(Polski)
PL
2
W OSTRZEŻENIE
Aby ograniczyć ryzyko związane z niedokładnym wynikiem:
• Firma 3M nie udokumentowała zastosowania 3M Szybkiego testu na wykrywanie białka glutenu w gałęziach
przemysłu innych niż żywność i napoje. Przykładowo rma 3M nie udokumentowała zastosowania tego produktu
do badania próbek leków, kosmetyków, próbek klinicznych ani weterynaryjnych.
• 3M Test paskowy (LFD) do oznaczania białka glutenu należy odczytywać po upływie 11 ± 1 minut od umieszczenia
próbki na pasku.
• 3M Bufor do ekstrakcji jest przeznaczony do zastosowania z konkretną partią 3M Testu paskowego do oznaczania
białka glutenu. NIE należy zamieniać komponentów 3M Szybkiego testu na wykrywanie białka glutenu z innymi
partiami lub zestawami.
• 3M Bufor do ekstrakcji jest przeznaczony do zastosowania z konkretną partią 3M Testu paskowego do oznaczania
białka glutenu. Po wykorzystaniu wszystkich testów paskowych 3M do oznaczania białka glutenu należy usunąć
wszelkie pozostałości 3M Buforu do ekstrakcji.
• 3M Szybki test na wykrywanie białka glutenu w należy przechowywać w sposób podany na opakowaniu i w
informacjach o produkcie.
• Należy używać tylko 3M Szybkiego testu na wykrywanie białka glutenu z ważnym terminem ważności.
• 3M Szybki test na wykrywanie białka glutenu należy zawsze stosować w temperaturze 20–25°C.
• 3M™ Allergen Protein Testing Kits nie są przeznaczone do wykrywania zhydrolizowanych białek.
Aby ograniczyć ryzyko związane z uzyskaniem fałszywie ujemnych wyników:
• 3M Szybki test na wykrywanie białka glutenu należy stosować w połączeniu z próbkami spożywczymi i
środowiskowymi poddanymi walidacji wewnętrznej lub przez niezależne organizacje.
Aby zmniejszyć ryzyko związane z ekspozycją na chemikalia:
• 3M Szybki test na wykrywanie białka glutenu służy do zastosowania w przemyśle spożywczym i napojowym przez
przeszkolony personel.
WAŻNA INFORMACJA
Aby ograniczyć ryzyko związane z uzyskaniem niedokładnych wyników:
• W celu zapewnienia dokładnej interpretacji wyników 3M Testów paskowych do oznaczania białka glutenu należy
zapoznać się z sekcją Interpretacja wyników w instrukcji obsługi produktu.
Aby uzyskać dodatkowe informacje, należy zapoznać się z kartą charakterystyki.
W celu uzyskania informacji lub dokumentacji na temat charakterystyki produktu zapraszamy do odwiedzenia strony
www.3M.com/foodsafety lub skontaktowania się z lokalnym przedstawicielem lub dystrybutorem rmy 3M.
Obowiązki użytkownika
Użytkownicy są zobowiązani do zapoznania się z instrukcjami oraz informacjami dotyczącymi produktu. W celu
uzyskania dalszych informacji należy odwiedzić stronę internetową www.3M.com/foodsafety lub skontaktować się z
lokalnym przedstawicielem lub dystrybutorem rmy 3M.
Podobnie jak w przypadku wszystkich metod testowych używanych do analizy spożywczej, matryca testowa
może wpłynąć na wyniki testu. Przy wyborze metody testowania należy pamiętać, że takie czynniki zewnętrzne, jak
metody próbkowania, protokoły testowania, przygotowanie próbki, dalsze postępowanie i technika laboratoryjna mogą
wpływać na uzyskiwane wyniki. Sama próbka spożywcza może wpłynąć na wyniki.
Użytkownik jest odpowiedzialny za wybranie takiej metody testu lub takiego produktu, by ocenić odpowiednią liczbę
próbek i tak, by wybrana metoda spełniała wymagania użytkownika.
Obowiązkiem użytkownika jest również dopilnowanie, aby zastosowane metody testowania i uzyskane wyniki spełniały
wymagania klienta i dostawcy.
Podobnie jak w przypadku każdej metody testowania, wyniki uzyskiwane za pomocą produktu rmy 3M Food Safety nie
stanowią gwarancji jakości testowanych macierzy lub procesów.
Ograniczenie gwarancji / Ograniczone środki zaradcze
JEŚLI NIE ZOSTAŁO TO WYRAŹNIE OKREŚLONE W ROZDZIALE DOT. OGRANICZONEJ GWARANCJI
POJEDYNCZYCH OPAKOWAŃ PRODUKTÓW, FIRMA 3M WYŁĄCZA ODPOWIEDZIALNOŚĆ WSZYSTKICH
GWARANCJI DOMNIEMANYCH I DOROZUMIANYCH, W TYM MIĘDZY INNYMI DOWOLNYCH GWARANCJI
ZGODNOŚCI Z PRZEZNACZENIEM I PRZYDATNOŚCI DO OKREŚLONEGO CELU. W razie wad jakiegokolwiek
produktu rmy 3M Food Safety rma 3M lub jej autoryzowany dystrybutor wymieni taki produkt lub, wedle własnego