Ignis AKS 200/IX/01 Program Chart

Typ
Program Chart

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

AKS 200/01 KARTA URZĄDZENIA
PL
5019 510 56064
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3. Grzałka górna
4. Oświetlenie tylne piekarnika
5. Dolna grzałka (niewidoczna)
6. Zimne drzwiczki piekarnika
OSTRZEŻENIE
Podczas pieczenia wentylator chłodzący może się od czasu do czasu uruchamiać, aby zmniejszyć
pobór energii elektrycznej.
Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika wentylator chłodzący może nadal pracować
przez pewien czas.
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło wyboru funkcji
2. Czerwona kontrolka termostatu
3. Pokrętło termostatu
4. Pokrętła sterujące płyty kuchennej
Dolna
Górna
półka
półka
Ruszt:
Aluminiowa tacka do
pieczenia:
3
1
2
4
URUCHAMIANIE PIEKARNIKA
Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję.
Zapali się oświetlenie piekarnika.
Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na
żądaną temperaturę. Zapali się czerwona kontrolka termostatu. Kontrolka wyłączy się w
momencie osiągnięcia wybranej temperatury.
Po zakończeniu pieczenia:
Ustawić pokrętło w położeniu „0”.
KORZYSTANIE Z PŁYTY KUCHENNEJ
Panel sterowania piekarnika jest wyposażony w 4 pokrętła (od 0 do 6) do sterowania
działaniem płyty kuchennej.
Aby uruchomić elektryczne płyty grzejne:
Obrócić pokrętło danego pola grzejnego w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara na żądany poziom mocy (patrz instrukcja dołączona do płyty
kuchennej).
Ważne:
Podczas pierwszego użycia płyt grzjenych ustawić pokrętła w położeniu 6 i zostawić je włączone
na ok. 3 minuty w celu wyeliminowania nieprzyjemnych zapachów, ustawiając na każdej płycie
garnek o odpowiedniej średnicy, napełniony do połowy wodą.
Nie uruchamiać płyt grzjenych bez garnków.
Zaleca się używanie naczyń o płaskim i wielowarstwowym dnie, którę są specjalnie
przystosowane do gotowania na elektrycznych płytach grzejnych.
Średnica podstawy garnka musi być taka sama lub nieznacznie większa niż średnica płyty
elektrycznej.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 PIEKARNIK WYŁĄCZONY
-
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
Do włączania wewnętrznego oświetlenia piekarnika.
GRZAŁKA DOLNA
Do wykańczania ciast owocowych lub serowych, a także do zagęszczania
sosów.
Włączyć tę funkcję na ostatnie 10-15 minut pieczenia.
GRZAŁKA GÓRNA I
DOLNA
Do przyrządzania mięsa, ryb i drobiu na tym samym poziomie.
Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i po zgaśnięciu czerwonej kontrolki
termostatu włożyć potrawę do piekarnika.
Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
GRZAŁKA GÓRNA
Do wykańczania ciast owocowych lub serowych, a także do zagęszczania
sosów.
Włączyć tę funkcję na ostatnie 10-15 minut pieczenia.
TABELE PIECZENIA
POTRAWA Funkcja
Nagrzewanie
wstępne
łka
(od dołu)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
min.
MIĘSO
Jagnięcina, koźlina,
baranina
X 2 200 90 - 110
Cielęcina, wołowina,
wieprzowina
X 2 200 90 - 110
Kurczak, królik,
kaczka
X 2 200 70 - 80
Indyk
(3-5 kg)
X 2 210 160 - 180
Gęś
(2 kg)
X 2 210 100 - 130
RYBY(1 kg)
dorada, labraks,
tuńczyk, łosoś, dorsz
X 2 200 60 - 80
RYBY
(<1 kg - w
kawałkach)
miecznik, tuńczyk
X 2 190 50 - 60
WARZYWA
Papryka, pomidory,
pieczone ziemniaki
X 2
190
50 - 60
SŁODYCZE,
CIASTA, ITP.
Ciasta drożdżowe
X 2
180 40 - 50
Ciasta
z nadzieniem
serowym
X 2
190 60 - 90
Tar ta
X 2
190 40 - 50
Strudel, naleśniki
X 2
200 50 - 60
Ciasteczka, ciasto
biszkoptowe, kruche
ciasto
X 2
180 20 - 30
Ptysie, rolady
biszkoptowe
X 2
180 35 - 45
Uwaga: Wskazane czasy i temperatury pieczenia podane są jedynie w celach orientacyjnych.
POTRAWA Funkcja
Nagrzewanie
wstępne
łka
(od dołu)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
min.
Słone ciasta, ciasta
z nadzieniem
owocowym, np.
ananasowym,
brzoskwiniowym
X 2
200 50 - 60
Lasagne,
zapiekanka z
ziemniaków,
cannelloni,
zapiekanki w cieście
X 2
200 40 - 50
Chleb
X 2
210 30 - 40
Pizza
X 2
225 15 - 20
Paszteciki z ciasta
francuskiego
X 2
210 20 - 30
Suflet
X 2
200 40 - 50
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Ignis AKS 200/IX/01 Program Chart

Typ
Program Chart
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla