3M Allergen Protein ELISA Kit Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
(Polski)
PL
1
Data wydania: 2017-11
Informacje o produkcie
Zestaw ELISA do wykrywania białek obecnych w orzechach
kokosowych
Test immunoenzymatyczny (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay, ELISA) do analizy ilościowej białek orzecha
kokosowego.
Opis i przeznaczenie produktu
3M™ Zestaw ELISA do wykrywania białek obecnych w orzechach kokosowych jest przeznaczony do wykrywania
obecności białek orzecha kokosowego w wodzie pochodzącej z ostatniego etapu płukania w systemie CIP (Clean-in-
place), próbkach środowiskowych, surowcach i w żywności przetworzonej.
W 3M Zestawie ELISA do wykrywania białek obecnych w orzechach kokosowych wykorzystywana jest metoda
Sandwich ELISA. Białka orzecha kokosowego obecne w próbce reagują z przeciwciałem przeciwko orzechom
kokosowym zaabsorbowanym na powierzchni studzienek do mikromiareczkowania z polistyrenu. Po usunięciu
niezwiązanych białek przez wypłukanie dodaje się przeciwciała przeciwko orzechom kokosowym sprzężone z
peroksydazą chrzanową (HRP). Takie znakowane enzymem przeciwciała tworzą kompleksy z wcześniej związanym
białkiem orzecha kokosowego. Po zakończeniu drugiego etapu płukania enzym wiąże się z immunosorbentem przez
dodanie substratu chromogenicznego, 3,3’,5,5’-tetrametylobenzydyną (TMB). Kolor powstały w wyniku tej reakcji
enzymatycznej jest bezpośrednio związany ze stężeniem białek orzecha kokosowego w badanej próbce; w związku
z tym absorbancja na poziomie 450 nm stanowi miarę stężenia białek orzecha kokosowego w badanej próbce. Ilość
białek orzecha kokosowego w badanej próbce można wyekstrapolować ze standardowej krzywej utworzonej ze
standardów znanego stężenia i dostosowanej w sposób uwzględniający rozcieńczenie próbki.
3M Zestaw ELISA do wykrywania białek obecnych w orzechach kokosowych jest przeznaczony do stosowania w
środowisku laboratoryjnym przez specjalistów stosownie przeszkolonych w zakresie praktyk laboratoryjnych. Firma 3M
nie udokumentowała zastosowania tego produktu w gałęziach przemysłu innych niż żywność i napoje. Przykładowo
rma 3M nie udokumentowała zastosowania tego produktu do badania próbek leków, kosmetyków, próbek klinicznych
ani weterynaryjnych. 3M Zestaw ELISA do wykrywania białek obecnych w orzechach kokosowych nie został
zwalidowany w odniesieniu do wszystkich możliwych produktów spożywczych, procesów przetwarzania żywności i
protokołów testowych.
3M Zestaw ELISA do wykrywania białek obecnych w orzechach kokosowych zawiera 96 studzienek, które opisano w
Tabeli 1.
Tabela 1. Składniki zestawu
Element Charakterystyka Sposób przygotowania
(szczegółowe
informacje można
znaleźć w sekcji
Sposób przygotowania
reagentów)
Przechowywanie Stabilność
3M™ Studzienki do
oznaczania białek
orzecha kokosowego
metodą ELISA
Jeden woreczek foliowy
z płytką zawierającą 96
studzienek pokrytych
przeciwciałami.
Gotowe do użycia. 2–8°C w
szczelnie
zamkniętym
woreczku
foliowym
ze środkiem
pochłaniającym
wilgoć.
Ponownie uszczelnić
woreczek foliowy
zawierający
niewykorzystane
studzienki oraz środek
pochłaniający wilgoć.
Przechowywać
w temp. 2–8°C,
utrzymując stabilność
aż do terminu
ważności zestawu.
3
(Polski)
PL
2
3M™ Koniugat
HRP do oznaczania
orzechów
kokosowych (10X)
Jedna olka zawierająca
1,5 ml przeciwciał
sprzężonych z
peroksydazą chrzano
(HRP) 10X.
Przed użyciem
należy niezwłocznie
rozcieńczyć w stosunku
1/10, tworząc roztwór
roboczy 1X.
2–8°C w
ciemnym
miejscu.
Koniugat 10X
zachowuje stabilność
aż do terminu
ważności zestawu.
3M™ Standardowy
koncentrat do
oznaczania białek
orzecha kokosowego
Jedna olka o znanym
stężeniu białek orzecha
kokosowego.
Informacje na temat
standardowego
sposobu przygotowania
można znaleźć w sekcji
Procedura ELISA.
2–8°C. Nie
zamrażać.
3M Standardowy
koncentrat do
oznaczania białek
orzecha kokosowego
zachowuje stabilność
aż do terminu
ważności zestawu.
3M™ Rozcieńczalnik
(5X)
Jedna butelka
zawierająca 50 ml
rozcieńczalnika 5X.
Przed użyciem
należy niezwłocznie
rozcieńczyć w stosunku
1/5, tworząc roztwór
roboczy 1X.
2–8°C 3M Roztwór
rozcieńczający 5X
zachowuje stabilność
aż do terminu
ważności zestawu.
3M™ Roztwór myjący
(20X)
Jedna butelka
zawierająca 50 ml
roztworu myjącego
20X.
Rozcieńczyć w stosunku
1/20, tworząc roztwór
roboczy 1X.
2–8°C zarówno
w przypadku
roztworu
roboczego 1X,
jak i koncentratu
roztworu
roboczego 20X.
3M Roztwór myjący
20X zachowuje
stabilność aż do
terminu ważności
zestawu. Roztwór
myjący 1X zachowuje
stabilność przez okres
co najmniej jednego
tygodnia od momentu
przygotowania.
3M™ Bufor do
ekstrakcji E26 (4X)
Jedna butelka
zawierająca 120 ml
buforu do ekstrakcji 4X.
Rozcieńczyć w stosunku
1/4, tworząc roztwór
roboczy 1X. Przed
użyciem roztwór
roboczy należy ogrzać
do temp. 50–60°C.
2–8°C zarówno
w przypadku
roztworu
roboczego 1X, jak
i 3M koncentratu
buforu do
ekstrakcji 4X.
Bufor do ekstrakcji
1X oraz 3M Bufor
rozcieńczalnika 4X
zachowują stabilność
aż do terminu
ważności zestawu.
3M™ Roztwór
substratu
chromogenicznego
Jedna butelka
zawierająca 12 ml
3,3’,5,5’-
tetrametylobenzydyny
(TMB).
Gotowe do użycia. 2–8°C w
ciemnym
miejscu.
Chronić przed
światłem. 3M
Roztwór substratu
chromogenicznego
zachowuje stabilność
aż do terminu
ważności zestawu.
3M™ Roztwór
zatrzymujący reakcję
Jedna butelka
zawierająca 12 ml kwasu
siarkowego 0,3 M.
Gotowe do użycia. 2–8°C 3M Roztwór
zatrzymujący reakcję
zachowuje stabilność
aż do terminu
ważności zestawu.
Materiały niedostarczane wraz z zestawem:
Pipety i końcówki pipet do pobierania od 10 do 100 l
Probówki testowe
Podkładka/aspirator do płytki do mikromiareczkowania
Woda destylowana lub dejonizowana
(Polski)
PL
3
Czytnik płytek do mikromiareczkowania
Różne rodzaje sprzętu laboratoryjnego do przygotowania roztworów reagentów i buforów
Licznik czasu
Wytrząsarka typu Vortex
Kąpiel wodna w wytrząsarce lub inkubator z wytrząsarką
Wytrząsarka orbitalna
Bezpieczeństwo
Użytkownik powinien przeczytać, zrozumieć i przestrzegać wszystkich wskazówek bezpieczeństwa dotyczących 3M
Zestawu ELISA do wykrywania białek obecnych w orzechach kokosowych. Instrukcję bezpieczeństwa należy zachować
do przyszłego wykorzystania.
OSTRZEŻENIE: Oznacza niebezpieczną sytuację, której skutkiem, wrazie braku podjęcia środków
zapobiegawczych, mogą być poważne obrażenia ciała lub śmierć i/lub uszkodzenia mienia.
WAŻNA INFORMACJA: Oznacza potencjalnie niebezpieczną sytuację, której skutkiem, wrazie niepodjęcia środków
zapobiegawczych, może być uszkodzenie mienia.
W OSTRZEŻENIE
Aby zmniejszyć ryzyko związane z ekspozycją na chemikalia:
Produkt należy utylizować zgodnie z aktualnymi lokalnymi/krajowymi/branżowymi normami i przepisami.
Użytkownik musi zapewnić przeszkolenie swojego personelu w zakresie odpowiednich technik przeprowadzania
testów; na przykład zasady Dobrej Praktyki Laboratoryjnej
1
lub ISO/IEC 17025
2
.
Należy zawsze przestrzegać standardowych laboratoryjnych praktyk bezpieczeństwa, łącznie z noszeniem
odpowiedniej odzieży i okularów ochronnych przy pracy z reagentami.
Należy unikać kontaktu skóry z 3M Roztworem zatrzymującym reakcję. Dodatkowe informacje dotyczące
bezpieczeństwa można znaleźć w karcie charakterystyki substancji.
Aby zmniejszyć ryzyko związane z występowaniem wyników fałszywie ujemnych prowadzących do dopuszczenia
do obrotu produktów skażonych:
3M Zestaw ELISA do wykrywania białek obecnych w orzechach kokosowych należy przechowywać w sposób
podany na opakowaniu i w informacjach o produkcie.
3M Zestaw ELISA do wykrywania białek obecnych w orzechach kokosowych należy stosować w odniesieniu do
próbek żywności i próbek środowiskowych poddanych walidacji wewnętrznej lub przez niezależne organizacje.
Należy postępować zgodnie z protokołem i wykonywać testy zgodnie z zaleceniami podanymi w Informacjach o
produkcie.
Firma 3M nie udokumentowała zastosowania 3M Zestawu ELISA do wykrywania białek obecnych w orzechach
kokosowych w gałęziach przemysłu innych niż żywność i napoje. Przykładowo rma 3M nie udokumentowała
zastosowania tego produktu do badania próbek leków, kosmetyków, próbek klinicznych ani weterynaryjnych.
Aby zmniejszyć ryzyko związane z występowaniem niedokładnych wyników prowadzących do dopuszczenia do
obrotu produktów zanieczyszczonych:
Należy używać tylko 3M Zestawu ELISA do wykrywania białek obecnych w orzechach kokosowych z ważnym
terminem ważności.
Roztwory robocze należy zawsze przechowywać przy użyciu stężonych reagentów 3M Zestawu ELISA do
wykrywania białek obecnych w orzechach kokosowych w temperaturze 20–25°C.
Standardowego koncentratu do oznaczania białek orzecha kokosowego 3M nie należy zamrażać.
Jeśli kolor roztworu substratu chromogenicznego zmieni się na niebieski, nie należy go używać. Należy
przestrzegać zasad Dobrej Praktyki Laboratoryjnej
1
w celu uniknięcia krzyżowego zanieczyszczenia 3M Roztworu
substratu chromogenicznego.
WAŻNA INFORMACJA
Aby ograniczyć ryzyko związane z niedokładnym wynikiem:
Stabilność próbki po ekstrakcjach nie została oceniona. Bezpośrednio po dokonaniu ekstrakcji próbki należy
przeprowadzić procedurę ELISA.
Aby zapobiec zanieczyszczeniu krzyżowemu standardowe roztwory do oznaczania białek orzecha kokosowego
3M należy obsługiwać przy zastosowaniu Dobrych Praktyk Laboratoryjnych
1
.
Aby uzyskać dodatkowe informacje, należy zapoznać się z kartą charakterystyki.
(Polski)
PL
4
W celu uzyskania informacji lub dokumentacji na temat charakterystyki produktu zapraszamy do odwiedzenia strony
www.3M.com/foodsafety lub skontaktowania się z lokalnym przedstawicielem lub dystrybutorem rmy 3M.
Obowiązki użytkownika
Użytkownicy są zobowiązani do zapoznania się z instrukcjami oraz informacjami oprodukcie. W celu uzyskania
dalszych informacji należy odwiedzić stronę internetową www.3M.com/foodsafety lub skontaktować się z lokalnym
przedstawicielem lub dystrybutorem rmy 3M.
Jak ze wszystkimi metodami testów używanymi do analizy spożywczej, matryca testowa może wpłynąć na wyniki
testu. Przy wyborze metody testowania należy pamiętać, że takie czynniki zewnętrzne, jak metody próbkowania,
protokoły testowania, przygotowanie próbki, dalsze postępowanie i technika laboratoryjna mogą wpływać na
uzyskiwane wyniki. Sama próbka spożywcza może wpłynąć na wyniki.
Użytkownik jest odpowiedzialny za wybranie takiej metody testu lub takiego produktu, by ocenić odpowiednią liczbę
próbek i tak, by wybrana metoda spełniała wymagania użytkownika.
Obowiązkiem użytkownika jest również dopilnowanie, aby zastosowane metody testowania i uzyskane wyniki spełniały
wymagania klienta i dostawcy.
Podobnie jak w przypadku każdej metody testowania, wyniki uzyskiwane za pomocą produktu rmy 3M Food Safety nie
stanowią gwarancji jakości testowanych macierzy lub procesów.
Ograniczenie gwarancji/Ograniczone środki zaradcze
JEŚLI NIE ZOSTO TO WYRAŹNIE OKREŚLONE W ROZDZIALE DOT. OGRANICZONEJ GWARANCJI
POJEDYNCZYCH OPAKOWAŃ PRODUKTÓW, FIRMA 3M WYŁĄCZA ODPOWIEDZIALNOŚĆ WSZYSTKICH
GWARANCJI DOMNIEMANYCH I DOROZUMIANYCH, W TYM MIĘDZY INNYMI, DOWOLNYCH GWARANCJI
ZGODNOŚCI Z PRZEZNACZENIEM I PRZYDATNOŚCI DO OKREŚLONEGO CELU. W razie wad jakiegokolwiek produktu
rmy 3M Food Safety rma 3M lub jej autoryzowany dystrybutor wymieni taki produkt lub, wedle własnego uznania,
zwróci koszty zakupu tego produktu. Są to jedyne przysługujące środki zaradcze. W ciągu sześćdziesięciu dni od wykrycia
jakiejkolwiek podejrzewanej wady produktu należy niezwłocznie powiadomić rmę 3M oraz zwrócić produkt. W celu
uzyskania numeru autoryzowanego zwrotu towarów (RGA, ang. Returned Goods Authorization) należy skontaktować się z
działem obsługi klienta (1-800-328-1671 na terenie USA) lub z ocjalnym przedstawicielem rmy 3M Food Safety.
Ograniczenie odpowiedzialności rmy 3M
FIRMA 3M NIE BĘDZIE ODPOWIEDZIALNA ZA JAKIEKOLWIEK SZKODY ANI STRATY, ZARÓWNO BEZPOŚREDNIE,
POŚREDNIE, SZCZEGÓLNE, UBOCZNE LUB NASTĘPCZE, W TYM MIĘDZY INNYMI ZA UTRACONE ZYSKI. W
żadnym wypadku odpowiedzialność rmy 3M przyznana na mocy prawa nie może przekroczyć ceny zakupu rzekomo
wadliwego produktu.
Przechowywanie i utylizacja
Zawartość 3M Zestawu ELISA do wykrywania białek obecnych w orzechach kokosowych należy przechowywać w
temp. 2–8°C. Nie zamrażać. Rozcieńczone roztwory robocze należy przechowywać w sposób opisany w Tabeli 1.
Komponentów 3M Zestawu ELISA do wykrywania białek obecnych w orzechach kokosowych nie należy używać po
upływie terminu ważności. Termin ważności i numer partii podano na zewnętrznej etykiecie pudełka.
Produkt należy utylizować zgodnie z aktualnymi lokalnymi/krajowymi/branżowymi normami i przepisami.
Instrukcja użycia
Należy dokładnie przestrzegać wszystkich instrukcji. Wprzeciwnym razie wyniki mogą być niedokładne.
