narzëdzia do miksowania i niektóre ich zastosowania
m
ieszad¢o ‘K’
●
D
o ciastek, biszkoptów, ciasta kruchego, lukrów, nadzienia, eklerów i
t
¢uczonych ziemniaków
t
rzepaczka
●
D
o ubijania jaj, ÿmietanki, ciasta naleÿnikowego, babek bez t¢uszczu,
bezów, serników, musów, sufletów. Nie u¯ywaj trzepaczki do mieszanin
cië¯kich (np. ucierania t¢uszczu z cukrem) - mo¯e to jå uszkodziç.
Hak do ciasta
●
Do ciast dro¯d¯owych.
jak u¯ywaç funkcji ubijania/zagniatania
1 Dźwignię podnoszenia głowicy obrócić w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara
i unieść głowicę miksera, aż zaskoczy.
S
prawdzić, czy podkładka pod miskę została prawidłowo założona –
s
trona oznaczona symbolem powinna być skierowana do góry.
A
by włożyć końcówkę
2 W
suwaj do oporu
n
astępnie przekręć.
3 Za¢ó¯ miskë na podstawie - pociÿnij i obróç w prawo
4 Aby opuścić głowicę miksera, należy ją nieco unieść, a następnie obrócić
dźwignię podnoszenia głowicy w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek
zegara. Opuścić do położenia blokady.
Aby wyciągnąć końcówkę
●
Przekręć i wyciągnij.
5 Podłącz malakser do prądu. Na wyświetlaczu wyświetli się 88:88, później
zniknie, zapali się natomiast kontrolka zasilania .
6 Ustaw regulator prędkości na odpowiednią
prędkość i następnie wciśnij przycisk start/stop , aby uruchomić
malakser. Timer będzie odliczał czas co sekundę.
Ustawienie prędkości można zmienić w każdej chwili podczas
funkcjonowania malaksera.
7 Zatrzymaj malakser wciskając przycisk start/ stop . Wyświetli się czas
działania i jeśli uruchomisz urządzenie ponownie, timer będzie
kontynuował odliczanie czasu, pod warunkiem, że przerwa nie trwała
dłużej niż 3 minuty. Jeśli nie korzystasz z malaksera w tym czasie,
wyświetlacz znowu będzie wyświetlał 00:00.
Ważne – jeśli ramię malaksera jest podniesione podczas działania
urządzenia, malakser automatycznie się wyłączy i nie włączy się
ponownie, nawet jeśli opuścisz ramię. Twoje urządzenie zacznie działać,
kiedy opuścisz ramię i wciśniesz przycisk start/ stop .
Pulsacja
Aby ustawić pulsację, przekręć regulator prędkości w kierunku przeciwnym
ruchowi wskazówek zegara w pozycję . Malakser będzie funkcjonował
na maksymalnej prędkości, dopóki przełącznik będzie się znajdował w tej
pozycji. Kiedy puścisz przełącznik, wróci on do pozycji ‘min’, a malakser
przestanie działać.
Uwaga: jeśli malakser działa w reżimie timera, nie da się skorzystać z
funkcji pulsacji.
Przycisk zagniatania
Wciśnij i puść przycisk , a malakser zacznie automatycznie działać na
minimalnej prędkości w ciągu 2-3 sekund. Dla dłuższego czasu
funkcjonowania można przytrzymać przycisk, można też go wciskać przez
kilka razy, jeśli zachodzi potrzeba wymieszania składników.
Uwaga: jeśli malakser działa w reżimie timera, nie da się skorzystać z tej
funkcji.
prëdkoÿci
mieszad¢o ‘K’
●
ucieranie t¢uszczu z cukrem zacznij na prëdkoÿci “min”, stopniowo
zwiëkszajåc do “max”.
●
¢åczenie jaj z utartå mieszaninå od 4 do “max”.
●
dodawanie måki, owoców itp. od “min” do 1
●
ciasta “wszystko od razu” zacznij na prëdkoÿci “min” i stopniowo
zwiëkszaj do “max”.
●
ucieranie t¢uszczu z måkå od “min” do 2.
bicie piany
●
Stopniowo zwiëkszaj do ‘max’.
hak do ciasta
●
Zacznij od ‘min’, stopniowo zwiëkszaj do 1.
uwaga
Przed korzystaniem z wyjść innych nasadek należy sprawdzić, czy
w misce nie jest zamontowana ani przechowywana jedna z końcówek lub
przyborów.
155
ubijanie/zagniatanie