÊDNOCI ENERGII
OK!
NIE!
OCHRONA RODOWISKA
RODKI OSTRO¯NOCI I WSKAZÓWKI OGÓLNE
1pl58923.fm5 Page 6 Wednesday, May 15, 2002 4:45 PM