AKZ 669
KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
5019 310 56287
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3. Osłona Grilla
2)
4. Blokada Drzwiczek
3)
5. Katalizator
6. Zabezpieczenie górnego elementu grzewczego
7. Górny element grzewczy
8. Oświetlenie tylnej komory piekarnika
4)
9. Okrągły element grzewczy
10. Miejsce na rożen obrotowy
11. Wentylator piekarnika
12. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
13. Drzwiczki piekarnika
1)
Uruchomienie wentylatora związane jest z poziomem
temperatury w piekarniku i może trwać, po wyłączeniu
piekarnika, jeszcze przez kilka minut. Podczas trwania
pyrolizy prędkość działania wentalatora jest większa niż
podczas funkcji przygotowywania potraw.
2)
Uniemożliwia bezpośredni kontakt z grilem. W trakcie
funkcjonowania piekarnika radzimy nie dotykać osłony.
3)
Podczas trwania funkcji pyrolizy uaktywnia się “blokada
drzwiczek” a na wyświetlaczu ukazuje się odpowiednia ikona
“”.
Podczas trwania pyrolizy wzrasta temperatura drzwiczek, w
związku z tym zalecamy
niedopuszczanie do drzwiczek
dzieci.
4)
Gdy piekarnik jest wyłączony, po otwarciu drzwiczek lampka
zaświeca się automatycznie.
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło załączanie / wyłączanie - wybór funkcji.
2. Przycisk potwierdzenia i wyboru programu.
3. Pokrętło zmiany zaprogramowanych wartości (temperatura, czas, poziomy).
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Rożen obrotowy:
2 kratki:
Tacka do ociekania:
Ostrzeżenia:
Zalecamy wyjęcie wszystkich akcesoriów, w które piekarnik został wyposażony, co zapobiegnie dalszemu
wzrostowi zewnętrznej temperatury drzwiczek oraz zapewni większą skuteczność czyszczenia dolnej części pieca.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja
Temperatura
zaprogramowana
Temperatura
do regulacji
Opis funkcji
-
Piekarnik wyłączony
- - -
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
- -
• Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
UTRZYMANIE CIEPŁA
35C -
• Aby utrzymać stałą temperaturę wewnątrz piekarnika.
• 35°C: do wyrastania ciasta, chleba i pizzy.
• 60°C: do utrzymania ciepła ostatnio przygotowanych
posiłków.
• Zaleca się używanie półki na pierwszym poziomie.
FUNKCJA STATYCZNA
225C 50°C - 250°C
• Do pieczenia mięsa, ryb i drobiu na tym samym poziomie.
• Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i włożyć potrawę
do piekarnika, zanim kontrolka “C” wyłączy się.
• Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
WENTYLATOR +
STATYCZNA
200C 50°C - 250°C
• Do pieczenia na maks. 2 półkach.
• W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję potrawy, co
zapewni jej równomierne pieczenie.
TERMOWENTYLATOR
200C 50°C - 250°C
• Do pieczenia bez wstępnego podgrzewania piekarnika, na
jednej lub więcej półkach - artykuły żywnościowe, które
wymagają takiej samej temperatury pieczenia (np.: ryby,
warzywa, ciasta), bez wzajemnego przenikania zapachów
FUNKCJA GRILL
3 -
• Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na
rożnie, do podpiekania warzyw oraz do przyrumieniania
chleba.
• Funkcja może być wykorzystywana przy różnym poziomie mocy
(1 minimum - 5 maksimum).
• Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
• Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być
zamknięte.
• Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce,
co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
GRILL + rożen
• Podczas tej funkcji można używać rożen obrotowy.
• Pieczenie mięsa i drobiu na rożnie. Włożyć wspornik na
drugą półkę i wsunąć potrawę na szpikulec rożna mocując
specjalnymi widelcami.
• Włożyć rożen głęboko do gniazda w ściance tylnej po prawej
stronie i podeprzeć na wsporniku.
• Dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy
ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Wyjąć plastykową rączkę przed zamknięciem drzwiczek,
pamiętając, aby ponownie ją zainstalować przed wyjęciem
potrawy po zakończeniu pieczenia.
TURBOGRILL
3 -
• Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
• Funkcja może być wykorzystywana przy różnym poziomie mocy
(1 minimum - 5 maksimum).
• Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
• Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być
zamknięte.
• Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce,
co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Zaleca się obracać mięso w czasie gotowania.
PIZZA/CHLEB
-
P1- 260°C
P2- 220°C
• Do pieczenia pizzy, chleba, zapiekanek.
ECO
160C 50°C - 250°C
• Funkcja oszczędzająca energię, do gotowania na jednym
poziomie bez uprzedniego rozgrzewania piekarnika.
PYROLIZA
Szczegóły można znaleźć w instrukcji
obsługi.
• Czas trwania samoczynnego oczyszczania może być
regulowany w zakresie obejmującym minimalnie 2 i
maksymalnie 3 godziny.
PYROLIZA EKSPRESOWA
Szczegóły znaleźć można w instrukcji
obsługi.
• Przewidziano dla samoczynnego oczyszczania pieca w
zaprogramowanym czasie 1 godziny i 15 min.