9
Instalacja
Podłączenie i dopasowanie kuchenki do odpowiedniego rodzaju gazu może wykonać
wyłącznie instalator urządzeń gazowych z odpowiednimi uprawnieniami, zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Instalator po przeprowadzeniu w/w czynności powinien zaznaczyć w tabeli DANYCH
TECHNICZNYCH rodzaj gazu, do którego została dostosowana kuchnia.
Przed przystąpieniem do instalowania kuchni w pomieszczeniu kuchennym należy
upewnić się, czy spełnia ono wymagania stawiane mu przez przepisy Prawa
Budowlanego (Dz.U. Nr 15, poz. 140 z 25.02.1999)
W świetle tych przepisów pomieszczenie kuchenne powinno:
- mieć szerokość min. 1,7 m dla mieszkania jednopokojowego lub 2,3 m dla
mieszkania wielopokojowego;
- mieć minimalną wysokość 2,2 m;
- mieć odpowiednią kubaturę, która zapewni, że maksymalne obciążenie cieplne
pochodzące od urządzeń gazowych zainstalowanych w tym pomieszczeniu nie
przekroczy 930 W/m
3
pomieszczenia kuchennego i 175 W/m
3
dla pomieszczenia
mieszkalnego;
zapewnić wentylację nawiewno -wywiewną (co najmniej 1,5 krotną wymianę
powietrza w ciągu godziny)
- zapewnić dopływ powietrza (jeżeli kuchnia nie posiada okna) poprzez otwory
wykonane w ścianach zewnętrznych o powierzchni min. 0,016 m
2
- zapewnić odprowadzanie spalin, np. poprzez sprawny kanał kominowy o min.
boku 0,14 m.
Równocześnie informujemy, że kuchnia jest przewidziana do instalowania obok mebli
kuchennych, ale nie wyższych niż górna płaszczyzna rusztu kuchni.
Po instalacji kuchenka powinna być łatwo dostępna dla technika z serwisu, w
przypadku konieczności naprawy.
Przed podłączeniem urządzenia do zasilania elektrycznego, należy sprawdzić czy
parametry instalacji w miejscu eksploatacji urządzenia są zgodne z danymi
umieszczonymi na tabliczce znamionowej
Kuchenka musi być uziemiona.
Podłączenie do zasilania gazem
Sprawdzić przepływ gazu i średnicę przewodu.
• Sprawdzić szczelność połączeń.
• Zainstalować zawory gazowe.