English
121
użytkowanie
opiekacza –
wskazówki
l
Aby opiec suchy chleb
lub uzyskać jedynie lekkie
zrumienienie, należy wybrać
jedno z niższych ustawień.
l
Przy opiekaniu tylko jednej
kromki chleba może zdarzyć
się, że jedna jej strona będzie
bardziej przyrumieniona
niż druga. Jest to zjawisko
normalne.
l
Suchy/czerstwy chleb oraz
chleb cienko pokrojony
opieka się szybciej niż chleb
świeży lub chleb krojony
grubo. Należy w związku z
tym wybierać wtedy niższe
niż zazwyczaj ustawienie
regulatora przyrumienienia.
l
Najlepsze wyniki można
osiągnąć, dobierając kromki
równej grubości i wielkości i o
tym samym stopniu świeżości.
l
Aby chleb został
równomiernie przyrumieniony,
przed każdym opiekaniem
należy odczekać minimum
30 sekund, aby regulator
przyrumienienia mógł się
automatycznie wyzerować.
Można ewentualnie przy
kolejnej opiekanej partii
wybrać niższe ustawienie.
użytkowanie rusztu
do podgrzewania
(jeżeli załączono w
zestawie)
1 Ruszt do podgrzewania
1
położyć na opiekaczu.
2 Podgrzewane pieczywo
położyć na ruszcie (grubsze
kawałki można przekroić
na pół, co przyspieszy
podgrzewanie).
3 Regulator przyrumienienia
ustawić na pozycji nie wyższej
niż
. Opuścić dźwigienkę.
4 Po zakończeniu podgrzewania
dźwignia automatycznie
się podniesie. Przewrócić
podgrzewaną żywność na
drugą stronę i powtórzyć
proces. Zachować ostrożność,
by nie przypalić jedzenia.
5 Aby wyjąć ruszt do
podgrzewania, odczekać, aż
opiekacz ostygnie i wyjąć
wtyczkę z gniazda sieciowego.
Zdjąć ruszt do podgrzewania
1
.
konserwacja i
czyszczenie
1 Przed przystąpieniem do
czyszczenia wyjąć wtyczkę z
gniazda sieciowego i pozwolić,
aby opiekacz ostygł.
2 (B) –
Nacisnąć tackę na
okruchy, aby ją zwolnić,
a następnie wysunąć
7
.
Wyczyścić i wsunąć z
powrotem na miejsce.
Czynność tę należy
wykonywać regularnie –
podczas opiekania okruchy na
tacce mogą dymić, a nawet
się palić. Tacki na okruchy nie
myć w zmywarce.
3 Zewnętrzną powierzchnię
opiekacza i ruszt do
podgrzewania wytrzeć
wilgotną ściereczką, a
następnie wysuszyć. Nie
używać środków zawierających
substancje ścierne.