Whirlpool AKZ 669/IX/02 Program Chart

Typ
Program Chart

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

AKZ 669
KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
5019 310 56287
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3. Osłona Grilla
2)
4. Blokada Drzwiczek
3)
5. Katalizator
6. Zabezpieczenie górnego elementu grzewczego
7. Górny element grzewczy
8. Oświetlenie tylnej komory piekarnika
4)
9. Okrągły element grzewczy
10. Miejsce na rożen obrotowy
11. Wentylator piekarnika
12. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
13. Drzwiczki piekarnika
1)
Uruchomienie wentylatora związane jest z poziomem
temperatury w piekarniku i może trwać, po wyłączeniu
piekarnika, jeszcze przez kilka minut. Podczas trwania
pyrolizy prędkość działania wentalatora jest większa niż
podczas funkcji przygotowywania potraw.
2)
Uniemożliwia bezpośredni kontakt z grilem. W trakcie
funkcjonowania piekarnika radzimy nie dotykać osłony.
3)
Podczas trwania funkcji pyrolizy uaktywnia się “blokada
drzwiczek” a na wyświetlaczu ukazuje się odpowiednia ikona
“”.
Podczas trwania pyrolizy wzrasta temperatura drzwiczek, w
związku z tym zalecamy
niedopuszczanie do drzwiczek
dzieci.
4)
Gdy piekarnik jest wyłączony, po otwarciu drzwiczek lampka
zaświeca się automatycznie.
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło załączanie / wyłączanie - wybór funkcji.
2. Przycisk potwierdzenia i wyboru programu.
3. Pokrętło zmiany zaprogramowanych wartości (temperatura, czas, poziomy).
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Rożen obrotowy:
2 kratki:
Tacka do ociekania:
Ostrzeżenia:
Zalecamy wyjęcie wszystkich akcesoriów, w które piekarnik został wyposażony, co zapobiegnie dalszemu
wzrostowi zewnętrznej temperatury drzwiczek oraz zapewni większą skuteczność czyszczenia dolnej części pieca.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja
Temperatura
zaprogramowana
Temperatura
do regulacji
Opis funkcji
-
Piekarnik wyłączony
- - -
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
- -
Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
UTRZYMANIE CIEPŁA
35C -
Aby utrzymać stałą temperaturę wewnątrz piekarnika.
35°C: do wyrastania ciasta, chleba i pizzy.
60°C: do utrzymania ciepła ostatnio przygotowanych
posiłków.
Zaleca się używanie półki na pierwszym poziomie.
FUNKCJA STATYCZNA
225C 50°C - 250°C
Do pieczenia mięsa, ryb i drobiu na tym samym poziomie.
Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i włożyć potrawę
do piekarnika, zanim kontrolka “C” wyłączy się.
Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
WENTYLATOR +
STATYCZNA
200C 50°C - 250°C
Do pieczenia na maks. 2 półkach.
W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję potrawy, co
zapewni jej równomierne pieczenie.
TERMOWENTYLATOR
200C 50°C - 250°C
Do pieczenia bez wstępnego podgrzewania piekarnika, na
jednej lub więcej półkach - artykuły żywnościowe, które
wymagają takiej samej temperatury pieczenia (np.: ryby,
warzywa, ciasta), bez wzajemnego przenikania zapachów
FUNKCJA GRILL
3 -
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na
rożnie, do podpiekania warzyw oraz do przyrumieniania
chleba.
Funkcja może być wykorzystywana przy różnym poziomie mocy
(1 minimum - 5 maksimum).
Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być
zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce,
co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
GRILL + rożen
Podczas tej funkcji można używać rożen obrotowy.
Pieczenie mięsa i drobiu na rożnie. Włożyć wspornik na
drugą półkę i wsunąć potrawę na szpikulec rożna mocując
specjalnymi widelcami.
Włożyć rożen głęboko do gniazda w ściance tylnej po prawej
stronie i podeprzeć na wsporniku.
Dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy
ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
Wyjąć plastykową rączkę przed zamknięciem drzwiczek,
pamiętając, aby ponownie ją zainstalować przed wyjęciem
potrawy po zakończeniu pieczenia.
TURBOGRILL
3 -
Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
Funkcja może być wykorzystywana przy różnym poziomie mocy
(1 minimum - 5 maksimum).
Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być
zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce,
co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
Zaleca się obracać mięso w czasie gotowania.
PIZZA/CHLEB
-
P1- 260°C
P2- 220°C
Do pieczenia pizzy, chleba, zapiekanek.
ECO
160C 50°C - 250°C
Funkcja oszczędzająca energię, do gotowania na jednym
poziomie bez uprzedniego rozgrzewania piekarnika.
PYROLIZA
Szczegóły można znaleźć w instrukcji
obsługi.
Czas trwania samoczynnego oczyszczania może b
regulowany w zakresie obejmującym minimalnie 2 i
maksymalnie 3 godziny.
PYROLIZA EKSPRESOWA
Szczegóły znaleźć można w instrukcji
obsługi.
Przewidziano dla samoczynnego oczyszczania pieca w
zaprogramowanym czasie 1 godziny i 15 min.
TABELE PIECZENIA
POTRAWY
Funkcja Podgrzewanie
Półka
od dołu
Poziom
przyrumieniania
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(minuty)
Jagnięcina, baranina
X 2
2
200 90 - 110
X 2 2 200 90 - 110
X 2
-
200 90 - 110
Pieczeń
(cielęcina, wieprzowina,
wołowina)
(kg. 1)
X 2
2
200
100 - 110
X 2 2 200 100 - 110
X 2
-
200
100 - 110
Kurczak, królik,
kaczka
X 2
2
200 80 - 90
X 2 2 200
80 - 90
X 2
-
200 80 - 90
Indyk
(kg. 3-4)
X 1
3
200 160 - 180
X 1 3 200 160 - 180
X 1
- 200
160 - 180
Gęś ( 2kg)
X 2
3
200 100 - 130
X 2 3
200
100 - 130
X 2
-
200 100 - 130
(W CAŁOŚCI)
(1-2 kg)
Dorada, labraks, tuńczyk,
łosoś, dorsz
X 2
1
200 50 - 60
X 2 1 190 50 - 60
X 2
-
180 50 - 60
(W KAWAŁKACH)
(1 kg.)
Siodłak, tuńczyk
X 2
-
200 50 - 60
X 2 - 190 50 - 60
X 3
-
180 50 - 60
Nadziewane papryki i pomidory
X 2
-
200 60 - 70
X 2 - 190 60 - 70
X 2
-
180 60 - 70
Pieczone ziemniaki
X 2 3
200
50 - 60
X 2 3 200 50 - 60
X 2 -
200
50 - 60
Pizza - Chleb
P1
X 2 -
260 - 240
15 - 20
P2
X 2 - 220 - 240 15 - 20
P1
X 1-3 -
260 - 240
20 - 30
P2
X 1-3 -
220 - 240
20 - 30
Ciasta drożdżowe
X 2
-
170 40 - 50
X 2 - 180 40 - 50
X 2
-
170 40 - 50
Ciasta
z nadzieniem serowym
X 2
-
190 70 - 90
X 2 - 180 70 - 90
X 2
-
170 70 - 90
Ta rt a
X 2
-
180
50 - 60
X 2 -
180
50 - 60
X 2
-
180
50 - 60
Strudel
X 2
-
200
50 - 60
X 2 - 190 50 - 60
X 2
-
180
50 - 60
Biszkopty
X 2
-
160 30 - 40
X 1-3 - 150 30 - 40
X 2
-
150 30 - 40
M
I
Ę
S
O
R
Y
B
Y
W
A
R
Z
Y
W
A
P
I
Z
Z
A
C
H
L
E
B
C
I
A
S
T
A
W
Y
P
I
E
K
I
I
T
D
TABELE GRILLOWANIA
Uwaga:
GRILL, obrócić mięso w połowie pieczenia.
POTRAWY
Funkcja Podgrzewanie
łka
od dołu
Poziom
przyrumieniania
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(minuty)
Bezy
X 2
-
190
40 - 50
X 1-3 - 180 40 - 50
X 2
-
180 40 - 50
Słone ciasta
X 2
-
200 50 - 60
X 2 - 180 50 - 60
X 2
-
190 50 - 60
Ciasta z nadzieniem owocowym
np. ananasem, brzoskwinią
X 2
-
180 50 - 60
X 2 - 180 50 - 60
X 2
-
180 50 - 60
Bezy
X 2
-
120 150 - 180
X 1-3 - 120 150 - 180
- 2- 4
-
120 150 - 180
Vol-au-vent
X 2
-
200 30 - 40
X 2 -
190
30 - 40
X 2
-
190 30 - 40
Suflet
X 2
-
200 50 - 60
X 2 - 190 50 - 60
X 2
-
190 50 - 60
Lasagna
X 2
1
200 50 - 60
X 2 - 190 50 - 60
X 2
-
190 50 - 60
POTRAWY Funkcja Podgrzewanie
łka
od dołu
Poziom
Mocy
Czas pieczenia
(minuty)
Antrykot X 3-4 4-5 40 - 50
Kotlety X 3-4 4-5 30 - 40
Kiełbaski X 3-4 4-5 30 - 40
Kotlety pieczone na żarze X 3-4 4-5 30 - 40
Udka kurczaka X 3-4 4-5 40 - 50
Rożen X 3-4 4-5 40 - 50
Żeberka X 3-4 4-5 40 - 50
1/2 kurczaka X 3 4-5 50 - 60
1/2 kurczaka X 2 3-4 50 - 60
Kurczak w całości X 2 2-3 60 - 70
Pieczeń
wieprzowa, wołowa
X 2 3 70 - 80
Kaczka X 2 3 80 - 90
Udziec jagnięcy X 2 3 70 - 80
Rostbef X 2 3 50 - 60
Pieczone ziemniaki X 3 3-4 50 - 60
Ryby (dorada, pstrąg) X 2 2-3 50 - 60
Ryby (w kawałkach) X 3-4 4-5 30 - 40
S
Ł
O
D
Y
C
Z
E
W
Y
P
I
E
K
I
I
T
D
M
I
Ę
S
O
R
Y
B
Y
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKZ 669/IX/02 Program Chart

Typ
Program Chart
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla