96
Lody czekoladowe
100 ml mleka, 1 żółtko, 40 g cukru,
1/2 opakowanie cukru waniliowego,
50 g czekolady mlecznej, 100 g śmie-
tany, 1 łyżka kakao
Zagrzać mleko w garnku, aż zakipi. W
międzyczasie ubić żółtko z cukrem wa-
niliowym na sztywną pianę. Powoli do-
dawać przy tym cukier. Gorące mleko
ciągle mieszając trzepaczką do ubija-
nia powoli wlewać do piany. Przelać
całość i z powrotem do garnka i mie-
szając ponownie ogrzać, aż masa lek-
ko zgęstnieje. Przelać masę do miski i
odstawić na ok. pół godziny do ochło-
dzenia.
W międzyczasie rozpuścić czekola-
dę z trzema łyżkami śmietany w ką-
pieli wodnej cały czas mieszając, po
czym razem z czubatą łyżeczką kakao
zmieszać jak najszybciej z ochłodzoną
masą. Całość odstawić na pół godziny
do ochłodzenia, po czym wstawić do
lodówki na ok. godzinę.
Pozostałą śmietanę lekko ubić i dodać
do masy z czekoladą. Całość wlać do
pracującej maszyny do lodów i zamra-
żać przez 30 minut.
PRZEPISY NA LODY DLA DOROSŁYCH
Koktajl ananasowo-kokosowy
1 puszka ananasów (ok. 125 g net-
to), 65 ml mleka kokosowego, 1 biał-
ko, 25 g cukru pudru, 1 łyżki białego
rumu, 1/2 banan, 1/2 łyżka soku z cy-
tryny, wiśnie kandyzowane, drewniane
patyczki, 125 ml soku ananasowego,
kolejne 60 ml mleka kokosowego
Zrobić puree z 3/4 plastrów ananasa z
syropem ananasowym z puszki i mle-
kiem kokosowym (65 ml). Pozostałe
plastry drobno pokroić, dodać do pu-
ree i wstawić do lodówki na pół godzi-
ny.
Białka ubić z cukrem pudrem i zmie-
szać z puree z owoców. Zmrażać całość
przez ok. 40 minut w maszynie do lo-
dów. Po 25 minutach dodać rum.
Połowę bananów pokroić w plastry i
skropić sokiem z cytryny. Nabić pla-
stry i wisienki na drewniane patyczki.
Włożyć cztery duże gałki lodów do mis-
ki. Resztę przechowywać w zamrażar-
ce. Sok ananasowy, mleko kokosowe
i pozostałe banany dodać do gałek lo-
dów i wykonać z całości puree.
Rozdzielić napój między cztery szklan-
ki i udekorować patyczkami z owoca-
mi.
Sorbet pomarańczowy z campari
35 ml campari, 200 ml soku pomarań-
czowego, 75 g cukru pudru, 1 białko
Campari, 180 ml soku pomarańczowe-
go i 30 g cukru pudru wlać do wysokie-
go pojemnika i mieszać, aż cukier się
rozpuści. Odstawić całość na dwie go-
dziny do lodówki.
Po upływie czasu chłodzenia ubić biał-
ka z pozostałym cukrem pudrem i so-
kiem pomarańczowym na pianę. Zmie-
szać masę ze schłodzonym campari z
sokiem pomarańczowym i cukrem pu-
drem.
Wlać całość do pracującej maszyny do
lodów i zamrażać przez 30 - 40 minut.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de