BROWIN 800508 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

1
INSTRUKCJA OBSŁUGI
SOKOWNIK / PAROWAR 2 W 1
USER MANUAL
JUICE MAKER / STEAM COOKER 2 IN 1
BEDIENUNGSANLEITUNG
DAMPFENTSAFTER / DAMPFKOCHER 2 IN 1
NOTICE D’UTILISATION
KIT POUR OBTENIR DU JUS DE FRUIT
NAUDOJIMO INSTRUKCIJA
GARINĖ SULČIASPAUDĖ / GARPUODIS 2 IN 1
NÁVOD K OBSLUZE
PARNÍ ODŠŤAVŇOVAČ / PARNÍ HRNEC 2 V 1
РУКОВОДСТВО ПО ЭКСПЛУАТАЦИИ
СОКОВЫЖИМАЛКА / ПАРОВАР 2 В 1
INSTRUCȚIUNI DE UTILIZARE
SET PENTRU OBŢINEREA SUCULUI DIN FRUCTI
NÁVOD NA POUŽITIE
ODŠŤAVOVAČ / PARNÝ HRNIEC 2 V 1
ІНСТРУКЦІЯ ЕКСПЛУАТАЦІЇ
CОКАВИЦІСКАЛКА / ПАРОВАР 2 В 1
LIETOŠANAS PAMĀCĪBA INSTRUKTIONSMANUAL
SULU SPIEDE / TVAIKA KATLS 2 VIENĀ SAFTMAJA / ÅNGKOKARE 2 I 1
KASUTUSJUHEND
MAHLAVALMISTAMISE KOMPLEKTI
*zdjęcie poglądowe / pictorial photo
No 800508 / 800510 / 800512
2
─ INSTRUKCJA OBSŁUGI ─
SOKOWNIK / PAROWAR 2 W 1
Zestaw składa się z trzech nakładanych na siebie naczyń, pokrywki oraz wężyka
z zaciskiem. Sposób montażu przedstawiono na fotografii.
1. Naczynie na wodę
2. Naczynie do zbierania soku
3. Wężyk do zlewania soku
4. Pojemnik na owoce z dziurkowanym dnem
5. Pokrywa garnka
Naczynie nr 1 napełnić wodą do 2/3 wysokości. W naczyniu nr 4 umieśc umyte owoce przygotowane w
następujący sposób: owoce miękkie np. jagody, truskawki, maliny, porzeczki wsypać w całości nierozdrobnione.
Owoce twarde (jabłka, gruszki) powinny być pokrojone na kawałki o wymiarach mniejszych niż 3 cm. Powinno się
zachować wolną przestrzeń 1-2 cm od pokrywy naczynia w którym znajdują sowoce. Owoce zasypać cukrem w
ilości od 100 do 600 gramów (patrz tabela nr 1). Zestaw należy zakryć pokrywką i zamknąć zacisk na wężyku
(zaleca się zaczepić wężyk o ucho naczynia nr 2).
Tak przygotowany zestaw ustawić na źródle ciepła (kuchnia gazowa, elektryczna itp.) i doprowadzić powoli do
wrzenia. Pod wpływem podwyższonej temperatury i wytwarzającej się pary wodnej, z owoców zaczyna wydzielać się
sok i gromadzić w naczyniu nr 2. Gdy sok zaczyna szbierać, powinno sgo zlewać do odrębnego naczynia, aby
nie dostał się do wody.
Czas wymagany do uzyskania soku, liczony od momentu zagotowania się wody (pojawienia się pary w górnym
naczyniu) wynosi:
dla owoców miękkich (truskawki, maliny) - 20 - 30 minut;
owoców półtwardych (czarna porzeczka, borówka) - 30 - 40 minut;
owoców twardych (jabłka, gruszki) - 45 - 60 minut.
Tabela nr 1.
Poniższa tabela przedstawia przybliżone
czasy gotowania poszczególnych
rodzajów owoców, przybliżoną ilość cukru,
jaką należy dodać oraz ilości uzyskanego
soku.
Po około 15 minutach od chwili zagotowania się wody należy otworzyć zacisk na wężyku i zlewać gromadzący się
sok bezpośrednio do butelek lub słoików. Zaraz po ich napełnieniu należy je zakapslować lub zamknąć nakrętkami
typu twist-off. Wypełnione sokiem butelki (słoiki) wstawić następnie do garnka z wodą i pasteryzować w ciągu 30
minut (licząc od momentu zagotowania swody). Aby uzyskać sok o wysokiej jakości i długiej trwałości, ważne jest
by wszystkie czynności podczas jego przygotowywania wykonywane były z zachowaniem absolutnej czystości.
Do mycia elementów sokownika należy używać dostępnych środków do mycia naczyń, unikając jednak ostrych
szczoteczek, gąbek lub proszków mogących rysować naczynia. Równie dokładnie powinny być umyte słoiki, butelki,
kapsle oraz nakrętki. Dobrze jest umyć je na kilka godzin wcześniej i pozostawić do góry dnem do wysuszenia.
Przybliżona ilość cukru
na 5 kg owoców
Ilość uzyskanych
butelek (0,75L)
Jabłka
50 100g
3 3,5
Morele
250 g
3 4
Gruszki
bez cukru
3 3,5
Jeżyny
200 300 g
5
Truskawki
100 200 g
5
Borówki czarne
400 g
4 4,5
Maliny
250 g
5
Czerwona porzeczka
400 600 g
4 4,5
Czarna porzeczka
400 600 g
4
Wiśnie (słodkie)
350 g
3 3,5
Wiśnie (kwaśne)
400 g
4 5
Dynie
300 g
3 3,5
Brzoskwinie
250 g
4,5
Sliwki
300 g
4,5
Żurawina
450 g
5
Pigwa
400 500 g
3 4
Rabarbar
500 600 g
4,5
Agrest
400 g
3 4
Winogrona
bez cukru
4
3
─ USER MANUAL ─
JUICE MAKER / STEAM COOKER 2 IN 1
The set consists of three vessels placed on one another, a lid and a hose
with a clamp. Mounting instructions is presented in the photo.
1. Water vessel
2. A vessel for collecting the juice
3. A hose for straining the juice
4. A fruit container with a perforated bottom
5. Pot lid
Fill vessel 1 with water up to 2/3 of its height. Place the previously cleaned fruit in vessel 4 in the following way: place
whole soft fruit e.g. berries, strawberries, raspberries and currents but cut hard fruit e.g. apples or pears into smaller 3
cm pieces. Sprinkle with sugar in the amount from 100 to 600 grams (see table No. 1). Close the set with the cover and
lock the hose clamp (it is recommended to hook the hose on the pot handle No. 2).
Place the set on the source of heat (gas/ electric cooker) and leave to boil. Under elevated temperature and generated
water vapour juice will be extracted from the fruit and collected in vessel 2. When the juice starts to collect, it should be
poured into a separate container so that it does not get into the water.
The time required to obtain juice, from the moment when water starts boiling (steam appears in the upper vessel) is:
for soft fruit (strawberries, raspberries) - 20-30 minutes;
semi-hard fruit (black currant, blueberry) - 30-40 minutes;
hard fruit (apples, pears) - 45-60 minutes.
Table 1.
Table 1 shows the approximate juicing
times for different fruit, the approximate
amount of sugar which needs to be
added as well as the juice yield.
After 15 minutes from the moment the water starts boiling unlock the clamp on the hose and pour the juice directly into
bottles or jars. Cap or close with twist-off caps immediately after filling the bottles. Next place the bottles (jars) filled
with juice in a pot with water and pasteurize for 30 minutes (from when the water starts boiling). To obtain high quality
and long-lasting juice it is important to perform all activities at absolute cleanliness. Use popular dishwashing liquids to
clean elements of the juice maker but avoid sharp brushes, sponges or powders that could scratch the surface. Jars,
bottles, caps and lids shall be cleaned equally thoroughly. It is recommended to wash them several hours earlier and
dry upside down.
The approximate amount
of sugar / 5 kg fruits
0,75L bottles
quantity
Apples
50 100g
3 3,5
Apricots
250 g
3 4
Pears
no suggar
3 3,5
Dewberries
200 300 g
5
Strawberries
100 200 g
5
Blueberries
400 g
4 4,5
Raspberries
250 g
5
Redcurrant
400 600 g
4 4,5
Blackcurrant
400 600 g
4
Cherries (sweet)
350 g
3 3,5
Cherries ( sour )
400 g
4 5
Pumpkins
300 g
3 3,5
Peaches
250 g
4,5
Plums
300 g
4,5
Cranberries
450 g
5
Quince
400 500 g
3 4
Rhubarb
500 600 g
4,5
Gooseberry
400 g
3 4
Grapes
no suggar
4
4
─ BEDIENUNGSANLEITUNG ─
DAMPFENTSAFTER / DAMPFKOCHER 2 IN 1
Das Set besteht aus drei aufeinander gelegenen Behältern, aus dem Deckel
und Schlauch mit der Klemme. Die Einbaumethode wurde auf dem Bild dargestellt.
1. Wasserbehälter
2. Einen Behälter zum Auffangen des Saftes
3. Einen Schlauch zum Abseihen des Saftes
4. Fruchtbehälter mit einem perforierten Boden einen
5. Topfdeckel
Den Behälter 1 mit Wasser bis zur 2/3 der Höhe füllen. Im Behälter Nr. 4 das gewaschene Obst legen, das auf
folgende Art und Weise vorbereitet wird: Weichobst z.B. nicht zerkleinerte Heidelbeeren, Erdbeeren, Himbeeren,
Johannisbeeren einschütten. Hartobst (Äpfel, Birnen) sollten in kleinere als 3 cm Würfel geschnitten werden. Das
Obst mit Zucker von 100 bis 600 Gramm zuschütten (siehe: Tabelle Nr. 1). Das Set ist mit dem Deckel zu decken und
die Klemme am Schlauch zu schließen (es wird empfohlen, den Schlauch an der Öse des Behälters Nr. 2 zu hängen).
So vorbereitetes Set auf die Wärmequelle (Gasküche, elektrische Küche, usw.) stellen und langsam zum Kochen zu
bringen. Unter erhöhter Temperatur und sich erzeugendem Wasserdampf beginnt der Saft vom Obst auszuscheiden
und sich im Behälter Nr. 2 zu sammeln. Wenn sich der Saft zu sammeln beginnt, sollte er in einen separaten Behälter
gegossen werden, damit er nicht ins Wasser gelangt.
Die erforderliche Zeit für die Saftgewinnung, gezählt nach dem Wasserkochen (Dampf im oberen Behälter) beträgt:
für Weichobst (Erdbeeren, Himbeeren) - 20-30 Minuten;
für Halbhartobst (schwarze Johannisbeere, Preiselbeere) - 30-40 Minuten;
Hartobst (Äpfel, Birnen) - 45 - 60 Minuten.
Tabelle 1.
In dieser Tabelle sind
Orientierungszeiten für die Entsaftung
einzelner Obstsorten, Ca.-Mengen
für die Zuckerzugabe sowie erhaltene
Saftmengen enthalten.
Nach ca. 15 Minuten nach dem Wasserkochen ist die Klemme am Schlauch zu öffnen und es sind die Flaschen direkt
mit dem sich sammelnden Saft zu füllen. Nach der Füllung sind die Flaschen zu verkapseln oder mit den Muttern Typ
Twist-Off zu schließen. Die mit dem Saft befüllten Flaschen (Gläser) in den Topf mit Wasser stellen und innerhalb von
30 Minuten pasteurisieren (gezählt nach dem Wasserkochen). Um den Saft mit hoher Qualität und langer Haltbarkeit
zu erlangen, ist es wichtig, dass alle Tätigkeiten bei der Saftvorbereitung bei völliger Reinheit ausgeführt werden.
Zur Spülung der Teile vom Dampfentsafter sind zugängliche Spülmittel zu verwenden; scharfe Bürsten, Schwämme
oder Pulver vermeiden, die die Behälter kratzen könnten. Die Gläser, Flaschen, Verschulußkapseln und Mutter genau
spülen. Es ist gut, wenn diese einige Stunden vorher gespült werden und mit dem Boden nach oben getrocknet
werden.
Die ungefähre Menge
an Zucker / 5 kg Früchte
Wie viele
Flaschen (0,75 L)
Äpfel
50 100g
3 3,5
Aprikosen
250 g
3 4
Birnen
kein Zucker
3 3,5
Brombeeren
200 300 g
5
Erdbeeren
100 200 g
5
Schwarzbeeren
400 g
4 4,5
Himbeeren
250 g
5
Johannisbeeren
400 600 g
4 4,5
Schwarze Johannisbeeren
400 600 g
4
Sauerkirschen (süß)
350 g
3 3,5
Sauerkirschen (sauer)
400 g
4 5
Kürbisse
300 g
3 3,5
Pfirsiche
250 g
4,5
Pflaumen
300 g
4,5
Moosbeeren
450 g
5
Quitten
400 500 g
3 4
Rhabarber
500 600 g
4,5
Stachelbeeren
400 g
3 4
Weintraube
kein Zucker
4
5
NOTICE D’UTILISATION
KIT POUR OBTENIR DU JUS DE FRUIT
Le kit se compose de trois bacs mis l'un sur l'autre, d'un couvercle et d'un tube avec
robinet. La méthode d'assemblage est indiquée sur la photo.
1. Réservoir d'eau
2. Un récipient pour recueillir le jus
3. Un tuyau pour filtrer le jus
4. Un récipient pour fruits avec un fond perforé
5. Un couvercle de pot
Remplir le bac no 1 d'eau à 2/3 de la hauteur. Dans le bac no 4, disposer les fruits lavés préparés de la manière
suivante : mettre les fruits tendres (baies, fraises, framboises) entiers - pas broyés. Les fruits durs (pommes, poires)
doivent être coupés en morceaux de moins de 3 cm. Ajouter du sucre de 100 à 600 grammes (voir tableau 1).
Mettre le couvercle et fermer le robinet sur le tube (il est recommandé de fixer le tube à la poignée du bac n° 2).
Placer l'extracteur sur une source de chaleur (cuisinière à gaz, électrique, etc.) et mettre à ébullition. Sous l'influence
d'une température élevée et de la génération de vapeur d'eau, le jus commence à se séparer des fruits et s'accumule
dans le bac 2. Lorsque le jus commence à s'accumuler, il faut le verser dans un récipient séparé pour qu'il ne se
retrouve pas dans l'eau.
Le temps nécessaire pour obtenir le jus, calculé à partir de l'ébullition de l'eau (l'apparition de vapeur dans le bac
supérieur) est de :
pour les fruits tendres (fraises, framboises) - 20-30 minutes;
pour les fruits semi-durs (cassis, myrtille) - 30-40 minutes;
pour les fruits durs (pommes, poires) - 45 - 60 minutes.
Tableau 1
Le tableau ci-dessous présente les
temps de cuisson approximatifs
pour les différents types de fruits, la
quantité approximative de sucre
à ajouter et la quantité de jus obtenu.
Après environ 15 minutes à partir de l'ébullition de l'eau, ouvrir le robinet sur le tuyau et mettre le jus directement en
bouteilles ou bocaux. Immédiatement après le remplissage, ils doivent être capsulés ou fermés avec des bouchons à
visser. Les bouteilles (bocaux) remplies de jus doivent être mises dans une casserole d’eau et pasteurisées pendant
30 minutes (en comptant à partir de l’ébullition de l’eau). Afin d'obtenir un jus de haute qualité et de longue durée de
vie, il est important que toutes les opérations pendant la préparation soient effectuées avec une pureté absolue.
Utiliser des détergents à vaisselle pour laver les éléments de l'extracteur de jus, mais éviter les brosses, les éponges
ou les poudres qui peuvent rayer la vaisselle. Les bocaux, les bouteilles, les capsules et les bouchons doivent être
aussi bien lavés. Il est bon de les laver quelques heures plus tôt et de les laisser sécher.
Quantité approximative
de sucre/5 kg de fruits
Nombre de bouteilles
obtenues (0,75L)
Pommes
50 100g
3 3,5
Abricots
250 g
3 4
Poires
sans sucre
3 3,5
Mûres
200 300 g
5
Fraises
100 200 g
5
Myrtilles
400 g
4 4,5
Framboises
250 g
5
Groseille rouge
400 600 g
4 4,5
Cassis
400 600 g
4
Cerises (sucrées)
350 g
3 3,5
Cerises (acides)
400 g
4 5
Citrouille
300 g
3 3,5
Pêches
250 g
4,5
Poires
300 g
4,5
Canneberge
450 g
5
Cognassier
400 500 g
3 4
Rhubarbe
500 600 g
4,5
Groseillier à maquereau
400 g
3 4
Raisins
sans sucre
4
6
NAUDOJIMO INSTRUKCIJA
GARINĖ SULČIASPAUDĖ / GARPUODIS 2 IN 1
Rinkinys susideda iš trijų vienas ant kito sustatomų indų, dangčio ir žarnelės su spaustuku.
Montavimo būdas parodytas nuotraukoje.
1. Vandens rezervuaras
2. Talpykla sultims surinkti.
3. Žarna sultims perkošti
4. Vaisių indas su perforuotu dugnu
5. Puodo dangtis
Indą Nr. 1 užpildyti vandeniu iki 2/3 aukščio. Į indą Nr. 4 sudėti išplautus vaisus paruoštus šiuo būdu: minkštus vaisius,
pvz. uogas, braškes, avietes, serbentus įberti nesmulkinant. Kieti vaisiai (obuoliai, kriaušės) turi būti supjaustyti į
mažesnius negu 3 cm gabalus. Vaisius užberti 100 iki 600 gramų cukraus sluoksniu (žr. 1 lentelę). Rinkinį uždengti
dangčiu ir užspausti spaustuką ant žarnelės (rekomenduojama užkabinti spaustuką ant indo Nr. 2 ąselės).
Taip paruoštą rinkinį pastatyti ant šilumos šaltinio (dujinė, elektrinė viryklė ar pan.) ir pamažu vandenį apatiniame inde
užvirinti. Padidintos temperatūros ir susidarančių garų poveikio dėka vaisiai išskiria sultis, kurios kaupiasi inde Nr. 2.
Kai sultys pradeda kauptis, jas reikia supilti į atskirą indą, kad nepatektų į vandenį.
Laikas reikalingas sultims gauti, skaičiuojant nuo vandens užvirinimo momento (garams pasirodžius viršutiniame inde)
yra šis:
minkštų vaisių atveju (braškės, avietės) - 20 – 30 minučių;
puskiečių vaisių atveju (juodi serbentai, šilauogės) - 30 - 40 minučių;
kietų vaisių atveju (obuoliai, kriaušės) 45 – 60 minučių.
Lentelė nr. 1
Žemiau pateikta lentelė parodo paskirų
vaisių ruošos laiką, apytikr5 cukraus kiekį
kokį reikia panaudoti bei gaunamų
sulčių kiekį.
Po maždaug 15 minučių nuo vandens užvirimo reikia atidaryti spaustuką ant žarnelės ir leisti sultims tiesiogiai tekėti į
butelius arba stiklainius. Tuoj po jų užpildymo reikia juos uždaryti gaubtukais arba twist-offsukamais dangteliais.
Po to pripildytus sultimis butelius (stiklainius) įstatyti į puodą su vandeniu ir pasterizuoti per 30 minučių (skaičiuojant
nuo vandens užvirimo momento). Aukštos kokybės ir ilgo patvarumo sultims gauti, svarbu, kad jas gaminant visi
veiksmai būtų atliekami absoliučios švaros sąlygomis.
Garinės sulčiaspaudės elementams plauti reikia naudoti rinkoje siūlomas valymo priemones vengiant aštrių šepetėlių,
kempinių arba miltelių, kurie gali indų paviršius suraižyti.Taip pat kruopščiai turi būti išplauti stiklainiai, buteliai,
gaubtukai bei užsukamieji dangteliai. Verta išplauti juos kelias valandas anksčiau ir palikti apverstoje dugnu į viršų
pozicijoje, kad išdžiūtų.
Apytikslė suma / 5 kg
vaisių cukraus
Kiek buteliai (0,75 L)
Obuoliai
50 100g
3 3,5
Abrikosai
250 g
3 4
Kriaušės
be cukraus
3 3,5
Gervuogės
200 300 g
5
Braškės
100 200 g
5
Mėlynės
400 g
4 4,5
Avietės
250 g
5
Raudoni serbentai
400 600 g
4 4,5
Juodieji serbentai
400 600 g
4
Vyšnios (saldžios)
350 g
3 3,5
Vyšnios (rūgščios)
400 g
4 5
Moliūgai
300 g
3 3,5
Persikai
250 g
4,5
Slvyvos
300 g
4,5
Spanguolė
450 g
5
Svarainis
400 500 g
3 4
Rabarbarai
500 600 g
4,5
Agrastai
400 g
3 4
Vynuogės
be cukraus
4
7
LIETOŠANAS PAMĀCĪBA –
SULU SPIEDE / TVAIKA KATLS 2 VIE
Komplektu veido trīs trauki, kas uzliekami viens uz otra, vāks un lokana
caurulīte ar aizspiedni. Montāžas veids ir norādīts attēlā.
1. Ūdens tvertne
2. Tvertne sulas savākšanai
3. Šļūtene sulas tecināšanai
4. Augļu trauks ar perforētu dibenu
5. Katla vāks
Trauku Nr. 1 piepilda ar ūdeni līdz 2/3 tilpuma. Traukā Nr. 4 novieto nomazgātus augļus, kas sagatavoti šādā veidā:
mīkstos augļus, piem., mellenes, zemenes, avenes un jāņogas ieber veselas nesadalītas. Cietos augļus (āboli,
bumbieri) sagriež gabalos, kas nav mazāki par 3 cm. Augļus apber ar cukuru, kura daudzums svārstās no 100 līdz
600 gramiem (skatīt tabulu Nr. 1). Komplektu nosedz ar vāku un uz lokanās caurulītes uzspiež aizspiedēju (lokano
caurulīti (ieteicams aizāķēt aiz trauka Nr. 2 roktura)).
Šādā veidā sagatavotu komplektu atstāt uz siltuma avota (gāze, elektriskā plīts utt.) un uzvārīt uz lēnas uguns.
Paaugstinātas temperatūras un ūdens tvaiku ietekmē, no augļiem sāk izdalīties sula un uzkrāties traukā Nr. 2. Kad
sula sāk uzkrāties, tā jāizlej atsevišķā traukā, lai tā nenokļūtu ūdenī.
Laiku, kas ir nepieciešams sulas iegūšanai, rēķinot no ūdens uzvārīšanās brīža (tvaiku parādīšanās augšējā traukā),
veido:
mīkstiem augļiem (zemenes, avenes) 20-30 minūtes;
puscietiem augļiem (upenes, brūklenes) 30-40 minūtes;
cietiem augļiem (āboli, bumbieri) – 45-60 minūtes.
Tabula Nr. 1
Sekojoša tabula attēlo attiecīgu augļu
vārīšanas aptuvenu laiku, aptuvenu
cukura daudzumu, nepieciešamu
pievienošanai, un saņemtas
sulas daudzumu.
Aptuveni pēc 15 minūtēm no ūdens uzvārīšanās brīža uz lokanās caurules jāatver aizspiednis un uzkrājusies sula
jāpilda tieši pudelēs vai burkās. Uzreiz pēc to piepildīšanas tās ir jāaizvāko vai jānoslēdz ar twistoff tipa
uzskrūvējamiem korķiem. Ar sulu piepildītās pudeles (burkas) pēc tam ievieto traukā ar ūdeni, pasterizē 30 minūtes
(rēķinot no ūdens uzvārīšanās brīža). Lai iegūtu augstas kvalitātes un ilgnoturīgu sulu, ir svarīgi, lai visu darbību
veikšanas laikā tiktu ievērota absolūta tīrība.
Sulu spiedes elementu mazgāšanai jālieto pieejamie trauku mazgāšanas līdzekļi, jāizvairās no asām birstēm, sūkļiem
vai pulveriem, kas varētu saskrāpēt trauku. Tikpat rūpīgi būt nomazgātām burkām, pudelēm, korķiem - gan
uzspiežamiem, gan uzskrūvējamiem. Ieteicams tos nomazgāt pāris stundas iepriekš un atstāt nožūšanai, novietojot
tos otrādi ar apakšējo daļu uz augšu
Aptuvenais cukura
/ 5 kg augļu
Cik pudeles
(0,75 L)
Ābols
50 100g
3 3,5
Aprikoze
250 g
3 4
Bumbiere
ne cukura
3 3,5
Kazene
200 300 g
5
Dārza zemene
100 200 g
5
Mellene
400 g
4 4,5
Avene
250 g
5
Sarkanā jāņoga
400 600 g
4 4,5
Upene
400 600 g
4
Ķirši (saldi)
350 g
3 3,5
Ķirši (skābi)
400 g
4 5
Ķirbis
300 g
3 3,5
Persiks
250 g
4,5
Plūme
300 g
4,5
Dzērvene
450 g
5
Cidonija
400 500 g
3 4
Rabarbers
500 600 g
4,5
Ērkšķoga
400 g
3 4
Vīnoga
ne cukura
4
8
─ KASUTUSJUHEND ─
MAHLAVALMISTAMISE KOMPLEKTI
Komplekti kuulub kolm nõud, kaas ja sulguriga toru, mis pannakse üksteise peale.
Kokkupanemise viis on näidatud fotol.
1. Veepaak
2. Mahla kogumiseks mõeldud anumast
3. Voolik mahla sõelumiseks
4. Perforeeritud põhjaga puuviljakonteiner
5. Poti kaane
Veenõu nr 1 tuleb täita 2/3 ulatuses veega. Puuviljakorvi nr 4 panna järgmiselt ettevalmistatud puuvili: purustamata
pehmed marjad (näiteks mustikad, maasikad, vaarikad, sõstrad); kõvad puuviljad (õunad, pirnid) lõigata väikesteks,
kuni kolmesentimeetristeks tükkideks. Puistata puuviljad 100 - 600 g suhkruga üle (vt tabel 1). Katta komplekt
kaanega ja sulgeda toru (soovitatakse haakida toru auruti nõu nr 2 käepideme külge).
Asetada sel viisil kokkupandud komplekt soojusallikale (gaasi-, elektripliidile vm) ja kuumutada kuni vee keemiseni.
Kuuma vee ja auru mõjul hakkab puuviljast mahla eralduma, see koguneb usse nr 2. Kui mahl hakkab kogunema,
tuleks see valada eraldi anumasse, et see ei satuks vette.
Mahla saamiseks vajalikku aega arvestatakse alates vee keemahakkamisest (auru tekkimisest puuviljakorvis). See
on:
pehmete marjade (maasikad, vaarikad) korral 2030 min;
poolkõvade marjade korral (mustsõstrad, sinikad) 30–40 min;
kõvade puuviljade korral (õunad, pirnid) 4560 min.
Tabel 1
Tabelis on toodud eri liiki puuvilja
aurutamise ligikaudne aeg, lisatava
suhkru ja saadava mahla kogus.
15 minutit peale vee keemahakkamist tuleb torusulgur avada ja lasta mahl pudelitesse i purkidesse. Pudelid või
purgid tuleb koheselt sulgeda korgi i keeratava kaanega. Täidetud pudelid (purgid) panna veega täidetud
kastrulisse ja pastöriseerida neid 30 minuti jooksul (alates vee keemahakkamisest). Hea kvaliteediga ja pika
säilivusajaga mahla saamiseks on tähtis, et kõiki neid toiminguid tehakse absoluutse puhtuse tingimustes.
Mahlaauruti pesemiseks võib kasutada iga nõudepesuvahendit. Vältida tuleb teravat harja, käsna või pulbrit, mis võib
auruti pinda kriimustada. Hoolega tuleb pesta ka purke, pudeleid, korke ja kaasi. Soovitav on neid pesta mõni tund
varem ja jätta tagurpidi kuivama.
Suhkru ligikaudne kogus
5 kg puuvilja jaoks
Saadud
mahlapudeleid (0,75 l)
Õun
50 100g
3 3,5
Aprikoos
250 g
3 4
Pirn
ilma suhkruta
3 3,5
Murakas
200 300 g
5
Aedmaasikas
100 200 g
5
Mustikas
400 g
4 4,5
Vaarikas
250 g
5
Punane sõstar
400 600 g
4 4,5
Mustsõstar
400 600 g
4
Kirss (magus)
350 g
3 3,5
Kirss (hapu)
400 g
4 5
Melon
300 g
3 3,5
Virsik
250 g
4,5
Ploom
300 g
4,5
Jõhvikas
450 g
5
Aiva
400 500 g
3 4
Rabarber
500 600 g
4,5
Karusmari
400 g
3 4
Viinamari
ilma suhkruta
4
9
─ NÁVOD K OBSLUZE ─
PARNÍ ODŠŤAVŇOVAČ / PARNÍ HRNEC 2 V 1
Souprava se skládá ze tří nádob ukládaných jedna na druhé, pokličky a hadičky se svorkou.
Způsob montáže je znázorněn na fotografii.
1. Nádrž na vodu
2. Nádobu na sběr šťávy
3. Hadice na cedění šťávy
4. Nádoba na ovoce s perforovaným dnem
5. Poklička na hrnec
Nádobu č. 1 naplňte vodou do 2/3 výšky. Do nádoby č. 4 vložte umyté ovoce ipravené takto: měkké ovoce, např.
borůvky, jahody, maliny, rybíz nasypat vcelku – nenakrájené. Tvrdé ovoce (jablka, hrušky) je třeba nakrájet na kousky
o velikosti menší než 3 cm. Ovoce posypat cukrem v množství 100 až 600 gramů (viz tabulka č.
1). Soupravu pak zakrýt pokličkou a uzavřít svorku na hadičce (doporučuje se zaháknout hadičku o ucho nádoby č.
2) Takto připravenou soupravu postavit na zdroj tepla (plynový nebo elektrický sporák apod.) a pomalu uvést do varu.
Pod vlivem zvýšené teploty a vznikající vodní páry začne z ovoce unikat šťáva, která se hromadí v nádobě č. 2. Když
se šťáva začne hromadit, měla by se vylít do samostatné nádoby, aby se nedostala do vody.
Čas nutný k výrobě šťávy, počítaný od okamžiku uvedení vody do varu (objevení se páry v horní nádobě) činí:
pro měkké ovoce (jahody, maliny) - 20 - 30 minut;
pro poloměkké ovoce (černý rybíz, brusinky) - 30 - 40 minut;
pro tvrdé ovoce (jablka, hrušky) - 45 - 60 minut.
Tabulka č. 1.
Níže uvedená tabulka uvádí přibližnou
dobu vaření jednotlivých druhů ovoce,
přibližné množství cukru, který je
zapotřebí dodat, a množství získaného
sirupu.
Asi po 15 minutách od začátku vření vody je třeba otevřít svorku na hadičce a stáčet vyrobenou šťávu přímo do láhví
nebo zavařovacích sklenic. Hned po jejich naplnění je třeba je uzavřít korunkovým uzávěrem nebo uzávěry typu twist-
off. Láhve (zavařovací sklenice) naplněné šťávou pak vložte do hrnce s vodou a zavařujte 30 minut (počítat od
okamžiku uvedení vody do varu). Pro vyrobení šťávy vysoké kvality s dlouhou trvanlivostí je důležité, aby všechny
práce během její přípravy byly prováděny v absolutní čistotě.
K mytí součástek parního odšťavňovače používejte dostupné přípravky na mytí nádobí. Nepoužívejte ak ostré
kartáče, houby nebo prášky, které mohou nádobí poškrábat. Stejně pečlivě je nutno umýt zavařovací sklenice, láhve,
korunky a uzávěry. Doporučujeme je umýt o několik hodin dříve a ponechat dnem vzhůru do vysušení.
Přibližné množství cukru
/ 5 kg ovoce
Kolik lahví
(0,75 L)
Jablka
50 100g
3 3,5
Meruňky
250 g
3 4
Hrušky
ne cukru
3 3,5
Ostružiny
200 300 g
5
Jahody
100 200 g
5
Borůvka černá
400 g
4 4,5
Maliny
250 g
5
Červený rybíz
400 600 g
4 4,5
Černý rybíz
400 600 g
4
Třešně
350 g
3 3,5
Višně
400 g
4 5
Dýně
300 g
3 3,5
Broskve
250 g
4,5
Švestky
300 g
4,5
Brusinka
450 g
5
Kdoule
400 500 g
3 4
Rebarbora
500 600 g
4,5
Angrešt
400 g
3 4
Hroznové víno
ne cukru
4
10
РУКОВОДСТВО ПО ЭКСПЛУАТАЦИИ
СОКОВЫЖИМАЛКА / ПАРОВАР 2 В 1
Набор состоит из трех накладываемых на себя емкостей, крышки и трубки с зажимом.
Способ сборки показан на фотографии.
1. Водяной резервуар
2. Контейнер для сбора сока
3. Шланг для отжимания сока
4. Контейнер для фруктов с перфорированным дном
5. Крышка горшка
Емкость 1 наполнить водой до 2/3 высоты. В емкости 4 поместить вымытые фрукты, подготовленные
следующим образом: мягкие фрукты, такие как черника, клубника, малина, смородина всыпать целиком - не
измельчать. Твердые фрукты (яблоки, груши) следует нарезать на кусочки менее 3 см. Фрукты засыпать
сахаром в количестве от 100 до 600 граммов (см. Таблицу 1). Набор следует закрыть крышкой и закрыть зажим
на трубке (рекомендуется зацепить трубку за ухо емкости № 2)
Таки образом подготовленную посуду поместить на источнике тепла (газовая плита, электрическая плита и т.д.)
и довести постепенно до кипения. Под влиянием повышенной температуры и производства пара, фрукты
начинают выделять сок, который скапливается в резервуаре 2. Когда сок начнет собираться, его следует
налить в отдельную емкость, чтобы он не попал в воду.
Время, необходимое для получения сока, считая с момента закипания воды (появление пара в верхней чаше)
составляет:
для мягких фруктов (клубника, малина) - 20 - 30 минут;
для полутвердых фруктов (черная смородина, черника) - 30 - 40 минут;
для твердых фруктов (яблоки, груши) - 45 - 60 минут.
Таблица 1.
В ниже представленной таблице
указано приблизительное время
приготовления различных видов
фруктов, приблизительное количество
сахара, которое следует добавить и
количество получаемого со.
Через 15 минут после закипания воды, открыть зажим на трубке и сливать собирающийся сок непосредственно
в бутылки или банки. Сразу после заполнения следует их закрыть крышками. Затем наполненные соком
бутылки (банки) вставить в кастрюлю с водой и пастеризовать в течение 30 минут (считая с момента
закипания воды). Чтобы получить сок высокого качества и длительного хранения, важно, чтобы все действия
во время его приготовления были проведены при сохранении абсолютной чистоты.
Для мойки соковыжималки следует использовать имеющиеся средства для мытья посуды, избегая применения
острых щеток, губок или порошков, которые могут поцарапать посуду. Кроме того, должны быть тщательно
вымыты банки, бутылки, и крышки. Рекомендуется вымыть их несколько часов раньше и оставить высыхать
вверх дном.
Примерное количество
сахара / 5 кг фруктов
Сколько бутылок
(0,75 л)
Яблоки
50 100g
3 3,5
Абрикосы
250 g
3 4
Груши
без сахара
3 3,5
Ежевика
200 300 g
5
Клубника
100 200 g
5
Черника
400 g
4 4,5
Малина
250 g
5
Красная смородина
400 600 g
4 4,5
Черная смородина
400 600 g
4
Вишни (сладкие)
350 g
3 3,5
Вишни (кислые)
400 g
4 5
Тыква
300 g
3 3,5
Персики
250 g
4,5
Сливы
300 g
4,5
Клюква
450 g
5
Айва
400 500 g
3 4
Ревень
500 600 g
4,5
Крыжовник
400 g
3 4
Виноград
без сахара
4
11
INSTRUCȚIUNI DE UTILIZARE ─
SET PENTRU OBŢINEREA SUCULUI DIN FRUCTI
Setul este format din trei vase suprapuse, capac și furtun cu clemă. Modul de asamblare
este prezentat în imagine.
1. Rezervor de apă
2. Un recipient pentru colectarea sucului
3. Un furtun pentru strecurarea sucului
4. Recipient pentru fructe cu fund perforat
5. Un capac de oală
Vasul nr 1 trebuie umplut 2/3 din înălțime cu apă. În vasul nr 4 puneți fructele spălate pregătite în felul următor:
fructele moi: cum ar fi afine, căpșuni, zmeură, coacăze trebuie plasate în întregime - nezdrobite. Fructele tari (mere,
pere) trebuie feliate în bucăți care să nu depășească 3 cm. Fructele trebuie presărate cu zahăr în cantitate de la 100
până la 600 grame (a se vedea tabelul nr 1). Setul trebuie acoperit cu un capac, iar furtunul trebuie blocat cu clema
(se recomandă să prindeți furtunul la urechea vasului nr. 2).
Setul astfel pregătit trebuie plasat pe o sursă de căldură (aragaz, plită electrică, etc.) și -l aduceţi treptat la
temperatura de fierbere. Sub influența temperaturii ridicate și a generării de vapori de apă, sucul începe să se separe
de fructe și se acumulează în vasul nr. 2. Când sucul începe se adune, acesta trebuie turnat într-un recipient
separat pentru a nu ajunge în apă.
Timpul necesar pentru obținerea sucului, calculat din momentul în care apa începe fiarbă (apar aburi în vasul de
sus) este:
pentru fructele moi (căpșuni, zmeură) - 20 -30 minute;
pentru fructele semi-moi (coacăze negre, afine) - 30 -40 minute;
pentru fructe tari (mere, pere) - 45 - 60 minute.
Tabelul nr. 1.
Tabelul de mai jos prezintă timpul
aproximativ de fierbere a diverselor
tipuri de fructe, cantitatea aproximativă
de zahăr, care trebuie adăugată și
cantitatea de suc obținut.
După aproximativ 15 minute de la fierberea apei, deschideți clema de pe furtun și turnați sucul direct în sticle sau
borcane. Imediat după umplere, acestea trebuie sigilate sau închise cu capace de tip twist-off.
Sticlele (borcanele) umplute trebuie ezate într-o oală cu apă și pasteurizate în decurs de 30 de minute (de la
fierberea apei). Pentru a obține un suc de înaltă calitate și o durabilitate îndelungată, este important ca toate operațiile
în timpul preparării să fie efectuate prin păstrarea unei curățenii absolute.
Utilizaţi detergenți pentru spălarea elementelor storcătorului de suc, dar evitaţi periile ascuţite, bureții sau detergenții
caustici care pot zgâria vasele. La fel de bine trebuie spălate borcanele, sticlele și toate capacele. E bine să fie
spălate cu câteva ore mai devreme și lăsate să se usuce cu fundul în sus.
Cantitatea aproximati
de zar la 5 kg fructe
Cantitatea de sticle
oinute (0,75L)
Mere
50 100g
3 3,5
Caise
250 g
3 4
Pere
ră zahăr
3 3,5
Mure
200 300 g
5
Căpșuni
100 200 g
5
Afine
400 g
4 4,5
Zmeură
250 g
5
Coacăze roșii
400 600 g
4 4,5
Coacăze negre
400 600 g
4
Vișine (dulci)
350 g
3 3,5
Vișine (acre)
400 g
4 5
Dovleac
300 g
3 3,5
Piersici
250 g
4,5
Prune
300 g
4,5
Merișoare
450 g
5
Gutuie
400 500 g
3 4
Rubarbă
500 600 g
4,5
Agrișă
400 g
3 4
Struguri
ră zahăr
4
12
NÁVOD NA POUŽITIE ─
ODŠŤAVOVAČ / PARNÝ HRNIEC 2 V 1
Súprava sa skladá z troch na seba zakladaných nádob, pokrievky a hadičky so sponou.
Spôsob montáže je znázornený na obrázku.
1. Nádrž na vodu
2. Nádobu na zber šťavy
3. Hadica na scedenie šťavy
4. Nádoba na ovocie s perforovaným dnom
5. Pokrievka na hrniec
Nádobu č. 1 naplňte do 2/3 jej výšky vodou. V nádobe č. 4 umiestnite umyté ovocie pripravené nasledujúcim
spôsobom: mäkké ovocie, napr. brusnice, jahody, maliny, ríbezle vsypte celé - nerozdrobené. Tvrdé ovocie (jablká,
hrušky) musia byť pokrájané na kúsky s rozmermi menšími než 3 cm. Ovocie posypte cukrom v množstve od 100 do
600 gramov (viď tabuľka č. 1). Súpravu prikryte pokrievkou a uzavrite sponu hadičky (hadičku odporúčame prichytiť o
ucho nádoby č. 2).
Takto pripravenú súpravu postavte na zdroji tepla (plynový alebo elektrický sporák, atď.) a postupne priveďte až k
bodu varu. Pod vplyvom zvyšujúcej sa teploty a vytvárajúcej sa vodnej pary sa z ovocia začína vylučovať šťava, ktorá
sa hromadí v nádobe č. 2. Keď sa šťava začne hromadiť, treba ju preliať do samostatnej nádoby, aby sa nedostala do
vody.
Čas potrebný na získanie šťavy, meraný od momentu dosiahnutia bodu varu vody (t.j. od momentu objavenia sa pary
v hornej nádobe):
v prípade mäkkého ovocia (jahody, maliny) - 20 -30 minút;
v prípade polotvrdého ovocia (čierne ríbezle, borievka) - 30 - 40 minút;
v prípade tvrdého ovocia (jablká, hrušky) - 45 - 60 minút.
Tabuľka č.1
V tabuľke sú uvedené približné časy
varenia jednotlivých druhov ovocia,
približné množstvo cukru, ktoré sa musí
dodať ako aj množstvo získanej šťavy.
Po približne 15 minútach od momentu zovretia vody otvorte sponu hadičky a nahromadenú šťavu zlejte priamo do
fliaš alebo zaváraninových pohárov. Po naplnení ich okamžite tesne uzavrite pomocou uzatváračky, prípadne nasaďte
na ne viečka typu twist-off. Šťavou naplnené fľaše (zaváraninové poháre) následne vložte do hrnca s vodou a 30
minút pasterizujte (čas merajte od mementu zovretia vody). Ak chcete získ vysoko kvalitnú šťavu s dlhou
trvanlivosťou, je dôležité, aby ste všetky činnosti pri jej príprave vykonávali pri súčasnom dodržiavaní absolútnej
čistoty. Na umývanie jednotlivých častí odšťavovača používajte dostupné čistiace prostriedky na umývanie riadu.
Vyhýbajte sa však ostrým kefám, špongiám alebo agresívnym práškom, ktoré môžu nádoby poškriabať. Zaváraninové
poháre, fľaše, uzávery a viečka musia byť tak isto starostlivo umyté. Vhodné je umyť ich niekoľko hodín dopredu a
nechať hore dnom vyschnúť.
Približné množstvo
cukru / 5 kg ovocia
Koľko fliaš
(0,75 L)
Jablká
50 100g
3 3,5
Marhule
250 g
3 4
Hrušky
ne cukru
3 3,5
Černice
200 300 g
5
Jahody
100 200 g
5
Čučoriedky
400 g
4 4,5
Maliny
250 g
5
Červené ríbezle
400 600 g
4 4,5
Čierne ríbezle
400 600 g
4
Višne (sladké)
350 g
3 3,5
Višne (kyslé)
400 g
4 5
Tekvice
300 g
3 3,5
Broskyne
250 g
4,5
Slivky
300 g
4,5
Brusnice
450 g
5
Duly
400 500 g
3 4
Rebarbora
500 600 g
4,5
Egreše
400 g
3 4
Hrozno
ne cukru
4
13
ІНСТРУКЦІЯ ЕКСПЛУАТАЦІЇ ─
CОКАВИЦІСКАЛКА / ПАРОВАР 2 В 1
Набір складається з трьох ємностей, що накладаються на себе, кришки і трубки із затискачем.
Спосіб збірки показаний на фотографії.
1. Водна посудина
2. Посудина для збору соку
3. Дренажний шланг для соку
4. Ємність для фруктів з перфорованим дном
5. Кришка горщика
Ємність № 1 наповнити водою до 2/3 висоти. У ємності 4 помістити вимиті фрукти, підготовлені таким чином:
м'які фрукти, такі як чорниця, полуниця, малина, смородина всипати цілком - НЕ подрібнювати. Тверді фрукти
(яблука, груші) слід нарізати на шматочки менше 3 см. Фрукти засипати цукром в кількості від 100 до 600 грамів
(див. таблиця 1). Набір слід закрити кришкою і закрити затискач на трубці (рекомендується зачепити трубку за
ручку ємності № 2)
Таким чином підготовлений посуд помістити на джерелі тепла (газова плита, електрична плита і т.д.) і довести
поступово до кипіння. Під впливом підвищеної температури і вироблення пари, фрукти починають виділяти сік,
який накопичується в резервуарі № 2. Коли сік почне збиратися, його слід перелити в окрему посудину, щоб він
не потрапив у воду.
Час, необхідний для отримання соку, рахуючи з моменту закипання води (поява пари у верхній чаші) становить:
для м'яких фруктів (полуниця, малина) - 20 - 30 хвилин;
для напівтвердих фруктів (чорна смородина, чорниця) - 30 - 40 хвилин;
для твердих фруктів (яблука, груші) - 45 - 60 хвилин.
Таболиця № 1.
У нижче поданій таблиці вказано
приблизний час приготування різних
видів фруктів, приблизна кількість
цукру, яку слід додати і кількість
одержуваного соку.
Пасля каля 15 хвілін ад моманту як вада закіпела трэба адкрыць заціскачку на трубачцы і адліць сок, які
сабраўся непасрэдна ў бутэлькі або слоікі. Адразу пасля іх напоўнення трэба надзець капсулі або закрыць
крышкамі тыпа твіст-офф.Напоўненыя сокам бутэлькі (слоікі) паставіць у гарнушак з вадой і пастэрызаваць на
працягу 30 хвілін (адлічваючы ад моманту як вада закіпела).Каб атрымаць сок высокай якасці і доўгай
трываласці, важна каб усе дзеянні ў часе прыгатавання былі выкананы з захаваннем абсалютнай чысціні. Для
мыцця кампанентаў сокавыціскалкі трэба карыстацца даступнымі сродкамі да мыцця пасуды, не карыстацца
аднак абразіўнымі шчоткамі, губкамі або парашкамі, якія могуць парысаваць ёмістасці. Вельмі дакладна
павінны быць памыты слоікі, бутэлькі, капсулі і крышкі. Добра памыць яе некалькі гадзін раней і пакінуць дном
угору, каб высахлі.
Примерное количество
сахара / 5 кг фруктов
Сколько бутылок
(0,75 л)
Яблука
50 100g
3 3,5
Абрикоси
250 g
3 4
Груші
без сахара
3 3,5
Ожина
200 300 g
5
Полуниця
100 200 g
5
Чорниця
400 g
4 4,5
Малина
250 g
5
Червона смородина
400 600 g
4 4,5
Чорна смородина
400 600 g
4
Вишні (солодкі)
350 g
3 3,5
Вишні (кислі)
400 g
4 5
Гарбуз
300 g
3 3,5
Персики
250 g
4,5
Сливи
300 g
4,5
Журавлина
450 g
5
Айва
400 500 g
3 4
Ревінь
500 600 g
4,5
Аґрус
400 g
3 4
Виноград
без сахара
4
14
INSTRUKTIONSMANUAL
SAFTMAJA / ÅNGKOKARE 2 I 1
Setet består av tre kärl som ställs ovanpå varandra, ett lock och en slang med klämma.
Monteringen visas på bilden.
1. Vattenbehållare
2. Saftbehållare
3. Avtappningsslang
4. Fruktbehållare med perforerat botten
5. Grytlock
Fyll upp behållare nr 1 till 2/3 med vatten. Lägg de sköljda och rensade frukterna eller bären i behållare nr 4
följande sätt: mjuka frukter och bär, t.ex. blåbär, jordgubbar, hallon och vinbär läggs hela inte i bitar. Hårda frukter
(äpplen, päron) ska först skäras i bitar mindre än 3 cm. Lämna ca. 1-2 cm tomrum upp till kanten fruktbehållaren.
Häll 100 till 600 gram socker (se tabell nr 1) bären/frukterna. Lägg locket och sätt fast klämman
avtappningsslangen (det rekommenderas att hänga slangen på saftbehållarens handtag).
Ställ hela setet spisen (gasspis, elspis etc.) och låt vattnet sakta koka upp. Den höga temperaturen och
vattenångan gör att bären/frukten börjar släppa ut saft som samlas i behållare nr 2. När saften börjar samlas, tappa
upp den i ett annat kärl så att den inta hamnar i det kokande vattnet.
Tiden för saftberedning räknad från att vatten börjat koka (ångan stiger upp till fruktbehållaren) är:
för mjuka bär och frukter (jordgubbar, hallon) - 20 - 30 minuter;
mellanhårda bär (svarta vinbär, blåbär) - 30 - 40 minuter;
hårda frukter (äpplen, päron) - 45 - 60 minuter.
Tabell nr 1
Tabellen nedan visar ungefärliga koktider
för respektive bär-/fruktsort, ungefärlig
mängd socker som ska tillsättas samt
mängden färdigkokt saft.
Öppna upp klämman slangen ca. 15 minuter efter att vattnet börjat koka och tappa upp saften direkt i flaskor eller
glasburkar. Sätt på kapsyl eller lock av Twist-off typ på flaskan/burken så fort du har fyllt den.
Ställ de fyllda flaskorna (burkarna) i ett kastrull med vatten och pastörisera under 30 minuter (räknat från att vattnet
börjat sjuda). För att få en saft av hög kvalitet som håller länge är det viktigt att vara väldigt noga med hygienen under
alla steg vid saftberedningen. Använd tillgängliga diskmedel för att diska alla delar av saftmajan, undvik dock hårda
borstar, svampar eller pulver som kan repa ytan. Var också lika noga med att diska glasburkar, flaskor, kapsyler och
lock. Diska de helst några timmar innan och ställ dem upp och ner för att torka.
Ungefärlig mängd tillsatt
socker per 5 kg bär/frukt
Antal flaskor (75 cl)
färdigkokt saft
Äpplen
50 100g
3 3,5
Aprikoser
250 g
3 4
Päron
inget tillsatt socker
3 3,5
Björnbär
200 300 g
5
Jordgubbar
100 200 g
5
Blåbär
400 g
4 4,5
Hallon
250 g
5
Röda vinbär
400 600 g
4 4,5
Svarta vinbär
400 600 g
4
Körsbär (söta)
350 g
3 3,5
Körsbär (sura)
400 g
4 5
Pumpa
300 g
3 3,5
Persikor
250 g
4,5
Plommon
300 g
4,5
Tranbär
450 g
5
Kvitten
400 500 g
3 4
Rabarber
500 600 g
4,5
Krusbär
400 g
3 4
Vindruvor
inget tillsatt socker
4
15
16
WARUNKI GWARANCJI
1. Niniejsza gwarancja jest udzielana przez firmę BROWIN Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k. z siedzibą przy
ul. Pryncypalnej 129/141; 93-373 Łódź, nazywaną w dalszej części gwarancji Gwarantem.
2. Niniejsza gwarancja dotyczy wyłącznie sprzętu używanego na terytorium Polski.
3. Okres gwarancji na produkt wynosi 12 miesięcy od daty zakupu sprzętu.
4. W przypadku wad uniemożliwiających korzystanie ze sprzętu, okres gwarancji ulega przedłużeniu o czas od dnia
zgłoszenia wady do dnia wykonania naprawy.
5. Gwarancja uprawnia do bezpłatnych napraw nabytego sprzętu, polegających na usunięciu wad fizycznych, które ujawniły
się w okresie gwarancyjnym, z zastrzeżeniem punktu 11.
6. Zgłoszenie wady sprzętu powinno zawierać:
dowód zakupu towaru;
nazwę i model towaru wraz ze zdjęciami uzasadniającymi reklamację.
7. Reklamujący powinien spakować produkt, odpowiednio zabezpieczając go przed uszkodzeniem w czasie transportu.
8. Gwarant w terminie 14 dni od daty zgłoszenia wady ustosunkuje się do zgłoszonej reklamacji. Jeżeli do dokonania
naprawy wystąpi konieczność sprowadzenia części zamiennych z zagranicy, termin naprawy może ulec przedłużeniu do
czasu sprowadzenia niezbędnej elementów, lecz maksymalnie do 30 dni roboczych od daty otrzymania towaru do
naprawy.
9. Gwarancja obejmuje wszelkie wady materiałowe i produkcyjne ujawnione w czasie normalnej eksploatacji zgodnie z
przeznaczeniem sprzętu i zaleceniami podanymi na opakowaniu lub w instrukcji użytkowania. Warunkiem udzielenia
gwarancji jest użytkowanie sprzętu zgodnie z instrukcją.
10. Zakres czynności naprawy gwarancyjnej nie obejmuje czyszczenia, konserwacji, przeglądu technicznego, wydania
ekspertyzy technicznej.
11. Gwarancja nie obejmuje:
uszkodzeń mechanicznych, chemicznych, termicznych i korozji;
uszkodzeń spowodowanych działaniem czynników zewnętrznych, niezależnych od producenta, a w szczególności
wynikłych z użytkowania niezgodnego z instrukcją obsługi;
usterek powstałych w wyniku niewłaściwego montażu sprzętu;
samowolnych, dokonywanych przez użytkownika lub inne nieupoważnione osoby napraw, przeróbek lub zmian
konstrukcyjnych;
użytkowanie poza normalnym zakresem konsumenckiego zastosowania w warunkach domowych.
12. Powyższe oświadczenie nie ma wpływu na statutowe prawa konsumenta wynikające z odpowiednich praw krajowych i na
prawa konsumenta w stosunku do sprzedawcy, u którego zakupiono ten produkt. Niniejsza gwarancja na sprzedany towar
konsumpcyjny nie wyłącza, nie ogranicza ani nie zawiesza uprawnień kupującego wynikających z niezgodności towaru z
umową.
13. Gwarancja nie nadaje Kupującemu prawa do domagania się zwrotu utraconych zysków związanych z uszkodzeniem
urządzenia oraz strat związanym z powodu uszkodzenia sprzętu.
14. W przypadku zapotrzebowania na usługi serwisu, w ramach gwarancji lub bez, należy skontaktować się ze sprzedawcą, u
którego zakupiono produkt. Przed skontaktowaniem się ze sprzedawcą lub serwisem zalecamy dokładnie przeczytanie
broszury z instrukcjami dołączonej do produktu.
15. W przypadku zakupu bezpośrednio u producenta reklamacje można składać bezpośrednio na stronie www.browin.pl w
zakładce Zgłaszanie reklamacji lub za pośrednictwem drogi elektronicznej pod adresem [email protected]. W
przypadku zakupu u dystrybutora zaleca się dokonanie zgłoszenia za jego pośrednictwem.
BROWIN Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k.
ul. Pryncypalna 129/141
PL 93-373 Łódź
tel. +48 42 23 23 230
www.browin.pl
ODWIEDŹ NAS NA:
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

BROWIN 800508 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla