3
PO
U¿ywanie instrukcji obs³ugi
W³aœnie zakupiliœcie Pañstwo kuchenkê mikrofalow¹ marki
SAMSUNG. Ta instrukcja obs³ugi zawiera wiele cennych
informacji na temat u¿ytkowania Waszej kuchenki, a w
szczególnoœci:
• Zasady bezpiecznej eksploatacji
• Odpowiednie akcesoria inaczynia
• Po¿yteczne rady na temat gotowania
Na pierwszych stronach instrukcji opisane s¹:wygl¹d
kuchenki oraz panel stero ania odpowiadaj¹cy Twojej
kuchence. Dziêki temu ³atwiej Ci bêdzie odnaleŸæ
odpowiednie przyciski.
Opisuj¹c krok po kroku procedury postêpowania
wykorzystano nastêpuj¹ce symbole:
Œrodki ostro¿noœci pozwalaj¹ce unikn¹æ nara¿enia na
nadmierne dzia³anie energii mikrofalowej.
Nieprzestrzeganie poni¿szych œrodków ostro¿noœci mo¿e doprowadziæ do szkodliwego
dla zdrowia nara¿enia siê na nadmierne dzia³anie energii mikrofalowej:
(a) Bez wzglêdu na okolicznoœci nie próbuj w³¹czaæ kuchni z otwartymi
drzwiczkami, nie manipuluj przy zatrzaskach drzwiczek i nie wk³adaj
¿adnych przedmiotów do otworów zatrzasków drzwiowych.
(b) Nie wk³adaj ¿adnych przedmiotów pomiêdzy drzwi kuchni a œcianê
przedni¹, nie dopuszczaj do gromadzenia siê resztek ¿ywnoœci na
powierzchniach uszczelniaj¹cych. Aby zapewniæ utrzymanie czystoœci
drzwiczek i powierzchni uszczelniaj¹cych wycieraj je po u¿yciu kuchenki
najpierw wilgotn¹, a nastêpnie such¹ miêkk¹ szmatk¹.
(c) Nie w³¹czaj kuchni gdy jest uszkodzona do czasu a¿ zostanie naprawiona
przez wykwalifikowanego specjalistê posiadaj¹cego autoryzacjê
producenta kuchni mikrofalowych.
Szczególnie wa¿ne jest by drzwiczki kuchni zamyka³y siê prawid³owo i aby
nie by³y uszkodzone:
(1) Drzwiczki, uszczelki drzwiczek i powierzchnie uszczelniaj¹ce.
(2) Zawiasy drzwiowe (wygiête lub z³amane).
(3) Przewód zasilaj¹cy.
(d) Kuchnia mikrofalowa mo¿e byæ regulowana lub naprawiana wy³¹cznie
przez odpowiednio wykwalifikowanego specjalistê posiadaj¹cego
autoryzacjê producenta kuchni mikrofalowych.
Warunki bezpiecznej eksploatacji
Wa¿ne instrukcje bezpieczeñstwa.
Prosimy o uwa¿ne przeczytanie i zachowanie do
póŸniejszego wgl¹du.
Przed rozpoczêciem przygotowywania ¿ywnoœci lub
napojów w swojej kuchni mikrofalowej prosimy sprawdziæ,
czy zachowane s¹ podane ni¿ej warunki bezpieczeñstwa.
1. NIE U¯YWAJ w kuchni mikrofalowej naczyñ metalowych:
• Metalowych pojemników.
• Zastawy sto³owej ze z³otymi lub srebrnymi ozdobami
• Szpikulców, widelców itp.
Powód: Wyst¹pi¹ wy³adowania elektryczne i iskrzenia, które mog¹
uszkodziæ kuchenkê.
2. NIE PODGRZEWAJ:
• Hermetycznie lub podciœnieniowo zamkniêtych butelek, s³oików i
pojemników, np. s³oików z od¿ywkami dla dzieci.
• ¯ywnoœci w szczelnych skorupach, np. jaj, orzechów w skorupach,
pomidorów itp.
Powód: Wzrost ciœnienia na skutek podgrzania mo¿e spowodowaæ ich
wybuch.
Rada:
Zdejmij skorupê, przebij skórkê, otwórz opakowanie itp.
3. NIE W£¥CZAJ kuchni mikrofalowej gdy jest pusta.
Powód:
Mo¿e to spowodowaæ uszkodzenie kuchni.
Rada:
Umieœæ w kuchence na sta³e szklankê z wod¹. Woda bêdzie
poch³ania³a mikrofale jeœli przypadkowo w³¹czysz kuchenkê.
4. NIE ZAS£ANIAJ znajduj¹cych siê z ty³u kuchni otworów wentylacyjnych
papierem lub metalem.
Powód:
Materia³ lub papier mog¹ siê zapaliæ od gor¹cego powietrza
wydostaj¹cego siê z kuchenki.
5. ZAWSZE u¿ywaj rêkawic gdy wyjmujesz naczynia z kuchenki mikrofalowej.
Powód:
Niektóre naczynia poch³aniaj¹ mikrofale, a ciep³o z ¿ywnoœci
zawsze jest przenoszone na naczynie, dlatego naczynia s¹
zawsze gor¹ce.
6. NIE DOTYKAJ elementów grzewczych ani wewnêtrznych œcian kuchni.
Powód:
Œciany mog¹ byæ wystarczaj¹co gor¹ce aby poparzyæ nawet po
zakoñczeniu gotowania. Nie dopuszczaj do kontaktu palnych
materia³ów z ¿adnymi elementami wewn¹trz kuchni. Pozwól jej
siê najpierw och³odziæ.
☛✉
Wa¿ne Uwaga
tX^Z]uwvUGGwGZGGtSGhGX`SGYWWYGG_aZYGht