Kenwood AT973A Instrukcja obsługi

Kategoria
Miksery
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

English 2 - 3
Nederlands 4 - 5
Français 6 - 7
Deutsch 8 - 9
Italiano 10 - 11
Português 12 - 13
Español 14 - 15
Dansk 16 - 17
Svenska 18 - 19
Norsk 20 - 21
Suomi 22 - 23
Türkçe 24 - 25
Ïesky 26 - 27
Magyar 28 - 29
Polski 30 - 31
Русский 32 - 34
Ekkgmij 35 - 37
UNFOLD
´¸∂w
39 - 38
przed użyciem nasadki Kenwood
Przeczytaj uważnie poniższe
instrukcje i zachowaj je na wypadek
potrzeby skorzystania z nich
przyszłości.
Wyjmij wszystkie materiały
pakunkowe oraz wszelkie etykiety.
bezpieczeństwo
Wyłączaj urządzenie przed
montażem i demontażem nasadki.
Trzymaj palce z dala od ruchomych
części i szczelin urządzenia.
W trakcie funkcjonowania
urządzenia nie zostawiaj go bez
kontroli.
Nigdy nie korzystaj z uszkodzonej
nasadki i/ lub urządzenia.
Uważaj, żeby luźne części Twojego
ubrania nie wkręciły się do
urządzenia.
Nie pozwalać na korzystanie z
urządzenia bez nadzoru przez
niedołężne osoby.
Dzieciom nie wolno używać
urządzenia ani bawić się nim.
Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do użytku domowego.
Firma Kenwood nie ponosi żadnej
odpowiedzialności w przypadku
niewłaściwego korzystania z
urządzenia lub nieprzestrzegania
niniejszych instrukcji.
zanim przystąpisz do
eksploatacji po raz pierwszy
Wytrzyj do czysta wilgotną
szmatką. Nie zanurzaj w wodzie.
opis
pokrętło regulujące
wałek do podawania ciasta
nasadka do wałkowania ciasta
zatrzask otworu wpustowego
nakładka na otwór wpustowy
montaż
1 Aby usunąć nakładkę na otwór
wpustowy, przemieść zatrzask i ją
wyciągnij.
2 Przytrzymaj zatrzask i włóż
nasadkę do napędu, przekręcaj do
zatrzaśnięcia – może powstać
konieczność kręcenia w obie strony.
Kiedy napęd jest już połączony z
nasadką, przekręć ją tak, aby
trzpień znalazł się w pozycji
pionowej, dopasuj trzpień do
otworu.
3 Puść zatrzask.
eksploatacja nasadki do
robienia makaronu
1 Przygotuj ciasto na makaron. Stosuj
jakiś z podanych poniżej przepisów.
2Wyciągając i przekręcając
znajdujące się z boku nasadki do
makaronu, pokrętło regulujące
ustaw go w pozycję 1.
3 Rozwałkuj kawałek ciasta i posyp
mąką wałki i przestrzeń między
nimi.
4 Ustaw robota kuchennego na
prędkość 1 (wałki zaczną się
obracać).
5 Przepuszczaj kawałek ciasta przez
wałki dotąd, aż uzyskasz gładką
powierzchnię. (Składanie ciasta
wpół wzdłuż jego szerokości lub
długości ułatwi Tobie to zadanie).
6 Przekręcaj pokrętło od 1 do 9, za
każdym razem ponownie
przepuszczając ciasto przez wałki
w nasadce, aż uzyskasz
odpowiednią grubość . Zalecaną
grubość osiąga się przy ustawieniu
pokrętła w pozycji od 5 do 7.
7 Pokrój rozwałkowane ciasto na
odpowiednie kawałki. Użyj zgodnie
z przeznaczeniem.
Polski
30
Przed czytaniem prosimy roz¢o¯yç pierwszå stronë, zawierajåcå ilustracje
eksploatacja
dodatkowych nasadek
tagliatelle (AT971A),
tagliolini (AT972A),
trenette (AT973A)
i spaghetti (AT974A)
1 Zanim zaczniesz korzystać z tych
nasadek, najpierw rozwałkuj ciasto,
używając nasadki do wałkowania
ciasta (AT970A).
2 Zanim przymocujesz dowolną z
dostępnych dodatkowych nasadek,
zapoznaj się z instrukcją montażu.
3 Przepuść rozwałkowane ciasto
przez nasadkę do makaronu, a
różne noże pokroją go na różne
gatunki makaronu .
4 Zanim przystąpisz do gotowania
makaronu, ciasto powinno postać
około 4 godzin.
przyrządzanie
makaronu
1 Zagotuj wodę w garnku
wypełnionym na trzy czwarte
pojemności. Dodaj sól do smaku.
2 Do wody można również dodać
niewielką ilość oliwy. To
zapobiegnie przypalaniu się
makaronu.
3 Wsyp makaron i gotuj na małym
ogniu przez około 2-4 minuty (do
smaku).
czyszczenie
Nie zmywać żadnej części miksera
w zmywarce do naczyń.
1 Przesuń nakładkę na otwór
wpustowy i jednocześnie wyjmij
nasadkę z urządzenia.
2Wytrzyj do czysta wilgotną
szmatką. Nie zanurzaj w wodzie.
przepisy
klasyczne ciasto do
makaronu
500g mąki gatunku 00 lub zwykłej
4 jajka
2.5ml (1/2 łyżeczki) soli
2.5ml (1/2 łyżeczki) oliwy
woda w miarę potrzeby
makaron razowy
500g mąki razowej
4 jajka
2.5ml (1/2 łyżeczki) soli
2.5ml (1/2 łyżeczki) oliwy
woda w miarę potrzeby
makaron rossa
500g mąki gatunku 00 lub zwykłej
3 jajka
75 g puree z pomidorów
2.5ml (1/2 łyżeczki) soli
2.5ml (1/2 łyżeczki) oliwy
woda w miarę potrzeby
Przygotowanie
Umieść mąkę, sól, oliwę i ubite jajka
(jajka powinno się ubijać z puree z
pomidorów) w misce do miksowania.
Mieszaj za pomocą noża do
ugniatania ciasta na prędkości 1-2
przez około 2-3 minuty, dodając wodę,
jeśli masa robi się za sucha. Wyłącz
urządzenie, połącz składniki i ugniataj
ręcznie, aż uzyskasz gładkie ciasto.
Dla lepszych wartości smakowych
owiń ciasto i pozostaw na 15 minut,
zanim zaczniesz go rozwałkowywać
za pomocą nasadki do makaronu.
Umocuj nasadkę do wałkowania
ciasta i przestrzegaj wskazówek
podanych powyżej.
31
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42

Kenwood AT973A Instrukcja obsługi

Kategoria
Miksery
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla