Aeg-Electrolux 47025GR-MN Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

Instrukcja Obsługi
Kuchnia elektryczna
wolnostojąca
3
Witamy w świecie Electrolux
Dziękujemy za wybranie doskonałego produktu firmy Electrolux.
Mamy nadzieję, że korzystanie z niego będzie dla Ciebie
źródłem prawdziwej przyjemności. Ambicją Grupy Electrolux
jest oferowanie klientom bogatego wyboru wysokiej jakości
produktów, które pomogą uczynić Twoje życie jeszcze bardziej
wygodnym. Ich przykłady znajdziesz na okładce niniejszej
instrukcji obsługi. Zachęcamy do przeczytania niniejszej
instrukcji tak, aby optymalnie wykorzystać wszystkie zalety
Twojego nowego urządzenia. Z pewnością docenisz jego zalety
i wygodę użytkowania. Powodzenia!
4
Spis treści
Wskazówki dla instalatora
Dane techniczne
Instalacja
Ustawienie
Podłączenie do zasilania elektrycznego
Podłączenie do zasilania gazem
Przestawienie na inny rodzaj gazu
Wskazówki dla użytkownika
Przed pierwszym użyciem
Piekarnik elektryczny
Wentylator piekarnika
Rozmrażanie
Pieczenie tradycyjne
Pieczenie na grillu
Pieczenie na rożnie
Zegar LED z minutnikiem
Tabele pieczenia
Obsługa płyty
Konserwacja i czyszczenie
Wymiana żarówki piekarnika
Co zrobić, gdy...
Warunki gwarancji
Serwis
8
9
10
10
11
13
15
16
17
18
19
20
21
22
22
24
26
29
30
31
32
32
Poniższe symbole pojawiają się w instrukcji obsługi i mają
następujące znaczenie:.
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Obsługa urządzenia
Wskazówki i porady
Informacje dotyczące ochrony środowiska naturalnego
5
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Przed przystąpieniem do eksploatacji urządzenia należy dokładnie zapoznać się z
instrukcją, w której podano wskazówki i zalecenia dotyczące prawidłowego
użytkowania i obsługi sprzętu.
Instrukcję obsługi należy przechowywać przez cały czas użytkowania kuchni.
W przypadku sprzedaży urządzenia należy pamiętać również o przekazaniu
instrukcji obsługi nowemu użytkownikowi.
Przestrzeganie wskazówek zawartych w instrukcji zapewni długotrwałe i
niezawodne działanie kuchni.
Instalacja
Podłączenie kuchenki do instalacji gazowej może wykonać wyłącznie instalator
urządzeń gazowych z odpowiednimi uprawnieniami.
Kuchenka jest ciężka. Zachować ostrożność podczas przenoszenia i przesuwania
urządzenia.
Przed rozpocz
ęciem korzystania z kuchni należy usunąć wszystkie elementy
opakowania.
Przed instalacją należy sprawdzić rodzaj i ciśnienie gazu w miejscu instalacji
urządzenia oraz rodzaj gazu, do którego kuchnia jest przystosowana
Warunki dotyczące zmiany rodzaju używanego gazu znajdują się w instrukcji
obsługi (patrz także tabliczka znamionowa urządzenia).
Pomieszczenie, w którym ma być zainstalowana kuchnia powinno posiadać
sprawną wentylację nawiewno – wywiewną. Niesprawna wentylacja może
prowadzić do zakłócenia procesu spalania gazu i powstawiania zwiększonej
zawartości tlenku węgla w pomieszczeniu kuchennym.
Kuchenkę należy podłączyć do zasilania elektrycznego: 230V, 50Hz.
Sprawdzić zgodność parametrów instalacji elektrycznej z danymi umieszczonymi
na tabliczce znamionowej.
Nie należy naprawiać / zmieniać parametrów urządzenia samodzielnie.
Urz
ądzenie to nie jest podłączone do przewodów odprowadzających spaliny.
Powinno być zainstalowane i przyłączone zgodnie z aktualnymi przepisami
instalacyjnymi. W szczególności należy uwzględnić odpowiednie wymagania
dotyczące wentylacji.
Bezpieczeństwo dzieci
Urządzenie przeznaczone jest do obsługi wyłącznie przez osoby dorosłe. Nie
zezwalać dzieciom na zabawę w pobliżu urządzenia
6
Kuchnia nagrzewa się podczas pracy i pozostaje gorąca przez jakiś czas. Nie
zezwalać dzieciom na przebywanie w pobliżu kuchni, do czasu jej ostygnięcia.
Dzieci mogą także zranić się / poparzyć przy zdejmowaniu garnków i naczyń z
kuchni.
Podczas pracy
Urządzenie jest przeznaczone do przyrządzania potraw w warunkach
gospodarstwa domowego. Stosowanie jej do innych celów jest niedozwolone!
Podczas pracy kuchni powstaje ciepło i wilgoć.
Należy zapewnić prawidłową wentylację w pomieszczeniu, w którym będzie
ustawiona kuchnia.
W przypadku zalania kuchni, nie należy jej używać. Nie obsługiwać kuchni
mokrymi rękoma.
W przypadku długiej pracy kuchni należy zapewnić dodatkową wentylację poprzez
otwarcie okna lub zwiększenie mocy wentylacji mechanicznej (jeżeli
zainstalowano).
W przypadku podłączenia innych urządzeń elektrycznych w pobliżu kuchni należy
zwrócić uwagę, aby ich przewody zasilające nie dotykały gorących elementów
kuchni (lub nie zostały przytrzaśnięte drzwiami kuchni).
Podczas gotowania potraw na oleju lub innym tłuszczu nie wolno pozostawia
ć
urządzenia bez nadzoru, ponieważ przegrzany olej może się zapalić.
Na ruszcie nie wolno ustawiać zdeformowanych lub niestabilnych naczyń do
gotowania, gdyż mogą się one przewrócić i zawartość naczynia wyleje się na
palniki.
Do wkładania i wyjmowania potraw z piekarnika należy zawsze używać
kuchennych rękawic ochronnych.
Kuchnia nagrzewa się podczas pracy. Nie dotykać nagrzanych elementów
wewnątrz piekarnika, gdyż może dojść do oparzenia.
Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się w pozycji „OFF” (wyłączony), kiedy kuchenka
nie jest użytkowana.
Ze względów bezpieczeństwa i higienicznych kuchenkę należy utrzymywać w
czystości. Tłuszcz i resztki potraw mog
ą stać się przyczyną pożaru!
Piekarnik należy czyścić zgodnie ze wskazówkami zawartymi w niniejszej instrukcji
obsługi.
Na palnikach kuchni oraz w piekarniku nie należy używać plastikowych naczyń.
Nie przykrywać wewnętrznych elementów piekarnika folią aluminiową.
Otwór wentylacyjny piekarnika (z tyłu, w środkowej części płyty) nie może być
zasłonięty, gdyż zapewnia prawidłową wentylację komory piekarnika.
7
Piekarnik należy wyłączyć przed wyjęciem filtra. Po oczyszczeniu filtra należy
włożyć go na miejsce, postępując zgodnie ze wskazówkami zawartymi w instrukcji
obsługi.
Serwis
Awarię urządzenia należy zgłosić w autoryzowanym zakładzie serwisowym.
Użytkownikowi nie wolno samodzielnie wykonywać napraw! Autoryzowany zakład
serwisowy posiada oryginalne części zamienne.
Ochrona środowiska naturalnego
Wszystkie materiały opakowania nadają się do powtórnego przetworzenia.
Oddać je do punktu zbiórki surowców wtórnych.
Po zużyciu urządzenia należy je unieruchomić poprzez odcięcie przewodu
zasilającego.
Symbol
na produkcie lub na opakowaniu oznacza, że tego produktu nie wolno
traktować tak, jak innych odpadów domowych. Należy oddać go do właściwego
punktu skupu surowców wtórnych zajmującego się złomowanym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym. Właściwa utylizacja i złomowanie pomaga w
eliminacji niekorzystnego wpływu złomowanych produktów na środowisko naturalne
oraz zdrowie. Aby uzyskać szczegółowe dane dotyczące możliwości recyklingu
niniejszego urządzenia, należy skontaktować się z lokalnym urzędem miasta, służbami
oczyszczania miasta lub sklepem, w którym produkt został zakupiony
.
8
Wskazówki dla instalatora
Dane techniczne
47025GR
Wymiary Wysokość
Szerokość
Głębokość
Pojemność piekarnika
855 mm
500 mm
600 mm
45 l
Płyta Pokrywa (model 47025GR-mn)
Ruszt
Palnik prawy przedni
Palnik prawy tylny
Palnik lewy przedni
Palnik lewy tylny
Zapalarka
Szklana
Emaliowany
Średni
Średni
Duży
Pomocniczy
2,10(2,00/1,90) kW
2,10(2,00/1,90) kW
2,90(2,60/2,50) kW
1,00(1,00/0,85) kW
0,6 W
Piekarnik Grzałki piekarnika
- dolna
- górna
Grzałka grilla
Wentylator konwekcyjny
Okrągła grzałka
Żarówka piekarnika
Rożno
Poziom hałasu
Czyszczenie
900 W
1000 W
1900 W
35 W
1900 W
żarówka 25W typ E14
4 W
45,7 dB
ręczne
Zasilanie Napięcie
Częstotliwość
230V
50 Hz
Bendrasis viryklės galingumas
1,9626 kW
Akcesoria Taca
Ruszt
Blacha do pieczenia
Emaliowane
Emaliowane
Moc kuchenki 1960,6 W
Wskazówki bezpieczeństwa
Podłączenie i dopasowanie kuchenki do odpowiedniego rodzaju gazu może
wykonać wyłącznie instalator urządzeń gazowych z odpowiednimi uprawnieniami,
zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Instalator po przeprowadzeniu w/w czynności powinien zaznaczyć w tabeli DANYCH
TECHNICZNYCH rodzaj gazu, do którego została dostosowana kuchnia.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za szkody powstałe wskutek
nieprzestrzegania obowiązujących norm i przepisów lub podłączenia kuchenki przez
osobę nieuprawnioną.
9
Instalacja
Podłączenie i dopasowanie kuchenki do odpowiedniego rodzaju gazu może wykonać
wyłącznie instalator urządzeń gazowych z odpowiednimi uprawnieniami, zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Instalator po przeprowadzeniu w/w czynności powinien zaznaczyć w tabeli DANYCH
TECHNICZNYCH rodzaj gazu, do którego została dostosowana kuchnia.
Przed przystąpieniem do instalowania kuchni w pomieszczeniu kuchennym należy
upewnić się, czy spełnia ono wymagania stawiane mu przez przepisy Prawa
Budowlanego (Dz.U. Nr 15, poz. 140 z 25.02.1999)
W świetle tych przepisów pomieszczenie kuchenne powinno:
- mieć szerokość min. 1,7 m dla mieszkania jednopokojowego lub 2,3 m dla
mieszkania wielopokojowego;
- mieć minimalną wysokość 2,2 m;
- mieć odpowiednią kubaturę, która zapewni, że maksymalne obciążenie cieplne
pochodzące od urządzeń gazowych zainstalowanych w tym pomieszczeniu nie
przekroczy 930 W/m
3
pomieszczenia kuchennego i 175 W/m
3
dla pomieszczenia
mieszkalnego;
zapewnić wentylację nawiewno -wywiewną (co najmniej 1,5 krotną wymianę
powietrza w ciągu godziny)
- zapewnić dopływ powietrza (jeżeli kuchnia nie posiada okna) poprzez otwory
wykonane w ścianach zewnętrznych o powierzchni min. 0,016 m
2
- zapewnić odprowadzanie spalin, np. poprzez sprawny kanał kominowy o min.
boku 0,14 m.
Równocześnie informujemy, że kuchnia jest przewidziana do instalowania obok mebli
kuchennych, ale nie wyższych niż górna płaszczyzna rusztu kuchni.
Po instalacji kuchenka powinna być łatwo dostępna dla technika z serwisu, w
przypadku konieczności naprawy.
Przed podłączeniem urządzenia do zasilania elektrycznego, należy sprawdzić czy
parametry instalacji w miejscu eksploatacji urządzenia są zgodne z danymi
umieszczonymi na tabliczce znamionowej
Kuchenka musi być uziemiona.
Podłączenie do zasilania gazem
Sprawdzić przepływ gazu i średnicę przewodu.
Sprawdzić szczelność połączeń.
Zainstalować zawory gazowe.
10
Ustawienie
Pastatymo vieta
Sąsiadujące szafki lub ściany nie mogą być
wyższe od krawędzi kuchenki.
Kuchenka powinna być ustawiona w kuchni.
