Whirlpool AKZ 501 IX Program Chart

Typ
Program Chart
AKZ 501
KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
5019 310 56412
1.
Panel sterowania
2.
Wentylator chłodzący (niewidoczny).
Działanie wentylatora związane jest z poziomem
temperatury w piekarniku i/lub płyty kuchennej i
może trwać, po wyłączeniu piekarnika, jeszcze
przez kilka minut.
3.
Górny element grzewczy (może być obniżony)
4.
Oświetlenie piekarnika
5.
Wentylator
6.
Dolny element grzewczy (niewidoczny)
7.
Drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło załączanie / wyłączanie - wybór funkcji
2. Przycisk potwierdzenia i wyboru programu
3. Pokrętło zmian wartości zaprogramowanych (temperatura, czas, poziomy)
4. Pokrętło sterowania przednią lewą strefą grzewczą* 0 1 ...10
5. Pokrętło sterowania tylną lewą strefą grzewczą* 0 1 ...10
6. Pokrętło sterowania tylną prawą strefą grzewczą* 0 1 ...10
7. Pokrętło sterowania przedną prawą strefą grzewczą* 0 1 ...10
*) Pokrętła płyty kuchennej nie są wzajemnie wymienne. Po czyszczeniu lub przeprowadzeniu kontroli,
należy je umieścić z powrotem w gniazdach.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Tacka do ociekania:
Grill:
Tacka do pieczenia:
1
2 4 5 6
7
3
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja
Temperatura
zaprogra-
mowana
Temperatura
do regulacji
Opis funkcji
-
Piekarnik wyłączony
- - -
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
- - Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
UTRZYMANIE CIEPłA
35C - 60C -
Aby utrzymać stałą temperaturę wewnątrz piekarnika.
35°C: do wyrastania ciasta, chleba i pizzy.
60°C: do utrzymania ciepła ostatnio przygotowanych
posiłków.
Zaleca się używanie półki na pierwszym poziomie.
FUNKCJA
STATYCZNA
200C 50°C - 250°C
Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i włożyć
potrawę, gdy wszystkie wskaźniki termometru
są zapalone.
Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim
poziomie.
WENTYLATOR +
STATYCZNA
175C 50°C - 250°C
Do pieczenia na maks. 2 półkach.
W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję
potrawy, co zapewni jej równomierne pieczenie.
FUNKCJA GRILL
3 -
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek)
oraz na rożnie, do podpiekania warzyw oraz do
przyrumieniania chleba.
Funkcja może być wykorzystywana z różnym
natężeniem mocy
(1 min. - 5 maks.).
Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być
zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na
pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i
rozpryskiwanie się tłuszczu.
Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
TURBOGRILL
3 -
Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef,
pieczenie).
Funkcja może być wykorzystywana z różnym
natężeniem mocy
(1 min. - 5 maks.).
Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być
zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na
pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i
rozpryskiwanie się tłuszczu.
Zaleca się obracać mięso w czasie gotowania.
PIZZA/CHLEB
-
P1- 300°C
P2- 220°C
Do pieczenia pizzy, chleba, zapiekanek.
BOOSTER
200C 50°C - 250°C
Do szybkiego podgrzewania piekarnika.
W czasie nagrzewania, zapalają się po kolei
wskaźniki termometru.
Po osiągnięciu ustawionej temperatury, funkcja się
wyłącza i rozlega się sygnał dźwiękowy, który
wskazuje automatyczne przejście piekarnika na
funkcję
STATYCZNĄ
.
Symbol ten nie jest związany z żadną funkcją płyty; wyjęty jest element grzewczy.
JAK URUCHOMIĆ PŁYTĘ KUCHENNĄ
Panel sterowania piekarnika jest wyposażony w 4 pokrętła do regulacji, które sterują działaniem
płyty. Są one oznaczone skalą, która odpowiada różnym poziomom mocy i różnymi symbolami,
które wskazują funkcje.
Obracać pokrętłem sterowania daną płytą w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i
ustawić na żądanej pozycji (patrz instrukcje dostarczone wraz z płytą kuchenną).
Tabela Funkcji Płyty Kuchennej (zależnie od modelu)
Funkcja Opis funkcji
UTRZYMANIE
CIEPŁA
Aby utrzymać ciepło na stałej temperaturze 60° do zakończenia pieczenia. Aby uruchomić, należy
obrócić pokrętło na .
STREFA
PODWÓJNA
Jest dostępna na przedniej lewej i tylnej lewej płycie. Powiększa obszar podgrzewania płyty, co
pozwala na użycie garnków dużych, owalnych lub prostokątnych. Aby uruchomić: obrócić pokrętło
na
i poczekać, dopóki kontrolka ciepła resztkowego, odpowiadająca wybranej strefie się nie
zapali. Wybrać żądany poziom mocy, obracając pokrętło w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara. Kontrolka ciepła resztkowego pali się, wskazując, że płyta kuchenna jest
włączona. Wyłączyć, przekręcając pokrętło na pozycję
“0”
.
ICP (Faza
początkowa
gotowania)
Funkcja włącza podgrzewanie płyty w czasie początkowej fazy gotowania na określony czas.
Aby włączyć funkcję, należy obrócić pokrętło na pozycję . Poczekać, dopóki kontrolka ciepła
resztkowego nie zacznie migać, a następnie obrócić pokrętło w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara na żądany poziom mocy. Np.: jeśli poziom wynosi
“1”
, strefa grzewcza będzie
działała z maksymalną mocą
przez 1 minutę
, a następnie będzie pracowała na poziomie mocy
“1”
, do zakończenia gotowania pod warunkiem, że ustawienia pokrętła nie zostaną zmienione.
Jeśli poziom wynosi
“6”
, strefa grzewcza będzie działała z maksymalną mocą przez
6 minut,
a następnie będzie pracowała na poziomie mocy
“6”
do zakończenia gotowania pod warunkiem,
że ustawienia pokrętła nie zostaną zmienione. Ten rodzaj pracy dotyczy wszystkich poziomów,
za wyjątkiem poziomu “10”
.
SZYBKIE
WRZENIE
Do szybkiego doprowadzenia wody do wrzenia. Funkcja pozostaje włączona przez określony
czas. Po upływie tego czasu, płyta grzewcza automatycznie powraca na poziom mocy
maksymalnej. Funkcję również można włączyć dla gotowania w toku. Uwaga: Przed włączeniem
tej funkcji, należy sprawdzić, czy na wybranej strefie grzewczej położono garnek, aby uniknąć
uszkodzenia powierzchni płyty. Wartości osiągane dla tej funkcji są gwarantowane dla wszystkich
witroceramicznych płyt grzewczych. Aby uruchomić funkcję, należy położyć garnek na wybranej
strefie grzewczej i obrócić pokrętło na pozycję . Wyłączyć, zmieniając pozycję pokrętła.
CIEPŁO
Do wyrastania ciasta, zmiękczania masła wyjętego z lodówki, podgrzewania butelek dla
niemowląt lub pokarmów dla dzieci, do przygotowywania jogurtu, rozpuszczania czekolady, itp.
Funkcja jest dostępna jedynie, gdy zapalona jest kontrolka ciepła resztkowego. Aby uruchomić
funkcję, sprawdzić, czy kontrolka wybranej strefy grzewczej jest włączona. Ustawić pokrętło na
pozycji . Aby wyłączyć funkcję, zmienić pozycję pokrętła.
TABELE PIECZENIA TABELE GRILLOWANIA
Uwaga:
W przypadku pieczenia mięs w funkcji
Wentylowanie i Statyczna, zaleca się dodanie
funkcji Przypiekanie na poziomie od 1 do 3.
Czasy i temperatury pieczenia są podane
orientacyjnie.
POTRAWY Funkcja
Podgrze-
wanie
wstępne
łka
od dołu
Poziom
Przyru-
mienianie
Temperatura
(°C)
Czas
pieczenia
(minuty)
MIĘSO
Jagnię, koźlę,
baranina
X 2 2 200 95 - 110
X 2 - 200 100 - 110
Pieczeń
(cielęcina,
wieprzowina,
wołowina)
(kg. 1)
X 2 2 200 95 - 110
X 2 - 200 90 - 100
Kurczak, królik,
kaczka
X 2 3 200 80 - 90
X 2 - 200 85 - 95
Indyk
(kg. 4-6)
+ poziom 3
przypieczenia
X 1 3 200 160 - 180
X 1 - 210 180 - 190
Gęś (2 kg)
X 2 3 210 100 - 130
X 2 - 200 100 - 130
RYBY
(W
CAŁOŚCI)
(1-2 kg)
Dorada, labraks,
tuńczyk,
łosoś, dorsz
X 2 1 200 45 - 55
X 2 - 200 50 - 60
RYBY
(W
KAWAŁKACH)
(1 kg.)
Siodłak, tuńczyk
X 2 2 200 40 - 50
X 3 - 200 40 - 50
WARZYWA
Nadziewane
papryki i
pomidory
X 2 - 220 50 - 60
X 2 - 200 50 - 60
Pieczone
ziemniaki
X 2 3 220 50 - 60
SŁODYCZE,
CIASTA, ITP.
Ciasta
drożdżowe
X 2 - 190 40 - 50
X 2 - 180 40 - 50
Ciasta
z nadzieniem
serowym
X 2 - 190 80 - 90
X 2 - 180 80 - 90
Ta r ta
X 2 - 190 40 - 50
X 2 - 180 40 - 50
Strudel
X 2 - 200 50 - 55
X 2 - 200 50 - 55
Biszkopty
X 2 - 170 20 - 30
X 2 - 200 20 - 30
Bezy
X 2 - 180 35 - 45
X 2 - 180 40 - 50
Słone ciasta
X 2 - 200 40 - 50
X 2 - 190 40 - 50
Lasagne
X 2 1 200 45 - 60
X 2 - 200 45 - 60
Ciasta z
nadzieniem
owocowym
np. ananasem,
brzoskwinią
X 2 - 190 50 - 60
X 2 - 190 40 - 50
Bezy
X 2 - 120 120 - 150
- 2 - 120 120 - 150
Vol-au-vent
X 2 - 200 35 - 45
X 2 - 190 35 - 45
Suflet
X 2 - 200 40 - 50
X 2 - 190 45 - 55
POTRAWY Funkcja
Podgrze-
wanie
wstępne
Półka
od dołu
Poziom
Mocy
Czas
pieczenia
(minuty)
Antrykot X 4 5 35 - 45
Kotlety X 4 5 30 - 40
Kiełbaski X 3 - 4 5 30 - 40
Kotlety
pieczone na
żarze
X 4 5 35 - 45
Ryby (w
kawałkach)
X 3 - 4 5 35 - 45
Udka
kurczaka
X 3 - 4 5 40 - 50
Rożen X 3 - 4 5 40 - 50
Żeberka X 3 - 4 5 35 - 45
1/2 kurczaka X 3 5 45 - 55
1/2 kurczaka X 3 5 45 - 55
Kurczak w
całości
X 3 5 60 - 70
Pieczeń
wieprzowa,
wołowa
X 2 5 60 - 70
Kaczka X 2 5 70 - 80
Udziec
jagnięcy
X 3 5 70 - 80
Rostbef X 3 5 50 - 60
Pieczone
ziemniaki
X 3 5 50 - 60
Ryby
(dorada,
pstrąg)
X 3 5 50 - 60
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKZ 501 IX Program Chart

Typ
Program Chart