u
Nacisnąć menu.
u
Strzałki nawigacyjne przyciskać tak długo, aż
wyświetli się filtr FreshAir.
u
Nacisnąć symbol filtra FreshAir.
u
Nacisnąć ON.
w
Minutnik jest aktywny. Po upływie danego terminu pojawia
się komunikat informujący o konieczności wymiany filtra
FreshAir.
4.9 Aktywacja minutnika czyszczenia
kratki wentylacyjnej
W celu zapewnienia wystarczającej wentylacji, kratkę wentyla-
cyjną należy czyścić minimum raz w roku. W celu przypom-
nienia aktywować można minutnik.
u
Nacisnąć menu.
u
Strzałki nawigacyjne przyciskać tak długo, aż
wyświetli się kratka wentylacyjna.
u
Nacisnąć symbol kratki wentylacyjnej.
u
Nacisnąć ON.
w
Minutnik jest aktywny. Po upływie danego terminu pojawia
się komunikat informujący o konieczności wyczyszczenia
kratki wentylacyjnej.
5 Obsługa
5.1 Zmiana jednostki temperatury
Na wskaźniku temperatury można zmienić jednostkę °C na °F.
u
Nacisnąć menu.
u
Strzałki nawigacyjne przyciskać tak długo, aż wyświetli się
°C.
u
Nacisnąć °F.
w
Temperatura jest wskazywana w °F.
Przełączanie z °F na °C odbywa się w odpowiedni sposób.
5.2 Zabezpieczenie przed dziećmi
Funkcja zabezpieczenia przed dziećmi pozwala
zapobiec niezamierzonemu wyłączeniu urzą-
dzenia przez dzieci podczas zabawy.
5.2.1 Włączanie zabezpieczenia przed dziećmi
u
Nacisnąć menu.
u
Strzałki nawigacyjne przyciskać tak długo, aż wyświetli
się zabezpieczenie przed dziećmi.
u
Nacisnąć ON.
w
Zabezpieczenie przed dziećmi jest włączone.
5.2.2 Wyłączanie zabezpieczenia przed
dziećmi
u
Nacisnąć menu.
u
Strzałki nawigacyjne przyciskać tak długo, aż wyświetli
się zabezpieczenie przed dziećmi.
u
Nacisnąć OFF.
w
Zabezpieczenie przed dziećmi jest wyłączone.
5.3 Tryb Sabbath
Funkcja ta spełnia religijne wymogi w okresie szabatu lub świąt
żydowskich. Po aktywacji trybu Sabbath, niektóre funkcje elek-
troniki sterującej zostają wyłączone. Po ustawieniu trybu
Sabbath nie trzeba się martwić o lampki kontrolne, cyfry,
symbole, wskaźniki, komunikaty alarmowe i wentylatory. Cykl
rozmrażania pracuje przez zadany czas bez uwzględnienia
użytkowania lodówki. Po usunięciu braku zasilania urządzenie
przełącza się samoczynnie na tryb Sabbath.
Listę urządzeń z certyfikatem Star-K zamieszczono na stronie
www.star-k.org/appliances .
OSTRZEŻENIE
Niebezpieczeństwo zatrucia żywnością!
Jeżeli brak zasilania pojawi się w trakcie, gdy włączony będzie
tryb Sabbath, komunikat nie zostanie zapisany. Po usunięciu
braku zasilania urządzenie pracuje ponownie w trybie Sabbath.
W przypadku braku awarii, na wskaźniku temperatury nie
będzie się wyświetlał komunikat dotyczący braku zasilania.
Jeżeli w trakcie działania trybu Sabbath pojawi się awaria zasi-
lania:
u
Sprawdzić jakość produktów spożywczych. Nie spożywać
rozmrożonych produktów spożywczych!
-
Wszystkie funkcje są zablokowane, nawet wyłączanie trybu
Sabbath.
-
Jeżeli w trakcie uruchamiania trybu Sabbath funkcje takie
jak SuperFrost, SuperCool, wentylacja itp. są włączone,
pozostaną one nadal aktywne.
-
Kostkarka IceMaker jest wyłączona.*
-
Nie są przekazywane żadne sygnały akustyczne, a na
wskaźniku temperatury nie wyświetlają się żadne ostrze-
żenia/ustawienia (np. alarm temperatury, alarm drzwi)
-
Oświetlenie wewnętrzne jest nieaktywne.
5.3.1 Włączanie trybu SabbathMode
u
Nacisnąć menu.
u
Strzałki nawigacyjne przyciskać tak długo, aż
wyświetli się tryb SabbathMode.
u
Nacisnąć ON.
w
Tryb SabbathMode jest włączony. Na ekranie
wyświetla się tylko tryb SabbathMode.
Tryb SabbathMode wyświetla się automatycznie po upływie
120 sekund, o ile nie zostanie wyłączony wcześniej. Na wskaź-
niku pojawia się ekran główny.
5.3.2 Wyłączanie trybu SabbathMode
u
Nacisnąć na ekran.
u
Nacisnąć OFF.
w
Tryb SabbathMode jest wyłączony.
5.4 Chłodziarka
Przez naturalną cyrkulację powietrza w chłodziarce następuje
stworzenie różnych stref temperatury. Bezpośrednio nad
szufladami na warzywa i przy ściance tylnej jest najzimniej.
W górnej przedniej części oraz w drzwiach jest najcieplej.
5.4.1 Chłodzenie żywności
Wskazówka
Przy niewystarczającej wentylacji wzrasta zużycie energii,
a wydajność chłodzenia spada.
u
Nie blokować kratek wentylatora.
u
Łatwo psujące się produkty spożywcze, takie jak gotowe
potrawy, mięso i wędliny należy przechowywać w najzimniej-
szej strefie. U góry drzwi umieścić masło i konserwy.
(patrz 1)
u
Do pakowania produktów nadają się pojemniki wielokrot-
nego użytku z tworzywa sztucznego, metalu, aluminium,
szkła oraz folie zachowujące świeżość potraw.
u
Surowe mięso lub ryby należy zawsze przechowywać w
czystych, szczelnie zamkniętych pojemnikach na najniższej
półce komory chłodniczej, tak aby zapobiegać stykaniu się z
innymi produktami spożywczymi lub ociekaniu na nie.
u
Produkty łatwo oddające lub przyjmujące zapachy i smaki
oraz również płyny należy przechowywać zawsze
w zamkniętych pojemnikach lub pod przykryciem.
Obsługa
16 * zależne od modelu i wyposażenia