Kenwood Deep Fryer Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

English 2 - 4
Português 5 - 8
Español 9 - 11
Türkçe 12 - 14
Ïesky 15 - 18
Magyar 19 - 21
Polski 22 - 25
Русский 26 - 30
Ekkgmij 31 - 34
´¸∂w
35
- 37
poznaj swojå frytkownicë
Kenwooda
bezpieczeæstwo
Nigdy nie wk¢adaj wtyczki do gniazdka bez
uprzedniego nape¢nienia miski olejem.
Trzymaj dzieci z daleka podczas sma¯enia i pó¶niej -
t¢uszcz d¢ugo jeszcze pozostanie goråcy.
Nigdy nie należy pozwolić, aby przewód zetknął się z
gorącymi powierzchniami lub zwisał nad krawędzią
blatu roboczego z uwagi na niebezpieczeństwo
pociągnięcia go przez dziecko i ściągnięcia
smażalnicy.
Nigdy nie dotykaj miski, nie wylewaj oleju ani nie
przesuwaj frytkownicy, gdy olej jest goråcy.
Po oczyszczeniu frytkownicy upewnij sië, ¯e
wszystkie jej czëÿci bëdå absolutnie suche przed
ponownym u¯yciem.
Nigdy nie zostawiaj bez opieki w¢åczonej frytkownicy.
Frytkownica nie jest przeznaczona do obs¢ugi bez
nadzoru przez dzieci lub osoby niepe¢nosprawne.
Ma¢ych dzieci nale¯y pilnowaç, aby nie bawi¢y sië
opiekaczem.
Nie u¯ywaj frytkownicy, jeÿli sznur, wtyczka lub sama
frytkownica så uszkodzone. Oddaj jå do sprawdzenia
lub naprawy - patrz "Serwis".
Uwa¯aj na parë wydostajåcå sië podczas sma¯enia i
podczas otwierania pokrywy.
Nigdy nie stawiaj frytkownicy blisko kuchenki
elektrycznej ani na jej p¢ytce.
Frytkownica jest przeznaczona wy¢åcznie do u¯ytku
domowego.
Po u¯yciu frytkownicy zawsze wyjmij wtyczkë z
gniazdka sieciowego.
przed w¢o¯eniem wtyczki do gniazdka
Upewnij sië, ¯e napiëcie sieci jest takie same, co
podane pod spodem frytkownicy.
Urzådzenie jest zgodne z Dyrektywå EWG Nr.
89/336/EEC.
przed u¯yciem po raz pierwszy
1 Usuæ wszystkie materia¢y opakowania.
2 Rozbierz frytkownicë: patrz punkt "rozbieranie,
monta¯ i u¯ytkowanie frytkownicy".
3 Umyj czëÿci: patrz punkt “czyszczenie”.
poznaj swojå frytkownicë
Kenwooda
zdejmowana pokrywa ze stałym filtrem siatkowym
okienko podglądu
koszyk
dźwignia uchwytu
składany uchwyt
oparcie koszyka
dziobek do nalewania ()
stały pojemnik
przycisk zwalniania pokrywy
obudowa
układ sterowania temperaturą z neonówką
rozbieranie, monta¯ i u¯ytkowanie
frytkownicy
jak rozbieraç frytkownicë
1 Wciÿnij zatrzask pokrywy aby otworzyç pokrywë;
nastëpnie zdejmij pokrywë.
2 Podnieÿ rëkojeÿç i wyjmij koszyk.
jak zmontowaç frytkownicë i sma¯yç
1 Wlej olej. Poziom musi sië znajdowaç miëdzy
kreskami "MAX" i "MIN".
2 Wsunąć koszyk i opuścić uchwyt, przesuwając
dźwignię do przodu. Zamknąć pokrywę.
3 W¢ó¯ wtyczkë i nastaw ¯ådanå temperaturë .
4 Kontrolka zgaÿnie, gdy olej dojdzie do wymaganej
temperatury sma¯enia. W¢ó¯ ¯ywnoÿç do koszyka i
zanurz go w oleju. Nie przekraczaj podanych
maksymalnych iloÿci surowców. Kontrolka bëdzie
sië zapala¢a i gas¢a, odpowiednio do utrzymywania
temperatury przez frytkownicë.
5 Po zakończeniu otworzyć pokrywę i unieść koszyk.
Aby odcedzić żywność, należy zawiesić oparcie
koszyka z boku pojemnika .
Aby u¯yç olej do nastëpnego sma¯enia, poczekaj, a¯
ostygnie. Nastëpnie przeced¶ go przez drobny muÿlin
lub papierowy rëcznik.
Po u¯yciu frytkownicy zawsze wyjmij wtyczkë z
gniazdka sieciowego.
Polski
Prosímy roz¢o¯yç ilustracje na pierwszej stronie
22
wskazówki
Zalecamy stosowaç dobrej jakoÿci olej do sma¯enia,
np. kukurydziany lub arachidowy. Mo¯na te¯ u¯ywaç
dobrej jakoÿci t¢uszczu twardego. Bëdå sië równie¯
nadawa¢y inne gatunki oleju, jeÿli producent zaleca je
do u¯ycia we frytkownicy. Nigdy nie mieszaj ró¯nych
gatunków oleju lub t¢uszczu i nie u¯ywaj oliwy z
oliwek, mas¢a ani margaryny, gdy¯ bëdå one dymi¢y
lub wrzåc wyp¢ywa¢y z miski.
˜ywnoÿç wstëpnie obrobiona cieplnie wymaga
wy¯szej temperatury, ni¯ produkty surowe.
Sma¯ ¯ywnoÿç na wskroÿ: z zewnåtrz mo¯e wyglådaç
na usma¯onå, choç w ÿrodku bëdzie jeszcze surowa.
Trzymaj frytkownicë nape¢nionå olejem (och¢odzonym
i przefiltrowanym), aby by¢a gotowa do u¯ycia.
Pokrywa zabezpiecza olej przed kurzem.
Sma¯åc ¯ywnoÿç w cieÿcie naleÿnikowym obsåcz
nadmiar ciasta.
Aby sma¯yç frytki, pokrój ziemniaki na równe paski,
aby sië równo sma¯y¢y. Przed sma¯eniem op¢ucz i
osusz.
Aby przed¢u¯yç trwa¢oÿç swej frytkownicy, po ka¯dym
u¯yciu przefiltruj olej i wymieæ go po 8-10
sma¯eniach.
Przed sma¯eniem ¯ywnoÿci mro¯onej otrzåÿnij z niej
lód.
maksymalne pojemnoÿci ¯ywnoÿci
frytki ÿwie¯o pokrajane 1,2 kg
frytki mro¯one 800g
pojemnoÿci oleju i t¢uszczu
olej maksimum 2,3 l
olej minimum 1,5 l
t¢uszcz twardy maksimum 2 kg
t¢uszcz twardy minimum 1,4 kg
23
Produkt żywnościowy Temperatura smażenia Czas smażenia
Świeże frytki 600 g / koszyk napełniony 190°C 6 – 8 minut
w połowie (zalecana ilość dla uzyskania
najlepszych rezultatów)
Świeże frytki 1 kg 190°C 9 12 minut
Mrożone frytki 800 g 190°C 9 11 minut
RYBY
Mrożone panierowane krewetki w 170°C 3 5 minut
bułce tartej
Kawałki filetów z białych ryb w 170°C 10 15 minut (w zależności od grubości ryby)
bułce tartej lub panierce
Świeże krewetki w panierce 190°C 3 – 5 minut
KURCZAK
Kawałki kurczaka w bułce tartej 170°C 15 – 20 minut (małe/średnie)
20 – 30 minut (duże)
Świeże udka kurczaka w bułce tartej 170°C 15 minut
Mrożone kawałki kurczaka 190°C 6 – 8 minut
OWOCE/WARZYWA
Owoce w cieście (2-3 sztuki) 190°C 3 5 minut
Warzywa w cieście 190°C 3 5 minut
Mrożona krojona cebula 190°C 3 – 5 minut
Świeża cebula/grzyby 150°C 3 – 5 minut
tabela czasów smażenia i temperatur
Czasy smażenia podane w poniższej tabeli mają charakter wyłącznie orientacyjny i należy je dostosować
odpowiednio do różnych ilości lub grubości produktów żywnościowych, a także własnych upodobań smakowych.
pielëgnacja i czyszczenie
Nigdy nie rozpoczynaj czyszczenia, dopóki olej
sië nie och¢odzi.
Przed czyszczeniem frytkownicy zawsze wyjmij
wtyczkë z gniazdka sieciowego.
Wylać olej z pojemnika przez dziobek do nalewania
() znajdujący się na brzegu pojemnika .
korpus frytkownicy/miska sta¢a
Zewnëtrze frytkownicy - wytrzyj wilgotnå ÿciereczkå i
dok¢adnie osusz. Nigdy nie zanurzaj korpusu w
wodzie.
Miska wewnëtrzna - po ka¯dym u¯yciu nape¢nij
goråcå wodå mydlanå i namocz na 20 minut;
nastëpnie myj bez u¯ywania abrazyjnych ÿrodków
czyszczåcych.
pokrywa
Po ka¯dym sma¯eniu wyjmij i namocz w goråcej
wodzie mydlanej na 20 minut.
koszyk
Po ka¯dym sma¯eniu wyjmij i namocz w goråcej
wodzie mydlanej na 20 minut. Nastëpnie oczyÿç ostrå
szczotkå.
Pokrywkë i koszyk mo¯na równie¯ myç w zmywarce
do naczyæ.
serwis i ¢åcznoÿç z klientami
Jeÿli sznur ulegnie uszkodzeniu, to z uwagi na
bezpieczeæstwo musi go wymieniç wy¢åcznie
KENWOOD, wzglëdnie autoryzowany punkt
naprawczy KENWOODA.
W przypadku wystąpienia jakichkolwiek
problemów z obsługą smażalnicy, przed
skontaktowaniem się z serwisem należy zapoznać
się z poniższymi wskazówkami w zakresie
rozwiązywania problemów technicznych.
Gdy potrzebujesz pomocy:
w pos¢ugiwaniu sië frytkownicå, lub
serwisie lub naprawie -
prosimy sië skontaktowaç z miejscem zakupu swej
frytkownicy.
24
25
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Smażalnica nie działa Smażalnica nie jest podłączona do Sprawdzić, czy smażalnica jest
gniazdka elektrycznego podłączona do gniazdka
elektrycznego
Przepalony bezpiecznik Sprawdzić bezpiecznik
topikowy/automatyczny w
instalacji i w razie potrzeby
wymienić. Jeśli nie rozwiąże to
problemu, zapoznać się z
rozdziałem „serwis”
Ze smażalnicy wypływa olej Przekroczono maksymalny poziom oleju Sprawdzić poziom oleju
Przeładowany koszyk/Przekroczono Zalecane ilości podano w tabeli
maksymalną ilość frytek do smażenia smażenia
W oleju umieszczono wilgotny produkt Odcedzić i starannie osuszyć
żywnościowy produkt żywnościowy
Olej jest stary, a jego właściwości Wymienić olej na świeży
się pogorszyły
Użyto niewłaściwego oleju/Zmieszano Użyć dobrej jakości oleju
różne typy oleju nadającego się do głębokiego
smażenia
Nieprzyjemny zapach/Z oleju Olej jest stary, a jego właściwości Wymienić olej na świeży
uwalnia się dym się pogorszyły
Olej nie nadaje się do głębokiego Użyć dobrej jakości oleju
smażenia nadającego się do głębokiego
smażenia
Niska jakość smażenia Zastosowano niewłaściwą temperaturę Wybrać odpowiednią
temperaturę
Przeładowany koszyk Zmniejszyć ilość smażonego
produktu
Zbyt wilgotne świeże frytki Odcedzić i starannie osuszyć
frytki
Rozwiązywanie problemów technicznych
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42

Kenwood Deep Fryer Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla