145
POL
RHB-2920-E, RHB-2925-E
• Do pracy z maksymalną intensywnością (podczas przerabiania twardych
produktów lub w końcowym stadium ubijania) naciśnij i przytrzymaj
przycisk trybu turbo.
Nie zanurzaj w przerabianych produktach miejsca połączenia nasadki z blokiem
silnika elektrycznego.
•
Mięso przed rozdrobnieniem należy rozmrozić, oddzielić od kości, usunąć
błony i pociąć w kostkę o wielkości 1-1,5 cm.
• Przed przerabianiem owoców i jagód należy je przekroić i wydrylować.
• Nie używaj blendera do przygotowywania puree z ziemniaków.
•
Przed zmieszaniem gorących produktów zdejmij naczynie z płyty. Daj
produktom wystygnąć, nie mieszaj produktów lub płynów przy tempera-
turze, wyższej niż 80°C. Kawałki produktów mogą bryzgać, dlatego nale-
ży zachować szczególną ostrożność: zaczynaj przerabianie produktów z
minimalną prędkością.
Nie używaj urządzenia do rozdrabniania kawy, lodu, cukru, kasz, bobu i innych
szczególnie twardych produktów.
Podczas pracy z nasadką-blenderem lub nasadką do przygotowywania przecie-
rów nie używaj do tego misy rozdrabniacza. Oś na dnie misy może uszkodzić
nasadkę.
Użycie nasadki-blendera / nasadki do przygotowywania przecierów
(dla RHB-2925-E)
1. Włóż składniki do odpowiedniego naczynia.
2. Jednocześnie naciśnij i przytrzymuj dwa przyciski na bloku silnika elek-
trycznego. Szczelnie połącz nasadkę-blender / nasadkę do przygotowy-
wania przecierów z blokiem silnika elektrycznego do oporu.
3.
Podłącz urządzenie do sieci elektrycznej. Ustaw regulator prędkości w
niezbędnym położeniu:
4. Przytrzymując naczynie z przerabianymi produktami, zanurz w nim nóż
blendera / nasadki do przygotowywania przecierów, a następnie naciśnij
i przytrzymaj przycisk włączenia. W razie potrzeby przerabiania surowych
warzyw, owoców lub innych twardych składników zwiększ prędkość, obra-
cając regulator lub naciśnij i przytrzymuj przycisk trybu turbo.
5. W procesie przerabiania mieszaj produkty, przemieszczając blender doo-
koła zgodnie z ruchem wskazówek zegara oraz do góry i do dołu.
6. Po zakończeniu pracy odłącz urządzenie od sieci elektrycznej. Jednocześ-
nie naciskając i przytrzymując dwa przyciski na bloku silnika elektrycz-
nego, odłącz nasadkę, nie używając siły.
7. Oczyść urządzenie zgodnie z tabelą A1.
Użycie miksera (dla RHB-2925-E)
1. Włóż składniki do odpowiedniego naczynia.
2. Włóż nasadkę-trzepaczkę do mechanizmu łączącego do prztyknięcia.
3.
Jednocześnie naciśnij i przytrzymuj oba przyciski ustalenia nasadek. Szczel-
nie połącz nasadkę-trzepaczkę z blokiem silnika elektrycznego do oporu.
4.
Podłącz urządzenie do sieci elektrycznej. Obróć regulator prędkości w
kierunku przeciwnym z ruchem wskazówek zegara do kreski 1 (prędkość
minimalna).
Trzymając naczynie z przerabianymi produktami, zanurz w nim trzepaczkę,
a następnie naciśnij i przytrzymaj przycisk włączenia. W razie konieczności
zwiększenia prędkości ubijania obróć regulator prędkości zgodnie z kie-
runkiem ruchu wskazówek zegara (od 1 do 5). W celu uzyskania maksymal-
nej intensywności ubijania naciśnij i przytrzymaj przycisk trybu turbo.
5.
W procesie pracy przemieszczaj trzepaczkę po obwodzie naczynia w
kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara.
6. Po zakończeniu pracy odłącz urządzenie od sieci elektrycznej. Jednocześ-
nie naciśnij i przytrzymuj przyciski ustalenia nasadek i odłącz nasadkę
trzepaczkę, nie używając siły.
7. Oczyść urządzenie zgodnie z tabelą A1.
Użycie rozdrabniacza
1. Postaw misę rozdrabniacza na równej, twardej, poziomej powierzchni.
2. Załóż nóż w kształcie litery S na oś na dnie misy robota. Zachowaj ostroż-
ność, ostrza są bardzo ostre! Trzymaj nóż za plastikową tuleję.
3.
Włóż produkty do misy nie wyżej niż do kreski, oznaczającej poziom
maksymalny. Kieruj się ogólnymi zasadami pracy z urządzeniem.
4.
Załóż pokrywę na misę robota tak, aby krzyżak na tulei noża trał do
wpustów w środku pokrywy. Następnie połącz występy na obwodzie po-
krywy z wpustami w krawędziach misy. Nie używając siły, przyciśnij po-
krywę i obróć ją zgodnie z ruchem wskazówek zegara do prztyknięcia.
5.
Jednocześnie naciśnij i przytrzymaj oba przyciski ustalania nasadek i włóż
blok silnika elektrycznego do gniazda w pokrywie misy.
6.
Podłącz urządzenie do sieci elektrycznej. Ustaw regulator prędkości w
niezbędnym położeniu: im twardsze są produkty, tym większa prędkość
ich przerabiania. Zwiększenie prędkości następuje po obróceniu regula-
tora w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara.
7. Przytrzymując misę jedną ręką, naciśnij i przytrzymuj przycisk włączenia lub
trybu turbo. Używaj trybu turbo do rozdrabniania mięsa i twardych produktów.
8. Po zakończeniu pracy odłącz urządzenie od sieci elektrycznej. Jednocześ-
nie naciśnij i przytrzymaj przyciski ustalenia nasadek i odłącz blok silni-
ka elektrycznego.