Aeg-Electrolux at 230 electronic Instrukcja obsługi

Kategoria
Tostery
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

o
34
o
Drogi kliencie,
Proszê dok³adnie zapoznaæ siê z
niniejsz¹ instrukcj¹ obs³ugi.
Proszê przestrzegaæ przede wszyst-
kim wskazówek bezpie-czeñstwa na
pierwszych stronach niniejszej
instrukcji obs³ugi ! Proszê przechowy-
waæ niniejsz¹ instrukcjê, aby mieæ
mo¿liwoœæ póŸniejszego skorzystania
z niej. Nale¿y przekazaæ j¹ ewentual-
nemu, kolejnemu u¿ytkownikowi.
1
Trójk¹tem ostrzegawczym i/lub
s³owami z wykrzyknikiem
(Ostrze¿enie!, Ostro¿nie!, Uwaga!)
oznaczone s¹ wskazówki, które s¹
istotne dla bezpieczeñstwa lub
sprawnoœci urz¹dzenia. Nale¿y ich
bezwzglêdnie przestrzegaæ.
0 Znaki te przekazuj¹ krok za krokiem
sposób obs³ugi urz¹dzenia.
3
Za znakiem tym znajduj¹ siê infor-
macje uzupe³niaj¹ce, dotycz¹ce
obs³ugi oraz praktycznego zastoso-
wania urz¹dzenia.
2
Liœciem koniczynki oznaczone s¹
porady i wskazówki dotycz¹ce eko-
nomicznego i ekologicznego u¿ytko-
wania urz¹dzenia.
Opis urz¹dzenia (rys. 1)
A Nasadka do opiekania bu³eczek
B Komora opiekacza
C Obudowa z izolacj¹ ciepln¹
D Szufladka na okruchy
E Prze³¹cznik intensywnoœci
opiekania z ustawieniem WY£
F w³¹cznikiem i wyrzutnikiem chleba
G przyciskiem zatrzymania
H tabliczk¹ znamionow¹ (dolna strona
urz¹dzenia
1Wskazówki
bezpieczeñstwa
Bezpieczeñstwo tego urz¹dzenia
odpowiada uznanym zasadom tech-
niki oraz ustawie o bezpieczeñstwie
urz¹dzeñ. Dlatego jako producent
urz¹dzenia jesteœmy zobligowani do
zapoznania Pañstwa z poni¿szymi
wskazówkami dotycz¹cymi bezpie-
czeñstwa.
Ogólne bezpieczeñstwo
Napiêcie robocze oraz napiêcie sie-
ciowe i rodzaj pr¹du musz¹ byæ
zgodne z danymi tabliczki znamiono-
wej w dolnej czêœci urz¹dzenia.
Pod³¹czaæ urz¹dzenie wy³¹cznie do
prawid³owo zainstalowanego
gniazdka.
Nigdy nie wyci¹gaæ wtyczki sieciowej
z gniazda za kabel zasilaj¹cy!
Przed czyszczeniem lub w razie
awarii najpierw nale¿y wyci¹gn¹æ
wtyczkê sieciow¹! Zakleszczony
tost nale¿y uwalniaæ têpym
kawa³kiem drewna (np. trzonkiem
³y¿ki kuchennej). Nie dotykaæ przy
tym elementów grzewczych.
Nie wk³adaæ palców lub przed-
miotów metalowych do komory opie-
kacza – Niebezpieczeñstwo dozna-
nia obra¿eñ lub uszkodzenia
urz¹dzenia.
Obudowa tostera posiada izolacjê
ciepln¹. Czêœci metalowe w komorze
opiekacza oraz na dnie staj¹ siê
bardzo gor¹ce – Niebezpieczeñstwo
oparzenia!
Nie uruchamiaæ urz¹dzenia, gdy
kabel zasilania jest uszkodzony lub
gdy obudowa wykazuje widoczne
uszkodzenia.
Urz¹dzenie zosta³o wyposa¿one w
specjalny przewód zasilaj¹cy i,
poniewa¿ jego wymiana wymaga
u¿ycia specjalistycznych narzêdzi,
nale¿y j¹ zleciæ autoryzowanemu
punktowi serwisowemu.
822_949_207 AT230.book Seite 34 Donnerstag, 16. Februar 2006 5:43 17
o
35
Napraw urz¹dzeñ elektrycznych
mo¿e dokonywaæ jedynie specjal-
nie przeszkolony pracownik.
Niefachowo wykonane naprawy
mog¹ staæ siê przyczyn¹
powa¿nego zagro¿enia dla
u¿ytkownika.
W przypadku usterki powinni siê
Pañstwo zwróciæ do autoryzowa-
nego sprzedawcy lub bezpoœrednio
do punktu serwisowego.
Jeœli urz¹dzenie bêdzie u¿ywane do
celów niezgodnych z przezna-cze-
niem lub w sposób nieprawid³owy,
nie przejmujemy odpowiedzialnoœci
za ewentualne szkody.
Bezpieczeñstwo dzieci
Nie u¿ywaæ tostera bez nadzoru.
Przechowywaæ urz¹dzenia elek-
tryczne w miejscu niedostêpnym
dla dzieci.
Podczas esploatacji tostera
nale¿y przestrzegaæ na-stê-
puj¹cych wskazówek
Nie ustawiaæ na gor¹ce powierz-
chnie.
Nie u¿ywaæ w pobli¿u otwartego
ognia.
Chleb mo¿e zapaliæ siê, dlatego nie
nale¿y opiekaæ go pod lub w pobli¿u
przedmiotów palnych (np. zas³on).
Nale¿y mieæ nadzór nad urz¹dze-
niem.
Nie przykrywaæ komory opiekacza
podczas opiekania.
Nie zanurzaæ urz¹dzenia w wod-
zie!
Nie za³amywaæ przewodu
zasilaj¹cego, nie prowadziæ go na
gor¹cych elementach urz¹dzenia.
W celu przeniesienia ciep³ego
urz¹dzenia nale¿y chwytaæ go za
obudowê wyposa¿on¹ w izolacjê cie-
pln¹.
Recykling
2
Materia³ opakowania
Materia³y opakowania mog¹ bez
ograniczeñ zostaæ powtórnie przet-
worzone. Elementy z tworzyw sztucz-
nych s¹ oznakowane, np. >PE<,
>PS<, itd. Usuwaæ materia³y opako-
wañ zgodnie z ich oznaczeniem w
komunalnych zak³adach utyliza-
cyjnych, do przewidzianych w tym
celu pojemników zbiorczych.
2
Wyeksploatowane urz¹dzenie
Symbol
W
na produkcie lub na
opakowaniu oznacza, ze tego pro-
duktu nie wolno traktowaæ tak, jak
innych odpadów domowych. Nalezy
oddaæ go do w³asciwego punktu
skupu surowców wtórnych
zajmuj¹cego siê z³omowanym sprzêtem
elektrycznym i elektronicznym.
W³asciwa utylizacja i z³omowanie
pomaga w eliminacji niekorzystnego
wp³ywu z³omowanych produktów na
srodowisko naturalne oraz zdrowie.
Aby uzyskaæ szczegó³owe dane
dotycz¹ce mozliwosci recyklingu
niniejszego urz¹dzenia, nalezy skon-
taktowaæ siê z lokalnym urzêdem
miasta, s³uzbami oczyszczania mia-
sta lub sklepem, w którym produkt
zosta³ zakupiony.
822_949_207 AT230.book Seite 35 Donnerstag, 16. Februar 2006 5:43 17
o
36
Wskazówki do obs³ugi
3
Przed pierwszym urucho-mie-
niem
Dla unikniêcia nieprzyjemnego zapa-
chu toster nale¿y ustawiæ przy
otwartym oknie i w³¹czyæ kilka razy
bez chleba, na najwy¿szym stopniu
opiekania. Pomiêdzy fazami nagrze-
wania pozostawiæ toster do
och³odzenia do temperatury pokojo-
wej.
W³¹czanie (rys. 3)
0 Pod³¹czyæ wtyczkê do gniazda sie-
ciowego.
0 W³o¿yæ tost.
0 Wybraæ stopieñ intensywnoœci opie-
kania i wcisn¹æ w³¹cznik w dó³.
3
Po osi¹gniêciu po¿¹danej inten-
sywnoœci opiekania toster automaty-
cznie wy³¹czy siê, kromki chleba
zostan¹ wyrzucone do góry. Poprzez
podniesienie w³¹cznika (funkcja
wyrzucania chleba) mo¿na pod-
nieœæ kromkê na tyle wysoko, aby
mo¿na by³o j¹ wygodnie wyci¹gn¹æ z
komory opiekacza (rys. 4).
Ustawiæ stopieñ opiekania
(rys. 2)
Za pomoc¹ pokrêt³a mo¿na p³ynnie,
wed³ug w³asnego wyboru, ustawiæ w
zakresie 1-6 inten-sywnoϾ opieka-
nia. Stopieñ 1 oznacza najmniejsz¹
inten-sywnoœæ. Stopieñ 6 oznacza
najwiêksz¹ intensywnoœæ opiekania.
Na pocz¹tku opiekania nale¿y usta-
wiæ stopieñ w zakresie 1-3. Jeœli
opiekanie nie odpowiada ¿yczeniu,
nale¿y ustawiæ prze³¹cznik na wy¿sz¹
lub ni¿sz¹ wartoœæ, wy¿sz¹ np. przy
opiekaniu chleba ciemnego lub czar-
nego. Przy opiekaniu tylko jednej
kromki oraz w przypadku starego
chleba nale¿y ustawiæ stopieñ opie-
kania na nieco ni¿sz¹ wartoœæ.
3
Dziêki elektronicznej regulacji czasu
opiekania raz ustawiony stopieñ opie-
kania jest zachowywany przy tym
samym rodzaju chleba o tych
samych w³asnoœciach.
3
Po opiekaniu zalecamy ustawianie
pokrêt³a intensywnoœci opiekania
zasadniczo na . Dziêki temu
urz¹dzenie nie bêdzie mog³o byæ
w³¹czone w sposób niezamierzony.
Przycisk Stop (rys. 5)
Jeœli opiekanie ma byæ przerwane,
nale¿y wcisn¹æ przycisk Stop.
Urz¹dzenie wy³¹cza siê.
Raz ustawiony stopieñ insten-
sywnoœci opiekania pozostaje niez-
mieniony.
Rozmra¿anie
Do tostów zamro¿onych nale¿y usta-
wiæ pokrêt³o intensywnoœci opiekania
na stopieñ i wcisn¹æ przycisk
w³¹czaj¹cy w dó³. Tost jest
rozmra¿any a nastêpnie urz¹dzenie
wy³¹cza siê.
Aby osi¹gn¹æ po¿¹dany efekt opieka-
nia, ustawiæ zgodnie z powy¿szym
opisem odpowiedni stopieñ opieka-
nia i ponownie wcisn¹æ w dó³ przy-
cisk w³¹czaj¹cy.
Nasadka do opiekania
bu³eczek (rys. 6/7)
0 Ze wzglêdu na dzia³anie, nasadka na
bu³eczki nagrzewa siê podczas opie-
kania, dlatego nigdy nie wolno doty-
kaæ metalowych czêœci.
0 Œcisn¹æ uchwyty nasadki na bu³eczki
i nasadziæ na komorê opiekacza, a¿
do zaskoczenia. Urz¹dzenie powinno
byæ przy tym wy³¹czone.
0 Po³o¿yæ bu³eczki lub inne pieczywo
do opiekania, ustawiæ na
prze³¹czniku intensywnoœci opiekania
po¿¹dany stopieñ opiekania.
0 W³¹czyæ toster w³¹cznikiem.
0 Po wy³¹czeniu obróciæ opiekane
pieczywo. Powtórzyæ powy¿sze czyn-
noœci.
822_949_207 AT230.book Seite 36 Donnerstag, 16. Februar 2006 5:43 17
o
37
3
Nigdy nie uk³adaæ bu³ek lub pie-
czywa bezpoœrednio na komorze
opiekacza . Nie u¿ywaæ nasadki do
opiekania bu³eczek jako uchwytu do
przenoszenia.
0 W celu usuniêcia nasadki na bu³eczki
œcisn¹æ uchwyty nasadki po
sch³odzeniu i zdj¹æ w górê.
Czyszczenie i pielêgnacja (rys. 8)
0 Przed ka¿dym czyszczeniem
wyci¹gn¹æ wtyczkê sieciow¹ i
sch³odziæ toster.
3
Okruchy powstaj¹ce podczas opieka-
nia zbieraj¹ siê w szufladce na okru-
chy.
0 Wyci¹gn¹æ boczn¹ szufladkê i
usun¹æ okruchy.
3
Do czyszczenia obudowy z izolac
ciepln¹ nie nale¿y u¿ywaæ ostrych lub
szoruj¹cych œrodków czyszcz¹cych.
Obudowê nale¿y czyœciæ wy³¹cznie
such¹ lub lekko zwil¿on¹ œciereczk¹.
3
Toster nie mo¿e byæ czyszczony na
mokro lub zanurzany w p³ynach.
Obudowa z izolacj¹ ciepln¹
Urz¹dzenie posiada obudowê z izo-
lacj¹ ciepln¹, która pozwala na
przenoszenie urz¹dzenia równie¿ w
ciep³ym stanie.
Sk³adowanie chleba tosto-
wego (rys. 9)
3
Aby uzyskaæ równomiernie opie-
czony tost, nale¿y dok³adnie
zamkn¹æ napoczête opakowanie
chleba i przechowywaæ je stron¹
otwarcia skierowan¹ w dó³.
A = poprawnie
B = niepoprawnie
Dane techniczne
Napiêcie sieciowe: 230 V/50Hz
Pobór mocy: 1000 W
;
Urz¹dzenie odpowiada nastêpuj¹cym
dyrektywom UE:
73/23/EWG z dnia 19.2.1973 –
dyrektywa o niskim napiêciu
89/336/EWG z dnia 3.5.1989
(wraz ze zmian¹ dyrektywy)
92/31/EWG) – dyrektywa kom-
patybilnoœci elektromagne-tycznej.
822_949_207 AT230.book Seite 37 Donnerstag, 16. Februar 2006 5:43 17
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

Aeg-Electrolux at 230 electronic Instrukcja obsługi

Kategoria
Tostery
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla