Liebherr CBNef 4815 Comfort Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Instrukcja obsługi i montażu
Chłodziarko-zamrażarka z komorą BioFresh
20200330
7086138 - 01
CB(ef)/ CBP(ef)/ CBN(ef/bs)/ KG(ex)
Zawartość
1 Prezentacja urządzenia......................................... 2
1.1 Przegląd urządzenia i wyposażenia.......................... 2
1.2 Zakres zastosowania urządzenia.............................. 3
1.3 Zgodność................................................................. 3
1.4 Dane produktu.......................................................... 3
1.5 Wymiary do zabudowy............................................. 3
1.6 Oszczędzanie energii............................................... 3
1.7 Przykład ułożenia produktów.................................... 4
1.8 SmartDevice ............................................................ 4
2 ogólne wskazówki dotyczące bezpieczeństwa... 4
3 Elementy obsługi i wskaźniki............................... 5
3.1 Ekran główny............................................................ 5
3.2 Struktura obsługi...................................................... 6
3.3 Nawigacja................................................................. 6
3.4 Symbole wskaźnikowe............................................. 6
3.5 Opcje urządzenia..................................................... 7
4 Uruchomienie......................................................... 7
4.1 Transportowanie urządzenia..................................... 7
4.2 Ustawianie urządzenia............................................. 7
4.3 Zmiana kierunku otwierania drzwi............................ 8
4.4 Ustawianie w ciągu szafek kuchennych.................... 13
4.5 Utylizacja opakowania.............................................. 14
4.6 Podłączanie urządzenia........................................... 14
4.7 Włączanie urządzenia.............................................. 14
4.8 Zakładanie filtraFreshAir .......................................... 15
4.9 Aktywacja minutnika czyszczenia kratki wentyla-
cyjnej........................................................................ 15
5 Obsługa................................................................... 15
5.1 Zmiana jednostki temperatury.................................. 15
5.2 Zabezpieczenie przed dziećmi................................. 15
5.3 Tryb Sabbath............................................................ 15
5.4 Chłodziarka.............................................................. 16
5.5 Komora BioFresh...................................................... 18
5.6 Zamrażalnik.............................................................. 20
6 Konserwacja........................................................... 21
6.1 Wymiana filtra FreshAir............................................ 21
6.2 Rozmrażanie ręczne*............................................... 22
6.3 Rozmrażanie przy systemie NoFrost*....................... 22
6.4 Czyszczenie kratki wentylacyjnej.............................. 22
6.5 Czyszczenie urządzenia........................................... 22
6.6 Serwis...................................................................... 23
7 Usterki..................................................................... 24
8 Komunikaty............................................................. 25
9 Wyłączanie urządzenia.......................................... 26
9.1 Wyłączanie urządzenia............................................. 26
9.2 Wyłączenie urządzenia............................................. 26
10 Utylizacja urządzenia............................................. 26
Producent ciągle pracuje nad ulepszaniem wszystkich typów
i modeli urządzeń. Dlatego prosimy o zrozumienie, jesteśmy
zmuszeni zastrzec sobie prawo wprowadzenia zmian kształtu,
wyposażenia i rozwiązań technicznych.
W celu zapoznania się ze wszystkimi zaletami nowego urzą-
dzenia zalecamy uważne przeczytanie wskazówek zawartych
w niniejszej instrukcji.
Instrukcja została opracowana dla kilku modeli urządzeń. Mogą
zatem występować pewne różnice pomiędzy opisem i urządze-
niem. Fragmenty dotyczące tylko określonych urządz
zaznaczone gwiazdką (*).
Instrukcje robocze są wyróżnione , a wyniki działań .
1 Prezentacja urządzenia
1.1 Przegląd urządzenia i wyposażenia
Fig. 1 Przykładowa prezentacja
(1) Elementy obsługi i
sterowania
(11) Uchwyty transportowe z
przodu, rolki transportowe
z tyłu
(2) Oświetlenie wewnętrzne
LED
(12) Tabliczka znamionowa
(3) Półka na konserwy (13) Variospace
(4) Półka na butelki* (14) Komora BioFresh, Hydro-
Safe
(5) Uchwyt butelek (15) Komora BioFresh,
DrySafe
(6) Stojak na butelki (16) Różne półki na butelki
(7) Płyta regulująca wilgot-
ność
(17) Półka
(8) Szuflada zamrażalnika (18) Półka, dzielona*
(9) Kratka wentylacyjna (19) Wentylator, z uchwytem
na filtr FreshAir
(10) Nóżki (20) Tylne uchwyty do przeno-
szenia
Wskazówka
u
Półki, szuflady lub kosze w stanie dostawy rozmie-
szczone tak, by uzyskać optymalną efektywność energe-
tyczną.
Prezentacja urządzenia
2 * zależne od modelu i wyposażenia
1.2 Zakres zastosowania urządzenia
Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do
chłodzenia produktów spożywczych w środo-
wisku domowym lub podobnym. Zalicza się do
tego np. użytkowanie
-
w prywatnych kuchniach, pensjonatach ze
śniadaniem,
-
przez gości w dworkach, hotelach, motelach
oraz innych miejscach noclegowych,
-
przy cateringach oraz podobnych usługach w
handlu hurtowym.
Każde inne zastosowanie jest niedopuszczalne.
Przewidziane użytkowanie niezgodne z
przeznaczeniem
Stanowczo zabrania się:
-
Przechowywania i chłodzenia leków, plazmy
krwi, preparatów laboratoryjnych oraz innych
materiałów i produktów wymienianych
w dyrektywie dotyczącej produktów medycz-
nych 2007/47/WE
-
Stosowania na obszarach zagrożonych wybu-
chem
-
Stosowania na ruchomym podłożu w stat-
kach, pociągach lub samolotach
-
Przechowywania żywych zwierząt
Użytkowanie urządzenia niezgodne z przezna-
czeniem może doprowadzić do uszkodzenia lub
zepsucia przechowywanych towarów.
Klasy klimatyczne
Zależnie od klasy klimatycznej urządzenie jest
przeznaczone do pracy w obrębie wskazanych
granic temperatury otoczenia. Klasa klima-
tyczna obowiązująca dla danego urządzenia
podana jest na tabliczce znamionowej.
Wskazówka
u
Aby zagwarantow prawidłową pracę, prze-
strzegać podanych temperatur otoczenia.
Klasa klima-
tyczna
Temperatura otoczenia
SN 10 °C do 32 °C
N 16 °C do 32 °C
ST 16 °C do 38 °C
T 16 °C do 43 °C
1.3 Zgodność
Szczelność obiegu czynnika chłodniczego została poddana
kontroli. Urządzenie spełnia warunki odpowiednich przepisów
bezpieczeństwa jak również dyrektyw 2014/35/UE,
2014/30/UE, 2009/125/WE, 2011/65/UE i 2010/30/UE.
Komora BioFresh spełnia wymagania odnośnie do komory
schładzania określone w normie DIN EN 62552.
1.4 Dane produktu
Dane produktu zostały dołączone do urządzenia zgodnie z
rozporządzeniem (UE) 2017/1369. Kompletna karta produktu
jest dostępna na stronie internetowej Liebherr w zakładce Do
pobrania.
1.5 Wymiary do zabudowy
Fig. 2
Model a
[mm]
b
[mm]
c
[mm]
d
[mm]
e
[mm]
f
[mm]
g
[mm]
h [°]
CB(ef)
43..
600 1850
600
x
665
x
709
x
1185
x
871 115
CB(ef)
48.. /
CBN(e
f/bs)
48.. /
KG(ex)
2060
2010
CBN(e
f) 57..
700 1275
x
1015
x
W przypadku stosowania elementów dystansowych wymiary
zwiększają się o 15 mm (patrz 4.2 Ustawianie urządzenia) .
Wymiary przy otwartych drzwiach obowiązują dla kąta otwarcia
wynoszącego 115 °. Wymiar odstępu zależy od kąta otwarcia.
1.6 Oszczędzanie energii
-
Należy zawsze dbać o dobrą wentylację. Nie zakrywać
otworów wentylacyjnych wzgl. kratek wentylacyjnych.
-
Szczeliny wentylacyjne muszą być zawsze odkryte.
Prezentacja urządzenia
* zależne od modelu i wyposażenia 3
-
Nie należy ustawiać urządzenia w miejscach narażonych na
bezpośrednie działanie promieni słonecznych ani obok
kuchenki, grzejnika itp.
-
Zużycie energii zależy od warunków ustawienia, np. tempe-
ratura otoczenia (patrz 1.2 Zakres zastosowania urzą-
dzenia) . W razie odchylenia temperatury otoczenia od
temperatury normalnej wynoszącej 25 °C, zużycie energii
może się zmienić.
-
Otwierać urządzenie na możliwie jak najkrótszy czas.
-
Im ustawiona będzie niższa temperatura, tym zużycie
energii będzie wyższe.
-
Artykuły spożywcze przechowywać posortowane
(patrz 1 Prezentacja urządzenia) .
-
Wszystkie produkty spożywcze przechowywać dobrze zapa-
kowane lub pod przykryciem. Pozwoli to uniknąć powstania
szronu.
-
Artykuły spożywcze wyciągnąć na jak najkrótszy czas, by
zbytnio się nie nagrzały.
-
Wkładanie ciepłych potraw: odczekać aż ostygną do tempe-
ratury pokojowej.
-
Produkty mrożone rozmrażać w komorze chłodziarki.
-
Jeżeli w urządzeniu wytworzyła się gruba warstwa szronu:
rozmrozić urządzenie.*
-
W przypadku dłuższych okresów urlopowych, zamrażarkę
należy opróżnić i wyłączyć.
1.7 Przykład ułożenia produktów
Fig. 3
1.8 SmartDevice
Urządzenie jest przeznaczone do zintegrowania z
systemem Smart Home oraz dla rozszerzonych
usług serwisowych. Zaopatrując się w urządzenieS-
martDevice-Box istnieje możliwość aktywacji dodat-
kowych opcji. Aktywacja odbywa się za pośrednic-
twem portalu klienta MyLiebherr.
Dodatkowe informacje na temat dostępności, warunków oraz
poszczególnych opcji znajdują się na stronie internetowej
smartdevice.liebherr.com.
2 ogólne wskazówki dotyczące
bezpieczeństwa
Zagrożenia dla użytkownika:
-
Urządzenie to może być używane przez
dzieci oraz przez osoby z ograniczonymi zdol-
nościami fizycznymi, sensorycznymi i mental-
nymi lub przez osoby posiadające niedosta-
teczne doświadczenie oraz wiedzę, gdy znaj-
dują się one pod nadzorem lub jeśli zostały
poinformowane o bezpiecznym stosowaniu
urządzenia oraz o możliwych zagrożeniach.
Dzieci nie mogą się bawić urządzeniem.
Czyszczenie i konserwacja nie może b
przeprowadzane przez dzieci nie będące pod
nadzorem. Dzieci w wieku 3-8 lat mogą umie-
szczać produkty w urządzeniu oraz je z niego
wyjmować. Dzieci w wieku poniżej 3 lat nie
mogą przebywać w pobliżu urządzenia, jeżeli
nie są w sposób nieprzerwany nadzorowane.
-
Podczas odłączania urządzenia od sieci,
zawsze chwytać za wtyczkę. Nie ciągnąć
kabla.
-
W razie usterek wyciągnąć wtyk z gniazda
sieciowego bądź wyłączyć bezpiecznik.
-
Nie uszkodzić przewodu zasilającego. Nie
eksploatować urządzenia z uszkodzonym
przewodem zasilającym.
-
Naprawy i ingerencje w urządzenie powierzać
wyłącznie placówce serwisowej lub odpo-
wiednio wykwalifikowanemu personelowi.
-
Montować, podłączać i utylizowurządzenie
zgodnie ze wskazówkami zawartymi
w instrukcji.
-
Niniejszą instrukcję należy starannie przecho-
wyw i przekazać wraz z urządzeniem
ewentualnemu następnemu użytkownikowi.
-
Lampy do celów specjalnych takie jak diody
LED znajdujące się w urządzaniu przezna-
czone są do oświetlania jego wnętrza i nie
nadają się do oświetlania pomieszczeń
domowych.
Zagrożenie pożarowe:
-
Zawarty w urządzeniu czynnik chłodniczy
(dane na tabliczce znamionowej) jest przy-
jazny dla środowiska, ale łatwopalny. Wypły-
wający czynnik chłodniczy może ulec zapło-
nowi.
Nie wolno dopuścić do uszkodzenia prze-
wodów obiegu czynnika chłodniczego.
Wewnątrz urządzenia nie wolno manipu-
low otwartym ogniem ani źródłami
zapłonu.
ogólne wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
4 * zależne od modelu i wyposażenia
Wewnątrz urządzenia nie wolno używać
żadnych urządzelektrycznych (np. myjek
parowy, grzejników, lodziarek itp).
Jeżeli wydostaje się czynnik chłodniczy:
Usunąć ogień lub źródła zapłonu, znajdu-
jące się w pobliżu miejsca nieszczelności.
Dobrze przewietrzyć pomieszczenie.
Powiadomić serwis techniczny.
-
W urządzeniu nie wolno przechowywać
żadnych materiałów wybuchowych ani
puszek zawierających aerozole z palnymi
propelentami, takimi jak butan, propan,
pentan itp. Takie puszki z aerozolami można
rozpoznać na podstawie nadrukowanego
opisu zawartości lub symbolu płomienia na
puszce. Ewentualnie ulatniające się gazy
mogłyby zapalić się w zetknięciu z częściami
elektrycznymi.
-
Palące się świece, lampy i inne przedmioty z
otwartym płomieniem trzymać z dala od urzą-
dzenia, aby go nie podpalić.
-
Butelki z napojami alkoholowymi lub inne
pojemniki z alkoholem należy przechowywać
wyłącznie szczelnie zamknięte. Ewentualnie
wypływający alkohol mógłby zapalić się
w zetknięciu z częściami elektrycznymi.
Niebezpieczeństwo spadnięcia lub wywró-
cenia:
-
Cokołu, szuflad, drzwi itd. nie wolno używać
jako podnóżków, nie wolno stosowich jako
podparcia. Dotyczy to zwłaszcza dzieci.
Niebezpieczeństwo zatrucia żywnością:
-
Nie spożywać żywności z przekroczoną datą
przydatności do spożycia.
Niebezpieczeństwo odmrożeń, utraty czucia
lub bólu:
-
Unikać długotrwałego kontaktu skóry
z zimnymi powierzchniami lub z chłodziarko-
zamrażarką albo przedsięwziąć odpowiednie
środki ostrożności, np. użyć rękawic. Nie
spożywod razu lodów, szczególnie tych na
bazie wody, czy kostek lodu, mających zbyt
niską temperaturę.
Niebezpieczeństwo zranienia osób i
uszkodzenia urządzenia:
-
Gorąca para może spowodow obrażenia.
Do rozmrażania nie wolno używ urządzeń
elektrycznych do ogrzewania, urządzeń do
czyszczenia parą pod ciśnieniem, otwartego
ognia ani sprayów rozmrażających.
-
Nie używ ostrych przedmiotów do
usuwania lodu.
Ryzyko zgniecenia:
-
Nie sięgać do zawiasu podczas otwierania i
zamykania drzwi. Może dojść do zakle-
szczenia się palców.
Symbole na urządzeniu:
Symbol ten może się znajdować na sprę-
żarce. Odnosi się do oleju umieszczonego w
sprężarce i wskazuje na następujące niebez-
pieczeństwo: Może b śmiertelny w przy-
padku połknięcia i przedostania się do dróg
oddechowych. Wskazówka ta jest istotna
jedynie w przypadku recyklingu. Brak niebez-
pieczeństwa w trakcie normalnej eksploatacji.
Symbol ten znajduje się na sprężarce i wska-
zuje na zagrożenie związane z substancjami
palnymi.
Taka lub podobna naklejka może znajdować
się z tyłu urządzenia. Dotyczy ona pianko-
wych paneli w drzwiach i / lub w obudowie.
Wskazówka ta jest istotna jedynie w przy-
padku recyklingu. Nie usuwać naklejki.
Należy przestrzegać specjalnych wska-
zówek, podanych w innych rozdziałach:
NIEBEZPIE-
CZEŃ-
STWO
informuje o bezpośrednio niebez-
piecznej sytuacji, która w razie zlek-
ceważenia spowoduje śmierć lub
ciężkie obrażenia ciała.
OSTRZE-
ŻENIE
informuje o niebezpiecznej sytuacji,
która w razie zlekceważenia może
spowodow śmierć lub ciężkie
obrażenia ciała.
OSTRO-
ŻNIE
informuje o niebezpiecznej sytuacji,
która w razie zlekceważenia może
spowodow lekkie lub średnie
obrażenia ciała.
UWAGA informuje o niebezpiecznej sytuacji,
która w razie zlekceważenia może
spowodować szkody rzeczowe.
Wskazówka oznacza ogólne użyteczne wska-
zówki i porady.
3 Elementy obsługi i wskaźniki
3.1 Ekran główny
Fig. 4
(1) Pole chłodziarki (4) Pole menu
(2) Pole BioFresh (5) Ekran
Elementy obsługi i wskaźniki
* zależne od modelu i wyposażenia 5
(3) Pole zamrażarki
Ekran główny jest wskaźnikiem wyjściowym dla użytkownika.
W tym miejscu wykonuje się ustawienia.
Naciskając na ekran można przywoływać poszczególne funkcje
lub zmieniać wartości.
3.2 Struktura obsługi
Pole chłodziarki
Fig. 5
(1) Symbol pola chłodziarki (2) Wskaźnik temperatury
chłodziarki
W polu chłodziarki wyświetla się ustawiona temperatura chło-
dziarki.
Wykonać można następujące ustawienia:
-
Ustawienia temperatury
-
Wyłączanie i włączanie chłodziarki wraz z komorą BioFresh
Pole BioFresh
Fig. 6
(1) Symbol BioFresh (2) Wskaźnik temperatury
BioFresh
Ustawienie temperatury BioFresh
(patrz 5.5 Komora BioFresh) .
Pole zamrażarki
Fig. 7
(1) Symbol zamrażarki (2) Wskaźnik temperatury
zamrażalnika
W polu zamrażarki wyświetla się ustawiona temperatura
zamrażarki.
Wykonać można następujące ustawienia:
-
Ustawienia temperatury
-
Włączanie i wyłączanie urządzenia
Podczas wyłączania zamrażarki, wyłączona zostaje również
chłodziarka oraz komora BioFresh.
Pole menu
Fig. 8
(1) Menu główne (2) Aktywne opcje
Pole menu oferuje dostęp do opcji oraz ustawień urządzenia.
Dodatkowo prezentowane są aktywne opcje.
3.3 Nawigacja
Dostęp do poszczególnych opcji można uzyskać klikając w
menu. Po potwierdzeniu danej opcji lub ustawienia pojawia się
sygnał dźwiękowy. Na wskaźniku pojawia się ekran główny.
Obsługa urządzenia odbywa się przy pomocy następujących
symboli:
Standby:
Włączanie urządzenia lub strefy
temperatury.
Menu:
Przywoływanie opcji.
Minus / Plus:
Zmiana ustawień (np. regulacja
temperatury).
Strzałka nawigacyjna lewa /
prawa:
Wybór opcji i nawigacja w menu.
Przy pomocy strzałek nawigacyjnych
można przewijać pomiędzy poszcze-
gólnymi opcjami. Po ostatniej opcji
wyświetla się ponownie pierwsza
opcja.
Powrót:
Przerywanie wyboru.
Wskaźnik przełącza się na kolejny
poziom lub na ekran główny.
OK:
Potwierdzanie wyboru.
Po potwierdzeniu wskaźnik przełącza
się na ekran główny.
ON / OFF, START / STOP
Aktywacja / dezaktywacja opcji.
Po aktywacji lub dezaktywacji opcji,
wskaźnik przełącza się na ekran
główny.
RESET:
Zerowanie minutnika.
Dostęp do serwisu
Wskazówka
Jeżeli po 1 minucie nie zostanie wybrana żadna opcja,
wskaźnik przełączy się na ekran główny.
3.4 Symbole wskaźnikowe
Symbole wskaźnikowe informują o aktualnym statusie urzą-
dzenia.
Strzałka skierowana w górę:
Temperatura wzrasta.
Strzałka skierowana w dół:
Temperatura maleje.
Standby:
Urządzenie lub strefa temperatury
jest wyłączona.
Komunikaty:
Dostępne komunikaty błędów
oraz przypomnienia.
Elementy obsługi i wskaźniki
6 * zależne od modelu i wyposażenia
3.5 Opcje urządzenia
Istnieje możliwość aktywacji i ustawienia następujących opcji,
objaśnienia i możliwości ustawień, (patrz 5 Obsługa) :
Symbol Opcja
SuperCool
x
SuperFrost
x
SabbathMode
Zabezpieczenie przed dziećmi
x
Jednostka temperatury
BioFresh
x
Jeśli opcja ta jest aktywna, w polu menu wyświetli się przyna-
leżny symbol.
W przypadku, gdy aktywnych będzie więcej niż 6 opcji, w polu
menu będą wyświetlone tylko 4 opcje. Pozostałe opcje
wyświetlane poprzez naciśnięcie dolnej strzałki nawigacyjnej.
Poprzez ponowne naciśnięcie strzałki nawigacyjnej można
wrócić do wskaźnika wyjściowego.
Symbol znika, gdy kończy się działanie danej opcji lub zostaje
ona dezaktywowana.
4 Uruchomienie
4.1 Transportowanie urządzenia
OSTROŻNIE
Niebezpieczeństwo obrażeń i uszkodzenia urządzenia na
skutek niewłaściwego transportu!
u
Transportować urządzenie w opakowaniu.
u
Transportować urządzenie w pozycji stojącej.
u
Nie transportować urządzenia w jedną osobę.
4.2 Ustawianie urządzenia
OSTRZEŻENIE
Niebezpieczeństwo pożaru na skutek wilgoci!
W razie zwilżenia elementów znajdujących się pod napięciem
lub przewodu zasilającego może dojść do zwarcia.
u
Urządzenie jest przeznaczone do zastosow w pomie-
szczeniach zamkniętych. Nie należy użytkować urządzenia
na zewnątrz lub w miejscach wilgotnych albo narażonych na
kontakt z rozpryskami wody.
OSTRZEŻENIE
Niebezpieczeństwo pożaru spowodowane zwarciem!
Jeśli kabel sieciowy / wtyczka urządzenia lub innego urzą-
dzenia zetkną się z tylną stroną urządzenia, kabel sieciowy /
wtyczka mogą zostać uszkodzone wskutek wibracji urządzenia
tak, że dojdzie do zwarcia.
u
Urządzenie ustawić w ten sposób, by nie stykało się z żadną
wtyczką lub kablem sieciowym.
u
Nie podłączać urządzenia ani innych przyrządów do
gniazdek w obszarze tylnej ściany urządzenia.
OSTRZEŻENIE
Niebezpieczeństwo pożaru, spowodowane przez czynnik
chłodniczy!
Zawarty w urządzeniu czynnik chłodniczy jest przyjazny dla
środowiska, ale łatwopalny. Wypływający czynnik chłodniczy
może ulec zapłonowi.
u
Nie wolno dopuścić do uszkodzenia przewodów obiegu
czynnika chłodniczego.
OSTRZEŻENIE
Niebezpieczeństwo pożaru i uszkodzenia urządzenia!
u
Nie wolno ustawiać na urządzeniu żadnych innych urzą-
dzeń, oddających ciepło, np. kuchenek mikrofalowych,
tosterów itd.!
OSTRZEŻENIE
Niebezpieczeństwo pożaru i uszkodzenia przez zablokowane
otwory wentylacyjne!
u
Nie blokować otworów wentylacyjnych. Należy zawsze dbać
o dobrą wentylację!
UWAGA
Niebezpieczeństwo uszkodzenia przez skraplającą się wodę!
u
Nie ustawiać urządzenia bezpośrednio przy innej chło-
dziarce lub zamrażarce.
Wskazówka
Kilka urządzeń jest ustawianych obok siebie, pomiędzy tymi
urządzeniami należy zachow odstęp wynoszący 70mm. W
przypadku niezachowania odstępu, pomiędzy ściankami bocz-
nymi urządzeń tworzy się woda kondensacyjna.
Fig. 9
q
W przypadku stwierdzenia uszkodzeń urządzenia należy
natychmiast poinformować dostawcę. Nie podłącz urzą-
dzenia do sieci.
q
Podłoga w miejscu ustawienia urządzenia musi być pozioma
i równa.
q
Nie należy ustawiać urządzenia w miejscach narażonych na
bezpośrednie działanie promieni słonecznych ani obok
kuchenki, grzejnika itp.
Uruchomienie
* zależne od modelu i wyposażenia 7
q
Urządzenie należy zawsze ustawiać tylną stroną bezpo-
średnio przy ścianie i z zastosowaniem elementów dystan-
sowych (patrz poniżej).
q
Urządzenie można przesuwać tylko wtedy, gdy nie jest zała-
dowane.
q
Podłoże urządzenia musi mieć taką samą wysokość jak
otaczające podłoże.
q
Nie ustawiać urządzenia bez pomocy.
q
Im więcej czynnika chłodniczego w urządzeniu, tym większe
musi być pomieszczenie, w którym ustawione jest urzą-
dzenie. W przypadku pojawienia się przecieku, w zbyt
małych pomieszczeniach może powstać mieszanka
gazowo-powietrzna. Na 8 g czynnika chłodniczego pomie-
szczenie, w którym ustawione jest urządzenie, musi mieć
wielkość minimum 1 m
3
. Dane dotyczące zawartego w urzą-
dzeniu czynnika chłodniczego podane zostały tabliczce
znamionowej we wnętrzu urządzenia.
u
Zdjąć folie ochronne, przyklejone na zewnątrz obudowy.*
UWAGA
Niebezpieczeństwo uszkodzenia przez środek do pielęgnacji
stali szlachetnej!
Drzwi ze stali szlachetnej i ściany boczne ze stali szla-
chetnej zostały pokryte wysokiej jakości powłoką.
Środki do pielęgnacji stali szlachetnej są dla niej szkodliwe.
u
Powlekane powierzchnie drzwi i ścian bocznych oraz
lakierowane powierzchnie drzwi i ścian bocznych
należy przecierać tylko miękką, czystą ściereczką. Przy
silnych zabrudzeniach należy użyć wody lub neutralnego
środka czyszczącego. Opcjonalnie można również używać
szmatki z mikrowłókna.
u
Zdjąć folie ochronne z listew ozdobnych i przodów szuflad.
u
Usunąć wszystkie zabezpieczenia transportowe.
Elementy dystansowe należy stosować, aby uzysk deklaro-
wane zużycie energii elektrycznej oraz uniknąć pojawiania się
wody kondensacyjnej przy dużej wilgotności otoczenia.
Elementy dystansowe zwiększają głębokość urządzenia o ok.
15 mm. Brak elementów dystansowych nie wpływa negatywnie
na działanie urządzenia, a jedynie w niewielkim stopniu
zwiększa zużycie energii elektrycznej.
u
Jeżeli do urządzenia dołączone
elementy dystansowe, należy
je zamontowz tyłu urządzenia,
po lewej i prawej stronie na dole.
u
Utylizować opakowanie (patrz 4.5 Utylizacja opakowania) .
u
Za pomocą dołączonego
klucza płaskiego i przy użyciu
poziomicy ustawić nóżki urzą-
dzenia (A) w taki sposób, aby
stało ono pewnie i równo.
u
Następnie podeprzeć drzwi:
Wykręcić nóżkę z kozła łożys-
kowego (B), aby przylegał on
do podłoża i obrócić o dalsze
90°.
Wskazówka
u
Oczyścić urządzenie (patrz 6.5 Czyszczenie urządzenia) .
Jeżeli urządzenie zostanie ustawione w bardzo wilgotnym
otoczeniu, to na zewnętrznej stronie urządzenia może dojść do
skraplania się wody.
u
Należy zawsze dbać o dobrą wentylację w miejscu usta-
wienia.
4.3 Zmiana kierunku otwierania drzwi
W razie potrzeby można zmienić kierunek otwierania drzwi:
Upewnić się, że przygotowane zostały następujące narzędzia:
q
Torx® 25 (T25)
q
Torx® 15 (T15)
q
Śrubokręt do wkrętów z łbem z nacięciem prostym
q
Klucz widlasty SW10
q
Poziomica
q
Dołączony klucz widlasty z narzędziem T25
q
W razie potrzeby użyć wkrętarki akumulatorowej
q
W razie potrzeby użyć drabinki podwójnej
q
W razie potrzeby, podczas montażu skorzystać z pomocy
drugiej osoby
4.3.1 Zdejmowanie górnych drzwi
Wskazówka
u
Wyjąć żywność z półek na drzwiach przed demontażem
drzwi, aby nie wypadła.
Fig. 10
u
Otworzyć drzwi.
UWAGA
Niebezpieczeństwo uszkodzenia!
W przypadku uszkodzenia uszczelki drzwi mogą zamyksię
nieprawidłowo, a wydajność chłodzenia może b niewystar-
czająca.
u
Uważać, aby nie uszkodzić uszczelki drzwi śrubokrętem!
u
Zdjąć zewnętrzną osłonę.
Fig. 10 (1)
u
Wyczepić i poluzow osłonę płytki zawiasu. Zdjąć osłonę
płytki zawiasu.
Fig. 10 (2)
u
Przy pomocy śrubokręta wyczepić zaślepkę i odchylić w
bok.
Fig. 10 (3)
Uruchomienie
8 * zależne od modelu i wyposażenia
Fig. 11
OSTROŻNIE
Niebezpieczeństwo obrażeń w przypadku wypadnięcia drzwi!
u
Dobrze trzymać drzwi.
u
Ostrożnie odstawić drzwi.
u
Ostrożnie zdjąć osłonę zabezpieczającą.
Fig. 11 (1)
u
Sworzeń wykręcić nieco przy pomocy śrubokręta T15.
Fig. 11 (2)
u
Przytrzymać drzwi i wyjąć sworzeń palcami.
Fig. 11 (3)
u
Tuleję łożyskową wyjąć z prowadnicy. Założyć z drugiej
strony i zazębić.
Fig. 11 (4)
u
Unieść drzwi i odstawić je na bok.
u
Zatyczkę ostrożnie podważyć przy pomocy śrubokręta i
wyjąć z tulei łożyskowej drzwi.
Fig. 11 (5)
4.3.2 Zdejmowanie dolnych drzwi
Fig. 12
OSTROŻNIE
Niebezpieczeństwo obrażeń w przypadku wypadnięcia drzwi!
u
Dobrze trzymać drzwi.
u
Ostrożnie odstawić drzwi.
u
Sworznie wyjąć w górę.
Fig. 12 (1)
u
Drzwi wyjąć pociągając w górę, a następnie odstawić z
boku.
Fig. 12 (2)
4.3.3 Przekładanie górnych zawiasów
Fig. 13
Uruchomienie
* zależne od modelu i wyposażenia 9
u
Przy pomocy śrubokręta T25 wykręcić obie śruby.
u
Unieść płytkę zawiasu i wyjąć.
Fig. 14
u
Poluzować osłonę i zdjąć w bok.
Fig. 14 (1)
u
Osłonę obróconą o 180° założyć z drugiej strony od prawej.
Fig. 14 (2)
u
Zazębić osłonę.
Fig. 14 (3)
u
Śrubę założyć przy pomocy śrubokręta T25.
Fig. 14 (4)
u
Założyć górną płytkę zawiasu.
Fig. 14 (5)
w
Czopy znajdują się w odpowiednich otworach na śruby.
u
Dokręcić śrubę.
Fig. 14 (4)
u
Śrubę założyć przy pomocy śrubokręta T25 i mocno
dokręcić.
Fig. 14 (6)
4.3.4 Przekładanie środkowych zawiasów
Fig. 15
u
Zdjąć podkładkę.
Fig. 15 (1)
u
Śruby wykręcić przy pomocy śrubokręta T25.
Fig. 15 (2)
u
Ostrożnie zdjąć osłonę.
Fig. 15 (3)
u
Płytkę zawiasu wraz z folią obróconą o 180° przykręcić z
drugiej strony.
Fig. 15 (4)
u
Osłonę obróconą o 180° założyć z drugiej strony.
Fig. 15 (5)
u
Podkładkę wsunąć od przodu.
Fig. 15 (6)
4.3.5 Przekładanie dolnych zawiasów
Fig. 16
u
Kompletną płytkę zawiasu wyjąć w górę.
Fig. 16 (1)
u
Śruby wykręcić przy pomocy śrubokręta T25 i zdjąć płytkę
zawiasu.
Fig. 16 (2)
Fig. 17
u
Lekko odkręcić śrubę przy pomocy śrubokręta T25.
Fig. 17 (1)
u
Unieść element ułatwiający zamykanie drzwi, a następnie
obrócić w otworze w prawo o 90°.
Fig. 17 (2)
u
Śrubę przykręcić przy pomocy śrubokręta T25.
Fig. 17 (3)
Uruchomienie
10 * zależne od modelu i wyposażenia
Fig. 18
u
Zdjąć osłonę i założyć z drugiej strony.
Fig. 18 (1)
u
Płytkę zawiasu założyć z drugiej strony i przykręcić przy
pomocy śrubokręta T25. Rozpocząć śruby 2 dolnej umie-
szczonej na środku.
Fig. 18 (2)
u
Dokręcić śrubę 3 i 4.
Fig. 18 (3, 4)
u
Założyć cały sworzeń płytki zawiasu. Przy tym zwrócić
uwagę, by krzywka zatrzaskowa wskazywała do tyłu.
Fig. 18 (5)
4.3.6 Przekładanie zawiasów drzwi
Drzwi dolne
Fig. 19
u
Dolna strona drzwi wskazuje do góry: Obrócić drzwi.
u
Nakładkę wcisnąć w dół przy pomocy śrubokręta.
Fig. 19 (1)
u
Hak zamykający wyjąć z prowadnicy.
Fig. 19 (2)
u
Hak zamykający wsunąć w prowadnicę znajdującą się z
drugiej strony.
Fig. 19 (3)
u
Górna strona drzwi wskazuje do góry: Obrócić drzwi.
Drzwi górne
Fig. 20
u
Dolna strona drzwi wskazuje do góry: Obrócić drzwi.
u
Nakładkę wcisnąć w dół przy pomocy śrubokręta.
Fig. 20 (1)
u
Hak zamykający wyjąć z prowadnicy.
Fig. 20 (2)
u
Wyjąć tuleję prowadzącą: Nakładkę wcisnąć przy pomocy
śrubokręta i jednocześnie przesunąć śrubokrętem po tuleję
prowadzącą.
Fig. 20 (3, 4)
u
Tuleję prowadzącą, objętą zakresem dostawy wsunąć po
drugiej stronie obudowy.
Fig. 20 (5)
u
Hak zamykający wsunąć do prowadnicy.
Fig. 20 (6)
u
Górna strona drzwi wskazuje do góry: Obrócić drzwi.
Uruchomienie
* zależne od modelu i wyposażenia 11
4.3.7 Przekładanie uchwytów
Fig. 21
u
Zdjąć osłonę.
Fig. 21 (1)
u
Śruby wykręcić przy pomocy śrubokręta T15.
Fig. 21 (2)
u
Zdjąć uchwyt.
Fig. 21 (3)
u
Boczną zatyczkę ostrożnie podważyć przy pomocy śrubok-
ręta i wyjąć.
Fig. 21 (4)
u
Zatyczkę założyć ponownie z drugiej strony.
Fig. 21 (5)
Fig. 22
u
Założyć uchwyt po przeciwległej stronie.
Fig. 22 (1)
w
Otwory pod śruby muszą się dokładnie pokrywać.
u
Śruby przykręcić przy pomocy śrubokręta T15.
Fig. 22 (2)
u
Osłony założyć z boku i wsunąć.
Fig. 22 (3)
w
Zwrócić uwagę na prawidłowe zazębienie.
4.3.8 Montaż dolnych drzwi
Fig. 23
Uruchomienie
12 * zależne od modelu i wyposażenia
u
Zatyczkę ostrożnie podważyć przy pomocy śrubokręta i
wyjąć.
Fig. 23 (1)
u
Zatyczkę założyć ponownie z drugiej strony drzwi.
Fig. 23 (2)
u
Założyć drzwi od góry na dolny sworzeń zawiasu.
Fig. 23 (3)
u
Przełożyć środkowy sworzeń zawiasu przez środkową płytkę
zawiasu, wkładając go w dolne drzwi. Przy tym zwrócić
uwagę, by krzywka zatrzaskowa wskazywała do tyłu.
Fig. 23 (4)
4.3.9 Montaż górnych drzwi
Fig. 24
u
Założyć drzwi na środkowy sworzeń zawiasu.
u
Wyrównać drzwi u góry względem otworu w płytce zawiasu.
Fig. 24 (1)
u
Założyć sworzeń i dokręcić śrubokrętem T15.
Fig. 24 (2)
u
Zamontować osłonę bezpieczeństwa w celu zabezpieczenia
drzwi: Włożyć osłonę zabezpieczającą i sprawdzić, czy
przylega ona do drzwi. Ponadto założyć cały sworzeń.
Fig. 24 (3)
u
Założyć zatyczkę.
Fig. 24 (4)
4.3.10 Wyrównanie drzwi
OSTRZEŻENIE
Niebezpieczeństwo obrażeń spowodowanych wypadającymi
drzwiami!
Jeśli zawiasy nie przykręcone wystarczająco mocno, drzwi
mogą wypaść. Może to spowodować poważne obrażenia.
Ponadto drzwi ew. nie zamykają się i urządzenie nie może
prawidłowo chłodzić.
u
Płytki zawiasów przykręcić mocno z siłą 4 Nm.
u
Wszystkie śruby skontrolować, w razie potrzeby dokręcić.
u
Korzystając ew. z obu podłużnych otworów w dolnej płytce
zawiasu i środkowej płytce zawiasu, drzwi ustawić w jednej
linii z obudową urządzenia. W tym celu wykręcić środko
śrubę znajdującą się w płytce zawiasu przy pomocy dołą-
czonego narzędzia T25. Pozostałe śruby odkręcić przy
pomocy narzędzia T25 lub przy pomocy śrubokręta T25 i
wyrównać w otworach podłużnych. W środkowej płytce
zawiasu śrubę odkręcić przy pomocy narzędzia T25 i płytkę
zawiasu wyrównać w otworach podłużnych.
u
Podeprzeć drzwi: Kluczem widlastym SW10 wykręcić nóżkę
z płytki zawiasu na dole, aby oparła się ona na podłożu
i następnie obrócić o dalsze 90°.
4.3.11 Założyć osłony
Fig. 25
Drzwi są otwarte pod kątem 90°.
u
Założyć osłonę płytki zawiasu i zazębić, ew. ostrożnie
odsunąć.
Fig. 25 (1)
u
Założyć zaślepkę z boku i zazębić.
Fig. 25 (2)
Fig. 26
u
Wsunąć zewnętrzną osłonę.
Fig. 26 (1)
u
Zamknąć górne drzwi.
Fig. 26 (2)
4.4 Ustawianie w ciągu szafek kuchen-
nych
Fig. 27
Dotyczy urządzeń o szerokości 600 mm:*
Uruchomienie
* zależne od modelu i wyposażenia 13
A [mm] * B [mm] *
C [cm
2
] *
D [mm] * E [mm] *
665
x
65 min. 300 min. 50 min. 46
Dotyczy urządzeń o szerokości 700 mm:*
A [mm]* B [mm]*
C [cm
2
]*
D [mm]* E [mm]*
665
x
65 min. 300 min. 50 min. 46
x
W przypadku stosowania elementów dystansowych wymiary
zwiększają się o 15 mm (patrz 4.2 Ustawianie urządzenia) .
Wymiary obowiązują dla kąta otwarcia wynoszącego 90 °.
Wymiar odstępu zależy od kąta otwarcia.
Urządzenie może zostać obudowane szafkami kuchennymi.
Aby dopasować urządzenie
Fig. 27 (2)
do wysokości ciągu
szafek kuchennych, można nad urządzeniem umieścić szafkę
nasadzaną
Fig. 27 (1)
.
Urządzenie można ustawić bezpośrednio obok szafki
kuchennej
Fig. 27 (3)
. By móc całkowicie otworzyć drzwi, urzą-
dzenie musi wystawprzynajmniej o głębokość
Fig. 27 (B)
za
front szafki kuchennej. W zależności od głębokości szafek
kuchennych oraz od zastosowania elementów dystansowych
urządzenie może wystawać jeszcze bardziej.
UWAGA
Niebezpieczeństwo uszkodzenia poprzez przegrzanie na
skutek niedostatecznej wentylacji!
W przypadku niedostatecznej wentylacji może dojść do
uszkodzenia sprężarki lodówki.
u
Zadbać o dostateczną wentylację.
u
Przestrzegać wymogów dotyczących wentylacji.
Wymogi dotyczące wentylacji:
-
Żebra z tyłu urządzenia mają na celu zapewnienie dosta-
tecznej wentylacji. W pozycji ostatecznej nie mogą się one
znajdować w zagłębieniach lub wycięciach.
-
Na tylnej ściance szafki nasadzanej wymagany jest
wywiewny kanał wentylacyjny o głębokości
Fig. 27 (D)
na
całej szerokości szafki.
-
Pod sufitem pomieszczenia należy zachować przekrój odpo-
wietrzający
Fig. 27 (C)
.
-
Im większy przekrój wentylacyjny, tym bardziej energoo-
szczędnie pracuje urządzenie.
Jeżeli urządzenie będzie ustawiane z zawiasami do ściany
Fig. 27 (4)
, to pomiędzy urządzeniem i ścianą należy zachować
odstęp
Fig. 27 (E)
. Na taką odległość wystaje klamka przy
otwartych drzwiach.
4.5 Utylizacja opakowania
OSTRZEŻENIE
Niebezpieczeństwo uduszenia materiałami opakowania i folią!
u
Nie pozwolić dzieciom na zabawę materiałami opakowania.
Opakowanie wyprodukowane zostało z materiałów
nadających się do ponownego wykorzystania:
-
Tektura falista/karton
-
Części wykonane z polistyrenu
-
Folie i woreczki z polietylenu
-
Taśmy do opasywania z polipropylenu
-
zbita gwoździami drewniana rama z tarczą polietyle-
nową*
u
Materiał opakowania należy oddać w najbliższym punkcie
zbiórki surowców wtórnych.
4.6 Podłączanie urządzenia
OSTRZEŻENIE
Nieprawidłowe podłączenie!
Zagrożenie pożarowe.
u
Nie stosować przedłużaczy.
u
Nie stosować listew rozdzielczych.
UWAGA
Nieprawidłowe podłączenie!
Uszkodzenie układu elektronicznego.
u
Nie stosować falowników wyspowych.
u
Nie stosować wtyczek energooszczędnych.
Wskazówka
Używać wyłącznie dostarczonego przewodu zasilającego.
u
Dłuższy przewód zasilający można zamówić w serwisie.
Fig. 28
Dotyczy urządzeń o szerokości 600 mm:*
a* b* c* d* G*
~ 1800 mm ~ 1400 mm ~ 2100 mm ~ 200 mm Wtyczka
urządzenia
Dotyczy urządzeń o szerokości 700 mm:*
a* b* c* d* G*
~ 1750 mm ~ 1350 mm ~ 2100 mm ~ 200 mm Wtyczka
urządzenia
Zagwarantować, aby spełnione zostały następujące warunki:
- Rodzaj prądu i napięcie w miejscu ustawienia zgodne z
danymi znajdującymi się na tabliczce znamionowej
(patrz 1 Prezentacja urządzenia) .
- Gniazdo sieciowe jest uziemione zgodnie z przepisami i
chronione bezpiecznikiem elektrycznym.
- Prąd wyzwalający bezpiecznika wynosi między 10 a 16 A.
- Gniazdo jest łatwo dostępne.
- Gniazdo znajduje się poza tylną częścią urządzenia w
podanym obszarze
Fig. 28 (a, b, c)
.
u
Sprawdzić przyłącze elektryczne.
u
Wtyczkę urządzenia
Fig. 28 (G)
podłączyć z tyłu urządzenia.
Zwrócić uwagę na prawidłowe zazębienie.
u
Wtyczkę sieciową podłączyć do zasilania elektrycznego.
w
Na ekranie pojawia się logo Liebherr.
w
Wskaźnik przełącza się na symbol Standby.
4.7 Włączanie urządzenia
Wskazówka
Jeżeli aktywny jest tryb demonstracyjny, na ekranie głównym
pojawi się DEMO.
u
Dezaktywować tryb demonstracyjny (patrz 7 Usterki) .
Uruchomienie
14 * zależne od modelu i wyposażenia
Wskazówka
Producent zaleca:
u
Produkty umieszczać przy temperaturze -18 °C lub niższej.
Przed pierwszym umieszczeniem produktów, urządzenie
podłączyć i uruchomić ok. 2 godziny wcześniej.
4.7.1 Włączanie urządzenia
Jeżeli symbol Standby jest wyświetlany na całym ekranie:
u
Nacisnąć symbol Standby.
w
Urządzenie jest włączone. Na wskaźniku pojawia się ekran
główny.
w
Urządzenie przełącza się na wyświetlane temperatury. Jest
to prezentowane przy pomocy strzałek skierowanych w dół.
Jeżeli w polu chłodziarki, komory BioFresh i zamrażarki
wyświetla się symbol Standby:
u
Nacisnąć symbol Standby wyświetlany w polu zamrażarki
lub chłodziarki.
w
Urządzenie jest włączone.
w
Urządzenie przełącza się na wyświetlane temperatury. Jest
to prezentowane przy pomocy strzałek skierowanych w dół.
Jeżeli ekran jest czarny:
u
Nacisnąć na ekran.
w
Na całym ekranie pojawia się symbol Standby.
u
Nacisnąć symbol Standby.
w
Urządzenie jest włączone. Na wskaźniku pojawia się ekran
główny.
w
Urządzenie przełącza się na wyświetlane temperatury. Jest
to prezentowane przy pomocy strzałek skierowanych w dół.
4.7.2 Włączanie chłodziarki i komory BioFresh
Symbol Standby wyświetla się w polu chłodziarki i komory
BioFresh.
u
Nacisnąć symbol Standby wyświetlany w polu chłodziarki.
w
Chłodziarka i komora BioFresh są włączone.
w
Chłodziarka i komora BioFresh przełącza się na wyświetloną
temperaturę. Jest to prezentowane przy pomocy strzałek
skierowanych w dół.
4.8 Zakładanie filtraFreshAir
Dołączony filtr FreshAir może być stosowany dla uzyskania
optymalnej jakości powietrza.
Uchwyt znajduje się w górnym obszarze urządzenia,
(patrz 1 Prezentacja urządzenia)
u
usunąć osłonę.
Fig. 29
u
Filtr FreshAir umieścić w osłonie i obrócić w prawo.
u
Zwrócić uwagę, aby filtr się zazębił.
u
Ponownie założyć osłonę.
Aktywacja minutnika
u
Nacisnąć menu.
u
Strzałki nawigacyjne przyciskać tak długo,
wyświetli się filtr FreshAir.
u
Nacisnąć symbol filtra FreshAir.
u
Nacisnąć ON.
w
Minutnik jest aktywny. Po upływie danego terminu pojawia
się komunikat informujący o konieczności wymiany filtra
FreshAir.
4.9 Aktywacja minutnika czyszczenia
kratki wentylacyjnej
W celu zapewnienia wystarczającej wentylacji, kratkę wentyla-
cyjną należy czyścić minimum raz w roku. W celu przypom-
nienia aktywować można minutnik.
u
Nacisnąć menu.
u
Strzałki nawigacyjne przyciskać tak długo,
wyświetli się kratka wentylacyjna.
u
Nacisnąć symbol kratki wentylacyjnej.
u
Nacisnąć ON.
w
Minutnik jest aktywny. Po upływie danego terminu pojawia
się komunikat informujący o konieczności wyczyszczenia
kratki wentylacyjnej.
5 Obsługa
5.1 Zmiana jednostki temperatury
Na wskaźniku temperatury można zmienić jednostkę °C na °F.
u
Nacisnąć menu.
u
Strzałki nawigacyjne przyciskać tak długo, wyświetli się
°C.
u
Nacisnąć °F.
w
Temperatura jest wskazywana w °F.
Przełączanie z °F na °C odbywa się w odpowiedni sposób.
5.2 Zabezpieczenie przed dziećmi
Funkcja zabezpieczenia przed dziećmi pozwala
zapobiec niezamierzonemu wyłączeniu urzą-
dzenia przez dzieci podczas zabawy.
5.2.1 Włączanie zabezpieczenia przed dziećmi
u
Nacisnąć menu.
u
Strzałki nawigacyjne przyciskać tak długo, aż wyświetli
się zabezpieczenie przed dziećmi.
u
Nacisnąć ON.
w
Zabezpieczenie przed dziećmi jest włączone.
5.2.2 Wyłączanie zabezpieczenia przed
dziećmi
u
Nacisnąć menu.
u
Strzałki nawigacyjne przyciskać tak długo, aż wyświetli
się zabezpieczenie przed dziećmi.
u
Nacisnąć OFF.
w
Zabezpieczenie przed dziećmi jest wyłączone.
5.3 Tryb Sabbath
Funkcja ta spełnia religijne wymogi w okresie szabatu lub świąt
żydowskich. Po aktywacji trybu Sabbath, niektóre funkcje elek-
troniki sterującej zostają wyłączone. Po ustawieniu trybu
Sabbath nie trzeba się martwić o lampki kontrolne, cyfry,
symbole, wskaźniki, komunikaty alarmowe i wentylatory. Cykl
Obsługa
* zależne od modelu i wyposażenia 15
rozmrażania pracuje przez zadany czas bez uwzględnienia
użytkowania lodówki. Po usunięciu braku zasilania urządzenie
przełącza się samoczynnie na tryb Sabbath.
Listę urządzeń z certyfikatem Star-K zamieszczono na stronie
www.star-k.org/appliances .
OSTRZEŻENIE
Niebezpieczeństwo zatrucia żywnością!
Jeżeli brak zasilania pojawi się w trakcie, gdy włączony będzie
tryb Sabbath, komunikat nie zostanie zapisany. Po usunięciu
braku zasilania urządzenie pracuje ponownie w trybie Sabbath.
W przypadku braku awarii, na wskaźniku temperatury nie
będzie się wyświetlał komunikat dotyczący braku zasilania.
Jeżeli w trakcie działania trybu Sabbath pojawi się awaria zasi-
lania:
u
Sprawdzić jakość produktów spożywczych. Nie spożyw
rozmrożonych produktów spożywczych!
-
Wszystkie funkcje zablokowane, nawet wyłączanie trybu
Sabbath.
-
Jeżeli w trakcie uruchamiania trybu Sabbath funkcje takie
jak SuperFrost, SuperCool, wentylacja itp. włączone,
pozostaną one nadal aktywne.
-
Nie przekazywane żadne sygnały akustyczne, a na
wskaźniku temperatury nie wyświetlają się żadne ostrze-
żenia/ustawienia (np. alarm temperatury, alarm drzwi)
-
Oświetlenie wewnętrzne jest nieaktywne.
5.3.1 Włączanie trybu SabbathMode
u
Nacisnąć menu.
u
Strzałki nawigacyjne przycisk tak długo,
wyświetli się tryb SabbathMode.
u
Nacisnąć ON.
w
Tryb SabbathMode jest włączony. Na ekranie
wyświetla się tylko tryb SabbathMode.
Tryb SabbathMode wyświetla się automatycznie po upływie
120 sekund, o ile nie zostanie wyłączony wcześniej. Na wskaź-
niku pojawia się ekran główny.
5.3.2 Wyłączanie trybu SabbathMode
u
Nacisnąć na ekran.
u
Nacisnąć OFF.
w
Tryb SabbathMode jest wyłączony.
5.4 Chłodziarka
Przez naturalną cyrkulację powietrza w chłodziarce następuje
stworzenie różnych stref temperatury. Bezpośrednio nad pły
oddzielającą od komory BioFresh i przy ściance tylnej jest
najzimniej. W górnej przedniej części oraz w drzwiach jest
najcieplej.
5.4.1 Chłodzenie żywności
Wskazówka
Przy niewystarczającej wentylacji wzrasta zużycie energii,
a wydajność chłodzenia spada.
u
Nie blokować kratek wentylatora.
u
W górnej części i w drzwiach umieścić masło i konserwy.
(patrz 1 Prezentacja urządzenia)
u
Do pakowania produktów nadają się pojemniki wielokrot-
nego użytku z tworzywa sztucznego, metalu, aluminium,
szkła oraz folie zachowujące świeżość potraw.
u
Surowe mięso lub ryby należy zawsze przechowyw w
czystych, szczelnie zamkniętych pojemnikach na najniższej
półce komory chłodniczej, tak aby zapobiegać stykaniu się z
innymi produktami spożywczymi lub ociekaniu na nie.
u
Produkty łatwo oddające lub przyjmujące zapachy i smaki
oraz również płyny należy przechowyw zawsze
w zamkniętych pojemnikach lub pod przykryciem.
u
Przednią część dna chłodziarki można wykorzystyw
wyłącznie do krótkotrwałego przechowywania żywności, np.
podczas porządkowania lub sortowania. Nie pozostawiać
tam żadnych produktów, ponieważ po zamknięciu drzwi
produkty mogą zostać przesunięte do tyłu lub przewrócone.
u
Nie stawiać produktów spożywczych za blisko siebie, aby
zapewnić dobrą cyrkulację powietrza.
5.4.2 Ustawianie temperatury
Temperatura zależy od następujących czynników:
-
częstość otwierania drzwi
-
czas, w którym drzwi pozostają otwarte
-
temperatura pomieszczenia w miejscu ustawienia
-
rodzaj, temperatura i ilość żywności
Temperatura może być ustawiana w zakresie od 9 °C do 3 °C.
Zalecane ustawienie temperatury: 5 °C
u
Nacisnąć pole chłodziarki.
w
Wyświetli się następujący ekran:
Fig. 30
Ustawianie wyższej temperatury:
u
Nacisnąć plus.
Ustawianie niższej temperatury:
u
Nacisnąć minus.
W przypadku wybrania niższej temperatury symbol Minus staje
się nieaktywny.
W przypadku wybrania wyższej temperatury, poprzez ponowne
naciśnięcie symbol Plus staje się nieaktywny. Na wskaźniku
pojawia się symbol Standby.
u
Żądaną temperaturę zatwierdzić poprzez naciśnięcie OK.
w
Na wskaźniku pojawia się ekran główny.
w
Wyświetla się wybrana temperatura.
w
Strzałki skierowane w górę lub w dół wskazują na zmianę
temperatury. Po osiągnięciu temperatury zadanej strzałki
znikają.
5.4.3 SuperCool
Zamrażanie z funkcją SuperCool powoduje
włączenie najwyższej wydajności chłodzenia.
Dzięki temu można osiągnąć niższą tempera-
turę chłodzenia. Z funkcji SuperCoolnależy
korzystać w celu szybkiego schładzania dużej
ilości żywności.
Włączenie funkcji SuperCool może spowodowuruchomienie
wentylatora*. Urządzenie pracuje z maksymalną wydajnością
chłodniczą, przez co odgłosy pracy agregatu chłodniczego
mogą być chwilowo głośniejsze.
SuperCool zwiększa zużycie energii.
Włączanie funkcji SuperCool
u
Nacisnąć menu.
u
Strzałki nawigacyjne przyciskać tak długo,
wyświetli się tryb SuperCool.
u
Nacisnąć symbol SuperCool.
w
Wyświetli się następujący ekran:
Obsługa
16 * zależne od modelu i wyposażenia
Fig. 31
Czas działania można ustawić na czterech poziomach.
Ustawianie czasu działania:
u
Nacisnąć Plus lub Minus.
W przypadku wybrania najniższego poziomu symbol Minus
staje się nieaktywny.
W przypadku wybrania najwyższego poziomu symbol Plus
staje się nieaktywny.
u
Żądany czas działania zatwierdzić poprzez naciśnięcie
START.
w
Na wskaźniku pojawia się ekran główny.
w
Funkcja SuperCool jest aktywna.
w
W polu chłodziarki wyświetla się pozostały czas dzia-
łania oraz symbol SuperCool.
w
Zmniejszona temperatura jest prezentowana przy
pomocy strzałek skierowanych w dół.
w
Po upływie pozostałego czasu działania, urządzenie
pracuje dalej w trybie normalnym. Temperatura
ustawia się ponownie na wstępnie ustawioną wartość.
Strzałki skierowane w górę prezentują zwiększenie
temperatury.
Wcześniejsze wyłączanie funkcji SuperCool
u
Nacisnąć menu.
u
Strzałki nawigacyjne przyciskać tak długo, wyświetli się
SuperCool oraz pozostały czas działania.
u
Nacisnąć pozostały czas działania.
u
Nacisnąć STOP.
w
Tryb SuperCool jest wyłączony.
w
Temperatura ustawia się ponownie na wstępnie ustawioną
wartość. Strzałki skierowane w górę prezentują zwiększenie
temperatury.
5.4.4 Półki
Zmiana położenia lub usuwanie półek
Półki zabezpieczone stoperami uniemożliwiającymi ich
niezamierzone wysunięcie się.
Fig. 32
u
Podnieść półkę i wysunąć ją nieco do przodu.
u
Zmienić wysokość ustawienia półki. W tym celu wyżłobienia
przeciągnąć wzdłuż nakładek.
u
W celu całkowitego usunięcia półki należy ustawić
ukośnie i wyjąć do przodu.
u
Półkę wsunąć ponownie na wybranej wysokości. Stopery
muszą wskazywać w dół i znajdować się za przednią półką.
Demontaż półek
u
Półki można zdemontować
w celu wykonania
czyszczenia.
5.4.5 Korzystanie z dzielonej półki*
Fig. 33
Regulowanie wysokości:
u
Wyciągnąć pojedynczo półki szklane do przodu.
u
Wyciągnąć nakładkę z zatrzasku i zablokować na odpowied-
niej wysokości.
Korzystanie z obu półek:
u
Podnieść górną półkę szklaną, wyciągnąć dolną półkę
szklaną do przodu.
w
Półka szklana (1) ze stoperami musi być umieszczona z
przodu w taki sposób, by stopery (3) były skierowane w dół.
5.4.6 Korzystanie z różnych półek na butelki
W dnie chłodziarki można używać albo zintegrowanej półki na
butelki, albo płyty szklanej:
u
Korzystanie z półki na
butelki: Wyjąć szklaną półkę
i umieścić oddzielnie.
u
Wkładać butelki z dnem
ustawionym do tyłu,
w kierunku ścianki tylnej.
Jeżeli butelki wystają do
przodu poza półkę na
butelki:
u
podnieść dolną półkę
w drzwiach o jedną pozycję.
5.4.7 Półka w drzwiach
Przenoszenie półek w drzwiach
Fig. 34
*
Fig. 35
*
Obsługa
* zależne od modelu i wyposażenia 17
Pojemniki można wyjąć i
postawić na stole jako całość.*
*
Można użyć tylko jednego lub obu pojemników. W przypadku,
gdy na drzwiach będą przechowywane wyjątkowo duże butelki,
nad półką na butelki należy zawiesić tylko jeden pojemnik.*
u
Zmiana położenia pojem-
ników: Wyjąć podnosząc
do góry i założyć w
dowolnym miejscu.*
*
Demontaż półek w drzwiach
Fig. 36
*
Fig. 37
*
Fig. 38
*
u
Półki w drzwiach można zdemontować w celu wykonania
czyszczenia.
5.4.8 Korzystanie z uchwytu na butelki
*
u
Uchwyt należy przesunąć,
by zapobiec przewracaniu
się butelek.
*
5.5 Komora BioFresh
Komora BioFresh umożliwia przechowywanie świeżej żywności
przez dłuższy okres niż w przypadku zwykłego przechowy-
wania w lodówce.
W przypadku produktów spożywczych z datą przydatności do
spożycia, podaną na opakowaniu, obowiązuje zawsze ta data.
Jeżeli temperatury spadają poniżej 0 °C, żywność może przy-
marzać.
5.5.1 DrySafe
DrySafe służy do przechowywania suchej lub opakowanej
żywności (np. produktów mlecznych, mięsa, ryb, wędlin).
Występuje tu stosunkowo mała wilgotność powietrza.
5.5.2 HydroSafe
Wilgotność w HydroSafe zależy od wilgotności przechowywa-
nych produktów, jak również od częstości jej otwierania.
Wilgotność można regulować samodzielnie.
Przy ustawieniu „wysoka wilgotność” HydroSafe nadaje się do
przechowywania nieopakowanej sałaty, warzyw i owoców
o dużej wilgotności. Przy odpowiednim zapełnieniu szuflady
powstaje tam świeża atmosfera.
5.5.3 Ustawienie wilgotności w HydroSafe
u
Niska wilgotność powie-
trza: przesunąć regulator
w lewo.
u
Wysoka wilgotność
powietrza: przesunąć regu-
lator w prawo.
5.5.4 Przechowywanie żywności
Wskazówka
u
Do komory BioFresh nie należy wkładać warzyw wrażliwych
na zimno, takich jak ogórki, oberżyny, pomidory, cukinia oraz
wszystkie owoce południowe wrażliwe na zimno.
u
Aby żywność nie psuła się na skutek przenoszonych
bakterii: nieopakowane produkty spożywcze zwierzęce
i pochodzenia roślinnego należy przechowywać w oddziel-
nych szufladach. Dotyczy to także różnych gatunków mięsa.
Jeżeli z powodu braku miejsca konieczne jest przechowy-
wanie produktów spożywczych razem:
u
opakować żywność.
Obsługa
18 * zależne od modelu i wyposażenia
5.5.5 Okresy przechowywania
Orientacyjne okresy przechowywania przy niewielkiej
wilgotności powietrza 0 °C
masło do 90 dni
twardy ser do 110 dni
mleko do 12 dni
wędlina, szynka do 9 dni
drób do 6 dni
mięso wieprzowe do 7 dni
mięso wołowe do 7 dni
dziczyzna do 7 dni
Wskazówka
u
Należy zwrócić uwagę na fakt, że żywność zawierająca
dużo białka psuje się szybciej. Oznacza to, że ślimaki lub
skorupiaki psują się szybciej niż ryby, a ryby szybciej niż
mięso.
Orientacyjne okresy przechowywania przy wysokiej
wilgotności powietrza 0 °C
Warzywa, sałaty
karczochy do 14 dni
seler do 28 dni
kalafior do 21 dni
brokuły do 13 dni
cykoria do 27 dni
roszponka warzywna do 19 dni
groch do 14 dni
jarmuż do 14 dni
marchew do 80 dni
czosnek do 160 dni
kalarepa do 55 dni
sałata siewna do 13 dni
zioła do 13 dni
szczypiorek do 29 dni
grzyby do 7 dni
rzodkiewka do 10 dni
brukselka do 20 dni
szparagi do 18 dni
szpinak do 13 dni
kapusta włoska do 20 dni
Owoce
morele do 13 dni
jabłka do 80 dni
gruszki do 55 dni
jeżyny do 3 dni
daktyle do 180 dni
truskawki do 7 dni
figi do 7 dni
Orientacyjne okresy przechowywania przy wysokiej
wilgotności powietrza 0 °C
jagody do 9 dni
maliny do 3 dni
porzeczki do 7 dni
czereśnie do 14 dni
kiwi do 80 dni
brzoskwinie do 13 dni
śliwki do 20 dni
borówki do 60 dni
rabarbar do 13 dni
agrest do 13 dni
winogrona do 29 dni
5.5.6 Ustawianie temperatury w komorze
BioFresh
Zalecane ustawienie chłodziarki: 5 °C. Temperatura BioFresh
jest regulowana automatycznie i zawiera się w zakresie od 0 °C
do 3 °C.
Temperaturę można delikatnie obniżać lub podwyższać.
Temperaturę można ustawiać od poziomu 1 (najniższa tempe-
ratura) do poziomu 9 (najwyższa temperatura). Wstępnie usta-
wiono poziom 5. Przy poziomie 1 do 4 temperatura może spaść
poniżej 0 ° C, przez co żywność może lekko zamarzać.
u
Nacisnąć menu.
u
Strzałki nawigacyjne przyciskać tak długo,
wyświetli się tryb BioFresh.
u
Nacisnąć .
w
Wyświetli się następujący ekran:
Fig. 39
u
Ustawianie odpowiedniego poziomu: nacisnąć Plus lub
Minus.
W przypadku wybrania najniższego poziomu symbol Minus
staje się nieaktywny.
W przypadku wybrania najwyższego poziomu symbol Plus
staje się nieaktywny.
u
Żądany poziom potwierdzić przyciskiem OK.
w
Na wskaźniku pojawia się ekran główny.
w
Temperatura komory BioFresh zostaje dopasowana do
nowej wartości.
5.5.7 Szuflady
Fig. 40
u
Wyciągnąć szufladę, podnieść ją z tyłu i wyjąć do przodu.
u
Ponownie włożyć szyny.
Obsługa
* zależne od modelu i wyposażenia 19
Fig. 41
u
Wyciągnąć szyny.
u
Szufladę założyć na szyny i wsunąć będzie słychać
odgłos zaskoczenia.
5.5.8 Płyta regulująca wilgotność
Fig. 42
u
Wyjąć płytę regulującą wilgotność: Przy wysuniętych szufla-
dach płytę pociągnąć ostrożnie do przodu i wyjąć w dół.
u
Założyć płytę regulacji wilgotności: Płytę umieścić od dołu w
przednim i tylnym uchwycie i zablokować przesuwając w tył.
5.6 Zamrażalnik
W zamrażalniku można przechowywać mrożonki, przygoto-
wywać kostki lodu i zamrażać świeżą żywność.
5.6.1 Zamrażanie żywności
W ciągu 24 godzin można zamrozić maksymalnie taką ilość
świeżych produktów spożywczych, jaka podana jest na
tabliczce znamionowej (patrz 1 Prezentacja urządzenia) w
punkcie„ "Zdolność zamrażania ... kg/24h“.
Szuflady mogą zostać obciążone maks. 25 kg produktów.
Dotyczy urządzeń o szerokości 600 mm:*
Płyty mogą zostać obciążone 35 kg produktów.*
Dotyczy urządzeń o szerokości 700 mm:*
Płyty mogą zostać obciążone 55 kg produktów.*
Po zamknięciu drzwi powstaje próżnia. Po zamknięciu należy
odczekać ok. 1 minuty, wtedy drzwi będzie łatwiej otworzyć.
OSTROŻNIE
Niebezpieczeństwo poranienia przez odłamki szkła!
Butelki i puszki z napojami mogą zostać rozerwane w razie
zamrażania. Dotyczy to zwłaszcza napojów, zawierających
dwutlenek węgla.
u
Nie zamrażać butelek ani puszek z napojami!
Aby produkty spożywcze szybko się zamroziły, nie należy prze-
kraczać następujących ilości na opakowanie:
- Owoce, warzywa do 1 kg
- Mięso do 2,5 kg
u
Pakować żywność porcjami w woreczki do zamrażania,
pojemniki wielokrotnego użytku z tworzywa sztucznego,
metalu lub aluminium.
5.6.2 Okresy przechowywania
Orientacyjne okresy przechowywania różnych produktów w
zamrażalniku:
lody 2 do 6 miesięcy
wędlina, szynka 2 do 6 miesięcy
chleb, pieczywo 2 do 6 miesięcy
Orientacyjne okresy przechowywania różnych produktów w
zamrażalniku:
dziczyzna, wieprzowina 6 do 10 miesięcy
ryby, tłuste 2 do 6 miesięcy
ryby, chude 6 do 12 miesięcy
ser 2 do 6 miesięcy
drób, wołowina 6 do 12 miesięcy
warzywa, owoce 6 do 12 miesięcy
Podane okresy przechowywania wartościami orientacyj-
nymi.
5.6.3 Rozmrażanie żywności
- w komorze chłodniczej
- w kuchence mikrofalowej
- w piekarniku lub w piekarniku z termoobiegiem
- w temperaturze pokojowej
u
Wyjąć tylko potrzebną ilość żywności. Rozmrożoną żywność
należy zużyć możliwie jak najszybciej.
u
Rozmrożoną żywność należy ponownie zamrażać tylko
w wyjątkowych przypadkach.
5.6.4 Ustawianie temperatury
Temperatura zależy od następujących czynników:
-
częstość otwierania drzwi
-
czas, w którym drzwi pozostają otwarte
-
temperatura pomieszczenia w miejscu ustawienia
-
rodzaj, temperatura i ilość żywności
Temperatura może być ustawiana w zakresie od -26 °C do
-16 °C.
Zalecane ustawienie temperatury: -18 °C
u
Nacisnąć pole zamrażarki.
w
Wyświetli się następujący ekran:
Fig. 43
Ustawianie wyższej temperatury:
u
Nacisnąć plus.
Ustawianie niższej temperatury:
u
Nacisnąć minus.
W przypadku wybrania niższej temperatury symbol Minus staje
się nieaktywny.
W przypadku wybrania wyższej temperatury, poprzez ponowne
naciśnięcie symbol Plus staje się nieaktywny. Na wskaźniku
pojawia się symbol Standby.
u
Żądaną temperaturę zatwierdzić poprzez naciśnięcie OK.
w
Na wskaźniku pojawia się ekran główny.
w
Wyświetla się wybrana temperatura.
w
Strzałki skierowane w górę lub w dół wskazują na zmianę
temperatury. Po osiągnięciu temperatury zadanej strzałki
znikają.
5.6.5 Funkcja SuperFrost
Ta funkcja pozwala na szybkie i dokładne
zamrożenie świeżej żywności na wskroś.
Urządzenie pracuje z maksymalną wydaj-
nością chłodniczą, przez co odgłosy pracy
Obsługa
20 * zależne od modelu i wyposażenia
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Liebherr CBNef 4815 Comfort Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi