Philips HR7638/80, HR7638, HR7638/16, HR7638/60 Instrukcja obsługi

  • Cześć! Jestem chatbotem AI, który pomoże Ci z Philips HR7638/80 Instrukcja obsługi. Zapoznałem się już z dokumentem i mogę pomóc w prosty i zrozumiały sposób.
POLSKI 21
Malakser: części i akcesoria
A) Regulator prędkości obrotów
B) Część silnikowa
C) Wbudowany zamek bezpieczeństwa
D) Miska
E) Nakrętka (musi być zamontowana, by można
było używać miski malaksera)
F) Uchwyt na akcesoria
G) Blender
H) Wypustka pokrywki (uruchamia i wyłącza
zamek bezpieczeństwa)
I) Pokrywka miski malaksera
J) Lej wsypowy
K) Popychacz
L) Pokrywka blendera
M) Osłona pokrywki ze schowkiem
N) Nakładka krojąca na plastry średniej grubości
O) Nakładka drobno ścierająca
P) Nakładka średnio ścierająca
Q) Uchwyt nakładki
R) Ostrze (z ochronną osłonką)
S) Mieszak
T) Tarcza emulgująca
U) Łopatka
Wstęp
Urządzenie to zostało wyposażone w
automatyczny termiczny system odcinający
dopływ prądu. W przypadku przegrzania system
ten automatycznie odcina dopływ prądu do
urządzenia.
Jeśli urządzenie nagle się zatrzyma:
1 Wyjmij wtyczkę z gniazdka ściennego.
2 Wciśnij przycisk "PULSE / 0".
3 Odczekaj 60 minut, aż urządzenie
ostygnie.
4 Włóż wtyczkę do gniazdka ściennego.
5 Włącz ponownie urządzenie.
Skontaktuj się ze sklepem lub punktem
serwisowym firmy Philips, jeśli automatyczny
termiczny system odcinający dopływ prądu będzie
włączać się zbyt często.
UWAGA: W celu uniknięcia niebezpiecznych
sytuacji spowodowanych przypadkowym
włączeniem systemu odcinającego dopływ prądu
urządzenie to nie może być podłączone do
wyłącznika czasowego.
Ważne
Zanim po raz pierwszy skorzystasz z
malaksera, przeczytaj instrukcję obsługi i
zapoznaj się z poniższymi rysunkami.
Zachowaj tę instrukcję na przyszłość.
Zanim podłączysz urządzenie, sprawdź, czy
napięcie wskazane na urządzeniu odpowiada
lokalnemu napięciu sieciowemu (110-127V lub
220- 240V).
POLSKI22
Nigdy nie używaj akcesoriów ani części
zamiennych innych producentów lub takich,
których nie zaleca firma Philips. Używanie
takich akcesoriów lub części zamiennych
spowoduje unieważnienie gwarancji.
Nie używaj urządzenia, jeśli przewód
zasilający, wtyczka lub inne części są
uszkodzone.
Jeśli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu,
musi zostać wymieniony w autoryzowanym
punkcie serwisowym firmy Philips, co pozwoli
uniknąć ewentualnego niebezpieczeństwa.
Przed pierwszym użyciem umyj wszystkie
części urządzenia stykające się z żywnością.
Nie przekraczaj maksymalnej ilości
produktów ani czasu ich obróbki podanych w
tabeli.
Nie przekraczaj maksymalnej ilości wskazanej
na misce lub dzbanku blendera, tzn. nie
napełniaj ich powyżej górnego oznaczenia.
Natychmiast po zakończeniu pracy wyłącz
urządzenie z gniazdka ściennego.
Gdy urządzenie jest włączone, nigdy nie
wkładaj palców ani przedmiotów (np. łopatki)
do leja wsypowego w celu popchnięcia
produktów. W tym celu używaj wyłącznie
popychacza.
Zawsze wyłączaj urządzenie z sieci przed
włożeniem palców albo jakiegoś przedmiotu
(np. łopatki) do blendera.
Przechowuj urządzenie w miejscu
niedostępnym dla dzieci.
Nie pozostawiaj włączonego urządzenia bez
nadzoru.
Nigdy nie wyłączaj urządzenia przez
przekręcenie pokrywy. Wyłączaj je, wciskając
przycisk "PULSE / 0".
Wyłączaj urządzenie przez odłączeniem
każdej nakładki.
Nigdy nie zanurzaj części silnikowej
urządzenia w wodzie ani innym płynie. Nie
spłukuj jej bieżącą wodą. Do czyszczenia
części silnikowej używaj wyłącznie wilgotnej
ściereczki.
Podczas właściwego montowania dzbanka
blendera, miski, zatyczki usłyszysz
charakterystyczne kliknięcie.
Tarczę emulgującą, ostrze i mieszaki należy
umieszczać w uchwycie na akcesoria, który
znajduje się w misce.
Przed każdym użyciem zdejmuj z ostrza
osłonkę ochronną.
Nie dotykaj OSTRYCH krawędzi, zwłaszcza
gdy urządzenie jest podłączone do sieci.
Jeśli ostrze zablokuje się, wyłącz urządzenie
zanim usuniesz składniki, które zablokowały
ostrze.
Odczekaj, aż gorące składniki ostygną, zanim
poddasz je dalszej obróbce (maksymalna
temperatura 80cC/175cF).
Jeśli poddajesz obróbce płynny składnik, który
może się pienić, nie wlewaj do blendera
więcej niż 1 litr płynu. W ten sposób
unikniesz rozchlapywania.
Poziom hałasu: L= 83 dB(A)
POLSKI 23
Zwróć uwagę na fakt, że gdy zarówno blender,
jaki miska są prawidłowo zamontowane, tylko
blender będzie działać.
Użycie urządzenia
Miska
Jeśli chcesz korzystać z miski, zdejmij blender
z otworu montażowego i zkryj otwór za
pomocą zatyczki. Wszystkie funkcje, które
wymagają użycia miski będą działać, o ile z
urządzenia zostanie zdjęty blender.
C
1 Zamontuj miskę na malakserze,
przekręcając uchwyt w kierunku
wskazanym strzałką, aż usłyszysz
charakterystyczne kliknięcie.
C
2 Umieść pokrywkę na misce. Przekręć
pokrywkę w kierunku wskazanym przez
strzałkę, aż usłyszysz charakterystyczne
kliknięcie (wymaga to użycia nieco siły).
Wbudowany zamek bezpieczeństwa
B
Zarówno część silnikowa, jak i pokrywka zostały
oznakowane. Urządzenie zadziała tylko wtedy,
gdy strzałka na części silnikowej znajdzie się
dokładnie naprzeciw oznaczenia na pokrywce.
C
1 Upewnij się, czy oznaczenie na pokrywce i
strzałka na misce znajdują się dokładnie
naprzeciwko siebie. Część wystająca
pokrywki znajduje się teraz dokładnie nad
otworem w uchwycie.
1
2
CLICK
1
2
CLICK
CLICK
Lej wsypowy i popychacz
C
1 Lej wsypowy służy do dodawania płynnych
i stałych składników. Do popychania
stałych składników służy popychacz.
C
2 Można także używać popychacza jako
zatyczki w celu zapobieżenia wypadaniu
produktów z leja.
Ostrze
Ostrze służy do rozdrabniania, miksowania,
mieszania, ucierania i wyrabiania ciasta.
C
1 Ustaw miskę na części silnikowej.
C
2 Zdejmij ochronną osłonkę z ostrza.
Krawędzie ostrza są bardzo ostre. Nie dotykaj ich!
1
2
CLICK
POLSKI24
C
3 Umieść ostrze na uchwycie na akcesoria.
C
4 Włóż do miski uchwyt na akcesoria.
5 Włóż składniki do miski. Składniki pokrój
na kawałki o wymiarach ok. 3 cm x 3 cm.
Załóż pokrywkę na miskę.
C
6 Regulator obrotów umożliwia
dostosowanie prędkości urządzenia do
zamierzonych rezultatów.
B
ustawienie "PULSE / 0": działanie pulsacyjne oraz
wyłączenie urządzenia. Jeśli przycisk "PULSE / 0"
jest wciśnięty, urządzenie działa na najwyższych
obrotach. Po zwolnieniu przycisku, urządzenie
zatrzymuje się.
B
ustawienie 1: normalna prędkość obrotów
B
ustawienie 2: wysoka prędkość obrotów
Zalecane ustawienia znajdziesz w tableli. Obróbka
zajmuje od 1 do 60 sekund.
Porady
Urządzenie rozdrabnia bardzo szybko. Używaj
funkcji pulsacyjnej przez krótki czas, aby
zapobiec zbyt dużemu rozdrobnieniu
produktów.
Uważaj, by urządzenie nie działało zbyt długo
podczas rozdrabniania sera (żółtego).
Wówczas bowiem ser rozgrzewa się za
bardzo i zaczyna topić się i kleić.
Nie używaj ostrza do rozdrabniania bardzo
twardych składników, takich jak ziarna kawy,
gałka muszkatołowa czy kostki lodu. Ostrze
może się stępić.
Jeśli produkty przykleją się do ostrza lub do
ścianek miski:
1 Wyłącz urządzenie.
2 Zdejmij pokrywkę z miski.
3 Odklej produkty łopatką.
Nakładki
Krawędzie tnące nakładek są bardzo ostre. Nie
dotykaj ich!
Nigdy nie próbuj rozdrabniać wkładkami takich
twardych produktów, jak kostki lodu.
C
1 Włóż wybraną nakładkę na uchwyt.
C
2 Umieść uchwyt nakładki w uchwycie na
akcesoria, który znajduje się w misce.
3 Załóż pokrywkę na miskę.
1
2
CLICK
25POLSKI
C
4 Włóż składniki do leja wsypowego. Potnij
produkty na kostki, które zmieszczą się w
leju.
5 Aby osiągnąć najlepsze rezultaty, napełniaj
lej wsypowy równomiernie.
Jeśli masz do rozdrobnienia duże ilości
składników, poddawaj jednorazowo obróbce
małe porcje i opróżniaj miskę regularnie.
3 Wybierz odpowiednie ustawienie, by
uzykać najlepsze rezultaty. Zalecane
ustawienia znajdziesz w tabeli.
Obróbka zajmuje ok. 10 - 60 sekund.
C
4 Powoli i miarowo przyciskaj popychaczem
składniki w leju wsypowym.
C
5 Aby zdjąć nakładkę z uchwytu, weź w ręce
uchwyt; tylną częścią skierowaną do siebie.
Przyciśnij brzegi nakładki kciukami, tak
aby nakładka wypadła z uchwytu.
Mieszak
Mieszak może być używany do wyrabiania
gęstego ciasta na chleb lub pączki bądź do
miksowania rzadkiego ciasta i mas.
C
6 Umieść mieszak na uchwycie akcesoriów.
7 Włóż składniki do miski.
C
8 Zamknij miskę pokrywką.
C
9 Zamknij lej wsypowy popychaczem.
C
10 Wybierz odpowiednie ustawienie, by
uzyskać planowane rezulaty. Zalecane
ustawienia znajdziesz w tabeli.
Tarcza emulgująca
Dzięki tej tarczy możesz przygotować majonez,
bitą śmietanę, pianę z białek.
C
11 Załóż tarczę emulgującą na uchwyt na
akcesoria, który znajduje się w misce.
12 Włóż składniki do miski i załóż pokrywkę.
13 Wybierz odpowiednie ustawienie, by
uzyskać planowane rezulaty. Zalecane
ustawienia znajdziesz w tabeli.
1
2
CLICK
POLSKI26
Porady
Jeśli chcesz ubić pianę z białek, upewnij się, że
mają one temperaturę pokojową.
Wyjmij jajka z lodówki co najmniej pół godziny
przed ich użyciem.
Wszystkie składniki potrzebne do
przygotowania majonezu powinny mieć
temperaturę pokojową.
Olej można wlewać przez mały otworek w
popychaczu.
Jeśli masz zamiar ubić śmietanę, śmietana
powinna być wyjęta prosto z lodówki. Należy
przestrzegać wskazówek podanych w tabeli.
Śmietany nie można ubijać za długo.
Jeśli chcesz mieć większą kontrolę nad obróbką
składników, używaj funkcji pulsacyjnej.
Blender
Blender jest przeznaczony do:
- mieszania płynów, np. produktów mlecznych,
sosów, soków owocowych, zup, koktajli.
- miksowania miękkich składników, np. ciasta na
naleśniki lub majonezu.
- Ucierania gotowanych składników, np. potrawy
dla niemowląt.
C
14 Zdejmij zatyczkę.
1
2
C
15 Zamocuj blender w otworze
montażowym, przekręcając dzbanek
blendera w kierunku wskazanym strzałką
do momentu, gdy będzie dobrze
przykręcony.
Nie wywieraj zbyt dużego nacisku na uchwyt
blendera.
C
16 Włóż składniki do blendera.
17 Zakręć pokrywkę blendera.
18 Włącz urządzenie i zmiksuj składniki.
Regulator prędkości obrotów umożliwia
dostosowanie ustawień do planowanych
rezultatów. Zalecane ustawienia znajdziesz
w tabeli.
Porady
C
Wlewaj płynne składniki do dzbanka blendera
przez otwór w pokrywce.
Im dłużej urządzenie działa, tym drobniej będą
zmiksowane składniki.
Przed włożeniem do blendera, potnij produkty
na mniejsze kawałki. Jeśli chcesz zmiskować
duże ilości produktów, podziel je na małe
porcje, zamiast miksować wszystko na raz.
Jeśli masz wątpliwości co do wyboru
odpowiedniego ustawienia, zawsze wybieraj
najwyższe ustawienie (pozycja 2).
Jeśli składniki przykleją się do ścianek blendera:
1
2
CLICK
2
1
POLSKI 27
1 Wyłącz urządzenie i wyjmij wtyczkę z
gniazdka ściennego.
2 Zdejmij pokrywkę.
Nigdy nie zdejmuj pokrywki, kiedy urządzenie
jeszcze się nie zatrzymało.
3 Usuń składniki ze ścianek blendera za
pomocą łopatki.
Trzymaj łopotkę w bezpiecznej odległości od
ostrza noża (ok. 2 cm.)
Czyszczenie
Przed przystąpieniem do czyszczenia części
silnikowej zawsze wyłączaj urządzenie z sieci.
1 Wytrzyj część silnikową wilgotną
ściereczką. Nie zanurzaj części silnikowej
w wodzie ani jej nie spłukuj.
2 Zawsze bezpośrednio po zakończeniu
obróbki myj części, które kontaktują się z
żywnością. Myj je w gorącej wodzie z
płynem do mycia naczyń.
Miskę, pokrywkę, popychacz i inne akcesoria
można także myć w zmywarce.
Części te zostały poddane testowi wytrzymałości
na zmywanie w zmywarce, zgodnie z normą
DIN EN 12875.
Pokrywa ze schowkiem na nakładki i dzbanek
blendera nie są odporne na zmywanie w
zmywarce!
Umyj ostrożnie i starannie nóż, ostrze blendera i
nakładki. Krawędzie tnące są bardzo ostre!
Upewnij się, czy ostrze noża, ostrze blendera i
nakładki nie dotykają twardych przedmiotów.
Mogłoby to bowiem spowodować ich stępienie.
Niektóre składniki mogą powodować
przebarwienia na akcesoriach. Nie wpływa to
negatywnie na działanie tych akcesoriów. Po
pewnym czasie przebarwienia na ogół znikają
samoistnie.
Szybkie mycie blendera
C
1 Wlej letnią wodę (nie więcej niż 0,5 litra)
wraz z płynem do mycia naczyń do
dzbanka blendera.
2 Zamknij pokrywkę.
C
3 Włącz urządzenie na kilka minut, wciskając
przycisk "PULSE / 0". (Urządzenie
zatrzyma się, gdy zwolnisz przycisk.)
4 Odłącz dzbanek blendera i wypłucz czystą
wodą.
Ilości produktów i czas obróbki
POLSKI28
Przechowywanie
MicroStore
C
Załóż akcesoria (tarczę emulgującą, nóż,
mieszak, uchwyt nakładki) na uchwyt na
akcesoria i schowaj je w misce. Zawsze na
końcu chowaj uchwyt nakładek.
C
Dwie nakładki można przechowywać w
schowku w pokrywie miski, zgodnie z
ilustracją na wewnętrznej stronie pokrywy.
Nakładki trzeba wsunąć, nie wciskając, w
pokrywę.
C
Umieść pokrywę ze schowkiem na nakładki na
przezroczystej pokrywie miski.
Owiń przewód zasilający na szpuli z tyłu
urządzenia.
Gwarancja i serwis
Jeśli potrzebujesz informacji lub jeśli masz jakiś
problem skontaktuj się z Działem Obsługi Klienta
(numer telefonu znajdziesz w Karcie
Gwarancyjnej) lub też najbliższym punktem
serwisowym sprzętu AGD, autoryzowanym przez
firmę Philips (patrz: wykaz w Karcie
Gwarancyjnej).
Zastosowanie
Naleśniki, gofry
Potrawy
obtaczane
bułką tartą,
zapiekanki
Desery,
polewy
Przystrajanie
dań, surowe
warzywa, dania
z rzepy, ciasta,
dipy.
Sałatki
Przystrajanie
dań, zupy,
sosy, dania au
gratin
(zapiekanki)
Postępowanie
Najpierw wlej mleko do
blendera, następnie dodaj
suche składniki. Miksuj składniki
przez 1 minutę. W razie
potrzeby powtórz czynność
dwukrotnie.
Użyj suchego, chrupiącego
pieczywa.
Aby uzyskać lekki krem, użyj
miękkiego masła
Pokrój warzywa na kawałki,
które zmieszczą się do leja
wsypowego. Wypełnij lej
warzywami i rozdrabniaj je,
przyciskając lekko
popychaczem.
Napełnij lej wsypowy
warzywami i przyciskaj je lekko
popychaczem.
Użyj sera bez skórki i potnij go
na kawałki o wielkości ok. 3cm
x 3cm.
Ustaw
ienie
prędk
ości /
akces
oria
2 / P
2 / P
2 / P
2 / j
2 / k
2 / P /
g
2 / P
Maksy
malna
ilość
250ml
mleka
100g
300g
350g
350g
200g
Składniki i
rezultaty
obróbki
Rzadkie ciasto
(na naleśniki) -
ubijanie
Bułka tarta -
rozdrabnianie
Krem maślany
(creme au
beurre) -
ubijanie
Warzywa
(marchewka,
rzepa,
rzodkiewki) -
krojenie w
plastry
Warzywa
(marchewka,
pory, selery) -
krojenie w
plastry
Ser
(parmezan) -
ucieranie
POLSKI 29
Zastosowanie
Naleśniki,
gofry
Potrawy
obtaczane
bułką tartą,
zapiekanki
Desery,
polewy
Przystrajanie
dań, surowe
warzywa, dania
z rzepy, ciasta,
dipy.
Sałatki
Przystrajanie
dań, zupy,
sosy, dania au
gratin
(zapiekanki)
Postępowanie
Najpierw wlej mleko do
blendera, następnie dodaj
suche składniki. Miksuj składniki
przez 1 minutę. W razie
potrzeby powtórz czynność
dwukrotnie.
Użyj suchego, chrupiącego
pieczywa.
Aby uzyskać lekki krem, użyj
miękkiego masła
Pokrój warzywa na kawałki,
które zmieszczą się do leja
wsypowego. Wypełnij lej
warzywami i rozdrabniaj je,
przyciskając lekko
popychaczem.
Napełnij lej wsypowy
warzywami i przyciskaj je lekko
popychaczem.
Użyj sera bez skórki i potnij go
na kawałki o wielkości ok. 3cm
x 3cm.
Ustaw
ienie
prędk
ości /
akces
oria
2 / P
2 / P
2 / P
2 / j
2 / k
2 / P /
g
2 / P
Maksy
malna
ilość
250ml
mleka
100g
300g
350g
350g
200g
Składniki i
rezultaty
obróbki
Rzadkie ciasto
(na naleśniki) -
ubijanie
Bułka tarta -
rozdrabnianie
Krem maślany
(creme au
beurre) -
ubijanie
Warzywa
(marchewka,
rzepa,
rzodkiewki) -
krojenie w
plastry
Warzywa
(marchewka,
pory, selery) -
krojenie w
plastry
Ser
(parmezan) -
ucieranie
Zastosowanie
Naleśniki, gofry
Potrawy
obtaczane
bułką tartą,
zapiekanki
Desery,
polewy
Przystrajanie
dań, surowe
warzywa, dania
z rzepy, ciasta,
dipy.
Sałatki
Przystrajanie
dań, zupy, sosy,
dania au gratin
(zapiekanki)
Postępowanie
Najpierw wlej mleko do
blendera, następnie dodaj
suche składniki. Miksuj składniki
przez 1 minutę. W razie
potrzeby powtórz czynność
dwukrotnie.
Użyj suchego, chrupiącego
pieczywa.
Aby uzyskać lekki krem, użyj
miękkiego masła
Pokrój warzywa na kawałki,
które zmieszczą się do leja
wsypowego. Wypełnij lej
warzywami i rozdrabniaj je,
przyciskając lekko
popychaczem.
Napełnij lej wsypowy
warzywami i przyciskaj je
lekko popychaczem.
Użyj sera bez skórki i potnij
go na kawałki o wielkości ok.
3cm x 3cm.
Ustaw
ienie
prędk
ości /
akces
oria
2 / P
2 / P
2 / P
2 / j
2 / k
2 / P /
g
2 / P
Maksy
malna
ilość
250ml
mleka
100g
300g
350g
350g
200g
Składniki i
rezultaty
obróbki
Rzadkie ciasto
(na naleśniki) -
ubijanie
Bułka tarta -
rozdrabnianie
Krem maślany
(creme au
beurre) -
ubijanie
Warzywa
(marchewka,
rzepa,
rzodkiewki) -
krojenie w
plastry
Warzywa
(marchewka,
pory, selery) -
krojenie w
plastry
Ser
(parmezan) -
ucieranie
POLSKI30
Zastosowanie
Placek
drożdżowy
Pudding, suflet,
bezy
Puddingi,
potrawy dla
niemowląt
Przystrajanie
dań, dipy
Sosy, zupy,
przystrajanie
dań, masło
ziołowe
Soki owocowe
Postępowanie
Najpierw wymieszaj drożdże,
ciepłe mleko i cukier w osobnej
misce. Przełóż wszystkie
składniki do miski malaksera i
wyrabiaj ciasto, aż będzie
gładkie i nie będzie przyklejało
się do ścianek miski (około
minuty). Zostaw ciasto na 30
minut, by wyrosło.
Użyj jajek o temperaturze
pokojowej. Uwaga: weź co
najmniej 2 jajka.
Wskazówka: dodaj trochę soku
z cytryny, aby zapobiec
ciemnieniu owoców. Dodaj
trochę płynu, aby uzyskać
gładką masę.
Obierz czosnek. Zawsze
używaj funkcji pulsacyjnej, aby
uniknąć posiekania czosnku za
drobno. Weź co najmniej 150g
czosnku.
Przed posiekaniem umyj i osusz
zioła
Dodaj trochę wody lub innego
dowolnego płynu, by uzyskać
gładką konsystencję soku.
Ustaw
ienie
prędk
ości /
akces
oria
2 / {
2 / S
P / P
P / P
2/ P/ P
2 / D
Maksy
malna
ilość
300g
mąki
białka
z 4
jajek
500g
300g
Min.
75g.
500g
(łączn
a
ilość)
Składniki i
rezultaty
obróbki
Ciasto
(drożdżowe) -
wyrabianie
Piana z białek -
ubijanie
Owoce (np.
jabłka, banany)
- rozdrabnianie
/ ucieranie
Czosnek -
siekanie
Zioła (np.
pietruszka) -
siekanie
Soki (np.
papaja, arbuz,
gruszka) -
miksowanie
Zastosowanie
Sałatki,
przystrajanie
dań, sosy
barbecue
Stek tatarski,
hamburgery,
pulpety
Koktajle
mleczne
Różne ciastka.
Sałatki, chleb,
ciasto
migdałowe,
puddingi
Postępowanie
Wszystkie składniki muszą mieć
temperaturę pokojową. Uwaga:
weź co najmniej jedno duże
jajko, dwa małe jajka lub dwa
żółtka. Umieść jajko z odrobiną
octu winnego w misce i
stopniowo dodawaj olej po
kropelce.
Najpierw wyjmij ścięgna i kości.
Potnij mięso na kawałki o
wielkości ok. 3 cm. Jeśli chcesz
zemleć mięso grubiej, użyj
funkcji pulsacyjnej.
Utrzyj owoce (np. banany,
truskawki) z cukrem, mlekiem i
odrobiną lodów, zmiksuj
dokładnie.
Składniki muszą mieć
temperaturę pokojową. Mieszaj
miękkie masło z cukrem, aż
powstanie gładka i lekka masa.
Następnie dodaj mleko, jajka i
mąkę.
Użyj przycisku funkcji
pulsacyjnej, jeśli chcesz
posiekać orzechy grubiej, a
ustawienia 2, jeśli chcesz
posiekać drobniej.
Ustaw
ienie
prędk
ości /
akces
oria
1-2 /
S
2 / P /
P
2 / D
2 / P
2 / P /
P
Maksy
malna
ilość
3 jajka
300g
250ml
mleka
3 jajka
250g
Składniki i
rezultaty
obróbki
Majonez -
przygotowywa
nie
Mięso (chude)
- mielenie
Koktajle
mleczne -
miksowanie
Masy (do
ciast) -
miksowanie
Orzechy -
rozdrabnianie
POLSKI 31
Zastosowanie
Potrawy
smażone,
przystrajanie
dań
Potrawy
smażone,
przystrajanie
dań
Mięso mielone
Zupy, sosy
Przystrajanie
potraw, kremy,
mieszanki z
lodami.
Postępowanie
Obierz cebulę i pokrój ją na
ćwiartki. Uwaga: weź co
najmniej 100g cebuli. Zawsze
wciskaj kilkakrotnie przycisk
funkcji pulsacyjnej, aby nie
posiekać cebuli za drobno.
Obierz cebulę i potnij ją na
kawałki, które zmieszczą się do
leja wsypowego. Uwaga: weź
co najmniej 100g cebuli.
Najpierw usuń ścięgna i kości.
Potnij mięso na kawałki o
wielkości 3cm. Jeśli chcesz
zemleć mięso grubiej, użyj
funkcji pulsacyjnej.
Użyj gotowanych warzyw
Weź śmietanę prosto z
lodówki. Uwaga: użyj co
najmniej 125ml śmietany. Po
ok. 20 minutach bita śmietana
jest gotowa.
Ustaw
ienie
prędk
ości /
akces
oria
P / P
1 / g
2 / P /
P
2 / D
P/S
Maksy
malna
ilość
400g
300g
200g
500ml
350ml
Składniki i
rezultaty
obróbki
Cebula -
siekanie
Cebula -
krojenie w
plastry
Drób -
mielenie
Zupy -
miksowanie
Bita śmietana -
ubijanie
Przepisy
Zupa z brokułów (dla 4 osób)
h lub D
- 50g dojrzałego sera gouda
- 300g gotowanych brokułów
- woda, w której były gotowane brokuły
- 2 gotowane pokrojone ziemniaki
- 2 kostki rosołowe
- 2 łyżki stołowe nieubitej śmietany
- curry
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
B
Zetrzyj ser. Utrzyj brokuły z gotowanymi
ziemniakami i odrobiną wody pozostałej z
gotowania brokułów. Do masy i pozostałej wody
dodaj kostki rosołowe. Wszystko wlej do
pojemnika z miarką i dopełnij do 750 ml. Przelej
do rondla i zagotuj, ciągle mieszając. Dodaj ser i
dopraw curry, solą, pieprzem, gałką
muszkatołową, a następnie dodaj śmietanę.
Ciasto z owocami
P
- 450 g przepołowionych, pozbawionych pestek,
suszonych daktyli
- 200 g przepołowionych suszonych śliwek
- 650 g orzechów pekanowca
- 160 g rozdrobnionego orzecha kokosowego
- 300 g lukrowanych ananasów
- 1 puszka (400 g) słodzonego mleka
kondensowanego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
POLSKI32
B
Nasmarować tłuszczem dwie blaszki do pieczenia
o długości 20 cm i rozgrzać piekarnik do 135c C.
B
Włóż połówki daktyli i śliwek do misy i rozetrzyj je
przez 30 sekund z maksymalną prędkością. Po
czym opróżnij misę.
B
Włóż do misy orzechy pekanowca i posiekaj je
niezbyt drobno, korzystając z funkcji impulsowej.
Ponownie opróżnij misę.
B
Włóż do misy lukrowane ananasy i rozdrobnij je,
korzystając z funkcji impulsowej. Następnie
opróżnij misę.
B
Zmiksować daktyle, śliwki, orzeszki pecan, ananas
i wiórki kokosowe w dużej misce do miksowania.
B
Dodać mleko i wanilię do składników i miksować.
B
Rozłóż masę owocową na powierzchni płyt do
pieczenia i piecz ciasto przez 90 minut w
temperaturze135c
B
C.Ilość ciasta przewidzianą przepisem można
przygotować przy pomocy urządzenia
jednorazowo. Aby przygotować większe ilości
ciasta, urządzenie należy najpierw schłodzić, po
czym kontynuować pracę.
Zmiksowane ziemniaki
P
- 750g gotowanych ziemniaków
- około 250ml gorącego mleka (90cC)
- 1 łyżka stołowa masła
- sól
B
Najpierw utrzyj ziemniaki, następnie dodaj mleko,
sól i masło. Włącz ustawienie 1 na 30 sekund, by
ziemniaki nie stały się kleiste.
Majonez
S
- żółtka z 2 jajek lub 1 duże jajko
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka octu winnego
- 200ml oleju
B
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Włóż do miski tarczę emulgującą. Wbij żółtko
jajka (jajko), musztardę, ocet winny. Ustaw
prędkość 1 lub 2. Podczas mieszania stopniowo
wlewaj olej na tarczę przez lej wsypowy. Możesz
także dolewać olej przez otwór w popychaczu.
B
Przepis na sos tatarski: dodaj pietruszkę,
korniszony i jajko gotowane na twardo.
B
Przepis na sos koktajlowy: Do 100ml majonezu
dodaj 50ml świeżej śmietanki, odrobinę whisky,
3 łyżeczki od herbaty pasty pomidorowej i
odrobinę syropu imbirowego.
Koktajl mleczny
D
- 175ml mleka
- 10g cukru
- 1/2 banana lub ok. 65 innych świeżych owoców
- 50g lodów waniliowych.
B
Miksuj wszystkie składniki, aż koktail się spieni.
Pizza
{
- 400g mąki
- 40ml oleju
- 1/2 łyżeczki soli
33POLSKI
- 20g świeżych drożdży lub 1,5 paczki drożdży
suszonych
- ok. 240ml wody (25cC)
Sos:
- 300 ml przetartych pomidorów (z puszki)
- 1 łyżeczka włoskiej mieszanki ziołowej (suszonej
lub świeżej)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- cukier
- Składniki do ułożenia na sosie: oliwki, salami,
karczochy, pieczarki, anchovies, mozarella,
papryka, starty dojrzały ser oraz oliwa z oliwek
do smaku.
B
Zamontuj metalowe ostrze w misce. Umieść
wszystkie składniki w misce. Nastaw obroty na
pozycję 2 i mieszaj przez 1 minutę, aż uformuje
się gładka kula. Przytrzymuj urządzenie, by nie
przesuwało się po powierzchni blatu. Przełóż
ciasto do innego pojemnika. Pozostaw do
wyrośnięcia, przykryte wilgotną ściereczką, na
30 minut.
B
Metalowym ostrzem posiekaj cebulę i czosnek.
Podsmaż, aż będą szkliste.
B
Dodaj przetarte pomidory, zioła, podgrzewaj sos
przez około 10 minut.
B
Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Odczekaj, aż
sos ostygnie.
B
Rozgrzej piekarnik do 250 cC.
B
Na powierzchni posypanej uprzednio mąką
rozwałkuj ciasto na dwa okrągłe blaty. Ułóż je na
natłuszczonej brytfannie. Polej sosem. Zostaw
wolne miejsce na brzegach pizzy. Ułóż dowolne
dodatki, zetrzyj trochę sera i pokrop oliwą.
B
Włóż do piecyka i piecz przez 12-15 minut.
Zapiekanka z ziemniaków i cukinii
Pgk
- 375g ziemniaków
- szczypta soli
- 1 cukinia (ok. 250g)
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- ok. 40g masła + masło do posmarowania
brytfanny
- 2 łyżeczki od herbaty ziół włoskich lub
prowansalskich
- 1 duże jajko
- 75ml bitej śmietany
- 75ml mleka
- pieprz
- 70g półdojrzałego sera
B
Obierz i umyj ziemniaki.
B
Załóż tarczę tnącą w plasterki na uchwyt
nakładki i umieść uchwyt w misce. Pokrój
ziemniaki i cukinię, używając ustawienia 1.
B
Gotuj pokrojone ziemniaki we wrzątku z
dodatkiem szczypty soli, aż będą prawie miękkie.
B
Przełóż plastry na durszlak i dobrze je odsącz.
B
Włóż 20g masła na patelnię, smaż połowę
pokrojonej cukinii przez 3 minuty, często
mieszając. Posyp plastry 1 łyżeczką od herbaty
ziół włoskich lub prowansalskich.
B
Odsącz usmażoną cukinię na ręczniku
papierowym.
POLSKI34
B
Posmaruj płytką brytfannę i przełóż w nią na
przemian pokrojone ziemniaki i cukinię. Plastry
układaj w ten sposób, by częściowo zachodziły na
siebie, tak jak dachówka.
B
Ubij jajko wraz ze śmietaną i mlekiem, używając
ustawienia 2. Dodaj sól i pieprz do smaku i wlej
tę mieszaninę na plastry ułożone w brytfannie.
B
Wymień tarczę tnącą na nakładkę ucierającą,
zetrzyj ser, używając ustawienia 2 i posyp nim
danie.
B
Ustaw brytfannę po środku gorącego piekarnika
(200cC) i zapiekaj danie przez około 15 minut.
Mus z łososia
PS
- 1 puszka łososia (220g)
- 2 opakowania żelatyny
- kilka łodyg szczypiorku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu cayenne
- pół łyżki soku z cytryny
- 125ml bitej śmietany
- 1 mała cebula
- rzeżucha do przybrania
B
Namocz żelatynę w dużej ilości wody.
B
Posiekaj szczypiorek i cebulę w malakserze,
używając funkcji pulsacyjnej.
B
Wyjmij ości i zdejmij skórę z łososia.
B
Dodaj sól, pieprz cayenne, sok z cytryny, łososia i
sos z puszki do posiekanego szczypiorku i cebuli.
Zmiksuj wszystkie składniki, używając ustawienia 2.
B
Przełóż masę do miski.
B
Zagotuj małą ilość wody i rozpuść w niej żelatynę.
B
Wmieszaj rozpuszczoną żelatynę w pastę z łososia.
B
Załóż tarczę emulgującą i ubij śmietanę,
przyciskając przycisk funkcji pulsacyjnej przez
około 15 sekund.
B
Drewnianą łyżką przełóż bitą śmietanę do pasty z
łososia.
B
Przełóż mus na talerz, przykryj i wstaw na kilka
godzin do lodówki.
B
Przybierz mus rzeżuchą.
Pasta na kanapki
P
- 2 małe marchewki w kawałkach
- 2-3 korniszony w kawałkach
- 75g kalafiora w kawałkach
- 75g selera w kawałkach
- świeże zielone zioła (pietruszka, koper,
estragon, łodygi selera w kawałkach)
- 100g majonezu
- 100g twarożku
- sól
- pieprz
B
Posiekaj drobno marchewkę, korniszony, kalafior,
zioła, łodygi selera i seler. Wymieszaj z
majonezem, twarożkiem i przypraw solą i
pieprzem do smaku.
POLSKI 35
Sałatka z czerwonej kapusty
P
- 1 mała czerwona kapusta
- 2 czerwone cebule
- 1 koper włoski
- 1 jabłko
- sok z jednej pomarańczy i 1 łyżka stołowa
czerwonego octu winnego
- 1 łyżka stołowa musztardy
B
Wymieszaj sok, musztardę i ocet winny. Pokrój
kapustę, cebulę, koper i jabłko, używając
ustawienia 1.
B
Połącz składniki w salaterce.
Biszkopt
P
- 4 jajka
- 30ml wody (35cC)
- szczypta soli
- 150g cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 150g przesianej mąki
- 3g proszku do pieczenia
B
Ubijaj jajka z wodą przez 2 minuty. Dodawaj
stopniowo cukier, cukier waniliowy i sól, mieszając
przez 1 minutę. Masa powinna ściekać z łyżki jak
gruba wstążka. Wmieszaj łopatką mąkę i proszek
do pieczenia. Piecz w piekarniku o temperaturze
ok. 170cC przez 30-35 minut.
B
Wskazówka: Możesz przełożyć biszkopt różnego
rodzaju kremem lub po prostu bitą śmietaną z
owocami.
Tzatziki
k
- 1 ogórek
- 200ml jogurtu
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- 1 łyżeczka drobno posiekanego kopru
- kilka listków mięty
B
Obierz i zetrzyj ogórek, używając ustawienia 1.
Przełóż starty ogórek na durszlak i odczekaj, aż
dobrze odcieknie.
B
Wymieszaj składniki, z wyjątkiem listków mięty, z
ogórkiem. Ostudź sałatkę, wstawiając ją na
godzinę w zamkniętym pojemniku do lodówki.
Przed podaniem przybierz listkami mięty.
1/128