Whirlpool AKP 283 NA Program Chart

Typ
Program Chart

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

AKP 283
KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
5019 310 56240
1.
Panel sterowania
2.
Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3.
Górny element grzewczy
4.
Element grilla
5.
Oświetlenie tylne piekarnika
6.
Okrągły element grzewczy (niewidoczny)
7.
Wentylator
8.
Dolny element grzewczy (niewidoczny)
9.
Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło przełącznika funkcji
2. Zegar analogowy
3. Pokrętło termostatu
4. Czerwona kontrolka termostatu
ZEGAR ANALOGOWY
Niniejszy programator elektromechaniczny pozwala na:
1. Wyświetlanie aktualnego czasu. Aby ustawić aktualny czas, należy nacisnąć
przycisk
(B)
i obrócić go w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
2. Programowanie czasu rozpoczęcia pieczenia maksymalnie 12 godzin z góry
(np. NIE należy ustawiać czasu na 7:00 rano aby proces pieczenia rozpoczął się
o godzinie 8:00 wieczorem ponieważ piekarnik włączy się o godzinie 8:00 rano).
3. Programowanie czasu trwania procesu pieczenia w zakresie od minimalnie
5 minut do maksymalnie 180 minut.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
2 kratki: Tacka do ociekania:
WŁĄCZANIE PIEKARNIKA
a) PIECZENIE W TRYBIE RĘCZNYM
1. Obracać przycisk
(B)
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (nie naciskać), dopóki nie pojawi się symbol w okienku
(C)
.
2. Nacisnąć przycisk
(A)
i obrócić go w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara, dopóki trójkąt
(D)
nie wskaże godziny
wyświetlanej na zegarze (wskazówki godzinowe).
Po przekręceniu we właściwe położenie przycisk zaskoczy.
3. Obrócić pokrętło przełącznika funkcji i ustawić na symbol żądanej funkcji.
Kontrolka piekarnika zaświeci się.
4. Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądaną temperaturę
Czerwona kontrolka
termostatu zaświeci się.
5. Po zakończeniu pieczenia, ustawić pokrętła (przełącznika funkcji oraz termostatu) na pozycję OFF-0 lub • (w zależności od modelu).
b) PIECZENIE W TRYBIE RĘCZNYM Z CZASEM ROZPOCZĘCIA PIECZENIA
1. Obracać przycisk
(B)
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (nie naciskać), dopóki nie pojawi się symbol w okienku
(C)
.
2. Nacisnąć przycisk
(A)
i obracać w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
, dopóki trójkąt
(D)
nie ustawi się na godzinie, o
której powinno rozpocząć się pieczenie
(np. tak jak widać na rysunku, na godz. 11.30)
.
3. Obrócić pokrętło przełącznika funkcji i ustawić na symbol żądanej funkcji.
Kontrolka piekarnika zaświeci się.
4. Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądaną temperaturę
Czerwona kontrolka
termostatu zaświeci się.
5. Po zakończeniu pieczenia, ustawić pokrętła (przełącznika funkcji oraz termostatu) na pozycję OFF-0 lub • (w zależności od modelu).
c) PIECZENIE PROGRAMOWE Z CZASEM ROZPOCZĘCIA I CZASEM TRWANIA PIECZENIA
1. Obracać przycisk
(B)
w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
(bez naciskania), dopóki w okienku
(C)
nie pojawi się czas
trwania pieczenia (5 -180 min.).
2. Nacisnąć przycisk
(A)
i obracać w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
, dopóki trójkąt
(D)
nie ustawi się na godzinie, o
której powinno rozpocząć się pieczenie
(np. tak jak widać na rysunku, na godz. 11.30)
.
3. Obrócić pokrętło przełącznika funkcji i ustawić na symbol żądanej funkcji.
4. Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądaną temperaturę
5. Po zakończeniu pieczenia, rozlegnie się sygnał dźwiękowy i
piekarnik wyłączy się automatycznie
. Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy
przekręcić przycisk
(B)
w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara (nie naciskać), dopóki nie pojawi się symbol w okienku.
6. Po zakończeniu czasu pieczenia, pieczenie można przedłużyć postępując zgodnie z powyższymi instrukcjami lub stosując
procedurę pieczenia ręcznego.
d) PIECZENIE PROGRAMOWE Z CZASEM TRWANIA PIECZENIA
1. Obracać przycisk
(B)
w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
(bez naciskania), dopóki w okienku
(C)
nie pojawi się czas
trwania pieczenia (5 -180 min.).
2. Nacisnąć przycisk
(A)
i obrócić go w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
, dopóki trójkąt
(D)
nie wskaże godziny
wyświetlanej na zegarze (wskazówki godzinowe).
Po przekręceniu we właściwe położenie przycisk zaskoczy.
3. Obrócić pokrętło przełącznika funkcji i ustawić na symbol żądanej funkcji.
Kontrolka piekarnika zaświeci się.
4. Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądaną temperaturę
Czerwona kontrolka
termostatu zaświeci się.
5. Po zakończeniu pieczenia, rozlegnie się sygnał dźwiękowy i
piekarnik wyłączy się automatycznie.
Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy
przekręcić przycisk
(B)
w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara (nie naciskać), dopóki nie pojawi się symbol w okienku.
6. Po zakończeniu czasu pieczenia, pieczenie można przedłużyć postępując zgodnie z powyższymi instrukcjami lub stosując
procedurę pieczenia ręcznego.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 PIEKARNIK WYŁĄCZONY -
OŚWIETLENIE PIEKARNIKA
Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
FUNKCJA STATYCZNA
Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i, po wyłączeniu czerwonej kontrolki termostatu, włożyć
potrawę do piekarnika.
Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
WENTYLATOR + STATYCZNA
Do pieczenia na maks. 2 półkach.
W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję potrawy, co zapewni jej równomierne pieczenie.
Nie trzeba podgrzewać piekarnika (za wyjątkiem pizzy i ciast).
FUNKCJA GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na rożnie, do podpiekania warzyw oraz do
przyrumieniania chleba.
Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie
się tłuszczu.
Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
TURBOGRILL
Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i
rozpryskiwanie się tłuszczu.
Obracać mięso w czasie pieczenia.
FUNKCJA ROZMRAŻANIA
Do rozmrażania artykułów żywnościowych do temperatury otoczenia.
Pozostawić potrawę w opakowaniu, aby uniknąć wysuszenia.
TERMOWENTYLATOR
Do pieczenia bez wstępnego podgrzewania piekarnika, na jednej lub więcej półkach - artykuły
żywnościowe, które wymagają takiej samej temperatury pieczenia (np.: ryby, warzywa, ciasta), bez
wzajemnego przenikania zapachów
TURBOWENTYLATOR
Do pieczenia na jednej półce (np.: owoce, ciasta, zapiekanki, warzywa, pizza, drób).
DOLNY ELEMENT GRZEWCZY
Aby zakończyć pieczenie ciast owocowych i ciast serowych. Do zagęszczania sosów.
Używać funkcji w czasie ostatnich 10-15 minut pieczenia.
TABELE PIECZENIA
POTRAWY Funkcja Podgrzewanie
Półka
od dołu
Poziom
Przyrumienianie
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(minuty)
MIĘSO
Jagnię, koźlę, baranina
X 2 2 200 95 - 110
X 3 2 200 100 - 110
X 2 - 200 100 - 110
Pieczeń
(cielęcina, wieprzowina, wołowina)
(kg. 1)
X 2 2 200 95 - 110
X 3 3 200 100 - 110
X 2 - 200 90 - 100
Kurczak, królik,
kaczka
X 2 3 200 80 - 90
X 2 3 190 80 - 90
X 2 - 200 85 - 95
Indyk
(kg. 4-6) + poziom 3
przypieczenia
X 1 3 200 160 - 180
X 1 3 200 160 - 180
X 1 - 210 180 - 190
Gęś ( 2kg)
X 2 3 210 100 - 130
X 1 3 200 100 - 130
X 2 - 200 100 - 130
RYBY
(W CAŁOŚCI)
(1-2 kg)
Dorada, labraks, tuńczyk,
łosoś, dorsz
X 2 1 200 45 - 55
X 3 1 190 45 - 55
X 2 - 200 50 - 60
RYBY
(W KAWAŁKACH)
(1 kg.)
Siodłak, tuńczyk
X 2 2 200 40 - 50
X 3 2 190 40 - 50
X 3 - 200 40 - 50
WARZYWA
Nadziewane papryki i pomidory
X 2 - 220 50 - 60
X 2 - 200 50 - 60
X 2 - 200 50 - 60
Pieczone ziemniaki
X 2 3 220 50 - 60
X 2 3 200 50 - 60
SŁODYCZE, CIASTA, ITP.
Ciasta drożdżowe
X 2 - 190 40 - 50
X 1 - 180 40 - 50
X 2 - 180 40 - 50
Ciasta
z nadzieniem serowym
X 2 - 190 80 - 90
X 2 - 180 70 - 80
X 2 - 180 80 - 90
Ta r ta
X 2 - 190 40 - 50
X 2 - 180 40 - 50
X 2 - 180 40 - 50
Strudel
X 2 - 200 50 - 55
X 1 - 3 - 200 50 - 55
X 2 - 200 50 - 55
Biszkopty
X 2 - 170 20 - 30
X 1 - 3 - 200 20 - 30
X 2 - 200 20 - 30
Bezy
X 2 - 180 35 - 45
X 1 - 3 - 180 35 - 45
X 2 - 180 40 - 50
TABELE GRILLOWANIA
Uwaga:
W przypadku pieczenia mięs w funkcji Wentylowana i Statyczna, zaleca się dodanie funkcji Przyrumienianie na
poziomie od 1 do 3.
Czasy i temperatury pieczenia są podane orientacyjnie.
POTRAWY Funkcja Podgrzewanie
łka
od dołu
Poziom
Przyrumienianie
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(minuty)
Słone ciasta
X 2 - 200 40 - 50
X 2 - 190 40 - 50
X 2 - 190 40 - 50
Lasagne
X 2 1 200 45 - 60
X 2 1 200 45 - 60
X 2 - 200 45 - 60
Ciasta z nadzieniem owocowym
np. ananasem, brzoskwinią
X 2 - 190 50 - 60
X 2 - 190 40 - 50
X 2 - 190 40 - 50
Bezy
X 2 - 120 120 - 150
- 1 - 3 - 120 120 - 150
- 2 - 120 120 - 150
Vol-au-vent
X 2 - 200 35 - 45
X 1 - 3 - 190 35 - 45
X 2 - 190 35 - 45
Suflet
X 2 - 200 40 - 50
X 2 - 190 45 - 55
X 2 - 190 45 - 55
POTRAWY Funkcja Podgrzewanie
łka
od dołu
Poziom
Mocy
Czas pieczenia
(minuty)
Antrykot X 4 5 35 - 45
Kotlety X 4 5 30 - 40
Kiełbaski X 3 - 4 5 30 - 40
Kotlety pieczone na żarze X 4 5 35 - 45
Ryby (w kawałkach) X 3 - 4 5 35 - 45
Udka kurczaka X 3 - 4 5 40 - 50
Rożen X 3 - 4 5 40 - 50
Żeberka X 3 - 4 5 35 - 45
1/2 kurczaka X 3 5 45 - 55
1/2 kurczaka X 3 5 45 - 55
Kurczak w całości X 3 5 60 - 70
Pieczeń
wieprzowa, wołowa
X 2 5 60 - 70
Kaczka X 2 5 70 - 80
Udziec jagnięcy X 3 5 70 - 80
Rostbef X 3 5 50 - 60
Pieczone ziemniaki X 3 5 50 - 60
Ryby (dorada, pstrąg) X 3 5 50 - 60
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKP 283 NA Program Chart

Typ
Program Chart
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla