37
P
P
ol
ol
• Nie zawieszać kabla sieciowego nad ostrymi kantami i trzymać z dala od gorących przedmiotów i otwartego
płomienia. Odłączać kabel od gniazdka ciągnąc tylko za wtyczkę.
• Dodatkową ochronę zapewnia montaż w instalacji domowej zabezpieczenia o znamionowym prądzie
wyzwalającym nie większym jak 30 mA. Proszę zasięgnąć rady u instalatora urządzeń elektrycznych.
• kabel zasilający, jak i ewentualny przedłużacz tak ułożyć, żeby nie było możliwe niezamierzone pociągnięcie
oraz potknięcie się o niego.
• Jeżeli używany jest przedłużacz, musi on posiadać odpowiednie parametry. W przeciwnym wypadku
nastąpić może przegrzanie kabla i/lub wtyczki.
• Urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przemysłowego i do stosowania na zewnątrz.
• Nigdy nie pozostawiać urządzenia bez nadzoru w trakcie jego użytkowania.
• Dzieci mogą nie rozpoznać niebezpieczeństwa wynikającego z nieumiejętnego obchodzenia się
urządzeniami elektrycznymi. Dlatego nigdy nie wolno pozwolić dzieciom obsługiwać urządzenia bez nadzoru.
• Wyciągnąć wtyczkę z gniazdka, jeżeli urządzenie nie jest używane i przed czyszczeniem.
• Uwaga! Urządzenie jest pod napięciem dopóki podłączone jest ono gniazdka.
• Wyłączyć urządzenie przed wyciągnięciem wtyczki z gniazdka.
• Nigdy nie przenosić urządzenia trzymając za kabel.
SZCZEGÓLNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Wewnątrz chłodziarki nie używaj twardych narzędzi. Mogą one uszkodzić jej powłokę.
Używaj wyłącznie drewnianych lub plastikowych (gumowych) narzędzi.
• Nie należy podgrzewać chłodziarki.
• Nie korzystaj z urządzenia, gdy chłodziarka jest sucha.
• Urządzenie nie nadaje się do mycia w zmywarkach.
• Nie dotykaj zmrożonej chłodziarki mokrymi rękami. Niebezpieczeństwo uszkodzenia ciała!
• Do robienia lodów nie używaj alkoholu, zakłóci on proces zamrażania.
• Nie wkładaj cukru bezpośrednio do urządzenia. Zawsze powinieneś go najpierw rozpuścić.
PRZED PIERWSZYM URUCHOMIENIEM
• Usuń wszystkie części opakowania.
• Wyczyść urządzenie tak, jak to zostało opisane w
Czyszczeniu i pielęgnacji
.
OBSŁUGA
• Odłącz pokrywę (7) i silnik urządzenia (2) przekręcając je przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.
Zdejmij je unosząc w górę.
• Schłodź chłodziarkę (4) w zamrażarce lub lodówce. Temperatura chłodziarki powinna wynosić przynajmniej
-18 °C. Umieść chłodziarkę w tylnej części zamrażarki. Chłodziarka powinna być w zamrażarce przez co
najmniej 12 godzin. Czas chłodzenia może być dłuższy lub krótszy w zależności od ilości lodów, którą
chcesz przygotować.
• Wyjmij chłodziarkę z zamrażarki lub lodówki. Umieść ją na odpowiedniej powierzchni.
• Nigdy nie dotykaj chłodziarki mokrymi rekami.
• Podłącz mikser (5) do wału napędowego (8).
Następnie umieść pokrywę razem z dołączonym do niej mikserem do chłodni i dokręć, przekręcając ją
zgodnie z ruchem wskazówek zegara. W czasie dokręcania obserwuj części służące do zamykania.
• Podłącz kabel zasilający (3) do gniazdka sieciowego. Włącz urządzenie za pomocą włącznika/wyłącznika
I/0 (1). Silnik zacznie działać. Mikser zacznie się obracać.
• Wlej przygotowaną wcześniej miksturę przez otwór do napełniania (6) do chłodziarki.
• Pozostaw urządzenie włączone przez około 20 do 40 minut. Lody są przygotowywane wewnątrz chłodziarki.
• Wyłącz urządzenie za pomocą włącznika/wyłącznika I/0. Wyjmij wtyczkę z gniazdka sieciowego.
• Odłącz pokrywę i silnik urządzenia przekręcając je przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.
Zdejmij je unosząc w gore.
• Wyjmij z chłodziarki gotowe lody za pomocą plastikowej lub drewnianej szpatułki.
Nie używaj metalowych narzędzi.
• Urządzenie produkuje jedynie miękkie lody. Jeśli chcesz je bardziej zmrozić, wówczas umieść chłodziarkę
w zamrażarce na maksymalnie 20 minut. Możesz również umieścić lody w innych, odpowiednich
pojemnikach. Pojemniki te mogą być chłodzone przez długi okres czasu.
PRZEPISY
• Nie sporządzaj mieszanek w chłodziarce, użyj do tego innych pojemników.
• Jeśli chcesz sporządzić większe/mniejsze porcje lodów, niż te zaproponowane w przepisach, wówczas
proporcjonalnie zwiększ/zmniejsz ilość składników.
• Ostrożnie dodawaj surowe jajka. Używaj wyłącznie świeżych jajek.
Lody Flordilatte
1 żółtko jajka
60 g cukru
100 ml mleka
100 ml śmietany (nie ubitej)
Kilka kropli aromatu waniliowego
• W miseczce zmiksuj żółtko i cukier, aż do powstania piany.
• Wymieszaj mleko i śmietanę. Dobrze zmiksuj wszystkie składniki.
• Wlej mieszankę do urządzenia.
Lody czekoladowe
1 żółtko jajka
60 g cukru
160 ml mleka
60 ml śmietany
Kilka kropli aromatu waniliowego
• W miseczce zmiksuj żółtko i cukier, aż do powstania piany.
• Użyj garnka z grubym dnem, wypłucz go wodą.
Następnie, ciągle mieszając, podgrzej mleko, dopóki się ono nie zagotuje. Zdejmij garnek z kuchenki.
Powoli dodawaj mieszankę cukru i jajka, ciągle mieszając.
• Ponownie umieść garnek na kuchence. Podgrzej odrobinę, dopóki mieszanka nie zgęstnieje.
Następnie niezwłocznie zdejmij garnek z kuchenki. Nie podgrzewaj dłużej mieszanki.
• Pozwól mieszance ostygnąć do temperatury pokojowej. Następnie wymieszaj ją ze śmietaną.
• Wlej mieszankę do urządzenia.
Lody stracciatella
120 ml mleka
60 ml śmietany
30 g ciemnej czekolady
30 g cukru
Kilka kropli aromatu waniliowego
Szczypta soli
• Zmiksuj mleko, śmietanę, cukier, aromat waniliowy i sól.
• Wlej mieszankę do urządzenia. Gdy mieszanka zacznie rosnąć, wówczas dodaj odrobinę pokruszonej
czekolady.
Lody kawowe
1 żółtko jajka
60 g cukru
120 ml mleka
100 ml śmietany
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka kakao
Kilka kropli aromatu waniliowego
• Podgrzej mleko i cukier, ciągle mieszając, aż do zagotowania.
38
P
P
ol
ol