20
PL
Programy
Program PIEKARNIK DO WYPIEKU CIAST
Temperatura: dowolna od 50°C do Max.
Włącza się tylny element grzejny oraz wentylator,
zapewniając delikatne i równomierne ciepło wewnątrz
piekarnika.
Ta funkcja jest przeznaczona do pieczenia delikatnych
potraw, w szczególności ciast drożdżowych i niektórych
potraw „mignon” na 3 poziomach jednocześnie.
Niektóre przykłady: ptysie, herbatniki słodkie i słone,
ciasteczka ze słonego ciasta francuskiego, biszkopt
zawijany i małe kawałki zapiekanych jarzyn, itp… .
Tradycyjny
Temperatura: dowolna od 50°C do maks.
W tej pozycji włączają się dwa elementy grzejne: dolny
i górny. Jest to klasyczny piekarnik babuni, jednak
z udoskonaleniami w postaci wyjątkowego poziomu
rozkładu ciepła i ograniczenia zużycia energii. Piekarnik
statyczny pozostaje niezastąpiony w przypadkach,
kiedy trzeba przygotować dania składające się z
dwóch lub więcej elementów, jak na przykład: kapusta
z żeberkami, wędzony dorsz po hiszpańsku, sztokfi sz
po ankońsku, pierś cielęca z ryżem, itp. Doskonałe
rezultaty uzyskuje się przygotowując w ten sposób
dania na bazie wołowiny lub cielęciny, takie jak: mięsa
duszone, potrawki, gulasze, dziczyzna, udziec i comber
wieprzowy, itp., które wymagają wolnego gotowania
oraz ciągłego dodawania płynów. Pozostaje też
najlepszym systemem do pieczenia ciast, owoców i
potraw przykrywanych podczas pieczenia w piekarniku.
Podczas pieczenia w piekarniku statycznym zaleca
się korzystanie tylko z jednego poziomu, ponieważ
użycie ich większej liczby powoduje niewłaściwy
rozkład temperatury. Wykorzystując różne poziomy,
jakie są do dyspozycji, można równomiernie podzielić
ciepło pomiędzy górną i dolną część piekarnika. Jeśli
pieczenie wymaga większej ilości ciepła od spodu lub
z góry, wówczas należy wybrać odpowiednio dolny lub
górny poziom.
Piekarnik z wentylacją
Temperatura: dowolna od 50°C do maks.
Uruchamiają się elementy grzejne i zaczyna pracować
wentylator. Ponieważ ciepło jest stałe i równomierne w
całym piekarniku, powietrze piecze i rumieni potrawę w
jednakowy sposób w każdym jej punkcie. Można piec
jednocześnie różne potrawy, ale pod warunkiem, że
będą one wymagały podobnej temperatury pieczenia.
Jednocześnie można korzystać z maksymalnie dwóch
poziomów, zgodnie z uwagami zawartymi w rozdziale
„Pieczenie na kilku poziomach jednocześnie”.
Funkcja ta jest szczególnie wskazana w przypadku
dań, które wymagają zapiekania lub dosyć długiego
pieczenia, na przykład: lasagne, makaron zapiekany,
pieczony kurczak i pieczone ziemniaki, itp. Znaczne
korzyści uzyskuje się ponadto podczas pieczenia mięsa,
ponieważ lepszy rozkład temperatury pozwala na
zastosowanie niższych temperatur, które zmniejszają
parowanie, powodując, że mięso jest bardziej miękkie
i mniej traci na wadze. Pieczenie z wentylacją jest
szczególnie przydatne przy pieczeniu ryb, które mogą
być przyrządzane z minimaln
ą ilością dodatków
przyprawowych, dzięki czemu ich wygląd i smak
pozostaje niezmieniony.
Desery: dobre wyniki otrzymuje się przy pieczeniu ciast
drożdżowych.
Funkcja „wentylacji” może być również stosowana do
szybkiego rozmrażania białego i czerwonego mięsa
oraz chleba, przy temperaturze ustawionej na 80°C. Aby
rozmrozić bardziej delikatne potrawy, można ustawić
temperaturę na 60°C lub zastosować jedynie funkcję
termoobiegu z zimnym powietrzem, ustawiając pokrętło
termostatu na 0°C.
Program PIEKARNIK GÓRNY
Temperatura: dowolna od 50°C do maks.
Uruchamiany jest górny element grzejny.
Ta funkcja może być stosowana do dokończenia
pieczenia.
Program GRILL
Temperatura: dowolna od 50°C do maks.
Włącza się górny element grzejny oraz rożen.
Dość wysoka temperatura skierowana bezpośrednio na
grill umożliwia bardzo szybkie opiekanie powierzchni
mięs, co zapobiega utracie soków, dzięki czemu mięso
jest bardziej miękkie. Pieczenie w trybie grilla jest
szczególnie zalecane do tych dań, które wymagają
wysokich temperatur na powierzchni: steków cielęcych i
wołowych, antrykotu, polędwicy, hamburgerów, itp.
Podczas pieczenia drzwi piekarnika powinny być
półotwarte, z wyjątkiem pieczenia z wykorzystaniem
rożna
.
Niektóre przykłady użytkowania podane są w rozdziale
„Praktyczne porady dotyczące pieczenia”.
Program GRILL Z WENTYLACJĄ
Temperatura: dowolna od 50°C do 200°C.
Włącza się środkowy górny element grzejny
oraz wentylator. Łączy wymuszoną cyrkulację
powietrza wewnątrz piekarnika z jednokierunkowym
promieniowaniem cieplnym. Zapobiega to przypalaniu
powierzchni potraw, umożliwiając właściwą penetrację
ciepła. Doskonałe wyniki uzyskuje się wykorzystując
grill z wentylacją do przygotowania szaszłyków z
różnych mięs i warzyw, kiełbasek, żeberek, kotlecików
jagnięcych, kurczaka „alla diavola”, przepiórek z
szałwią, fi letów wieprzowych, itp.
Jeśli chodzi o ryby, grill z wentylacją jest najlepszym