•posiekana pietruszka
•sól i pieprz
•cytryna
•masło
Sposób przygotowania:
Skropić filety rybne sokiem z cytryny i pozos-
tawić na chwilę, następnie zebrać nadmiar
soku ręcznikiem papierowym. Filety posypać
z obydwu stron solą i pieprzem. Następnie
ułożyć filety w natłuszczonej żaroodpornej
formie.
Zmieszać razem starty ser, śmietanę, bułkę
tartą, estragon i posiekaną pietruszkę Na-
tychmiast polać mieszanką filety rybne i
umieścić małe kawałki masła na mieszance.
– Czas pieczenia: 35 minut
– Poziom umieszczenia potrawy: 3
Sztokfisz
Składniki:
• 800 g suszonego dorsza
•2 łyżki oliwy z oliwek
•2 duże cebule
•6 obranych ząbków czosnku
•2 pory
• 6 czerwonych papryk
• 1/2 puszki posiekanych pomidorów
• 200 ml białego wina
• 200 ml bulionu (court bouillon)
• pieprz, sól, tymianek, oregano
Sposób przygotowania:
Namoczyć suszonego dorsza przez noc. Na-
stępnego dnia odcedzić dorsza i umieścić w
rondlu ze świeżą wodą, postawić na ogniu i
doprowadzić do wrzenia. Następnie zdjąć z
ognia i pozostawić do ostygnięcia.
Wlać oliwę z oliwek na patelnię i rozgrzać.
Obrać i drobno pokroić cebulę, rozgnieść
obrane ząbki czosnku, pokroić i umyć pory.
Wrzucić razem na gorący tłuszcz i szybko
podsmażyć. Z papryki usunąć rdzeń. Po-
kroić paprykę w paski. Nast
ępnie wrzucić na
patelnię z posiekanymi pomidorami.
Dodać białe wino oraz bulion i gotować przez
jakiś czas na wolnym ogniu. Przyprawić pie-
przem, solą, tymiankiem i oregano i gotować
na wolnym ogniu jeszcze przez 15 minut.
Wyjąć przestudzonego dorsza z rondla i osu-
szyć ręcznikiem papierowym. Zdjąć skórę,
usunąć ości i wszystkie płetwy. Podzielić ry-
bę na drobne cząstki i umieścić w żarood-
pornym naczyniu, wymieszaną z warzywami.
– Czas pieczenia: 30 minut
– Poziom umieszczenia potrawy: 1
Ryba w soli
Składniki:
•cała ryba, ok. 1,5–2 kg
• 2 niewoskowane cytryny
•1 główka kopru włoskiego
•4 gałązki świeżego tymianku
• 3 kg soli kamiennej
Sposób przygotowania:
Oczyścić rybę i natrzeć sokiem z dwóch nie-
woskowanych cytryn.
Pokroić koperek w cienkie paski i nadziać ry-
bę koperkiem i gałązkami świeżego tymian-
ku.
Umieścić połowę soli kamiennej w formie do
pieczenia, na wierzch położyć rybę. Przykryć
rybę drugą połową soli kamiennej i mocno
przycisnąć.
– Czas pieczenia: 55 minut
– Poziom umieszczenia potrawy: 1
Nadziewane kalmary
Składniki:
•1 kg średnich, oczyszczonych kalmarów
•1 duża cebula
•2 łyżki oliwy z oliwek
• 90 g ryżu długoziarnistego
•4 łyżki orzeszków pistacjowych
•4 łyżki porzeczek (rodzynek)
•2 łyżki posiekanej pietruszki
•sól i pieprz
• sok z cytryny
•4 łyżki oliwy z oliwek
• 150 ml wina
• 500 ml soku pomidorowego
Sposób przygotowania:
Intensywnie natrzeć kalmary solą, a następ-
nie opłukać pod bieżącą wodą.
Obrać cebulę, drobno posiekać i dusić w
dwóch łyżkach oliwy z oliwek, aż się zeszkli.
Do cebuli dodać ryż długoziarnisty, porzeczki
i posiekaną pietruszkę, przyprawić solą, pie-
przem i sokiem z cytryny. Luźno nadziać kal-
mary mieszanką i zaszy
ć otwór.
Wlać cztery łyżki z oliwy oliwek do brytfanny
i podsmażyć kalmary na ogniu. Dodać wino
i sok pomidorowy.
Przykryć brytfannę pokrywką i wstawić do
piekarnika.
– Czas pieczenia: 60 minut
– Poziom umieszczenia potrawy: 1
electrolux 19