19Zastosowania, tabele i rady
Wskazówki dotycz¹ce tabel pieczenia
W tabelach znajduj¹ siê wybrane potrawy wraz z wymaganymi dla nich
temperaturami, czasem pieczenia i prowadnicami.
• Wartoœci temperatur i czasu pieczenia s¹ wartoœciami orientacyjnymi, zale¿ne
s¹ one od sk³adu ciasta, iloœci ciasta i formy do pieczenia.
• Zalecamy, by za pierwszym razem ustawiæ ni¿sz¹ wartoœæ temperatury, a
dopiero w razie potrzeby, np. gdy po¿¹dane jest silniejsze zrumienienie lub
gdy proces pieczenia trwa za d³ugo, wybraæ wy¿sz¹ temperaturê.
• Je¿eli nie uda siê znaleŸæ w tabeli danych pasuj¹cych do konkretnego
przepisu, nale¿y kierowaæ siê wskazówkami dotycz¹cymi podobnego
przepisu.
• W przypadku pieczenia ciast na blachach lub w formach na kilku poziomach
czas pieczenia mo¿e siê wyd³u¿yæ o 10-15 minut.
• Wilgotne wypieki (np. pizze, ciasta owocowe itp.) nale¿y przygotowywaæ na
jednym poziomie.
• Ró¿nica w poziomach, na których pieczone s¹ potrawy, mo¿e spowodowaæ w
pocz¹tkowym stadium pieczenia ró¿ne zrumienianie potraw. W tym przypadku
nie nale¿y zmieniaæ ustawieñ temperatury. Ró¿nice w rumienieniu
wyrównuj¹ siê w trakcie procesu pieczenia.
• Nowy piekarnik mo¿e inaczej zachowywaæ siê podczas pieczenia/sma¿enia
ni¿ dotychczas stosowane przez Pañstwa urz¹dzenie.
W zwi¹zku z tym nale¿y dopasowaæ stosowane zazwyczaj ustawienia
(temperatura, czas pieczenia/sma¿enia) i poziomy wsadów do ustawieñ
zalecanych w przedstawionych poni¿ej tabelach.
2 Gdy pieczenie trwa d³ugo, piekarnik mo¿na wy³¹czyæ 10 minut przed up³ywem
czasu pieczenia, w ten sposób wykorzystuje siê zgromadzone ciep³o.
Dane w tabeli dotycz¹ zimnego piekarnika (o ile nie zaznaczono inaczej).
Tabela pieczenia
Rodzaj
wypieku
Funkcja piekarnika Prowadnica
Tempe-
ratura w
°C
Czas
godzin:
min.
Wypiek w formach
Ciasto typu babka Termoobieg 1 150-160 0:50-1:10
Babka piaskowa/
królewiec
Termoobieg 1 140-160 1:10-1:30
Tort biszkoptowy Termoobieg 1 140 0:25-0:40
Tort biszkoptowy Gr¿anie góra/dó³ 1 160 0:25-0:40
Spód do tortu z ciasta
kruchego
Gr¿anie góra/dó³ 3 180-200 0:10-0:25
Spód do tortu z ciasta
ukrêcanego
Termoobieg 3 150-170 0:20-0:25
Kryty jab³ecznik Gr¿anie góra/dó³ 1 170-190 0:50-1:00