Między kuchnią, a pochłaniaczem należy
zachować odstęp 69 cm (patrz rysunek)
Należy także zachować odstęp 2 cm od
sąsiadujących mebli.
Kuchenkę należy ustawić na stabilnej podłodze.
Odległość między kuchnią, a sąsiadującymi meblami oraz ścianą musi wynosić co
najmniej 2 cm.
Podłączenie do zasilania elektrycznego
Prace związane z instalacją elektryczna kuchni należy powierzyć uprawnionemu
technikowi elektrykowi. Muszą być one wykonane zgodnie z obowiązującymi
przepisami.
KUCHENKA MUSI BYĆ UZIEMIONA
Producent wyklucza swoją odpowiedzialność za szkody powstałe w wyniku
instalacji nieprawidłowej i niezgodnej z przepisami.
Kuchenkę należy podłączyć do zasilania 230V, 50Hz.
Przewód zasilający: typ H05 RR-F.
Przed włączeniem kuchenki należy sprawdzić, że
napięcie kuchni jest zgodne z parametrami instalacji
w miejscu eksploatacji urządzenia (patrz: tabliczka
znamionowa kuchenki).
Jeżeli przewód zasilający zostanie
uszkodzony, należy go wymienić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
Kuchenka może zostać podłączona na stałe, zgodnie z obowiązującymi przepisami,
przez uprawnioną osobę.
W przypadku podłączenia stałego należy zastosować wielobiegunowy wyłącznik z
rozwarciem styków min. 3 mm.
Wyłącznik powinien być umieszczony w odległości max 2 m od urządzenia (musi być
także łatwo dostępny po zakończeniu instalacji).
UWAGA: Przewód uziemiający powinien być 2cm dłuższy niż pozostałe.
61 cm
69cm
L1 N(L2) PE
230V ~
b
r
ązowy
błękit
zielon
y
- żółt
y
11
Przewód zasilający kuchni nie powinien
dotykać żadnego z elementów wskazanych na
rysunku.
Przed podłączeniem sprawdzić, czy:
Bezpiecznik i domowa instalacja elektryczna
mogą zostać obciążone jeszcze jednym
urządzeniem (patrz tabliczka znamionowa
kuchenki);
Gniazdko lub wielobiegunowy wyłącznik (w
przypadku podłączenia stałego) jest łatwo
dostępny po instalacji urządzenia.
Jak to wykonać?
Odkręcić i zdjąć pokrywę ochronną w tylnej części kuchni;
Podłączyć przewód zasilający do kuchenki;
Umocować przewodem zaciskowym;
Upewnić się, ze wartość podłączenia jest zgodna z parametrami instalacji
elektrycznej;
Założyć i przykręcić pokrywę ochronną w tylnej części kuchenki.
Podłączenie do zasilania gazem
Podłączenie do instalacji gazowej musi być dokonane zgodnie z obowiązującymi
normami i przepisami prawa budowlanego!
Podczas montażu kuchenkę poddano testom i dostosowano do zasilania gazem o
parametrach zamieszczonych na tabliczce znamionowej. Sprawdzić, czy
charakterystyka gazu odpowiada parametrom gazu zasilającego.
Jeżeli nie, należy postępować zgodnie z zaleceniami podanymi w rozdziale “Użycie
innych typów gazu”. W celu uzyskania maksymalnej wydajności i minimalnego
zużycia gazu należy sprawdzić, czy ciśnienie gazu zasilającego odpowiada ciśnieniu
podanemu na tabliczce znamionowej.
Podłączenie za pomocą sztywnej rury metalowej lub giętkiej rury metalowej
Podłączenie kuchni do instalacji gazu ziemnego powinno być wykonane przy pomocy
sztywnego podłączenia (dopuszcza się też inne podłączenia) np. Przy użyciu rur
stalowych instalacyjnych lub rur miedzianych. Kuchnia posiada króciec
przyłączeniowy G 1/2.
Przewód
zasilający
Elastyczny wąż
przyłączeniowy
12
Podłączenie za pomocą węża elastycznego
Podłączenie za pomocą węża elastycznego można wykonać tylko po sprawdzeniu, czy
jest to zgodne z obowiązującymi przepisami.
Przewód łączący nie może przecinać tylnej ściany kuchenki. Wąż elastyczny łączymy z
króćcem kuchni przy pomocy 0,5 m odcinka rury stalowej instalacyjnej (bez szwu).
Długość przewodu nie może przekraczać 1.5 metra bez jakichkolwiek zagięć lub
skręceń.
Przewód nie może przechodzić blisko ostrych krawędzi lub przedmiotów z ostrym
zakończeniem.
Przewód musi być dostępny, aby umożliwić kontrolę pod względem przetarcia lub
zużycia na całej swojej długości.
Ustalając stan przewodu należy wziąć
pod uwagę: zadraśnięcia na powierzchni
przewodu, przecięcia, przypalenia na końcach i wzdłuż przewodu, stwardnienie
przewodu; przewód musi utrzymywać swoją naturalną elastyczność, obejmy mocujące
nie mogą być zardzewiałe; czas używania przewodu nie może przekraczać okresu
gwarancyjnego 5 lat.
Jeżeli zajdzie jedna lub więcej z wymienionych
okoliczności, nie wolno naprawiać przewodu,
lecz niezwłocznie wymienić go.
UWAGA!
Po zamocowaniu należy sprawdzić szczelność
wszystkich połączeń za pomocą wody z mydłem
a nie za pomocą płomienia.
Podłączenie z lewej strony (widok z przodu)
Upewnić się, że wąż podłączony do instalacji
gazowej oraz przewód zasilający nie dotykają
żadnego z elementów kuchni zaznaczonych na
rysunku (oraz wąż nie dotyka podłogi).
Podłączenie z prawej strony (widok z przodu)
Przy tego rodzaju instalacji, należy użyć
sztywnych przewodów podłączeniowych,
postępując zgodnie z obowiązującymi
przepisami.
Przewód
zasilający
Elastyczny wąż
przyłączeniowy
Sztywny
przewod
Przewód
zasilający
13
Przestawienie na inny rodzaj gazu
Adaptację na inny rodzaj gazu może wykonać jedynie autoryzowany serwis.
Dopasowanie do innego rodzaju gazu niż ten, na który została fabrycznie ustawiona
kuchenka, odbywa się poprzez wymianę dysz gazowych, regulację powietrza
pierwotnego, a w przypadku przejścia na gaz płynny dostarczany z butli gazowej
zmianę sposobu podłączenia zasilania kuchni. Kolanko musi być uszczelnione za
pomocą pakuł lub taśmy teflonowej. Po
połączeniu należy sprawdzić szczelność wodą
z mydłem.
A – Rurka rozdzielająca
B – Nakrętka 1/2"
C – Uszczelka
D – Złączka węża
E – Kolanko
Tabela dysz
kategoria II 2ELs3B/P
Palnik Moc (kW)
Rodzaj
gazu
Ciśnienie
(mbar)
Średnica
Dyszy
(mm)
Średnica
by-passa
(mm)
Zużycie
g/h
Duży
2,90
3,00
2,70
G2.350 13 mbar
G 20 20 mbar
G 30 37 mbar
13
20
37
1,80
1,19
0,77
0,38
-
-
196,33
Średni
2,10
2,00
1,90
G2.350 13 mbar
G 20 20 mbar
G 30 37 mbar
13
20
37
1,50
0,96
0,65
0,30
-
-
138,16
Pomocniczy
1,00
1,00
0,85
G2.350 13 mbar
G 20 20 mbar
G 30 37 mbar
13
20
37
1,05
0,70
0,43
0,25
-
-
61,81
Nakleić na urządzenie naklejkę (dostarczoną z urządzeniem) z właściwym
rodzajem gazu.
B A C E
C
D
14
Wymiana dysz palników nawierzchniowych
Każde urządzenie posiada zestaw dysz do odpowiedniego rodzaju gazu (średnica
dyszy jest oznaczona w mm, na korpusie dyszy)
Przed rozpoczęciem zmiany dysz należy ODŁĄCZYĆ kuchenkę od zasilania
elektrycznego I upewnić się, że wszystkie pokrętła znajdują się w położeniu
WYŁACZONY.
Wymiana dysz palników
1. Zdjąć ruszt.
2. Zdjąć nakrywki palników.
3. Odkręcić dysze za pomocą klucza nasadowego 7
i zastąpić je używając pasujących do gazu
zasilającego i palników (patrz tabela dysz).
4. Założyć palniki i ruszt płyty.
Palniki nie wymagają regulacji powietrza
pierwotnego.
Regulacja płomienia
Po wymianie dysz należy sprawdzić poziom
płomienia. Regularny płomień na najniższym
poziomie powinien mieć ok. 4 mm (obracając
pokrętło z maksymalnego do minimalnego
położenia, palnik nie powinien zgasnąć).
Palniki nawierzchniowe
Aby ustawić minimalny poziom dopływu gazu:
Zapalić palnik.
Przekręcić pokrętło w lewo na oznaczenie
małego płomienia.
Zdjąć pokrętło z trzpienia kurka.
Przy pomocy wąskiego wkrętaka obracać
(wkręcać lub wykręcać) śrubę regulacyjną
usytuowaną w korpusie kurka aż do
uzyskania regularnego, małego płomienia.
Założyć pokrętło.
Obrócić pokrętło kilkakrotnie z położenia maksymalnego do minimalnego, aby
sprawdzić, czy pł
omień jest stabilny.
N ėra oro
teisingai
sureguliuota
oro
perteklius
15
Wskazówki dla użytkownika
Panel sterujący
Pokrętło tylnego lewego pola grzejnego
Pokrętło przedniego lewego pola grzejnego
Pokrętło przedniego prawego pola grzejnego
Pokrętło tylnego prawego pola grzejnego
Zegar elektroniczny
Termostat piekarnika
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
Lampka kontrolna
Lampka kontrolna termostatu
piekarnika
Plyta
Tylny lewy palnik (pomocniczy)
Przedni lewy palnik (duży)
. Przedni prawy palnik (średni)
Tylny prawy palnik (średni)
Piekarnik
A. Prowadnica
B. Taca
C. Wentylator
16
Obsługa urządzenia
Przed pierwszym użyciem
Zdjąć wszystkie elementy opakowania (wewnątrz i z zewnątrz urządzenia), przed
włączeniem piekarnika.
Przed pierwszym użyciem urządzenia należy rozgrzać piekarnik, bez wkładania
żywności. W tym czasie może wydobywać się nieprzyjemny zapach. Jest to zjawisko
normalne.
1. Wyjąć wszystkie akcesoria z piekarnika.
2. Zdjąć naklejki lub folie ochronne, jeżeli występują.
3. Rozgrzać piekarnik przez 45 minut ustawiając odpowiednie pokrętło na pozycję
“max”.
Tę samą czynność należy powtórzyć włączając grill na 5-10 minut.
Umyć akcesoria łagodnym detergentem. Opłukać i osuszyć.
Tabliczka znamionowa
Oznaczenie modelu urządzenia znajduje się na tabliczce znamionowej kuchni (z lewej
strony, po otwarciu drzwi kuchenki).
Wartość wymaganego zabezpieczenia kuchenki jest takż
e podana na tabliczce
znamionowej.
Kondensacja i para
Podczas ogrzewania żywności pojawia się para. Piekarnik częściowo odprowadza
powstałą parę. Pomimo to, nie należy stać na wprost piekarnika podczas otwierania
drzwi, aby pozwolić na swobodne ujście pary.
Jeżeli para przedostanie się na chłodne powierzchnie poza piekarnikiem, wtedy
nastąpi kondensacja pary i pojawią się krople wody. Jest to zjawisko normalne i nie
świadczy o usterce urządzenia. Aby zapobiec przebarwieniom, należy regularnie
wycierać powstałe krople wody.
Naczynia
Używać żaroodpornych naczyń, które wytrzymują temperaturę do 290°C.
Na podstawę piekarnika nie wolno stawiać żadnych naczyń i garnków.
Drzwi piekarnika nagrzewają się w czasie pracy. Nie zezwalać dzieciom na
zabawę w pobliżu włączonego piekarnika.
Przy włączonym piekarniku, pokrywa kuchni powinna być podniesiona, aby
uniknąć przegrzania.
17
Piekarnik elektryczny
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
Pieczenie tradycyjne – włączona górna i dolna grzałka; pieczenie tradycyjnych
potraw, które nie wymagają zmian temperatury w czasie pieczenia. Jeżeli to
konieczne, rozgrzać wstępnie piekarnik przed włożeniem potrawy..
Nagrzewanie dolną grzałką – pozwala na przypieczenie potraw od spodu..
Nagrzewanie górną grzałkąpozwala na rumienienie wierzchu potraw.
Grill i rożno - Funkcji grilla i rożna nie można używać jednocześnie z innymi
funkcjami piekarnika. Drzwi piekarnika muszą być zamknięte podczas pieczenia na grillu.
Pieczenie z nawiewem – termoobieg; funkcja pozwala
na pieczenie więcej niż jednej potrawy jednocześnie, bez
przenikania się smaków i zapachów, na kilku poziomach.
Rozmrażanie – (To NIE jest funkcja pieczenia).
Pomocne przy rozmrażaniu produktów.
Uwaga
Na dnie piekarnika nie wolno stawiać żadnych naczyń,
patelni, tac lub folii aluminiowej. Może dojść do
nagromadzenia ciepła i uszkodzenia piekarnika oraz
emaliowanych powierzchni.
Pokrto termostatu
Temperaturę można ustawić obracając pokrętło piekarnika
w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara.
Temperaturę można ustawić w zakresie od 50C do
290C.
Termostat kontroluje temperaturę płynnie, więc można
wybrać poziom temperatury pomiędzy tymi, które są
wyraźnie oznaczone.
Ustawienie maksymalne jest odpowiednie do pieczenia na grillu.
Wskazówki
• Po wyborze temperatury zostanie podświetlona lampka kontrolna termostatu. Będzie
podświetlona, aż piekarnik osiągnie zadaną temperaturę; następnie zgaśnie i będzie się
zapalała, pokazując, że termostat kontroluje temperaturę wewnątrz piekarnika.
• Lampka kontrolna piekarnika zostanie podświetlona po ustawieniu funkcji piekarnika, na
czas jej trwania.
18
UŻYWANIE WENTYLATORA PIEKARNIKA
Wentylator
Powietrze jest ogrzewane I rozprowadzane wewnątrz piekarnika dzięki pracy
wentylatora, umieszczonego w tylnej ściance urządzenia. Wentylator nadmuchuje
gorące powietrze, aby zapewnić jednorodną temperaturę wewnątrz piekarnika.
Korzyści wynikające z tego sposobu pracy są następujące:
Szybkie Rozgrzewanie
Szybkie osiąganie wyznaczonej temperatury eliminuje konieczność wstępnego
nagrzewania piekarnika (do czasu pieczenia wskazanego w przepisie należy dodać 5-7
minut). Potrawy wymagające pieczenia w bardzo wysokich temperaturach należy
włożyć do rozgrzanego piekarnika, np. chleb, suflety itp.
Niższe temperatury pieczenia
Pieczenie z nawiewem wymaga niższych temperatur, niż pieczenie tradycyjne.
Dlatego należy pamiętać o zmniejszeniu temperatury o 20-25C korzystając z
dotychczasowych przepisów.
Jednakowa temperatura pieczenia
Wentylator umożliwia utrzymanie jednakowej temperatury wewnątrz piekarnika,
niezależnie od poziomu ułożenia blachy. Pozwala to także na pieczenie kilku potraw
jednocześnie. Należy pamiętać, że potrawy na najwy
ższym poziomie będą rumieniły
się nieco szybciej.
Zapachy potraw nie przenikają się
Jak używać wentylatora
1. Pokrętło wyboru funkcji piekarnika ustawić w położeniu
.
2. Pokrętłem termostatu ustawić wymaganą temperaturę pieczenia.
WSKAZÓWKI I PORADY
Podczas pieczenia z nawiewem więcej niż jednej potrawy należy ustawić naczynia na
środku każdej z blach (zamiast kilku naczyń na jednym poziomie).
Przy całkowitym wypełnieniu piekarnika potrawami, czas pieczenia będzie nieco
dłuższy.
Na podstawie piekarnika można ułożyć blachę. Naczynie wstawić do blachy – nie
stawiać naczynia bezpośrednio na dnie piekarnika, aby zapewnić prawidłową
cyrkulację powietrza wokół produktów.
19
Gdy piekarnik jest całkowicie wypełniony tym samym produktem (np. tace ciastek)
– będą one upieczone jednakowo i należy je wyjąć z piekarnika w tym samym
czasie. Jeżeli na tacach znajdują się produkty różnego rodzaju i rozmiaru, np.
herbatniki – czas pieczenia będzie inny.
Wentylator sprawdza się także do ogrzewania produktów, bez konieczności
wcześniejszego rozmrażania, np. tarty owocowe, paszteciki kiełbaski i inne
produkty o niewielkich rozmiarach. Ustawić temperaturę 190-200C I włączyć
piekarnik na 20-40 minut (w zależności od ilości produktów).
Odpowiednie ustawienie czasu I funkcji zależy od zdobywanego doświadczenia I
preferencji użytkownika. Temperatury mają charakter orientacyjny i należy je
podwyższać lub obniżać, zgodnie z indywidualnymi upodobaniami.
Wpływ naczyń na efekty pieczenia
Naczynia I formy różnią się grubością, kolorem, stopniem przewodzenia ciepła do
produktu:
A naczynia aluminiowe, gliniane, ze szkła żaroodpornego oraz jasne formy
redukują rumienienie spodu potrawy.
B naczynia emaliowane, kolorowe oraz ciemne, ciężkie formy do pieczenia
wpływają na intensywne rumienienie potraw od spodu.
Rozmrażanie
Wentylator piekarnika pracuje bez emisji ciepłego powietrza, w temperaturze
pokojowej.
Funkcję polecamy zwłaszcza dla delikatnych produktów, które są nieodporne na
wyższą temperaturę, np. torty z kremem, chleb i produkty zbożowe.
WSKAZÓWKI I PORADY
• Produkty przykryć folią aluminiową, plastikową lub pokrywką, aby uniknąć ich
wysuszenia w trakcie rozmrażania.
• Małe lub płaskie produkty (filety rybne, wątróbka, mięso) rozmrażają się w ciągu
1-2 godzin. Po rozmrożeniu należy je natychmiast poddać obróbce cieplnej.
• Produkty ułożyć w jednej warstwie I obrócić w połowie czasu rozmrażania.
• NIE pozostawiać rozmrożonych produktów w temperaturze pokojowej.
Natychmiast ugotować lub włożyć do chłodziarki.
• Przestrzegać zasad higieny podczas obróbki świeżej, mrożonej i gotowanej
żywności.
20
Pieczenie tradycyjne
Po włączeniu tej funkcji ciepło dochodzi do potrawy zarówno z dolnej, jak i górnej
grzałki. Przydatne do pieczenia na jednym poziomie, zwłaszcza dań, które
wymagają dodatkowego rumienienia spodu (quiche, tarta itp.). Potrawy zapiekane,
lasagne, które wymagają dodatkowego rumienienia wierzchu można także
przygotowywać używając górnej i dolnej grzałki.
Jak włączyć pieczenie tradycyjne
• Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika do pozycji
.
• Ustawić pokrętło termostatu na wymagany poziom temperatury.
Nagrzewanie górną grzałką
Do pieczenia gotowych dań, np. Lasagne.
Nagrzewanie dolną grzałką
Funkcja przydatna szczególnie do pieczenia niektórych ciast oraz pizzy. Można jej
także używać do rumienienia potraw takich jak quiche i tarty (aby być pewnym, że
spód jest równomiernie upieczony).
Lampka kontrolna
Zostaje podświetlona po ustawieniu funkcji piekarnika I pozostaje włączona w
czasie pieczenia.
Urządzenie nagrzewa się w czasie pracy. Zachować ostrożność i nie dotykać
grzałek wewnątrz piekarnika.
Wskazówki i porady
Należy zachować min. 2.5 cm pomiędzy wierzchem potrawy i grzałką. W ten
sposób osiągniecie Państwo najlepsze rezultaty pieczenia. W przypadku pieczenia
ciast, chleba itp., formę należy ustawić centralnie pod grzałką.
Formy i naczynia z potrawami ustawiać na środku tacy, aby powietrze mogło
swobodne przepływać.
Potrawy układać w wystarczająco dużych naczyniach i tacach, aby uniknąć
nadmiernego kapania tłuszczu na podstawę piekarnika oraz aby ułatwićźniejsze
czyszczenie.
Naczynia emaliowane, ciemne lub ciężkie powodują nadmierne rumienienie spodu
potrawy. Tace aluminowe lub błyszczące odbijają ciepło i powodują spowolnienie
rumienienia spodu potrawy.
NIE stawiać żadnych naczyń bezpośrednio na dnie piekarnika, gdyż można
uszkodzić urządzenie.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Aeg-Electrolux 47025GR-MN Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla