37
5. Misa do mieszania: Umieść miskę w jej uchwycie. Prze-
kręć miskę do końca w kierunku
LOCK.
6. Włóż składniki do misy do mieszania.
7. Sprawdź, czy przełącznik jest ustawiony na „0“.
8. Naciśnij dźwignię (3), aby opuścić ramię. Musisz docisnąć
ramię od góry, aż zablokuje się w najniższym ustawieniu.
9. Włóż wtyczkę do sprawdzonego kontaktu.
10. Wybierz prędkość, korzystając z poniższej tabeli.
Tabela: Rodzaje ciasta i nasadki
Rodzaj ciasta Nasadka
Usta-
wienia
Ilość
Maks. czas
pracy
Ciężkie ciasto
(np. chleb lub
kruche ciasto)
Końcówka do
ugniatania
1 - 3
maks.
2,5 kg
30 sec. usta-
wienie 1 i
4½ min.
ustawienie
2 - 3
Ciasto średniej
gęstości (np.
naleśniki typu
crepe)
Końcówka do
mieszania
3 - 4
maks.
3,0 kg
5 minut
Lekkie ciasto
(np. ciasto
na wae lub
naleśniki,
pudding)
Trzepaczka 4 - 5
maks. 3,5
litra
10 minut
Śmietana Trzepaczka 6
min. 200 ml
maks. 2
litry
10 minut
Białek jajek Trzepaczka 6
3 - 10
białek
10 minut
WSKAZÓWKA:
• Praca krótkookresowa: mieszając ciężkie ciasto urzą-
dzenie nie powinno pracować przez okres dłuższy, niż 5
minut. Po tym czasie należy je wyłączyć i pozostawić do
schłodzenia przez kolejne 10 minut.
• Ustawienie P do pracy pulsacyjnej: Na krótko włącz
najwyższe ustawienie silnika trzymając pokrętło w tej
pozycji.
Działanie impulsowe
OSTRZEŻENIE: Ryzyko obrażeń!
• Zawsze, gdy chcesz przerwać wykonywaną czynność,
ustaw przełącznik na „0“.
• Wyjmij wtyczkę z gniazdka, jeśli chcesz zmienić końców-
kę.
• Poczekać na całkowite zatrzymanie końcówki!
• Jeśli uruchamiamy dźwignię (3) podczas pracy, aby
podnieść ramię, przełącznik bezpieczeństwa dezaktywu-
je silnik.
• Silnik ponownie zacznie pracować natychmiast po
obniżeniu ramienia malaksera!
Koniec pracy i demontaż misy
• Po użyciu ustaw przełącznik na „0“. Wyjmij wtyczkę z
gniazdka.
• Nacisnąć dźwignię (3), co umożliwi uniesienie ramienia.
• Wyjąć nasadkę.
• Przekręć miskę w lewo, aby ją zdjąć.
• Posługując się łopatką odkleić wymieszane ciasto od
ścianek misy, po czym je wyjąć.
• Umyć wszystkie użyte elementy zgodnie z zaleceniami
zawartymi w rozdziale „Czyszczenie”.
Proponowane Przepisy
Ciasto biszkoptowe (przepis podstawowy)
Poziom prędkości 3 - 4
Składniki:
250 g masła lub margaryny, 250 g cukru, 1 opakowanie cukru
wanilinowego lub 1 opakowanie mieszanki „Citro-Back”,
szczypta soli, 4 jaja, 500 g mąki pszennej, 1 opakowanie
proszku do pieczenia, ok. 1/8 litra mleka.
Przygotowanie:
Wsypać mąkę i pozostałe składniki do miski, uruchomić robot z
końcówką do mieszania na 30 sekund z prędkością 1, a potem
na ok. 3 minuty z prędkością 3. Natłuścić formę do pieczenia
lub wyłożyć ją papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec. Przed
wyjęciem ciasta z piekarnika należy sprawdzić, czy jest goto-
we. Nakłuć ciasto ostrym drewnianym patyczkiem na środku
formy. Jeśli ciasto nie przykleja się do patyczka – jest gotowe.
Wyjąć ciasto na kratę piekarską i pozostawić do ostygnięcia.
Piekarnik tradycyjny:
Poziom: 2
Temperatura: Piekarnik elektryczny: grzałka dolna i
górna 175-200°, piekarnik gazowy: tryb
2-3
Czas pieczenia: 50-60 minut
Przepis można zmieniać według własnych upodobań, np.
dodać 100 g rodzynek, 100 g orzechów lub 100 g startej
czekolady. Ograniczeniem jest wyłącznie wyobraźnia.
Bułeczki z siemieniem lnianym Poziom prędkości 1 - 2
Składniki:
500-550 g mąki pszennej, 5g siemienia lnianego, 3/8 litra wody,
1 kostka drożdży (40 g), 100 g chudego odsączonego twarogu,
1 łyżeczka soli.
Do posmarowania: 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Siemię lniane namoczyć w 1/8 litra letniej wody. Pozostałą
letnią wodę (1/4 litra) wlać do miski robota, wkruszyć do niej
drożdże, dodać twaróg i dokładnie wymieszać końcówką do
ugniatania z prędkością 2. Drożdże muszą całkowicie się
rozpuścić. Mąkę, namoczone siemię lniane i sól, wsypać do
miski. Ugniatać z prędkością 1, następnie zmienić prędkość na
2 i ugniatać jeszcze przez 3-5 minut. Przykryć ciasto i odstawić
w ciepłe miejsce na 45-60 minut. Ponownie zagnieść, wyjąć z
miski i uformować 16 bułeczek. Blachę do pieczenia wyłożyć
KM398CB_IM_new_Nov.2015 19.11.2015