Stand 22.4.2020
107 von 112
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
PRZEPISY Z ZASTOSOWANIEM STEWII
Cukier można zastąpić stewią. Stewii należy używać zawsze w proporcji ok. 1:10, tzn. zamiast 100 g
cukru należy użyć 10 g stewii.
Przygotowaliśmy dla Państwa niektóre przepisy. Prosimy zwrócić uwagę, że nie jest możliwe zrobienie
lodów czekoladowych z użyciem stewii, gdyż w tych lodach tłuszcz i cukier pochodzą z tabliczki
czekolady. Nie jest możliwe również zrobienie lodów waniliowych, gdyż w tym przypadku cukier jest
nieodłącznym nośnikiem smaku.
Używać tylko bardzo świeżych jaj.
Spożyć lody w ciągu jednego tygodnia. Rozmrożone lody natychmiast spożyć i nie zamrażać
ich ponownie.
Lody o smaku kiwi
10 dojrzałych owoców kiwi, 20 g stewii, 4 łyżki
musu jabłkowego, 500 ml soku jabłkowego, 4
białka, 2 łyżki soku z cytryny
Obrać kiwi, pokroić w kawałki i włożyć do
wysokiego pojemnika. Dodać stewię, mus
jabłkowy i sok jabłkowy. Rozdrobnić na puree
blenderem ręcznym. Ubić białka i sok z cytryny
na gładką pianę i zmieszać z masą z kiwi.
Napełnić masą maszynę do lodów i zamrażać
przez ok. 40 minut.
Sorbet wiśniowy
500 g wiśni (ze słoika, odsączonych), 2 łyżki soku
z cytryny, 10 g stewii, 500 ml soku jabłkowego,
2 opakowania żelatyny rozpuszczalnej na zimo
Włożyć wszystkie składniki do wysokiego
pojemnika i rozdrobnić na puree blenderem
ręcznym. Napełnić masą maszynę do lodów i
zamrażać przez ok. 40 minut.
Mrożony krem z pomidorów
(jako przekąska w gorące dni)
250 ml soku pomidorowego, 250 ml puree z
pomidorów (gotowy produkt), 400 g kwaśnej
śmietany, 200 g słodkiej śmietany, 1 łyżka soli,
4 szczypty stewii, 4 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka
bardzo drobno posiekanej pietruszki, 1 łyżka
posiekanego szczypiorku, 2 opakowania żelatyny
rozpuszczalnej na zimno, czarny pieprz i tabasco
do smaku
Włożyć wszystkie składniki do wysokiego
pojemnika i rozdrobnić na puree blenderem
ręcznym. Napełnić masą maszynę do lodów
i zamrażać przez ok. 40 minut. Porada: Do
kremu z pomidorów można dodać 1 - 2 łyżek
(zależnie do ilości) octu balsamicznego i drobno
posiekaną bazylię. Należy wówczas zrezygnować
z tabasco, pietruszki i szczypiorku.
Lody ogórkowe
2 ogórki sałatkowe, 4 łyżki soku z cytryny, 2
łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyżki oliwy z
oliwek, 2 opakowania przyprawy „Koperek“ do
sałatki z ogórków (lub 4 łyżki bardzo drobno
posiekanego koperku), 6 g stewii, 2 opakowania
żelatyny rozpuszczalnej na zimno, 4 białka, sól i
pieprz do smaku
Ogórki obrać, przekroić na pół, wydrążyć pestki,
pokroić w grubą kostkę i wsypać do wysokiego
pojemnika. Rozdrobnić na puree blenderem
Copyright UNOLD AG | www.unold.de