Aeg-Electrolux AT260 CLASSIC Instrukcja obsługi

Kategoria
Tostery
Typ
Instrukcja obsługi
o
34
o
Wskazówki dotycz¹ce
bezpieczeñstwa
Napiêcie robocze, napiêcie sieciowe
oraz natê¿enie pr¹du musz¹ siê ze
sob¹ zgadzaæ (patrz tabliczka
znamionowa na spodzie urz¹dzenia).
W³¹czaæ tylko do zainstalowanego
zgodnie z przepisami gniazdka
SCHUKO.
Tost mo¿e siê zapaliæ. Z tego
wzglêdu nie nale¿y u¿ywaæ tostera w
pobli¿u ani pod zas³onami lub innymi
zapalnymi materia³ami. Nie
pozostawiaæ pracuj¹cego tostera bez
nadzoru.
Nie stawiaæ na gor¹cych
powierzchniach.
Nie u¿ywaæ w pobli¿u otwartego
ognia.
Nie opiekaæ tostów pod ani w pobli¿u
przedmiotów palnych (np. zas³on).
Wielokrotnie opiekany tost mo¿e siê
zapaliæ, dlatego po opiekaniu nale¿y
u¿ywaæ jedynie poziomu
podtrzymuj¹cego temperaturê.
Uwa¿aæ, aby dzieci nie zbli¿a³y siê
do urz¹dzeñ elektrycznych!
Nie zakrywaæ otworu opiekacza.
Nigdy nie k³aœæ bu³ek lub chleba
bezpoœrednio na otworze opiekacza.
Urz¹dzenia nie wolno zanurzaæ w
wodzie!
Nie zginaæ kabla zasilaj¹cego, nie
zbli¿aæ go do gor¹cych czêœci
urz¹dzenia. W czasie pracy kabel
zasilaj¹cy powinien byæ ca³kowicie
rozwiniêty.
Nigdy nie wyci¹gaæ wtyczki z
gniazdka, poci¹gaj¹c za kabel!
Przed czyszczeniem lub w razie
usterek nale¿y najpierw wyci¹gn¹æ
wtyczkê z gniazdka! Zakleszczony
tost mo¿na uwolniæ têpym
drewnianym przedmiotem (np.
trzonkiem ³y¿ki kuchennej). Nie
dotykaæ przy tym elementów
grzejnych.
Nie wk³adaæ palców ani przedmiotów
metalowych do otworu opiekacza –
istnieje niebezpieczeñstwo urazu lub
uszkodzenia urz¹dzenia.
W trakcie pracy urz¹dzenia,
pokrywa obudowy i czêœci
metalowe w otworze opiekacza
oraz na spodzie rozgrzewaj¹ siê
do wysokiej temperatury –uwaga
przy dotykaniu!
Urz¹dzenie rozgrzane podczas pracy
nale¿y przenosiæ tylko trzymaj¹c za
uchwyty.
Nie uruchamiaæ urz¹dzenia, gdy
kabel zasilania jest uszkodzony lub
gdy obudowa wykazuje widoczne
uszkodzenia.
Urz¹dzenie zosta³o wyposa¿one w
specjalny przewód zasilaj¹cy i,
poniewa¿ jego wymiana wymaga
u¿ycia specjalistycznych narzêdzi,
nale¿y j¹ zleciæ autoryzowanemu
punktowi serwisowemu.
Napraw urz¹dzeñ elektrycznych
mo¿e dokonywaæ jedynie
specjalnie przeszkolony
pracownik. Niefachowo wykonane
naprawy mog¹ staæ siê przyczyn¹
powa¿nego zagro¿enia dla
u¿ytkownika.
W przypadku usterki powinni siê
Pañstwo zwróciæ do autoryzowanego
sprzedawcy lub bezpoœrednio do
punktu serwisowego.
Producent nie ponosi
odpowiedzialnoœci za ewentualne
szkody powsta³e w wyniku
eksploatacji urz¹dzenia w sposób
nieprawid³owy lub niezgodny z
przeznaczeniem.
;
Urz¹dzenie to spe³nia wymagania
nastêpuj¹cych Dyrektyw WE:
-73/23/EWG z 19.02.1973 -
dyrektywa dot. niskiego napiêcia
- 89/336/EWG z 03.05.1989 (wraz z
dyrektyw¹ zmieniaj¹c¹
92/31/EWG) - dyrektywa dot.
kompatybilnoœci elektromagnetycznej
822_949_209 AT250.book Seite 34 Mittwoch, 22. Februar 2006 5:11 17
o
35
Toster jest wyposa¿ony w:
A) otwór opiekacza z automatycznym
centrowaniem chleba.
B) pokrywê obudowy
C) szufladkê na okruszki
D) selektor intensywnoœci opiekania
E) w³¹cznik i podnoœnik chleba
F) przycisk “Stop”
G) przycisk “Podgrzewanie z lampk¹
kontroln¹”
H) przycisk “Rozmra¿anie z lampk¹
kontroln¹”
I) tabliczkê znamionow¹
Przed pierwszym
uruchomieniem
W celu unikniêcia nieprzyjemnego
zapachu urz¹dzenie nale¿y kilka razy
w³¹czyæ na najwy¿szym poziomie
opiekania bez chleba tostowego
przy otwartym oknie. Miêdzy fazami
rozgrzewania nale¿y ostudziæ toster
do temperatury pokojowej.
Uruchomienie
W³o¿yæ kromki chleba
tostowego
Ustawianie intensywnoœci
opiekania (rys.2)
Za pomoc¹ pokrêt³a mo¿na
bezstopniowo ustawiæ intensywnoœæ
opiekania od 1-6, odpowiednio do
potrzeb. Stopieñ 1 – w celu
uzyskania najs³abszego opiekania.
Stopieñ 6 – w celu uzyskania
najsilniejszego opiekania. Na
pocz¹tku opiekania nale¿y wybraæ
poziom miêdzy 1-3. Je¿eli stopieñ
przypieczenia pieczywa nie
odpowiada Pañstwa oczekiwaniom,
to nale¿y ustawiæ selektor
odpowiednio wy¿ej albo ni¿ej, wy¿ej
np. przy opiekaniu ciemnego
pieczywa. Podczas opiekania tylko
jednej kromki oraz przy czerstwym
chlebie nale¿y stopieñ intensywnoœci
opiekania ustawiaæ nieco ni¿ej.
Dziêki elektronicznej regulacji
intensywnoœci opiekania raz wybrane
ustawienie zachowywane jest dla
chleba tego samego rodzaju i
jakoœci.
W³¹czanie (Rys. 3)
Wtyczkê w³o¿yæ do kontaktu. Wybraæ
stopieñ intensywnoœci opiekania i
nacisn¹æ w³¹cznik. Po osi¹gniêciu
wybranego stopnia intensywnoœci
opiekania toster automatycznie
wy³¹czy siê, a kromki zostan¹
uniesione w górê tak, ¿e ³atwo jest je
wyj¹æ. Przez podniesienie w³¹cznika
(funkcja podnoszenia chleba)
opiekane pieczywo mo¿na podnieœæ
na tyle, by ³atwo by³o je wyj¹æ
(rys. 4).
Przycisk “Stop” (Rys. 5)
Chc¹c przerwaæ tostowanie nale¿y
wcisn¹æ przycisk “Stop” lub
podnieœæ w³¹cznik.
Urz¹dzenie wy³¹cza siê. Raz
ustawiony stopieñ intensywnoœci
opiekania pozostaje niezmieniony.
Przycisk “Podgrzewanie”
(Rys. 5)
W celu podgrzania ju¿ opieczonego
chleba nale¿y dodatkowo wcisn¹æ
przycisk “Podgrzewanie”, co
umo¿liwi podtrzymywanie
temperatury i chrupkoœci tostów.
Przycisk “Rozmra¿anie”
(Rys. 5)
W przypadku opikania zamro¿onego
chleba tostowego nale¿y dodatkowo
wcisn¹æ przycisk “Rozmra¿anie”.
Przed³u¿a to czas opiekania.
822_949_209 AT250.book Seite 35 Mittwoch, 22. Februar 2006 5:11 17
o
36
Czyszczenie i pielêgnacja
(Rys. 6)
Przed ka¿dym czyszczeniem nale¿y
wyci¹gn¹æ wtyczkê z kontaktu i
ostudziæ toster. Okruszki spadaj¹ce
przy tostowaniu pieczywa zbieraj¹ siê
w specjalnej szufladce na okruszki.
Szufladkê mo¿na wyci¹gn¹æ w bok i
wysypaæ okruszki.
Do czyszczenia pokrywy obudowy
nie wolno u¿ywaæ ostrych lub
szoruj¹cych œrodków
czyszcz¹cych. Obudowê nale¿y
czyœciæ tylko such¹ lub lekko
wilgotn¹ œciereczk¹.
Tostera nie wolno myæ, ani w ¿adnym
wypadku zanurzaæ w wodzie.
Przechowywanie chleba
tostowego (Rys. 7)
Aby uzyskaæ równomierne opiekanie
tostów, raz napoczête opakowania
chleba tostowego nale¿y ponownie
zamkn¹æ i postawiæ na rozerwanej
czêœci opakowania.
A = dobrze
B = Ÿle
Recykling
2
Materia³ opakowania
Materia³y opakowania mog¹ bez
ograniczeñ zostaæ powtórnie przet-
worzone. Elementy z tworzyw sztucz-
nych s¹ oznakowane, np. >PE<,
>PS<, itd. Usuwaæ materia³y opako-
wañ zgodnie z ich oznaczeniem w
komunalnych zak³adach utyliza-
cyjnych, do przewidzianych w tym
celu pojemników zbiorczych.
2
Wyeksploatowane urz¹dzenie
Symbol
W
na produkcie lub na
opakowaniu oznacza, ze tego pro-
duktu nie wolno traktowaæ tak, jak
innych odpadów domowych. Nalezy
oddaæ go do w³asciwego punktu
skupu surowców wtórnych
zajmuj¹cego siê z³omowanym sprzêtem
elektrycznym i elektronicznym.
W³asciwa utylizacja i z³omowanie
pomaga w eliminacji niekorzystnego
wp³ywu z³omowanych produktów na
srodowisko naturalne oraz zdrowie.
Aby uzyskaæ szczegó³owe dane
dotycz¹ce mozliwosci recyklingu
niniejszego urz¹dzenia, nalezy skon-
taktowaæ siê z lokalnym urzêdem
miasta, s³uzbami oczyszczania mia-
sta lub sklepem, w którym produkt
zosta³ zakupiony.
822_949_209 AT250.book Seite 36 Mittwoch, 22. Februar 2006 5:11 17
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

Aeg-Electrolux AT260 CLASSIC Instrukcja obsługi

Kategoria
Tostery
Typ
Instrukcja obsługi