Sposób przygotowania reagentów
Przed zastosowaniem należy zapewnić temperaturę pokojową (20–25°C) wszystkich reagentów. Do rozcieńczania i
przechowywania roztworów roboczych należy używać czystego sprzętu laboratoryjnego.
a. 3M Bufor do ekstrakcji
W celu przygotowania buforu do ekstrakcji 1X należy dodać jedną część 3M Buforu do ekstrakcji (4X) i rozcieńczyć
ją w trzech częściach wody dejonizowanej lub destylowanej. Przed użyciem należy wstępnie ogrzać bufor do
ekstrakcji (1X) do temp. 50–60°C w kąpieli wodnej lub inkubatorze wstrząsowym. Na każdą próbkę potrzebne jest
4,5 ml buforu do ekstrakcji 1X.
(Polski)
PL
5
b. 3M Roztwór rozcieńczający
W celu przygotowania roztworu rozcieńczającego 1X należy dodać jedną część 3M rozcieńczalnika (5X) na
cztery części wody dejonizowanej lub destylowanej. Na każdą próbkę potrzebne jest łącznie 4,5 ml roztworu
rozcieńczającego 1X.
c. 3M Roztwór myjący
W celu przygotowania roztworu myjącego 1X należy dodać jedną część 3M roztworu myjącego (20X) na 19 części
wody dejonizowanej lub destylowanej. Na każdą studzienkę 3M ELISA potrzebne jest około 2,5 ml roztworu
myjącego 1X.
Uwaga: W przypadku przechowywania 3M roztworu myjącego (20X) w temperaturze 2–8°C może dojść do
tworzenia się kryształków. W celu rozpuszczenia kryształków przed przygotowaniem roztworu myjącego (1X)
należy ogrzać 3M roztwór myjący (20X) do temp. 30–35°C w kąpieli wodnej lub inkubatorze.
d. 3M Koniugat HRP do oznaczania orzechów kokosowych
W celu przygotowania koniugatu HRP do oznaczania orzechów kokosowych 1X należy dodać jedną część
3M koniugatu HRP do oznaczania orzechów kokosowych (10X) i rozcieńczyć ją w 9 częściach roztworu
rozcieńczającego 1X. Przygotować bezpośrednio przed użyciem. Na każdą studzienkę 3M ELISA potrzebne jest
100 l koniugatu HRP do oznaczania orzechów kokosowych 1X.
Przygotowanie próbek
Uwaga: Wszystkie próbki należy wyizolować przy użyciu buforu do ekstrakcji 1X wstępnie ogrzanego do temp. 50–60°C.
1.1 Przygotować próbkę do ekstrakcji białka w czystej probówce testowej lub jednorazowej probówce w sposób
opisany w Tabeli 2.
Tabela 2. Przygotowanie próbek
Macierz próbki Wielkość
próbki
Rozcieńczenie (1/10)
Produkty spożywcze w postaci stałej 0,5 ± 0,02 g Dodać 4,5 ± 0,09 ml wstępnie ogrzanego buforu do
ekstrakcji 1X
Produkty spożywcze w postaci ciekłej 0,5 ± 0,01 ml Dodać 4,5 ± 0,09 ml wstępnie ogrzanego buforu do
ekstrakcji 1X
Woda pochodząca z ostatniego etapu
płukania systemu Clean-in-Place (CIP)
0,5 ± 0,01 ml Dodać 4,5 ± 0,09 ml wstępnie ogrzanego buforu do
ekstrakcji 1X
(Polski)
PL
6
Produkt wpostaci stałej
Produkt wpostaci ciekłej
1.2 Inkubować rozcieńczone próbki we wstrząsowej kąpieli wodnej lub inkubatorze wstrząsowym w temp. 50–60°C
przez 25 ± 1 minut. Inny sposób polega na pozostawieniu próbek w kąpieli wodnej lub inkubatorze w temp. 50–60°C
i wstrząsaniu ręcznie przez 1 minutę co 5 minut.
1.3 Po zakończeniu inkubacji próbki należy wirować z prędkością 5000–7000 obr./min (3000 x g) przez od 20 do 30
sekund w celu wytrącenia cząsteczek lub pozostawić je do opadnięcia 5 minut w stojaku na probówki testowe.
1.4 Pobrać 100 l ze środkowej (wodnej) warstwy i dodać je do 900 l roztworu rozciczacego (1X). Odwirować lub
wstrząsnąć w celu dokładnego zmieszania (odpowiada to rozcieńczeniu oryginalnej próbki w stosunku 1/100).
lub
50–60°C
00:25:00
lub
3000 g / 00:00:30
00:05:00
(Polski)
PL
7
Procedura ELISA
2.1 Wyjąć jedną studzienkę ELISA 3M na próbkę i/lub standardowy roztwór i umieścić studzienki w uchwycie na
studzienki. Niewykorzystane studzienki ELISA 3M należy umieścić z powrotem w foliowym woreczku i ponownie
odłożyć w miejsce przechowywania w temp. 2–8°C.
2.2 Używając 3M standardowego koncentratu do oznaczania białek orzecha kokosowego, przygotować zestaw czterech
standardowych roztworów rozcieńczonych w roztworze rozcieńczalnika (1X).
Numer
standardowego
roztworu
Stężenie standardowego
roztworu
(ng/ml)
Objętość standardowego
roztworu dodana do
rozcieńczalnika 1X
Objętość roztworu
rozcieńczalnika 1X
4 540 10 l 3M standardowego
koncentratu do oznaczania
białek orzecha kokosowego
990 l
3 180 200 l standardowego roztworu
numer 4
400 l
2 60 200 l standardowego roztworu
numer 3
400 l
1 20 200 l standardowego roztworu
numer 2
400 l
0 0 0 400 l
2.3 Odpipetować 100 l każdego standardowego roztworu do studzienek ELISA 3M.
Standardowy roztwór 0 (1X roztwór rozcieńczalnika)
Standardowy roztwór 1 (20 ng/ml) ppb
Standardowy roztwór 2 (60 ng/ml) ppb
Standardowy roztwór 3 (180 ng/ml) ppb
Standardowy roztwór 4 (540 ng/ml) ppb
2.4 Odpipetować 100 l wyekstrahowanej próbki przygotowanej w kroku 1.4 do studzienki ELISA 3M.
2.5 Inkubować studzienki ELISA 3M w wytrząsarce orbitalnej ustawionej na 400 obr./min w temp. pokojowej (20–
25°C) przez 30 ± 2 minut. Podczas tego etapu studzienki należy pozostawić przykryte, aby zapobiec odparowaniu.
2.6 Po zakończeniu inkubacji zaaspirować zawartość studzienek ELISA 3M.
2.7 Całkowicie wypełnić każdą studzienkę ELISA 3M roztworem myjącym 1X i zaaspirować go. W przypadku ręcznego
płukania należy odwrócić płytkę i przelać/wytrząsnąć zawartość do pojemnika na odpady i mocno uderzyć w
studzienki na papierze chłonnym, usuwając pozostałości roztworu myjącego. Powtórzyć ten etap trzykrotnie dla
wszystkich czterech płukań.
2.8 Odpipetować 100 l koniugatu 1X HRP do oznaczania orzechów kokosowych do każdej studzienki ELISA 3M.
Inkubować w wytrząsarce orbitalnej ustawionej na 400 obr./min w temp. pokojowej przez 10 ± 2 minut. Podczas
tego etapu płytka powinna być przykryta (brak dostępu światła) i wypoziomowana.
2.9 Powtórzyć kroki 2.6 i 2.7, przeprowadzając wszystkie cztery płukania przy użyciu roztworu myjącego (1X).
2.10 Odpipetować 100 l 3M Roztworu substratu chromogenicznego (TMB) do każdej studzienki ELISA 3M.
2.11 Inkubować w wytrząsarce orbitalnej ustawionej na 400 obr./min w temp. pokojowej przez 10 minut. Podczas tego
etapu płytka powinna być przykryta (brak dostępu światła) i wypoziomowana.
