AKP 102/03 KARTA URZĄDZENIA
PL
5019 310 01053
HUSKCZ GBHRSLROBG
PL
Uwaga: Czas pieczenia oraz temperatury dotyczą 4 porcji.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis Funkcji
0 PIEKARNIK
WYŁĄCZONY
-
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
• Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
GRZAŁKA DOLNA
• Do końcowego pieczenia ciast owocowych lub serowych, a także do zagęszczania
sosów.
• Włączać na ostatnie 10/15 minut pieczenia.
STATYCZNE
• Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
• Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i po zgaśnięciu czerwonej kontrolki
termostatu włożyć potrawę do piekarnika.
• Zaleca się umieszczanie potraw na drugim lub trzecim poziomie.
GRILL
• Do pieczenia kawałków mięsa, szaszłyków, kiełbasek oraz na rożnie, do zapiekania
warzyw oraz do przyrumieniania chleba.
• Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
• Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
• Podczas pieczenia mięsa dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy
ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Zaleca się obracanie potrawy w czasie gotowania.
POTRAWY Funkcja
Półka
(od dołu)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
min.
Jagnięcina/Cielęcina/Wołowina/
Wieprzowina
2 190-210 90-110
Kurczak/Królik/Kaczka
2 190-200 65-85
Indyk/Gęś
2 190-200 140-180
Ryby
2 180-200 50-60
Faszerowane pomidory i papryki/
pieczone ziemniaki
2 180-200 50-60
Ciasta drożdżowe
2 170-180 45-55
Ciasta z nadzieniem
2 180-200 60-90
Biszkopty
2 170-180 35-45
Lasagne
2 190-200 45-55
Pizza/Chleb
2 200-225 40-50/15-18
To s ty
3/4 250 1.5-2.5
Kotlety/kiełbaski/szaszłyki
3/4 250 35-45
Zapiekane warzywa
3 250 5-8
1/2 kurczaka 3 250 40-50
Kurczak w całości 2/3 200-225 55-65
Pieczeń wołowa 2 200-250 35-45
Pieczeń 2/3 200-225 60-70
Ryby (w całości) 3 190-200 40-50
AKCESORIA
Ruszt - Aluminiowa blacha do ciast
1. Panel sterowania
1.1. Pokrętło wyboru funkcji
1.2. Pokrętło termostatu
1.3. Czerwona kontrolka termostatu
2. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3. Grzałka górna
4. Grzałka grilla
5. Oświetlenie tylne piekarnika
6. Grzałka dolna (niewidoczna)
7. Zimne drzwiczki piekarnika
JAK URUCHOMIĆ PIEKARNIK
Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję. Zapali się oświetlenie piekarnika.
Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej
temperaturze. Zapala się czerwona kontrolka termostatu. Kontrolka się wyłączy w momencie
osiągnięcia wybranej temperatury. Po zakończeniu pieczenia obrócić pokrętła w pozycję “0”
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka