5
PO
Warunki bezpiecznej eksploatacji
WA¯NE INSTRUKCJE BEZPIECZEÑSTWA. PRZECZYTAJ
UWA¯NIE I ZACHOWAJ DO WGL¹DU W
PRZYSZ³OŒCI.
Przed rozpoczêciem przygotowywania ¿ywnoœci lub napojów w
swojej kuchni mi-krofalowej prosimy sprawdziæ, czy zachowane
s¹ podane ni¿ej warunki bezpieczeñstwa.
1. NIE U¯YWAJ w kuchni mikrofalowej naczyñ metalowych:
• Metalowych pojemników
• Zastawy sto³owej ze z³otymi lub srebrnymi ozdobami
• Szpikulców, widelców itp.
Powód
: Wyst¹pi¹ wy³adowania elektryczne i iskrzenia, które mog¹ uszkodziæ
kuchenkê.
2.
NIE PODGRZEWAJ
:
• Hermetycznie lub podciœnieniowo zamkniêtych butelek, s³oików i pojemników,
np. s³oików z od¿ywkami dla dzieci
• ¯ywnoœci w szczelnych skorupach, np. jaj, orzechów w skorupach, pomidorów
itp.
Powód:
Wzrost ciœnienia na skutek podgrzania mo¿e spowodowaæ ich wybuch.
Wskazówka:
Zdejmij skorupkê, przebij skórkê, otwórz opakowanie itp.
3.
NIE W£¥CZAJ
kuchni mikrofalowej gdy jest pusta.
Powód:
Mo¿e to spowodowaæ uszkodzenie kuchni.
Wskazówka:
Mo¿esz umieœciæ w kuchence na sta³e szklankê z wod¹. Woda
bêdzie poch³ania³a mikrofale jeœli przypadkowo w³¹czysz
kuchenkê.
4.
NIE ZAS£ANIAJ
znajduj¹cych siê z ty³u kuchni otworów wentylacyjnych papierem
lub metalem.
Powód:
Materia³ lub papier mog¹ siê zapaliæ od gor¹cego powietrza wy-dostaj¹cego
siê z kuchenki.
5.
ZAWSZE u¿ywaj rêkawic gdy wyjmujesz naczynia z kuchenki mikrofalowej.
Powód:
Niektóre naczynia poch³aniaj¹ mikrofale, a ciep³o z ¿ywnoœci zawsze jest przenoszone
na naczynie, dlatego naczynia s¹ zawsze gor¹ce.
6.
NIE DOTYKAJ
elementów grzewczych ani wewnêtrznych œcian kuchni.
Powód:
Œciany mog¹ byæ wystarczaj¹co gor¹ce aby poparzyæ nawet po zakoñcze-niu
gotowania. Nie dopuszczaj do kontaktu palnych materia³ów z ¿adnymi elementami
wewn¹trz kuchni. Pozwól jej siê najpierw och³odziæ.
7.
Aby nie dopuœciæ do ryzyka pojawienia siê ognia w komorze kuchni mikrofalowej:
• Nie przechowuj w kuchence materia³ów palnych
• Zdejmij wszystkie metalowe opaski zamykaj¹ce papierowe lub plastykowe
opakowania
• Nie u¿ywaj swojej kuchni mikrofalowej np. do suszenia gazet
• Je¿eli zauwa¿ysz dym, nie otwieraj¹c kuchni wy³¹cz j¹ lub od³¹cz przewód
zasilaj¹cy od gniazdka
8.
Zwróæ szczególn¹ uwagê gdy podgrzewasz p³yny i od¿ywki dla dzieci.
• ZAWSZE odczekaj co najmniej 20 sekund od momentu wy³¹czenia siê kuchenki,
aby temperatura potrawy mog³a siê wyrównaæ.
• Je¿eli to konieczne, mieszaj je w trakcie podgrzewania i ZAWSZE po podgrzaniu.
• Zachowaj ostro¿noœæ trzymaj¹c pojemnik po podgrzaniu. Je¿eli pojemnik jest
zbyt gor¹cy mo¿e dojœæ do oparzenia.
• Mo¿e zaistnieæ ryzyko opóŸnionego wykipienia podgrzewanego p³ynu.
• Aby unikn¹æ oparzenia siê przez wylewaj¹cy siê wrz¹cy p³yn, powinno siê
mieszaæ go przed, w trakcie i po podgrzaniu.
Powód
: W czasie podgrzewania p³ynów punkt wrzenia mo¿e siê opóŸniæ;
oznacza to, ¿e moment zagotowania p³ynu mo¿e mieæ miejsce tu¿ po
wyjêciu pojemnika z kuchenki. Mo¿na siê wtedy oparzyæ.
• W przypadku oparzenia siê postêpuj zgodnie z podanymi ni¿ej ZASADAMI
PIERWSZEJ POMOCY:
* Zanurz oparzone miejsce w zimnej wodzie na co najmniej 10 minut.
* Za³ó¿ czysty, suchy opatrunek.
* Nie stosuj ¿adnych kremów, olejków ani p³ynów do przemywania ran.
•
NIGDY
nie wype³niaj naczynia po brzegi i wybieraj naczynie, które jest szersze u
góry ni¿ na dole. Butelki z w¹sk¹ szyjk¹ mog¹ eksplodowaæ po przegrzaniu.
•
ZAWSZE
sprawdŸ temperaturê od¿ywki lub mleka zanim podasz je
niemowlêciu.
•
NIGDY
nie podgrzewaj dzieciêcych butelek z za³o¿onym smoczkiem, poniewa¿
w przypadku przegrzania butelka mo¿e wybuchn¹æ.
9.
Zwracaj uwagê, aby nie uszkodziæ przewodu zasilaj¹cego.
• Nie zanurzaj w wodzie przewodu zasilaj¹cego ani wtyczki sieciowej; przewód
sieciowy trzymaj z dala od gor¹cych powierzchni.
• Nie w³¹czaj urz¹dzenia, je¿eli przewód zasilaj¹cy lub wtyczka sieciowa s¹
uszkodzone.
10.
W trakcie otwierania drzwiczek kuchni stój w odleg³oœci wyci¹gniêtego ramienia.
Powód:
Gor¹ce powietrze lub para wydostaj¹ce siê z kuchenki mog¹ poparzyæ.
11.
Utrzymuj w czystoœci wnêtrze kuchenki.
Powód:
Resztki ¿ywnoœci lub rozpryskany olej przywieraj¹ce do œcianek kuchenki mog¹
spowodowaæ uszkodzenie pow³ok lakierniczych oraz zmniejszaj¹ sprawnoœæ
kuchenki mikrofalowej.
12.
W trakcie pracy kuchenki mog¹ byæ s³yszalne „klikniêcia”, szczególnie podczas
rozmra¿ania.
Powód:
Takie dŸwiêki s¹ spowodowane elektrycznymi zmianami mocy wyjœciowej.
Jest to zjawisko normalne.
13.
Je¿eli kuchenka mikrofalowa pracuje bez obci¹¿enia (jest pusta), dla bezpieczeñstwa
moc mikrofal zostanie automatycznie wy³¹czona. Po odstaniu co najmniej 30 minut
mo¿na kuchenkê uruchomiæ ponownie.
WA¯NA INSTRUKCJA BEZPIECZEÑSTWA
W trakcie przygotowania potraw w pojemnikach jednorazowych wykonanych z tworzyw
sztucznych, papieru lub innych palnych materia³ów musisz od czasu do czasu zagl¹daæ
do kuchenki.
WA¯NE
NIGDY
nie zezwalaj ma³ym dzieciom samodzielnie w³¹czaæ kuchenki mikrofalowej lub
bawiæ siê ni¹. Dzieci nie powinny równie¿ przebywaæ same w pobli¿u pracuj¹cej kuchenki
mikrofalowej. Przedmioty, które interesuj¹ dzieci nie powinny byæ prze-chowywane lub
ukrywane bezpoœrednio nad kuchenk¹ mikrofalow¹.
OSTRZE¯ENIE:
Jeœli s¹ uszkodzone drzwiczki b¹dŸ uszczelki drzwiczek, nie wolno w³¹czaæ kuchenki a¿
zostanie naprawiona przez kompetentn¹ osobê.
OSTRZE¯ENIE:
Istnieje niebezpieczeñstwo nara¿enia siê przez osoby niekompetentne na
promieniowanie mikrofalowe, jeœli próbuj¹ samodzielnie naprawiaæ czy serwisowaæ
kuchenkê zdejmuj¹c jej pokrywê, która zabezpiecza przez wydostaniem siê na zewn¹trz
energii mikrofalowej.
OSTRZE¯ENIE:
P³ynów i innych potraw nie wolno podgrzewaæ w hermetycznie zamykanych
pojemnikach poniewa¿ mog¹ eksplodowaæ w tych opakowaniach.
OSTRZE¯ENIE:
Dzieci mog¹ obs³ugiwaæ kuchenkê mikrofalow¹ samodzielnie tylko pod warunkiem, ¿e
wyt³umaczono im w zrozumia³y sposób, jak bezpiecznie u¿ywaæ kuchenkê oraz jakie
zagro¿enia niesie niew³aœciwe u¿ycie urz¹dzenia.
nY^Z]uwvUGGwG\GGmSGuGXXSGYWW\GGXXaWWGht