AKS 200/01 KARTA URZĄDZENIA
PL
5019 510 56064
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3. Grzałka górna
4. Oświetlenie tylne piekarnika
5. Dolna grzałka (niewidoczna)
6. Zimne drzwiczki piekarnika
OSTRZEŻENIE
• Podczas pieczenia wentylator chłodzący może się od czasu do czasu uruchamiać, aby zmniejszyć
pobór energii elektrycznej.
• Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika wentylator chłodzący może nadal pracować
przez pewien czas.
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło wyboru funkcji
2. Czerwona kontrolka termostatu
3. Pokrętło termostatu
4. Pokrętła sterujące płyty kuchennej
Dolna
Górna
półka
półka
Ruszt:
Aluminiowa tacka do
pieczenia:
3
1
2
4
URUCHAMIANIE PIEKARNIKA
• Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję.
Zapali się oświetlenie piekarnika.
• Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na
żądaną temperaturę. Zapali się czerwona kontrolka termostatu. Kontrolka wyłączy się w
momencie osiągnięcia wybranej temperatury.
Po zakończeniu pieczenia:
• Ustawić pokrętło w położeniu „0”.
KORZYSTANIE Z PŁYTY KUCHENNEJ
Panel sterowania piekarnika jest wyposażony w 4 pokrętła (od 0 do 6) do sterowania
działaniem płyty kuchennej.
Aby uruchomić elektryczne płyty grzejne:
• Obrócić pokrętło danego pola grzejnego w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara na żądany poziom mocy (patrz instrukcja dołączona do płyty
kuchennej).
Ważne:
• Podczas pierwszego użycia płyt grzjenych ustawić pokrętła w położeniu 6 i zostawić je włączone
na ok. 3 minuty w celu wyeliminowania nieprzyjemnych zapachów, ustawiając na każdej płycie
garnek o odpowiedniej średnicy, napełniony do połowy wodą.
• Nie uruchamiać płyt grzjenych bez garnków.
• Zaleca się używanie naczyń o płaskim i wielowarstwowym dnie, którę są specjalnie
przystosowane do gotowania na elektrycznych płytach grzejnych.
• Średnica podstawy garnka musi być taka sama lub nieznacznie większa niż średnica płyty
elektrycznej.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 PIEKARNIK WYŁĄCZONY
-
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
• Do włączania wewnętrznego oświetlenia piekarnika.
GRZAŁKA DOLNA
• Do wykańczania ciast owocowych lub serowych, a także do zagęszczania
sosów.
• Włączyć tę funkcję na ostatnie 10-15 minut pieczenia.
GRZAŁKA GÓRNA I
DOLNA
• Do przyrządzania mięsa, ryb i drobiu na tym samym poziomie.
• Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i po zgaśnięciu czerwonej kontrolki
termostatu włożyć potrawę do piekarnika.
• Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
GRZAŁKA GÓRNA
• Do wykańczania ciast owocowych lub serowych, a także do zagęszczania
sosów.
• Włączyć tę funkcję na ostatnie 10-15 minut pieczenia.