PL
Instrukcja obsługi
Regulacja temperatury
Chłodziarka
Temperatur wntrza naley regulowa
pokrtłem termostatu (rys 5). Temperatura
nia moe si waha w
zalenoci od takich warunków jego
uytkowania, jak: miejsce ustawienia,
temperatura w pomieszczeniu, czsto
otwierania drzwi oraz ilo przechowywanej
ywnoci; zalenie od tych warunków naley
odpowiednio ustawia pokrtło termostatu.
Przy temperaturze pomieszczenia równej
25°C zaleca si ustawienie pokrtła regulacji
termostatu w pozycji rodkowej.
Termostat zapewnia równie automatyczne
odszranianie chłodziarki. Podczas
odszraniania temperatura wewntrz
chłodziarki moe si podnie
trakcie chłodzenia spada ona do 2-3°C dajc
redni temperatur całego cyklu roboczego
około +5°C.
Naley unika ustawiania pokrtła termostatu
na zbyt nisk temperatur, która powoduje
cigł prac urzdzenia. Efektem tego bdzie
spadek temperatury poniej 0°C, co powoduje
zamarznicie napoi i wieej ywnoci oraz
nadmierne gromadzenie si lodu na
wewntrznych cianach; wszystko to
prowadzi do zwikszenia zuycia energii i
spadku wydajnoci urzdzenia.
Podczas pracy chłodziarki na tylnej ciance
gromadzi si skroplona woda lub czsteczki
lodu. Nie jest konieczne usuwanie tego
osadu, gdy cianka ta jest automatycznie
odszraniana.
Woda z odszraniania jest odprowadzana
przez specjalny odpływ i zbiera si w
wanience ciekowej umieszczonej n
a
sprarce, gdzie ulega odparowaniu. Co jaki
czas naley oczyci odpływ, aby woda mogła
swobodnie spłyn do wanienki ciekowej.
Zamraarka
Ustawienie termostatu moe mie równie
wpływ na temperatur w zamraarce.
Ogólnie, temperatura ta waha si w granicach
od -18°C do -28°C w trakcie całego cyklu
roboczego.
Uruchamianie
Przed uruchomieniem urzdzenia naley
wyczyci jego wntrze (jak podano w
rozdziale "Czyszczenie urzdzenia”). Do
czyszczenia nie naley uywa produktów
ciernych i silnych detergentów.
Po zakoczeniu czyszczenia, urzdzenie
naley podłczy do sieci zasilajcej,
nastpnie otworzy drzwi (powinna zawieci
si lampka) i ustawi pokrtło termostatu w
pozycji rodkowej. Pozostawi urzdzenie
uruchomione, lecz puste, przez około 2
godziny. wie ywno mona włoy i
zacz zamraa po upływie minimum 12
godzin od włczenia.
Porady odnonie przechowywania
zamroonej ywnoci
Zamraarka jest przeznaczona do zamraania
wieej ywnoci oraz do przechowywania
mroonek przez dłuszy okres czasu.
Aby osign najlepsze rezultaty zamraania,
ywno naley szczelnie opakowa.
Materiał opakowania powinien: nie
przepuszcza powietrza, by obojtny
chemicznie w stosunku do opakowanej
ywnoci, odporny na niskie temperatury, nie
nasika płynami, tłuszczem, par wodn i
zapachami oraz powinien by zmywalny. Na
opakowania odpowiednie s takie materiały
jak folie plastikowe i aluminiowe oraz
pojemniki plastikowe, aluminiowe
przeznaczone do bezporedniego kontaktu z
ywnoci. Nie naley przechowywa
zamroonej ywnoci w szklanych
opakowaniach. W przypadku przerwy w
dopływie prdu nie naley otwiera drzwi
urzdzenia. Jeeli przerwa w dopływie prdu
trwa krócej ni kilka godzin, to nie bdzie to
mie szkodliwego wpływu na zamroon
ywno.
36
Downloaded from Fridge-Manual.com Manuals