108
• Mięso przed rozdrobnieniem należy rozmrozić, oddzielić od kości, usunąć błony i
pokroić w kostkę o wielkości 1-1,5 cm.
• Przed przerobem owoców i jagód poprzekrawaj je i wyjmij pestki.
• Nie używaj blendera do przygotowania puree z ziemniaków.
• Przed zmieszaniem gorących produktów zdejmij naczynie z płyty. Daj produktom
wystygnąć, nie mieszaj produktów lub płynów przy temperaturze wyższej niż 80°C.
Zaczynaj przerabianie na minimalnej prędkości.
Kawałki produktów mogą bryzgać, dlatego należy zachować szczególną ostrożność—
zaczynaj przerabianie produktów na małej prędkości. Nie używaj urządzenia do roz-
drabniania kawy, lodu, cukru, kasz, bobu i innych szczególnie twardych produktów.
Podczas pracy s nasadką-blenderem i nasadką-trzepaczką nie używaj jako naczynia
misy rozdrabniacza. Oś na dnie misy może uszkodzić nasadkę. Używaj dzbanka do
miksowania.
Użycie blendera
1. Włóż składniki do dzbanka lub innego naczynia.
2. Szczelnie połącz nasadkę-blender z blokiem silnika elektrycznego i obróć w kie-
runku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara do oporu.
3.
Podłącz urządzenie do sieci elektrycznej. Ustaw regulator prędkości w niezbędnym
położeniu.
4. Trzymając pojemnik z przerabianymi produktami, zanurz do niego nóż blendera,
a następnie naciśnij i przytrzymuj przycisk włączenia. Podczas przerabiania suro-
wych warzyw, owoców lub innych twardych składników, zwiększ prędkość, obra-
cając regulator lub naciśnij i przytrzymuj przycisk trybu turbo.
5.
W procesie przerabiania mieszaj produkty, przemieszczając blender dookoła zgod-
nie z ruchem wskazówek zegara oraz do góry i do dołu.
6.
Po zakończeniu pracy odłącz urządzenie od sieci elektrycznej. Odłącz nasadkę,
obracając ją zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Oczyść urządzenie zgodnie z
zaleceniami rozdziału „Obsługa urządzenia”.
Użycie miksera
1. Włóż składniki do dzbanka lub innego naczynia.
2. Wstaw nasadkę-trzepaczkę do mechanizmu łączącego do prztyknięcia.
3. Szczelnie połącz nasadkę-trzepaczkę z blokiem silnika elektrycznego i obróć w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara do oporu.
4. Podłącz urządzenie do sieci elektrycznej. Obróć regulator prędkości zgodnie do
ruchu wskazówek zegara do kreski 1 (prędkość minimalna).
5. Trzymając pojemnik z przerabianymi produktami, zanurz w nim trzepaczkę, a na-
stępnie naciśnij i przytrzymuj przycisk włączenia. W razie konieczności zwiększe-
nia prędkości ubijania obróć regulator prędkości w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara (od 1 do 5). W celu uzyskania maksymalnej intensywności
ubijania naciśnij i przytrzymuj przycisk trybu TURBO.
6.
W procesie pracy przemieszczaj trzepaczkę po obwodzie naczynia w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek zegara.
7. Po zakończeniu pracy odłącz urządzenie od sieci elektrycznej. Odłącz nasadkę z
mechanizmem łączącym, obracając ją zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek
zegara. Oczyść urządzenie zgodnie z zaleceniami rozdziału „Obsługa urządzenia”.
Użycie rozdrabniacza
1. Postaw rozdrabniacz na równej, twardej, poziomej powierzchni.
2.
Załóż nóż rozdrabniacza na oś na dnie misy. Zachowaj ostrożność, ostrza są bardzo
ostre! Trzymaj nóż za plastikową tuleję.
3. Włóż produkty do misy nie wyżej niż do kreski oznaczającej poziom maksymalny
(500 ml). Kieruj się „Ogólnymi zasadami pracy z urządzeniem”.
4. Załóż pokrywę rozdrabniacza, łącząc występy na bokach pokrywy z wpustami w
krawędziach misy. Nie używając siły, przyciśnij pokrywę i obróć ją zgodnie z ruchem
wskazówek zegara do oporu.
5. Podłącz blok silnika elektrycznego do gniazda mocowania bloku do prztyknięcia.
6.
Podłącz urządzenie do sieci elektrycznej. Ustaw regulator prędkości w niezbędnym
położeniu: im twardsze są produkty, tym większa prędkość ich obróbki.
7. Przytrzymując misę jedną ręką, naciśnij i przytrzymaj przycisk włączenia lub TUR-
BO. Używaj szybkościowego trybu TURBO do rozdrabniania mięsa i twardych
produktów. Dopuszczalny czas ciągłej pracy pod obciążeniem — nie więcej niż 1
minuta.
8.
Po zakończeniu pracy odłącz urządzenie od sieci zasilającej. Naciśnij przycisk
odłączenia nasadek na bloku silnika elektrycznego i zdejmij go. Obróć pokrywę w
kierunku przeciwnym z ruchem wskazówek zegara. Wyjmij nóż rozdrabniacza,
trzymając go za plastikową tuleję.
9. Oczyść nóż.
III. OBSŁUGA URZĄDZENIA
1. Blok silniku elektrycznego wycieraj miękką wilgotną ściereczką.
ZABRONIONE JEST umieszczanie bloku silnika elektrycznego pod wodą bieżącą lub
zanurzanie go w wodzie.
2.
Części zdejmowane myj ciepłą wodą z odrobiną płynu do mycia naczyń po każdym
użyciu. Powierzchnie i części metalowe dobrze domywają się, i odzyskują blask po