2.12 Po zakończeniu inkubacji dodać 100 l 3M Roztworu zatrzymującego reakcję do każdej studzienki ELISA 3M i
określić absorbancję (przy wartości 450 nm) w ciągu 30 minut.
(Polski)
PL
8
00:30:00/temperatura pokojowa
00:10:00/temperatura pokojowa
00:10:00/temperatura pokojowa
Analiza wyniku
3.1 Odjąć średnią wartość zakłóceń dla każdej próbki (średni odczyt absorbancji próbki minus średni odczyt
absorbancji wzorca zerowego).
3.2 Za pomocą oprogramowania komputerowego umożliwiającego wygenerowanie dopasowania krzywej logistycznej
czterech parametrów należy stworzyć krzywą roztworu standardowego przez przedstawienie stężenia w ng/
ml (ppb) na osi x, a odczytu absorbancji dla każdego odpowiedniego roztworu standardowego na osi y. Można
również wykorzystać wielomian drugiego stopnia (kwadratowy) lub inne dopasowania krzywej; będą one jednak
stanowić mniej precyzyjne dopasowanie danych.
(Polski)
PL
9
3.3 Obliczyć stężenia próbki krzywej roztworu standardowego; jednostka wyniku to ng/ml (ppb). Następnie
należy pomnożyć wynik przez współczynnik rozcieńczenia próbki w celu uzyskania stężenia oryginalnej
próbki. Przykładowo: jeśli całkowite rozcieńczenie próbki wynosi 1/100, a stężenie próbki krzywej roztworu
standardowego wynosi 200 ng/ml (ppb), ostateczne stężenie próbki wynosi 200 ng/ml x 100 = 20000 ng/ml
(ppb), czyli 20 µg/ml (ppm).
Minimalne parametry użytkowe
a. Analityczna granica detekcji (LOD) wynosi 9,7 ng/ml (ppb).
Granicę detekcji określa się jako najniższe stężenie alergenu w próbce testowej, jakie można odróżnić od próbki
rzeczywiście zerowej z konkretnym poziomem prawdopodobieństwa
3
. Określa się ją przez dodanie trzech
odchyleń roztworu standardowego do średniej wartości gęstości optycznej czterdziestu ośmiu kopii wzorca
zerowego i obliczenie odpowiedniego stężenia.
b. Granica kwantykacji (LOQ) wynosi 2 ppm.
Granicę kwantykacji określa się jako najniższe stężenie alergenu w próbce testowej, jakie można wyodrębnić w
granicach rozsądku z konkretnym poziomem dokładności
3
.
Dokładność
Dokładność wewnątrztestowa Średnia %CV = <10% N=12
Dokładność międzytestowa Średnia %CV = <10% N=12
Swoistość i reaktywność krzyżowa
Test ten rozpoznaje białka orzecha kokosowego i został przebadany przy użyciu wielu próbek pod względem
reaktywności krzyżowej (Tabela 3).
Tabela 3. Reaktywność krzyżowa 3M Zestawu ELISA do wykrywania białek obecnych w orzechach kokosowych.
Próbka macierzy % reaktywności krzyżowej
Mąka migdałowa <1%
Mleko migdałowe <1%
BLG <1%
Kazeina wołowa <1%
Mleko krowie <1%
Orzech brazylijski <1%
Mąka gryczana <1%
Orzech nerkowca <1%
Seler <1%
Ciecierzyca <1%
Mąka kokosowa (+)
Mleko kokosowe (+)
Mąka kukurydziana <1%
Parwalbumina ryby <1%
Orzech laskowy <1%
Fasola limeńska <1%
Orzech makadamia <1%
Nasiona gorczycy <1%
Owomucyna <1%
Ekstrakt grochowy <1%
Mąka z orzechów
arachidowych
<1%
Orzech pekan <1%
Orzech piniowy <1%
Mąka pistacjowa <1%
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188
  • Page 189 189
  • Page 190 190
  • Page 191 191
  • Page 192 192
  • Page 193 193
  • Page 194 194
  • Page 195 195
  • Page 196 196
  • Page 197 197
  • Page 198 198
  • Page 199 199
  • Page 200 200
  • Page 201 201

3M Allergen Protein ELISA Kit Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi